Напускане на страната с пасаван

• 6 777
  • 36
  •   1
Отговори
  • Англия
Здеавейте, прибрах се в България с новородената ми дъщеря с временен паспорт, издаден от посолството ни в Лондон. Проблемът е, че заради празниците и многото почивни дни няма да можем да и изкараме задграничен паспорт. Някой знае ли дали с пасаванът можем да напуснем България и да извадим документите при следващото ни прибиране или той е валиден само за прибиране? Някой има ли подобен опит, много бих била благодарна за всеки съвет.

# 1
Здеавейте, прибрах се в България с новородената ми дъщеря с временен паспорт, издаден от посолството ни в Лондон. Проблемът е, че заради празниците и многото почивни дни няма да можем да и изкараме задграничен паспорт. Някой знае ли дали с пасаванът можем да напуснем България и да извадим документите при следващото ни прибиране или той е валиден само за прибиране? Някой има ли подобен опит, много бих била благодарна за всеки съвет.

Пасаван се издава за ПРИБРАНЕ в страната, при липса на документ.
Не може да пътува повторно с него.

# 2
Не може да използваш пасаван за излизане. Аз вадих паспорт на моето дете по Коледа преди една година. Имах очаквания за големи неприятности заради почивните дни, многото документация, законовите срокове и много много ограниченото време с което разполагах ( около 20 дни ), но стана. Останах много изненадана в положителен смисъл от обслужването в институциите. Срещнах разбиране, любезност и желание за съдействие в повечето служителки.

# 3
Експресна услуга ?
Знам, че по принцип за първи паспорт на дете такава няма, но утре отиди и им обясни каква е ситуацията и им се примоли за експресно издаване на паспорт. Друг вариант не виждам.  Thinking
Бълг. акт за раждане извадихте ли ?

# 4
  • Англия
Именно проблемът е, че в момента съм пратила английския акт за раждане да се превежда и легализира, което ще отнеме седмица и ще съвпадне с нашето заминаване. Просто няма да имам акт за раждане, за да мога да подам документи за паспорт.

# 5
Детето, освен ако няма и друг паспорт, няма как да напусне страната без български такъв.
Заминаване без паспорт е немислимо.  Rolling Eyes

# 6
Детето, освен ако няма и друг паспорт, няма как да напусне страната без български такъв.
Заминаване без паспорт е немислимо.  Rolling Eyes
Така си е

# 7
  • Англия
Нали пасавана е временен паспорт,не е съвсем без документи

# 8
Нали пасавана е временен паспорт,не е съвсем без документи
Ти прочете ли първия пост след твоето питане?
Отговорили са ти точно.
Няма как с пасавана да влезнеш и да излезнеш от Бг.По късно ако искаш ще питам един човек , но знам отговора.
Между другото има родители които си мислят, че за да напуснеш страната с  бебе е нужно само акта му за раждане, защото на бебето не му е нужен паспорт / по действителен случай/
 Mr. Green

# 9
Експресна услуга ?
Знам, че по принцип за първи паспорт на дете такава няма, но утре отиди и им обясни каква е ситуацията и им се примоли за експресно издаване на паспорт. Друг вариант не виждам.  Thinking
Как да няма - точно преди Коледа за 3 дни направиха на дъщеря ми задграничен паспорт съвсем нормално - без да са ми задавали въпроси или да са правили проблем. На 8м. беше.

# 10
Трябвало е да изпратите документите за превод и легализация предварително, а не да се губи време сега. Няма как да излезе детето, а аз разбирам, че дори докуменитте няма да са готови, в датите, когато искате да се прибирате. Варианта е да останете още време в Бг или да се приберете сами за момента.
Пасавана в момента не важи за нищо, след като сте в Бг вече.

# 11
Експресна услуга ?
Как да няма - точно преди Коледа за 3 дни направиха на дъщеря ми задграничен паспорт съвсем нормално - без да са ми задавали въпроси или да са правили проблем. На 8м. беше.

Да, точно за това написах "по принцип" и че са възможни и изключения.
Иначе би трябвало да правят проверки на адрес по местоживеене, а това все пак изисква време.
Тези проверки се правят с цел превенция на трафика на деца.
За мен е повече от ясно, обаче, че службите не разполагат с необходимите ресурси за проверки на всяко едно дете, преди да му издадат паспорт и проверяват малко или повече на случаен принцип.

# 12
  • София
https://www.mvr.bg/Polezno_e_da_znaete/BDS/taksi_tarifa4.htm

Има си такса от 20 лева за бърза услуга и 50 лева за експресна услуга - издаване на първи паспорт на дете до 14 г. възраст.

# 13
https://www.mvr.bg/Polezno_e_da_znaete/BDS/taksi_tarifa4.htm

Има си такса от 20 лева за бърза услуга и 50 лева за експресна услуга - издаване на първи паспорт на дете до 14 г. възраст.

Тя го знае това,изчакването е свързвано с превода и легализацията

# 14
  • София
Някой спомена, че няма експресна услуга, когато става дума за първи паспорт на дете. Затова дадох линка.
Експресната услуга е за 8 часа.
Има експресни услуги и за превод и легализиране на документи. Теоретично за седмица до 10 дни е възможно да се случи всичко.

Общи условия

Активация на акаунт