Американски колеж - пета тема

• 108 556
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Не зная защо отдавате чак такова голямо значение на пушенето. Thinking Пушещи винаги е имало и винаги ще има, никоя забрана няма да ги спре, само ще ги направи по-изобретателни. Но това не значи, че останалите са шепа хора. За мен те все още са преобладаващата част. Това че пред някое училище, без значение кое,  се виждат пушещи, не значи, че явлението е взело застрашителни размери, заподозрените са обикновено едни и същи. Peace

А за преписването/подсказването не бих се изказвала чак толкова  категорично. Гимназистите са големи хора и съзнават как на определен изпит/тест (а не масово) неполучените точки от въпрос, на който се колебаят, може да им костват много. Не е да не се е случвало  хилядни да делят някого от заветната цел. И не става дума  непременно за хитреци на дребно, тоест за неучили достатъчно или неподготвени деца (какъвто е масовият профил на преписвачите и на чакащите да им подскажат), а за наличието  и на непредсказуеми фактори като притеснение, моментно блокиране, временно неразположение и прочие. Нека да не сме по-чисти от вода ненапита и по-свети от папата и да признаем, че в такъв момент ако не преписването, то евентуално подаденото рамо от приятел би било добре прието. Будната иначе  съвест и принципността съвсем егоистично в подобен момент ще бъдат приспани. Затова и залитането в обобщения е лишено от смисъл. Лично според мен  почти всеки ученик, ако не и всеки, в даден момент е прибягвал до някоя, може и съвсем минимална, форма на външно подпомагане, тоест подсказване или преписване. Thinking  Друг е въпросът доколко ние като родители сме информирани за това. И строгият контрол пак  се намира начин да бъде заобиколен. Пресен пример е  как на изпит за сертификат по немски в зала с камери, с отделни, достатъчно раздалечени места само за по един ученик на чин, с точна номерация кой къде седи, а не с наместване според интереса до много знаещ съученик, с контролиращи квестори от страна на немското посолство, с всички взети мерки  и  дефинирани последствия от преписване/подсказване, такива  в отделни случаи е имало.

Последна редакция: сб, 04 апр 2015, 09:06 от пенсионирана русалка

# 571

За мен като родител е важно детето ми да е сред шепата непреписващи и непушещи.

И как ще го постигнеш това? Пък и то не е гаранция за нищо. В 10-ти клас аз бях единственото момче от класа, което не пушеше /чак в края на 11 клас пропуших/, а сега от всичките ми съученици аз съм единствения пушач Sick

За АК обобщения не съм правил, а казах, че деца ми казаха, че и там се преписва - никъде не твърдя, че всички или повечето преписват, но струва ми се и за никоя елитна гимназия не може да се твърди, че всички или повечето преписват.
И щом за преписването е вярно, доста вероятно е и другото, което ми казаха децата - за друсането Sick в АК, - също да е вярно, като също не обобщаваме, че са повечето или съществена част от учениците. Просто децата ми казаха, че го има това явление и не са отделни единици.

А с твърденията, че не се учело чак толкова много и че не било толкова голямо напрежението, си противоречите, защото по друг повод многократно разказвате колко много се учи, колко са строги изискванията и как често колежаните стоят до късно да учат.

Така че специално за ученето мисля, че може да се направи обобщение - в АК децата учат много повече, отколкото в другите гимназии /така ми казаха и гимназистите, с които говорих/. Учи се много повече, за да вземеш накрая по-ниска диплома Joy и то ако издържиш. Всеки си определя харесва ли му това или не му харесва. И не мисля и че е гаранция после за успешно справяне в университета. Там вече е съвсем друго и се учи по съвсем различен начин, а и деца от други гимназии също много успешно се справят в чуждестранни университети.

# 572
И да се възползва от услугите на училището да му даде знания и да ги провери, вместо да се надлъгва с него. Защото преписването е надлъгване, уж с училището, но всъщност със самия себе си.

Абсолютно не мога да повярвам, че никой от вас никога не е преписвал и не е подсказвал. Това е изключено. На мен ми писаха единица в 9 клас за подсказване точно по математика, че ми оставиха и 3 за срока заради тази единица, щях да се самоубия тогава;) даскала беше пич обаче и ми остави шест за годината, но не посмях повече никога да подсказвам:) Разликата с АК е, че там никога няма да ти оставят после 6 за годината.
Скрит текст:
И аз съм преписвал, например на изпитите по Стопанска история и по Икономически теории, те са три хиляди и триста теории, невъзможно е да се запомнят всичките, а и е напълно безсмислено; а по стопанска история си бях направил пищови за българската, защото беше изключително досадна и пълна с дати и глупави събития - кога била създадена дирекция Храноизнос, много важно да го знаеш, и всичките му там правителства дето се сменяли през няколко месеца, какво били направили.

# 573
Потвърждавам, че преписването е възможно и е срещано явление в колежа.
Колко често, не мога да кажа!
Те в 8 клас няма по какво да преписват.
Joy
Преписват и още как!

Фран,
Да внимават! Случили са на някой по- либерален учител. Но ако се разчуе и му направят забележка, някой ще пострада. 8 клас са и все още не им влияе на дипломата, но Мемо в характеристиката за Нарушаване на академичната честност, не знам дали се заличава.

Татко Мецан,
Като те четях и се сетих колко интересно бяха формирани при тях въпросите по история. Естествено, че има дати т.е. цифри за помнене, но си спомням следния въпрос: Дадени са ти няколко снимки на жени и те питат коя от тях има нещо общо и какво с Хенри VII. Трябва по медальона да разпознаеш, че едната е Ан Болейн и да знаеш, че му е н-тата жена

Скрит текст:
Споделяла ми го е, като въпрос от тест, който беше с много въпроси и тя много му се възмущаваше, та емоционално ми разказваше

# 574

Просто децата ми казаха, че го има това явление и не са отделни единици.

С това обобщение съвсем не съм съгласна. Ако в АК се случи нещо от горните, то има толкова стряскащи последици, че разбират не само всички деца, а и родителите, и по форумите, и съседите, и на масата в кафенето.
Случаят с преписването, който аз ти цитирам и още помня!!! е от преди 5 години. Този с Лабиринта е от повече.
Не се сещам за друго училище, което да има компютърна система за проверка за плагиатстване на контролни, проекти и тн /всичко, което предаваш в писмен вид/

Докато: Дъщеря ми отива на олимпиада втори кръг. Предметът е такъв, че от определено училище винаги има преобладаващ брой деца и явно се познават. Дъщеря ми се прибра с думите : "Мамо, та те всички преписваха и никой нищо не направи".

Няма да правя изводи, няма и да цитирам училището! Уважавам елитните училища в София! Ползвам примера, само за да уточня разликата в думата "единици"

Колкото до многото учене. Ми не си клатят краката, но пък имат и достатъчно време. 10-11 клас, ходеше на поне 4 клуба /мъча се да се сетя кои бяха другите, ама не мога, а съм сигурна, че бяха повече/ на два от тях беше вицепрезидент, на един президент. В 11-12 клас имаше и тип адвокатско-менторска позиция в колежа / когато някой има някакво провинение да му помагаш/
Извън колежа ходеше на спорт- младежки нац. отбор /този спорт през зимата е в пауза/, но пролет и есен, лято си имат тренировки

Последна редакция: сб, 04 апр 2015, 09:14 от rosss

# 575
  • София
 пенсионирана русалка, аз точно това исках да потвърдя, че са малко гимназистите.  Peace Отделно, че може в правилника да има забрана да пушат в района на училището, което поради местоположението включва и улицата отпред.
Всичко, което дотук изброихте, че го има само в колежа, го има и на други места - тестовете са вече основна форма на изпитване, заради малките матури в 4 клас децата отрано свикват с тях (лично за мен този начин на изпитване има и доста минуси); на последния тест по история също имаха картинка - наведен селянин в река, с лъв на гърба си, с въпрос за коя точно война се отнася, правиха различни догадки вкъщи с баща си дали е дала правилния отговор. Учителят по математика редовно им разказва за различни учени, математици, теореми. Мисля, че повечето учители, нищо че са с голям стаж и опит, се опитват да не бъдат само сухари, а да поднасят материала по-интересно. По всички разказвателни им казват неща извън учебника, но след това по тестовете няма от това, но все пак добиваш по-голяма представа за нещата, а не просто зубриш някакви текстове. Но темата е за АК, нека да не се отклонявам.

Фран, догодина по това време би ми било интересно да чуя твоя съпоставка за двете гимназии, сега мисля, че е твърде рано за оценка, освен това 8 клас е по-различен от останалите, заради нулевата година с езика.

# 576
Да попитам родителите на колежани, как организирате транспорта на децата си до училище? Осмокласниците по едно и също време ли приключват учебния ден?

# 577
  • София

Фран, догодина по това време би ми било интересно да чуя твоя съпоставка за двете гимназии, сега мисля, че е твърде рано за оценка, освен това 8 клас е по-различен от останалите, заради нулевата година с езика.

И на мен !!!  bouquet

# 578
Да попитам родителите на колежани, как организирате транспорта на децата си до училище? Осмокласниците по едно и също време ли приключват учебния ден?

Зависи дали ходят на клуб и на какви. А различните 8ми класове не винаги свършват по едно и също време. Понякога деца, които се прибират заедно се изчакват.
Родители на деца от един район се договарят кой кога може. Имаше доста случаи няколко деца да ползват такси, ама родителите се бяха разбрали с него за цялата година. И често ги виждах сутрин да слизат поне по две деца от такси.

# 579

Всичко, което дотук изброихте, че го има само в колежа, го има и на други места - тестовете са вече основна форма на изпитване, заради малките матури в 4 клас децата отрано свикват с тях (лично за мен този начин на изпитване има и доста минуси);

Ели,
В никакъв случай не са само тестве. Дискусии, анализи, проекти, водещ на дискусията, вътрешни състезания. Предаване на много проекти и презентации с ясно поставена и защитена лична позиция. Често минимум половин страница й отнема накрая, за да впише източниците, които е ползвала. Четеш, за да се информираш и да си изградиш мнение, но Копи/ Пейст, а си опитал да направиш, а си с нула процента.
Ти да имаш само две три оценки по предмет на срок, няма как да се случи. И това е по-всеки предмет, не е само за отделни предмети. То за четвъртина имаш по повече оценки.

Скрит текст:
обещавам да не влизам повече в темата за известно време, че се чувствам като окупатор

Последна редакция: сб, 04 апр 2015, 12:19 от rosss

# 580
  • София
Жасмин, те май не ти отговориха, но от май месец там ще има сериозни промени: пускат метрото, има спирка под Хит и после на Бизнес парка (ако разрешат влизане откъм парадния вход на Школата Симеоново, би било най-близо на децата. Отделно се планира сериозно преустройство на булевардите в района, с кръгово зад Лидл и т.н., така че е рано да се говори за точните спирки на градския транспорт през септември. 

# 581
rosss, Sharky*, благодаря много!
Метрото е огромно улеснение за районите, през които минава. Нашият, за жалост, не е от тях и ще се наложи друга организация, за да не прекарва детето в път (и прекачване) по час в посока.

# 582
  • София
Личният ми опит е такъв - ужасно много зависи от предпочитанията на детето. Има деца, които държат да са с градски транспорт и в двете посоки от малки. В долните класове успявах сутрин да закарам сина ми само в най-големите преспи. Държеше да ходи сам и с ГТ. Сега сякаш тийн гордостта вече си отива и ако предложа, не отказва, ама аз пък все по-рядко предлагам, по-скоро при лошо време давам пари за такси. Случвало се е, когато е чел до късно (по-скоро до рано  Embarassed) сам да поиска пари за такси - даваме. От 11 клас нататък не е за подценяване и групата на придвижващите се със собствен автомобил. Има деца, които си делят такси сутрин (3-4 деца, живеещи наблизо) дълги години, със сигурност е по-евтино от 4 родителски коли, прекосяващи София.

Естествено зависи и къде живее детето - една е ситуацията на Шарки, друго е детето да пътува до западната част на града.

В целия спор, не мога да се отърва от усещането, че на гимназистите, независи от училището се гледа като на едни малки възрастни, при това изрядни. Ако бяха такива нямаше да живеят с нас и нямаше да се упражняваме да избираме и евентуално плащаме училищата им. Щяхме отдавна да сме ги натирили да си търсят пътя.

АК прави всичко възможно тийновете да бъдат наясно с рисковете от преписване, пушене, друсане, и т.н. защото не са само това рисковете... На всичкото отгоре прилага санкции, които СЕ отразяват на бъдещите възможности на децата. Идеята, посланието не е, че ще те праснат през ръцете, ако вършиш глупости. Доколкото съм наясно наказанията са тристепенни и не изхвърчаш моментално за първо и недраматично провинение. Идеята е да разбереш защо и как определено поведение е в твой ущърб. Факт е, че семейството е най-важният фактор и пак няма гаранция, че родителите ще направят всичко по силите си и накрая нещата няма да се прецакат.

Мисля, че темата с пушенето малко се преекспонира. Аз бях от най-примерните деца в гимназията и пак съм пушила по бригади, купони и след училище. Когато се появеше алкохол, всички близвахме. Единствено не можехме да си позволим да пушим без да се крием яко. Пушещите и пиещи в момента, житейските ни успехи, нямат нищо общо с това кой и как експериментираше тогава. Да не говоря, че нямат общо и с успеха ни  Laughing

# 583
Естествено че на всеки се е случвало да препише. Въпросът беше дали на това не се дължи масовият висок успех на училищата. Не визирам само АК, а изобщо. Това сме го коментирали по повод класациите по НВО. Общ успех, близък до пълната шестица, обикновено е знак за преписване. Защото дори (по-точно особено) най-доброто училище трябва да степенува знанията на учениците - не може всички да знаят еднакво много по всички предмети.

# 584
много бих искала да споделя нещо, макар че може би ще е неуместно, защото все пак не съм родител с дете в АК

а то е, че изцяло заради постовете на bib.bib колежът продължава да ми е много симпатичен, просто ме радва мисълта, че там учат и деца с родител като като нея - естествено впечатлението ми е само от изразените й позиции - звучат ми толкова естествено и реалистично, хем без никаква патетика, хем без необоснована критика, че бих се подписала под думите й, макар и да не знам конкретните факти, от които произтича нейното мнение

призовавам я да продължава да споделя, тъй като съм убедена, че хора, на които им предстои да взимат решение за записване, биха извлекли най-голяма полза именно от такъв тип обективизъм

поздрави Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт