Американски колеж - пета тема

• 107 791
  • 736
  •   1
Отговори
# 60
jilieva70,
Сигурно имат вътрешна наредба, че тези случаи се разглеждат, но ако до сега бяха върнали и един близнак, щеше да се е разчуло.
Почти съм сигурна, че ще е положителен отговора, особено като се има предвид и принципите им.

# 61
ross ,това е много утешително, защото момчето иска дори повече от сестра си да учи в колежа.

Последна редакция: нд, 13 апр 2014, 13:27 от jilieva70

# 62
Здравейте!!!

Реших да се включа, тъй като не ми стана много ясно за резервите newsm78
Доколкото разбрах канят приетите (по 80 души- момичета и момчета) + по 20 от първите резерви (момичета и момчета), нали?
Ние НЕ сме сред приетите и сред първите резерви, а сме 117 в класацията (т.е. ние сме 17 резерва след 100-те души). Но знаем, че има немалко деца, които отиват само за тръпката от изпита, след което се отказват, и се надяваме да ни поканят  Praynig

Та въпроса ми е: Ако ни поканят (ако има отказали се пред нас), възможно ли е да кандидатстваме за намаляване на таксата (за финансова помощ) или могат само първите 100 души (приетите + поканените 20 резерви)?   Thinking
Тъй като за останалите резерви не пише нищо, само да се надяваме до 27.06.2014г да има отказали се, за да ни поканят.

Ще съм Благодарна за всякаква информация!!!  Simple Smile

# 63
До колкото разбрах, всички резерви имат право да кандидатстват за отстъпка, но след като обявят свободните места. А колко ще е тя - не се знае.
На мен лично също не ми е ясно как става. Тоест след 26-ти обявяват свободните места със следващи-
те резерви и тогава ли се подават документи? Или всички от 15. 04. могат да си взимат документи за намаляване на таксата, защото им се отварят линковете със срокове и т. н.?
Разбрах, че до 200- то място са със статус резерва с линкове и всичко, като на останалите по-предни позиции. Не съм запозната, но дете на 200 -то място  изобщо има ли шанс да влезе? 

# 64
До колкото разбрах, всички резерви имат право да кандидатстват за отстъпка, но след като обявят свободните места. А колко ще е тя - не се знае.
На мен лично също не ми е ясно как става. Тоест след 26-ти обявяват свободните места със следващи-
те резерви и тогава ли се подават документи? Или всички от 15. 04. могат да си взимат документи за намаляване на таксата, защото им се отварят линковете със срокове и т. н.?
Разбрах, че до 200- то място са със статус резерва с линкове и всичко, като на останалите по-предни позиции. Не съм запозната, но дете на 200 -то място  изобщо има ли шанс да влезе? 

Аз пък си мислех, че на всички им пише статус "Резерва" и им излизат линковете, защото познавам дете на 191-во място.  Thinking
В линковете пише, че от "този % до този %" резерви могат да кандидатстват за намаляване на таксата наравно с приетите деца, но дотук.
Ние сме с няколко десети и стотни по-надолу от поканените резерви, а именно за тях не пише как точно става записването. Явно трябва да се чака чак до 27.06. , за да се разбере за повече информация. Надявам се и след 100-ят човек да могат да приемат и да кандидатстват за намаляване на таксата Praynig
Но чак за 200-то дете, едва ли! Миналата година са приели до 149 дете ( до колкото разбрах от предните теми), но явно много са се отказали преди него.

Ако някой има повече информация за резервите за след 100-то място в класацията, Моля да пише, защото само догатки си правим Praynig Много ще е полезен!!!!

# 65
Именно, защо дете на 200 - то място ако няма шанс пише "Резерва"? То е ясно, че няма шанс. И аз от форума на предни теми разбрах, че ако не си приет пише "Неприет", а не "Резерва".

# 66
защото вероятно са си променили системата, както са променили наличието на общ списък и са започнали да дават персонална информация на всеки за отделните проценти и мястото му в класирането

а и формално, всички извън първите 80 са резерви, какъв е смисълът да напишат, че тези след 150-то място примерно са неприети, като на теория могат да стигнат и до тях? имат да попълнят 80 места, канят първите 100 с оглед на това, че вероятно около 20 човека ще се откажат; но, да речем, се отказват 40 - следователно ще поканят още 20 от резервите

само че тези нови 20 няма да кандидатстват за финансова помощ, защото са поканени след срока за разглеждане на документите [това само го предполагам, така излиза според календара.., хубаво е да се провери на място], така че и от тях е възможно да се откажат примерно 5-10, и ще поканят нова бройка от резервите до запълване на местата

а какви точно са принципите, според които дете-близнак получава място заради постижение на брат/сестра? погледнах я наредбата за държавните училища, където това е записано, но, естествено, няма обосновка, напротив - даже за тях не важат и минимално изкарани резултати? сега, ясно ми е, че съществува специална връзка между децата и сигурно не е удачно да се делят, но когато става дума за прием със състезателен характер не мога да го осмисля много това решение
все пак в държавните училища е надпланов прием, сигурно и в АК, ако го прилагат, е такъв, а не за сметка на някоя по-предна резерва

Последна редакция: нд, 13 апр 2014, 19:41 от antea

# 67
Благодаря на antea за отговора.

# 68

само че тези нови 20 няма да кандидатстват за финансова помощ, защото са поканени след срока за разглеждане на документите [това само го предполагам, така излиза според календара.., хубаво е да се провери на място], така че и от тях е възможно да се откажат примерно 5-10, и ще поканят нова бройка от резервите до запълване на местата

Именно това ( за тези деца, приети след 100-ят човек), как може да се разбере дали могат да кандидатстват за намаляване на таксата или не??! Никой никъде не пише и родители и кандидати се чудят..... Накрая, ако се окаже, че не могат да кандидатстват, просто тези 2-3 месеца си се побъркал от чакане и от напразни надежди.....Поне да кажат: "така и така до този и този номер даваме финансови помощи" ..... Не че се карам, просто се чудя  newsm78

Ако някой знае за такъв случай ( приета резерва след 100-ят номер със или без намаляване на таксата) да пише.  Simple Smile

# 69
Здравейте,

Почти съм сигурна, че дори и при новите резерви от края на юни важат същите условия като при всички други поканени да се запишат. През годините нонстоп си копирам съобщенията на АК, когато канят и нови резерви. Прегледах за няколко години. Пише, че преди да се запишат, получават пълния комплект с документи. Единствено трябва да стане вече много бързо. Това засякох като срокове.

Ето и какво съм писала за информационната среща:
"Представянето на изпита не влияе и дори поканените резерви могат да поискат финансова помощ."

Следя от години всичко за АК. Почти съм сигурна, че съм писала по този въпрос за финансовата помощ за резервите или поне ми е минавал такъв текст през погледа и сигурно го имам някъде, но в момента не го откривам.
Впечатлението ми е, че всички поканени да се запишат без значение приети, първи резерви или следващи резерви, винаги са при равни условия.

# 70
Най-лесният начин, когато имате въпрос, касаещ АК, е да се обадите там. Служителите в АК са отзивчиви и никой няма да Ви се разсърди, че се интересувате. Ще Ви свържат със съответния отдел, който би бил компетентен по съответния въпрос и там ще Ви отговорят.

Ето Ви текста от сайта на колежа "Всички семейства на български ученици, успешно положили приемния изпит в 7. клас и поканени да се запишат в Американския колеж в София, могат да кандидатстват за намаляване на таксата за обучение."
Въобще не се споменава до коя резерва, а щом се е стигнало до Вашия номер  и сте поканени за записване можете да кандидатствате за финансова помощ.
В 9 клас, съвсем не Ви питат  на кое място сте били на приемния изпит, а всички си кандидатстват за фин.помощ на общо основание. Това трябва да е принципа и за 8 клас. Правят  ли разлика в годината на прием, я правят докрай, както беше с нашия випуск. На такса стипендия имаха право само първите 50 и това си пишеше, че важи за всички години на обучението в АК

# 71
Резервите виждат ли трите прикачени файла в е-портала? Или се виждат само от поканените?
Там има често задавани въпроси, макар и не точно по тази тема. Но мисля, че Рос го е обяснила най-точно - всички поканени да се запишат се третират по еднакъв начин.

Последна редакция: нд, 13 апр 2014, 21:40 от Danybon

# 72
Продължавам да не съм наясно как се кандидатства за пълна стипендия. Някъде прочетох,че това става с есе и разговор с кандидата, който обаче преди това трябва да е одобрен за финансова помощ. Не разбрах кога се провежда допълнителният изпит, както и защо се е отказало детето спечелило една от стипендиите миналата година.

# 73
както и защо се е отказало детето спечелило една от стипендиите миналата година.

То не се отказа, а баща му. Наистина не разбирам някои родители.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=684012.msg25548028#msg25548028

# 74
Не разбрах кога се провежда допълнителният изпит

В календарния план, който е в е-портала на приетите, има датите на този изпит и на интервюто.

Общи условия

Активация на акаунт