Американски колеж - пета тема

• 107 842
  • 736
  •   1
Отговори
# 75
Резервите виждат ли трите прикачени файла в е-портала? Или се виждат само от поканените?
Там има често задавани въпроси, макар и не точно по тази тема. Но мисля, че Рос го е обяснила най-точно - всички поканени да се запишат се третират по еднакъв начин.

от постовете назад поне аз разбрах, че абсолютно всички, които са се явили на изпита, виждат линковете, дори тези на най-крайните места, защото са със статус резерви; досега никой не е казал, че е със статус неприет, както е имало в миналите години, а мисля, че една майка спомена за момче резерва около сто деветдесет и някое място, при общо около 200 момчета

предвид копирания текст за "успешно издържалите изпита", в настоящата година излиза, че изобщо няма неуспешно издържали, след като няма "неприети"?

ситуацията определено не е добре изяснена на сайта, и ако някой се обади да провери, нека сподели после, защото е интересно да се разбере - от една страна ако крайният срок за записване е 4 юли за всички редовно приети и без намаление на таксата (предпочитани кандидати), изглежда малко нелогично на задни резерви да се дадат дори по-добри възможности - а именно записване дори след второ класиране в държавните училища + намаление; друг е въпросът и дали документи могат да се подготвят за кратък срок - различните заверени декларации излизат за около 7 дни от общините и НАП, а после все пак трябва да ги разгледа и комисия

# 76
както и защо се е отказало детето спечелило една от стипендиите миналата година.

То не се отказа, а баща му. Наистина не разбирам някои родители.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=684012.msg25548028#msg25548028

Не разбрах кога се провежда допълнителният изпит

В календарния план, който е в е-портала на приетите, има датите на този изпит и на интервюто.

Благодаря, Жасмин и Danybon.
Изчетох отново и почти цялата тема от линка на Жасмин и разбрах, че за кандидатстване за пълни стипендии се канят децата с най-висок успех. За съжаление, резултатът на детето дори не е в първата десетка, така че няма шанс.

# 77
Изчетох отново и почти цялата тема от линка на Жасмин и разбрах, че за кандидатстване за пълни стипендии се канят децата с най-висок успех.

А дали е така? Или всички, които се нуждаят от финансиране?

# 78
Резервите виждат ли трите прикачени файла в е-портала? Или се виждат само от поканените?
Там има често задавани въпроси, макар и не точно по тази тема. Но мисля, че Рос го е обяснила най-точно - всички поканени да се запишат се третират по еднакъв начин.

от постовете назад поне аз разбрах, че абсолютно всички, които са се явили на изпита, виждат линковете, дори тези на най-крайните места, защото са със статус резерви; досега никой не е казал, че е със статус неприет, както е имало в миналите години, а мисля, че една майка спомена за момче резерва около сто деветдесет и някое място, при общо около 200 момчета

предвид копирания текст за "успешно издържалите изпита", в настоящата година излиза, че изобщо няма неуспешно издържали, след като няма "неприети"?

ситуацията определено не е добре изяснена на сайта, и ако някой се обади да провери, нека сподели после, защото е интересно да се разбере - от една страна ако крайният срок за записване е 4 юли за всички редовно приети и без намаление на таксата (предпочитани кандидати), изглежда малко нелогично на задни резерви да се дадат дори по-добри възможности - а именно записване дори след второ класиране в държавните училища + намаление; друг е въпросът и дали документи могат да се подготвят за кратък срок - различните заверени декларации излизат за около 7 дни от общините и НАП, а после все пак трябва да ги разгледа и комисия

Аз и затова попитах дали всички виждат трите линка в е-портала. Ако ги виждат, може тези, които мислят, че имат шанс да бъдат поканени, да започнат да си подготвят документите отсега (ако правилно разсъждаваме за финансовата помощ). Confused И още нещо - щом виждат какви документи са необходими за стипендии, значи наистина се третират наравно с първите приети. Единствено ще изпуснат датата за пълните стипендии.
Отделно сроковете за реакция за записване са супер кратки - ден-два-три.
Но е хубаво да се обадят в Колежа и да разберат подробности.

# 79
  • София
Рос, вече е писала, че най-добре е да се обадите в АК и да попитате. Вероятно финансов или учебен отдел.
Имате 3 документа свързани с институции:
- документ за недвижима собственост - вади се при бавна поръчка за 1 седмица - цена 6 лв. Експресна за 1 ден - 12 лв мисля.
- документ за МПС като горното.
Мисля, че се води общо "Удостоверение за декларирани данни"
- ако имате фирма - заверено копие на данъчната декларация - вади се от НАП - за 1 седмица. Няма по-бър вариант. Безплатно е.
Евентуално нотариално заверена декларация, че не притежавате имоти в други общини - цена 6 лв.
Останалите данни се попълват без да е необходимо изваждането на документ. А снимка на семейството се прави за часове.
Имате 2 варианта - или си подготвяте предварително документите по ниските цени. Или ги вадите експресно, но само ако сте наето лице и нямате други доходи.

# 80
Относно пълните стипендии- някога бяха две и се даваха на първото момче и момиче.После промениха регламента и за пълните стипендии,които междувременно станаха три, можеха да кандидатстват първите 25 момчета и първите 25 момичета. Мисля, че този текст за първите 25 момчета и момичета стоеше на страницата на АК при кандидатстването на предния випуск ./ тук пишат хора, които миналата година са кандидатствали за пълни стипендии и могат да кажат по-точно./ Виждам, че този текст вече го няма на страницата на АК /беше при информацията за пълните стипендии/, значи има промяна в регламента и тези които се интересуват от тези стипендии ще могат да получат достоверна информация само от АК. 

# 81
  • София
Прочитайки мненията на Ben 007, мога само да кажа с голяма сигурност, че не успехът е критериий за допускане за кандидатстване за пълна стипендия.
Ние също заявихме желание за такава, а и класирането ни беше значително по-добро от детето на  Ben 007, но не бяхме поканени за участие. Мое предположение е, че се канят приети деца с най-ниски финансови доходи.

# 82
.......После промениха регламента и за пълните стипендии,които междувременно станаха три, можеха да кандидатстват първите 25 момчета и първите 25 момичета. Мисля, че този текст за първите 25 момчета и момичета стоеше на страницата на АК при кандидатстването на предния випуск ./ тук пишат хора, които миналата година са кандидатствали за пълни стипендии и могат да кажат по-точно./.................

Нямаше го и миналата година.

# 83
.......После промениха регламента и за пълните стипендии,които междувременно станаха три, можеха да кандидатстват първите 25 момчета и първите 25 момичета. Мисля, че този текст за първите 25 момчета и момичета стоеше на страницата на АК при кандидатстването на предния випуск ./ тук пишат хора, които миналата година са кандидатствали за пълни стипендии и могат да кажат по-точно./.................

Нямаше го и миналата година.

ТАка е, нямаше подобен регламент за първите 25 през миналата година.
Доколкото на мен ми стана ясно тогава, след като бъдеш одобрен за намаляване на таксата ( общия преглед на документите на всички кандидатствали), ако искаш можеш да кандидатстваш за пълна стипендия. Подаваш молба и чакаш да те поканят, евентуално, за есе. Критерият вече е успеха на приемния изпит, но в комбинация с финансовата нужда, като  според мен второто е водещо. След есето канят отсятите няколко кандидата за интервю.

Дефинитивно, щом не си приет ти  си резерва, ако ще да си на последно място. Аз нямам спомен от 2008 насам да е имало статус "неприет", може би много отдавна през годините когато кандидатстваха по 1500 души в АК и таксите бяха по 1000-1500 долара, тогава, когато условие за да ти отворят за разглеждане есето беше да си изкарал определени точки на теста и ако не си ги постигнал, изобщо не се разглеждаше и оценяваше есето и тогава ти всъщност не участваш в класирането. Голямата ми дъщеря кандидатства 2005 и системата беше точно такава. И тогава тя влезе на такса 1750 евро (субсидираната, за първите 50 деца по успех на изпитите) като предишната година 2004 таксата е била 1750 долара. 
Но тази система приключи през 2006-7 година, падна границата за успех на теста за да оценят есето и започнаха да сумират оценките, като всички след класираните (до преди 2 години) първи 50 момчета и 50 момичета са резерви и остават такива докато тече процедурата по приема.

Единствената разлика между сега поканените да си подадат документите резерви и тези, които ще бъдат поканени след изтичането на срока за записване там края на юни, е чакането и неизвестността за вторите, защото никой няма как да знае дали и колко деца няма да се запишат и дали ще стигнат до него. Нищо друго, веднъж поканени да се запишете имате право, естествено, и да подадете молба за фин. помощ и те ще я разгледат а, дали ще я отпуснат, вече е друг въпрос, но това едва ли е свързано с факта, че сте допълнителна резерва, не, правото ви е като на редовно прието дете, не се тревожете, само да Ви поканят, там е неизвестното...

Последна редакция: пн, 14 апр 2014, 10:24 от StefanB

# 84
Здравейте,

Почти съм сигурна, че дори и при новите резерви от края на юни важат същите условия като при всички други поканени да се запишат. През годините нонстоп си копирам съобщенията на АК, когато канят и нови резерви. Прегледах за няколко години. Пише, че преди да се запишат, получават пълния комплект с документи.
Ето и какво съм писала за информационната среща:
"Представянето на изпита не влияе и дори поканените резерви могат да поискат финансова помощ."
Най-лесният начин, когато имате въпрос, касаещ АК, е да се обадите там. Служителите в АК са отзивчиви и никой няма да Ви се разсърди, че се интересувате. Ще Ви свържат със съответния отдел, който би бил компетентен по съответния въпрос и там ще Ви отговорят.

Ето Ви текста от сайта на колежа "Всички семейства на български ученици, успешно положили приемния изпит в 7. клас и поканени да се запишат в Американския колеж в София, могат да кандидатстват за намаляване на таксата за обучение."
Въобще не се споменава до коя резерва, а щом се е стигнало до Вашия номер  и сте поканени за записване можете да кандидатствате за финансова помощ.
В 9 клас, съвсем не Ви питат  на кое място сте били на приемния изпит, а всички си кандидатстват за фин.помощ на общо основание. Това трябва да е принципа и за 8 клас. Правят  ли разлика в годината на прием, я правят докрай, както беше с нашия випуск. На такса стипендия имаха право само първите 50 и това си пишеше, че важи за всички години на обучението в АК

Благодаря Ви, rosss, ще им се обадя и ще им пиша. Ако разбера нещо повече ще го споделя Simple Smile

Благодаря Ви, Danybon , следя Вашите постове във Facebook и на страницата Ви, както и тук с интерес. Поздравления за сина Ви!! Разбрах, че е приет!! Всякаква информация свързана със записването, намаляването на таксата и изобщо всичко, което знаете, ще бъде много полезно!

П.П. На отворените врати на 26.10.2013г. Ви видяхме с дъщеря ми, бяхме в една група, когато ни развеждаше десетокласникът (от снимки на сина Ви в страницата Ви, Ви разпознахме) Grinning Сетих се, когато четох споделеното от Вас в страницата Ви  Grinning Grinning  Поздравления още един път за сина Ви!!! Simple Smile Simple Smile

# 85
  • България
Ние ме от първия випуск с новия регламент, освен това дъщеря ми беше в тази група, но не е имало такъв принцип и тогава.

# 86
Ние бяхме по стария регламент за задължителните 50% субсидирани такси за първите 50, но бяхме първият випуск, на който не присъждаха пълните стипендии на първите места при момчета и момичета, а можеха да кандидатстват за тях първите 25 момчета и 25 момичета /нямаше есе и интервю/. Явно не е просъществувало дълго, а толкова години съм си стоялас убеждението, че още е действащ този регламент

Последна редакция: пн, 14 апр 2014, 11:03 от rosss

# 87
На отворените врати попитах /не пред всички събрали се родители/, кога и как се отпускат стипендии. Отговора беше, че се разглеждат документите, които изискват. Никой не спомена по успех. Имам позната с дете прието 2010 г. и е на пълна стипендия, не е било на челни позиции в класирането. Знам им финансовите възможности и бих казала, че са доста добри на фона на сегашната ситуация в BG. Така гореизложеното, мисля, че всеки случай наистина се разглежда поотделно и може би никой в този момент не може да каже с точност еди кой си получава, а резервите не.

Последна редакция: пн, 14 апр 2014, 12:04 от nerissa

# 88
  • София
Благодаря за темата  bouquet

Дали е подходящо да сложите групата на PTA? https://www.facebook.com/groups/193048750886232/

За стипендиите - Ние бяхме  класирани в средата, мисля,  24 място, имаме фирма, която има отчетена печалба, но не разпределя такава, заплатите ни не са големи, кандидатствахме за 30% стипендия, но получихме отказ. Критерии, публични, не съществуват. Можи би комисията взима предвид освен успех, финансово положение и  други неща, спортни постижения например, ...не е ясно...

# 89
На отворените врати попитах /не пред всички събрали се родители/, кога и как се отпускат стипендии. Отговора беше, че се разглеждат документите, които изискват. Никой не спомена по успех. Имам позната с дете прието 2010 г. и е на пълна стипендия, не е било на челни позиции в класирането. Знам им финансовите възможности и бих казала, че са доста добри на фона на сегашната ситуация в BG. Така гореизложеното, мисля, че всеки случай наистина се разглежда поотделно и може би никой в този момент не може да каже с точност еди кой си получава, а резервите не.

Именно, разглеждат документите, които се изискват. Но факт е, че има критерии, които, дословно от сайта са, цитирам:

Критерии за определяне на пълните стипендии:

1. Одобрени документи за финансова помощ.

2. Резултати от съчинение - отговор на въпрос. Кандидатите ще бъдат поканени да напишат съчинението в Колежа.

3. Интервю с кандидатите, избрани по резултати от съчинението.

4. Общ резултат от приемния изпит. 

[urlhttp://www.acs.bg/Home/Admissions/Tuition_Rates_and_Scholarships.aspx][/url]

Колкото за въпроса с близнаците - и аз не знам за разделени близнаци. Но, американците са си странни, всичко е възможно.
Например, миналата година питах, след като голямата ми дъщеря е студентка и следването й в чужбина гълта, обяснимо, сериозно перо от семейния бюджет, тя е ли част от семейството, тоест при сметката на доход на член от семейството в документите за стипендия да я смятам ли? Отговорът беше, че не, щом е над 18 години, пълнолетна, тя не е член на семейството, а факта, че я издържаме е наше и нейно решение. но все пак, казаха, представете уверение, че е студентка в чужбина, комисията ще прецени.
При това малката е второ дете от семейството, което учи в АК... На въпроса ми това дава ли отстъпка, каквато е нормалната практика в частните колежи именно в САЩ, отговориха, че те нямат такава практика.

Последна редакция: пн, 14 апр 2014, 12:31 от StefanB

Общи условия

Активация на акаунт