Секцио, или нормално раждане да изберем?

• 18 791
  • 348
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Нощни очи абсолютно съм съгласна с теб!
Сега ако чакаш близнаци изобщо дума не може да става за вагинално раждане. Планирано секцио и това е. Точно така- не им се занимава и ги е шубе. Аз съм пример за това. Родена съм 70 те години....и съм еднояйчна близначка. Майка ми е родила естествено. Планирано секцио НЕ се е правело тогава. Даже не сме били със сестра ми с главично предлежание. Обърна ли са ни с наместване в хода на раждането. Сестра ми също роди естествено. А мен ме принудиха  секцио. Хем си бях с пълно разкритие, без каквито и да било индикации за проблемна бременност или процес на раждане. Не могат да израждат сега и това е.

# 181
Начина на зачеване няма пряко отношение към това дали бременността е рискова или не...

Така е. Според мен друго се има предвид. Че ако една бременност е настъпила лесно, без проблем, то е по-вероятно да има и следваща такава, ако нещо се обърка. Докато при друга, която е след лечение или по изкуствен път, не се знае дали проблемът няма да се задълбочи и следващата такава да не е възможна. Затова се вземат всички възможно мерки, които смятат, че намаляват риска за това бебе.
Да, гадно звучи, но точно това е идеята на лекарите според мен.

# 182
  • Пловдив
Това е идеята, да.

Колкото до естествено раждане на близнаци, случва се. Например ако майката пристигне посред нощ с изтекли води и болницата не е от тези, дето прилагат на всяка цена секцио. Кумулативно. Аз се засякох в родилното на Окръжна - София с една такава родилка. Разнояйчни (ако изобщо има значение) близначки, дребнички, едното разположено седалищно.

# 183
  • гр.Пловдив
Моя колежка също си роди близначките нормално,без шевове,без разкъсвания,всичко по мед и масло,на термин Peace

# 184
  • София !
Познавам 3 жени родили близначета по естествен път  Peace
Та ако няма проблеми и всичко е, наред, защо не  Wink

# 185
  • София
А защо да?

# 186
  • ул. "Мечтание"
Начина на зачеване няма пряко отношение към това дали бременността е рискова или не...

Така е. Според мен друго се има предвид. Че ако една бременност е настъпила лесно, без проблем, то е по-вероятно да има и следваща такава, ако нещо се обърка. Докато при друга, която е след лечение или по изкуствен път, не се знае дали проблемът няма да се задълбочи и следващата такава да не е възможна. Затова се вземат всички възможно мерки, които смятат, че намаляват риска за това бебе.
Да, гадно звучи, но точно това е идеята на лекарите според мен.

Дано това да е идеята... Мен лично ме съмнява, дано греша. Simple Smile

В крайна сметка нали за това се прави ЖК, да се следят нещата. Много рядко проблемите се появяват от нищото и изведнъж. Както през бременността, така и по време на раждането. Нужно е опитно "око" и сериозно проследяване, а не ей така, да мине и този преглед...

# 187
...Много рядко проблемите се появяват от нищото и изведнъж. Както през бременността, така и по време на раждането. Нужно е опитно "око" и сериозно проследяване, а не ей така, да мине и този преглед...

За бременността не знам, но за вагиналното раждане няма няма лекар, колкото и да е добър, който да даде гаранция за развитието. И при перфектна бременност всичко може да се бърка буквално за секунда. При секцио също, но там дирижирането е в по-голяма степен.

# 188
  • София !

Ми какъв е , проблема, ако всичко е, наред, да си родиш естествено  Thinking

# 189
Не прочетох назад.
С риск да ме личнуват, аз с две ръце съм ЗА секцио. След две нормални и естествени раждания. Няма безболезнен начин да се роди. Това трябва да му е ясно на всеки. Но като ще боли, да боли поне само след, а не и по време на. Аз съм с кошмарни спомени особено от второто раждане, а уж минавало по-леко. Дрън-дрън. Първите седмици буквално ме връхлитаха панически атаки само при спомена за преживяното. А да не ви разправям каква история бяха хемороидите ми... първите десетина дни. И двата пъти се сдобих с приличен брой разкъсвания. Втория път даже ме шиха под пълна упойка. Смилиха се над мен докторите, за което съм им благодарна.

Истината е една - има си възстановителен период и при двата вида раждане. При някои протича по-леко, при други по-тежко. Късмет!

# 190

Ми какъв е , проблема, ако всичко е, наред, да си родиш естествено  Thinking

Бъни, шубето е голям страх  Laughing! Ей, ама чак почвам да ви се чудя бе момичета ....?! Какъв е този ужас и страх?! Като гледам то поне 80% от ражданията са секцио и то повечето май са по желание. Ми няма как да заспиш и като се събудиш да си имаш бебе и нищо да не те боли. Не мога да си обясня защо предпочитате операции, болки с дни наред и риска, както за вас, така и за детенцето ...?! Ако има медицински причини - ОК, ама да избереш всичко това пред едно естествено раждане, при което ще те боли само няколко часа .... не го разбирам  newsm78.
И друго да ви кажа - как съм се чувствала аз и как съм приемала болката? Това за мен беше най-силният момент в живота ми (знам, че за всички е бил такъв), но да ви кажа защо за мен беше такъв. Първо, че цял живот съм била с нисък праг на болка, припадала съм от нищо, само и само защото ме е било страх от болката. Щом забременях и аз се чудих как ще родя. В един момент си казах, че сега е момента, в който ще докажа, че вече не съм дете и тази болка трябва да я изпитам. Вярвайте ми, това е най-смислената болка - болката с която разбираш, че даваш живот. И както каза и тук едно момиче "Всеки понася такава болка, каквато може да понесе". Няма по-велик момент от този, да се усетиш всеки един момент с трепетите му, с усещането, че малкото човече идва на белия свят  Heart Eyes. Ето това не съм искала да изпускам! Лесно е да те упоят, да те резнат и директно да ти дадат бебето. За мен не е същото! Този момент се изпитва 1-2-3 пъти в живота и за мен трябва да се изпита. Разбира се, не говоря, когато има предпоставки за проблеми и случаи в които положението става сериозно в хода на самото раждане. Имам предвид за най-нормалното си естествено раждане, при което всичко върви в нормалните граници.

# 191
...Като гледам то поне 80% от ражданията са секцио и то повечето май са по желание. Ми няма как да заспиш и като се събудиш да си имаш бебе и нищо да не те боли. Не мога да си обясня защо предпочитате операции, болки с дни наред и риска, както за вас, така и за детенцето ...?! ...

Спокойно, не са 80%, просто в тези теми повече пишат тези, които са го избрали Simple Smile

Иначе при мен след секциото болките бяха много малко, ходех си нормално и си гледах без проблем детето, само първите 2 часа ме болеше и то заради пясъка, както писах вече.
Не съм го избирала, наложи се в процеса на раждане, бях стигнала почти пълно разкритие. Но ако мога да избирам, секциото ще спечели. Точно си заспах и се събудих с бебе  Simple Smile

# 192
  • София
Това вече става обидно. Непрекъснато обвинявате родилите със секцио, че мислят единствено за себе си, докато аз мислех единствено за малката. Исках най-доброто за нея и затова избрах дирижираното секцио. НСЧ е обяснила вече, не ми се повтаря. Не ми се рискуваше заради нормално раждане и тиквен медал.

Vili_R, малко от родилите секцио са били със пълна упойка, масова е спиналната, а с нея си усещаш всичко.

# 193
Всяка майка трябва да реши как да роди, вземайки предвид собствените си притеснения, праг на болка, риск и т.н. Тя трябва да вземе информирано решението си и никой няма право да я обижда, че е егоистична, ако е родила секцио и е мислила за себе си, или, че е поела неоправдан риск, ако е родила нормално! Начинът на раждане зависи от много неща, от протичането на бременността, от проблеми и т.н.

# 194

Бъни, шубето е голям страх  Laughing! Ей, ама чак почвам да ви се чудя бе момичета ....?! Какъв е този ужас и страх?! Като гледам то поне 80% от ражданията са секцио и то повечето май са по желание. Ми няма как да заспиш и като се събудиш да си имаш бебе и нищо да не те боли. Не мога да си обясня защо предпочитате операции, болки с дни наред и риска, както за вас, така и за детенцето ...?! Ако има медицински причини - ОК, ама да избереш всичко това пред едно естествено раждане, при което ще те боли само няколко часа .... не го разбирам  newsm78.
И друго да ви кажа - как съм се чувствала аз и как съм приемала болката? Това за мен беше най-силният момент в живота ми (знам, че за всички е бил такъв), но да ви кажа защо за мен беше такъв. Първо, че цял живот съм била с нисък праг на болка, припадала съм от нищо, само и само защото ме е било страх от болката. Щом забременях и аз се чудих как ще родя. В един момент си казах, че сега е момента, в който ще докажа, че вече не съм дете и тази болка трябва да я изпитам. Вярвайте ми, това е най-смислената болка - болката с която разбираш, че даваш живот. И както каза и тук едно момиче "Всеки понася такава болка, каквато може да понесе". Няма по-велик момент от този, да се усетиш всеки един момент с трепетите му, с усещането, че малкото човече идва на белия свят  Heart Eyes. Ето това не съм искала да изпускам! Лесно е да те упоят, да те резнат и директно да ти дадат бебето. За мен не е същото! Този момент се изпитва 1-2-3 пъти в живота и за мен трябва да се изпита. Разбира се, не говоря, когато има предпоставки за проблеми и случаи в които положението става сериозно в хода на самото раждане. Имам предвид за най-нормалното си естествено раждане, при което всичко върви в нормалните граници.

Въобще не съм съгласна! Рисковете за бебето при секцио са много по-малки от тези при нормално раждане, освен адаптацията, с която няма бебе да не се е справило. Това, че съм родила секцио не е заради страх от болката, защото операцията също боли. Още 100 пъти да раждам, още 100 пъти ще избера същия начин!

Общи условия

Активация на акаунт