Американски колеж - пета тема

• 107 953
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
  • България
 Когато дойде време, попитай направо в администрацията на АК.

# 121
Да не говорим за семейна снимка - има три деца от три различни жени Laughing

Ебаси пича  Laughing

# 122
  • София
В документите е описано, че документи подава както биологичният родител, така и, ако живее с втори баща/майка. Т.е. предполагам ще изискат и той да подаде такива документи, но най-добре е да попитате, както и да обясните, ако бащата не желае да съдейства с нужната документация.

# 123
Здравейте, мами! Имам въпрос свързан с подаването на документи за намаление годишна такса в АК. Следващата година дъщеря ми ще кандидатства там. От форума разбрах какви документи се изискват за да се намали таксата. Случая при нас е, че с бащата на детето не живеем заедно от 11 години. Не сме имали брак, съответно развод. Той си има друго семейство. Не че не се грижи и за нашето дете.
В този случай и от него ли трябва да се подават документи (всички изискващи се имотно състояние, доходи, недвижимо имущество и т.н.)? От моя страна няма проблем да извадя и подам документите. Семейството ми се състои от мен и дъщеря ми. Обаче при него е доста сложно. Да не говорим за семейна снимка - има три деца от три различни жени Laughing
Та, въпроса ми е: При разделени/разведени родители и двамата ли подават отделно всички изискващи се документи?

Здравейте,

При наши познати, чието дете е сега осмокласничка, положението е следното:
Родителите живеят заедно, но нямат сключен брак. Той не е българин, работи в представителство на голяма чужда фирма, живее в къща под наем, тя при него с детето. По документи, като гражданско състояние, тя е самотна майка. Като такава, подаде молба за стипендия и  получи сериозен процент - дали не беше и над половината, намаление.

Последна редакция: вт, 13 май 2014, 16:16 от StefanB

# 124
  • дядовата ръкавичка
Stefan, само не разбрах детето общо ли е?
Ако - да, постъпката е доста грозна.  
Аз също нямам брак с бащата на децата си. Живеем заедно и смятам, че абсолютно нередно да  се обявявам за самотна майка. Освен това в документите за АК си има графа: съжителство на семейни начала.

# 125
Айяла, казвам факта. Квалификациите не са моя работа, големи хора са, носят си глави на раменете и отговарят за действията си. Да, общо е детето, иначе защо ще го казвам... И да, наясно съм, че има графа, нали попълвах документи...
Хората са различни, съжителствата също, всеки си знае... Не,че ако си женен, това априори те прави повече отговорен, но явно, както във всичко, има различни тълкувания, от различните хора.
Просто се зададе въпрос и давам пример, пък всеки си решава как да постъпи - според ситуацията, разбиранията си и т.н.
А за да се съди кое е морално, би следвало човек да знае нещата в дълбочина и да може да претегли аргументи и доводи. При това пак ще го пречупи през личната си призма.
Аз не ги зная, хората са просто познати само.

# 126
  • София
peneva_a  и zuri , благодаря!

# 127
  • София
Ако бащата е записан в акта за раждане като родител, задължително ще ви искат и от него документи. При вас казуса ще е интересен с тези 3 деца и 3 жени. Ще трябва да вади документи каква издръжка плаща на останалите.
А случаят, за който СтефанБ разказва - грозна работа.
И мен са ме питали как се проверява дали семейството има авоари в банка, някой може ли да скрие информация. Май всеки си преценява и е въпрос  на съвест за някои неща, както цитирания по-горе казус.

# 128
  • София
StefanB, благодарна съм за всички интересни истории, които си споделял.

Не мога да се сдържа да си кажа мнението относно постъпката на "самотната майка". Парите са ограничени и е грехота, ако живееш охолно да се възползваш от тях, а други семейства (каквито познавам) да обясняват на децата си още от 7-ми клас, че е възможно да не успяват да плащат до 12-ти клас...
Да не говорим на какво ще научиш детето си, защото аз силно се съмнявам да има много семейства, в които децата да не знаят при какви финансови условия учат и дали семейството плаща с лекота или обратно.

# 129
честно казано, събирането на документите е доста досадна и неприятна работа за двама работещи и заети родители - висене из данъчните служби и общини, пък не били готови с разпечатките, въпреки че сме подали искания още в края на април, пък общинската служба се местела и кашоните били разхвърляни, пък удостоверението от банката се издавало от централата, пък някой издал бележка, ама на тотала долу сумите са грешни заради сбъркана формула, и айде наново процедура през деловодството, на детето ми му дали уверение от училище къде е ученик, ама отдолу пише, че е за Дирекция Социално подпомагане  ooooh! и ей такива разправии и губене на време в държавната бюрокрация

и се занимавам с това заради почти имагинерния шанс за евентуална покана за пълна стипендия; просто не мога да си представя, че хора, които могат да си позволят таксата биха се занимавали да вадят такива документи ей така за спорта или от андрешковщина ако може да вземат нещо аванта

но поне, ако НАП решат да ни проверяват, мога да си изпея всичко за секунди с целия комплект (когато/ако го съберем накрая) Laughing

-----
също така си мисля, че ако работех във финансовия отдел на колежа (на практика съм им колежка по занимания) бих била доста подозрителна, ако все пак някой се запише въпреки че не са му дали исканата отстъпка - това за мен си е абсолютно доказателство, че нуждата не е била истинска, а на принципа "ако мине..."

# 130
  • София
Благодаря ви за отговорите! Ясно, ще бъде доста трудно, не за мен, но за бащата на детето. Работата му е свързана с непрекъснато пътуване в страната и чужбина и едва ли ще успее да събере документите. Да не говорим, че един от документите е "Пътували ли сте през последните 2 години? Ако ДА, посочете къде, кога и по бизнес или почивка." Ей, това нещо той няма да успее да попълни.  Simple Smile Всяка седмица е някъде извън България по работа. Другото сложно е, че той работи като консултант към руска компания и те едва ли ще искат да му издадат удостоверение за доходи. Ох, май ще излезе мисия невъзможна, а аз нямам финансовите средства за пълната такса. Естествено ще разпитам администрацията в АК за всичко необходимо.

# 131
  • София
antea , тази година банкови извлечения ли искат?
А в общината може и да са загубили кашон с документи- декларации на гражданите. На мен ми се е случило. Издадоха ми разпечатка на компютър от базата данни, на общината.

# 132
А за какви удостоверения от банки става въпрос?

# 133
за да не се обърка някой, уточнявам - ние си извадихме удостоверение от банка, за да подкрепим факт, който ще декларираме (има точка, в която можеш да описваш допълнителни обстоятелства по усмотрение), така че нито удостоверения, нито банкови извлечения са сред изискваните документи

# 134
да, защото ми се стори малко странно да се обикалят банките.
мерси

Общи условия

Активация на акаунт