Задачка май те затруднява, спецотрядът се явява и веднага я решава

• 63 068
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
За задачата за Дракула - от ОМГ са посочили верен отговор "Г" - 1ч и 25минути. Ние го смятаме 0ч. и 25 минути. Откъде взимат този един час не мога да си обясня.

А задачата е дадена на "Димо Малешков" 2014г. - за четвърти клас.

Редактирам - днес са коригирали отговора Simple Smile

Последна редакция: пн, 20 окт 2014, 15:32 от cow

# 556
cow    Peace Очаквах го Simple Smile

# 557
  • София
Имам много елементарен въпрос Embarassed: Колко са числата, които умножени по себе си, имат за произведение едноцифрено число? ..... В този случай, дали се включва и нулата?

# 558
Имам много елементарен въпрос Embarassed: Колко са числата, които умножени по себе си, имат за произведение едноцифрено число? ..... В този случай, дали се включва и нулата?

Числата са 7:
-3 -2 -1 0 1 2 3

# 559
  • София
Пропуснах да уточня, за 3-ти клас е задачата..... така че отрицателните числа не трябва да се включват.

# 560
  • София
ЗА 3 КЛАС. безбройно много.

# 561
Пропуснах да уточня, за 3-ти клас е задачата..... така че отрицателните числа не трябва да се включват.
Авторският отговор е повече от три.  Grinning
Доколкото задачата е за трети клас, значи нулата е включена в бройката.

# 562
  • София
Авторският отговор е повече от три.  Grinning
Благодаря!
От къде е задачата, че има авторски отговор? От някой сборник ли е?
Синът ми я е решил точно с включена нула, но се чудех дали и тя се смята в подобни случаи

# 563
Авторският отговор е повече от три.  Grinning
Благодаря!
От къде е задачата, че има авторски отговор? От някой сборник ли е?
Синът ми я е решил точно с включена нула, но се чудех дали и тя се смята в подобни случаи
Финалният кръг на " Математика без граници".
3 клас

отговори

Аз я намерих по условието, което беше дала.  Grinning

# 564
  • София
Изобщо не се сетих да я потърся първо в гугъл по условието Embarassed
Явно госпожата на сина ми е комбинирала задачки от различни места, тъй като другите от линка не са ми познати. Тъкмо довечера ще го "зарадвам" и аз с порция задачи  Wink Благодаря, Дидева!

# 565
Задача от Областен кръг ОМ - 2003 за 6 клас:

Ученик не забелязал знака за умножение между две трицифрени числа и записал едно шестцифрено число, което се оказало 7 пъти по-голямо от произведението на двете трицифрени числа. Намерете всички трицифрени числа с това свойство.

# 566
Задача от Областен кръг ОМ - 2003 за 6 клас:

Ученик не забелязал знака за умножение между две трицифрени числа и записал едно шестцифрено число, което се оказало 7 пъти по-голямо от произведението на двете трицифрени числа. Намерете всички трицифрени числа с това свойство.
Нека Х и У са две такива трицифрени числа.
Шестцифреното число ХУ ( сложих чертата под буквите, понеже няма опция да я сложа над тях) може да се представи  като 1000.Х+У.
От условието следва, че:
7.Х.У=1000.Х+У
1000Х=7.Х.У-У
1000Х=У.(7.Х-1)

Х и 7.Х-1 са взаимно прости.
7.Х-1 не дели Х, следователно ще дели 1000. Числото 1000 има 16 делителя, но не всички от тях ни интересуват, тъй като знаем, че Х е трицифрено число, т. е. 7.Х-1 е най-малко 7.100-1=699.
Единственият делител на 1000, който е по-голям или равен на 699 е 1000.
Значи 7.Х-1=1000
7.Х=1001
Х=143
Оттук лесно ще намерите У.

# 567
Задача за 3-ти клас от "Паисий Хилендарски" 2011г:

В офиса има общо 7 бюра. Някои от тях са с по две чекмеджета, а останалите - с по четири. Общият брой на всички чекмеджета е 22. Колко от бюрата имат по 4 чекмеджета?

Синът ми я реши с налучкване (при положение, че са 7 бюра е ОК, но ако бяха 107?). Има ли някакъв алгоритъм или някаква логика, която не можем да открием?

# 568
Задача за 3-ти клас от "Паисий Хилендарски" 2011г:

В офиса има общо 7 бюра. Някои от тях са с по две чекмеджета, а останалите - с по четири. Общият брой на всички чекмеджета е 22. Колко от бюрата имат по 4 чекмеджета?

Синът ми я реши с налучкване (при положение, че са 7 бюра е ОК, но ако бяха 107?). Има ли някакъв алгоритъм или някаква логика, която не можем да открием?

Ако всичките 7 бюра бяха с по 2 чекмеджета, то щяхме да имаме 14 чекмеджета. Ние обаче имаме 22.
22-14=8. Имаме 8 чекмеджета повече, които идват от бюрата с 4 чекмеджета.
Едно бюро с 4 чекмеджета има 2 чекмеджета повече от едно бюро с 2 чекмеджета.
8:2=4 бюра имат по 4 чекмеджета.

Или нещо такова. Осемте чекмеджета, които са повече трябва да разпределим по бюрата с 4 чекмеджета.
2   2   2   2   2   2   2
2   2   2   2

# 569
Благодаря, Дидева!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт