НВ-ВМХ, част 77

• 39 736
  • 720
  •   1
Отговори
# 105

И аз не харесвам заек. Много ми е сухо месото. Мога да го ям, ако е на манджа. Обаче не ям нищо друго от манджата, защото не съм любител на манджите.  Имам в камерата останали заешки парчета (домашни). Някой ако знае рецепта или има идея, дали само метнати на фурна (с много масло, може би малко бяло вино и някакви подправки), ще стане по-сочно месото, може да сподели.

Аз слагам на заека мас и става чудесен. Готвя го в чугун (гювеч) на слаб огън, слагаш вътре каквото ти е вкусно, мммммм ... Иначе и аз не го обичам, че ми е сух, но с три с.л. мас е божествен.

# 106
Dandulina, добре, че не е нещо по-сериозно! Леко изкарване на празниците ви желая - без болести и тревоги! Hug

Аз в момента съм поръчала и взимам по 1 капсула на ден от тази иглика: http://www.iherb.com/Health-From-The-Sun-Evening-Primrose-Oil-13 … -60-Softgels/9876 Миналата година не забелязах никаква полза от игликата Embarassed Но тогава май взимах по-ниска доза и на друга марка. Сега започнах пак - първо с Примойл (2 капс.), сега с тази. Ще видим докога Embarassed.

Много нашумя това устойчиво нишесте тези дни бе ooooh! Всички са се юрнали да го пробват и да пишат за него. А на мен ми изглежда като поредния въздух под налягане Rolling Eyes Вярно, някои диабетици или хора с високи стойности на сутрешната захар (на гладно) са забелязали, че с помощта на нишестето си регулират захарта. Това е чудесно. Особено за диабетиците, при които това е често срещан проблем, за който обаче няма едно общовалидно решение, може да се окаже, че има смисъл от прием на устойчиво нишесте. Но за останалите не виждам какъв е смисълът Rolling Eyes В крайна сметка това е нещо малко или много изкуствено - кажи-речи си е хранителна добавка. Не е равностойно на варен картоф, защото, първо, трябва да се изяде голямо количество картофи, за да приемеш същото количество устойчиво нишесте, каквото има примерно в една супена лъжица, и второ, картофите трябва задължително да се ядат студени (или дори сурови), за да се запази този процент устойчиво нишесте, което съдържат, и да не се трансформира в обикновено нишесте. Rolling Eyes А в крайна сметка картофите не са забранена храна - никой не е казал, че никога не може да се хапне дори хапка картоф Rolling Eyes Дори диабетиците могат да си позволяват по малко от време на време (ако решат да рискуват еднократно повишение на захарта, могат да си позволят и по-голямо количество, разбира се). А хората с по-малко сериозни метаболитни нарушения могат да си позволяват картофи/ориз/банани/бобови дори по-често, примерно веднъж седмично. Спортистите пък могат още по-често. Така че не разбирам откъде дойде цялата тази сензация, която се създаде около устойчивото нишесте Rolling Eyes

А иначе устойчивото нишесте е общо взето фибри - то затова е устойчиво и не се усвоява/разгражда, съответно затова не повишава кръвната захар. Било много полезно за чревната флора. Но пък фибри могат да се набавят и от други източници. А чревната флора се подхранва от един куп храни, не само от устойчивото картофено нишесте Rolling Eyes Освен това все още не е известно много за чревните бактерии, че да сме категорични, че точно устойчивото нишесте съдържа най-полезния пребиотик за чревната флора. Срещам коментари, че не всички хора имали правилната среда в червата си (правилните бактерии), за да извлекат полза от нишестето. Затова било препоръчително преди това да се приемат пробиотици, но не какви да е, а от soil-based organisms - такива бактерии, които се срещат в почвата. Много сложна става тази работа ooooh! И ми се струва излишна.

Последна редакция: пт, 18 апр 2014, 08:22 от Cioccolata

# 107
  • В Балкана
Специално от гуруто Инес, за онези, които няма да се припознаят Mr. Green

Цитат
"Аз няма да ям козунаци. Не защото съм на диета, а защото преди време взех решението винаги изборът ми да се води от това да правя най-доброто за себе си. Смея да твърдя, че имам достатъчно опит и достатъчно знания, за да осъзнавам, че най-доброто за мен ще бъде вкусно, мазно агне и голяма салата."

# 108
  • SA
Дандулинка, радвам се, че няма чак страшни неща при мьжа ти! Дано бьрзо се оправя!
Шоки, и на мен ми направи впечатление, че много пишат за това устойчиво нишесте, но и на мен ми изглежда поредния бум, от който, както се казваше в онази статия, умните хора ще сьумеят да извлекат печалба.
Асос, днес си продьлжаваме с фаста, нали?
Рейнче, няма страшно, по Великден никакви сладкиши не могат да ме изкушат. Аз даже и не обичам козунак, а и курабийките, дето ги правих не само че не ме привличат, ами и не можах да се насиля дори да ги опитам, за да видя как са станали.
Единствено вино сигурно ще пийна на Великден, защото ще имаме гости и сигурно ще се изкуша с 1-2 чаши. Ама нормално, все пак е празник.
Заек сме правили в глинен гювеч с много зеленчуци и масло. Вкусно става. Иначе наистина си е сухо месото. Спомням си, че свекьр ми пьк преди години беше гледал зайци и беше запечатал буркани сьс заешко. Не знам точно как ги е приготвил, но сьщо беше страшно вкусно ей така, направо от буркана да си го ядеш.
joya, напоследьк на мен агнешкото ми стана направо любимо месо. Всяка седмица купуваме. Напоследьк почти всяка неделя печем вьв фурната един агнешки и един свински бут само с моркови, гьби и зелени подправки и аз си имам храна чак до вторник.
Весели празници, момичета!

# 109
Дандулина, дано всичко е наред с мъжа ти вече
Лека почивка на теб и после весели празници

Хехе Шоки, и аз съм като теб доста скептична
Особено като прочетох това за газообразуването
За мен всяка храна, която го причинява,  автоматично отпада от списъка ми

Заек правя по една рецепта от съседка навремето
В темджера под налягане се редят слоеве месо, картофи, моркови, лук, зеленчуците са цели, само обелени
Слагат се черен пипер и дад.лист
Залива се с бяло вино
И се забравя за половин ден на слаб котлон

Не помня масло дали се слагаше
Ама щом казвате, че е сухо, значи да

На мен Великден ми е един от планираните дни в годината за леки отклонения и смятам и тази година да го уважа
Имам бадеми и стафиди да сложа на 2-3 козуначета, които ще са за мен, синчето не иска такива работи, а половинът не яде заради глутена
Но аз ще ги ям нарязани на фулийки и с дебел резен масло
Така съм установила, че са ми дост. няколко хапки, а без масло няма да мога да се спра да се натъпча
Та в този смисъл е добре, че покрай фастенето ми се поприбра размера на стомаха, той и преди не беше кой знае колко голям, а сега съвсем
И няма да има място за козуначено тъпчене

Иначе мисля да продължа и днес, както и може би утре до следобеда, когато ще обядваме

Тези дни ще допълвам картинките с менютата и изчисленията и ше ги кача

# 110
  • София
Асос, днес си продьлжаваме с фаста, нали?
Няма сила на света, която може да ме спре!
Сутринта на кантара останах като гръмната  Shocked

Отчет за четири дни фаст (промените са от началото):

Килограми:  -3.1        (57.2 -> 54.1)
Ханш:          -1            (92 -> 91)
Талия:          -4            (73 -> 69)
Бюст:           -1            (92 -> 91)
Бедро:         -1            (51 -> 50)

Дори и с петдневна зелева, глад и мизерия не съм имала такъв резултат  Whistling
Признавам, че снощи имах издънка - задуших няколко зелеви листа с зехтин, добавих и масло. Но за щастие не се е отразило, може би защото мазнините бяха 90%, калориите - 1000.

Моят факир се очервата blended Mr. Green. Освен с агнешкото се сдобих и с ярешко. Сега остава да му измъдря рецепта, но може би в гювеч изобщо не е лоша идея.

# 111
Попаднах на една статия за непоносимостта към млечните и споделям:
http://plamenshopov.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/05/28/mliako-i- … giia-lakto.755199 Не знам дали всички твърдения са основателни, но дават повод за размисъл и търсене на повече информация, ако човек има подобни проблеми на изброените в статията.

Последна редакция: пт, 18 апр 2014, 11:48 от Cioccolata

# 112
  • Пловдив
Нямам възможност да изчета всичко, което сте писали. Наминавам само да ви пожелая уютни празнични дни! Hug
И аз като УАСП ще хапна малко козунак (май от тестените освен хляба само той остана да ме привлича), но като цяло смятам да наблягам на яйцата и агнешкото.   Mr. Green Оцелях вече на няколко мероприятия, на които, въпреки многобройните настоявания, не ядох нищо, понеже нищо нережимно не ме привлече дотолкова, че и да си заслужаваше даже да го опитам. А режимности нямаше налични. Виж, червено винце пийнах, вероятно тези дни пак.  Crazy
Асос, страхотен резултат от фаста!Ей, зарибихте ме с този фаст, вероятно и аз ще направя следпразничен!
Шоки, благодаря за статията за млечните, изглежда интересна и навежда на размисли...   bouquet
Дандулина, радвам се, че при мъжа ти няма нещо сериозно и му пожелавам скоро да е съвсем добре!

# 113
Пускам постове на съфорумки от темата за чистата храна, по повод дискусията за пилетата, която беше неотдавна.

Днес за пръв път видях на някаква храна да пише , че съдържа ГМО соя.
Харната е за кокошки носачки, а произовдителят е във Врана .
Скоро имаше крайни мнения за смеските, та затова аз откъснах един етикет от чувал и скоро ще препиша цялото съдържание. Имаше около 20-25 позиции.

Интересно с оборот над 100 милиона лева и пет фуражни предприятия с общ производствен капацитет надхвърлящ 400 хил тона, кой ги изяжда тези тонове?
http://www.viand.bg/index.php?option=com_content&view=articl … d=124&lang=bg

Преписвам от етикета, на сайта им нищо не намерих за състав и ГМО соя

ВИАНД АД
гр София , кв. Враная
, тел 02 975 0965

Код №9-3
за пъдпъдъци-носачки

Компонентен състав:
царевица, пшеница, соев шрот *, слънчогледов шрот,, сънпро, калциев карбонат, растително масло, .Допълващ фураж 3045, дикалциев фосфат, хемоглобин, лизин, антиоксидант

* произведен от соя ГМ, разрешена вЕС , код МОН -04032-6

Надолу има таблица, не мога да я препиша, много е дълга , а и  протрита вече  и не се чете всичко

ГМ  е генно модифицирана , която е разрешена в европейския съюз, и лекарства виждам , иначе от чист въздух и спокойствие растели .

# 114
Rain-че  Heart Eyes , Шоки мерси за линковете към игликата.
 Аз в момента пия точно тази която Шоки е пуснала  Grinning, но явно съм си взела по-голяма разфасовка, че ми писна всеки месец да купувам буркани.

# 115
  • SA
Леми, аз само не разбрах на коя от изброените сьставки викат "лекарство".
Видно е, че хормони няма. Ама то ще се намери и някой да заподозре, че ги слагат тайно и не ги пишат на етикета, за да тровят горките хора.
А че соята е генномодифицирана, не знам защо това е изненада. Те и хората ядат такава соя, та сега за кокошките ще берем грижа.

# 116
Леми, ставало е въпрос преди (Свидничка беше обяснила), че по отношение на пилетата е намерена идеалната комбинация от хранителни вещества, която да им ускорява растежа. Това, че пише някакви химични съединения, не значи непременно, че са лекарства, а в никакъв случай не са хормони. Но със сигурност е имало генна селекция назад в поколенията - това е единият фактор за такъв растеж на пилетата. А другият е подбирането на точните вещества в точните количества, за да се постигне голям и бърз растеж. Това, че ядат соя, и то генномодифицирана, е ясно. Или поне на мен ми е ясно Embarassed Но ти например пилешко всеки ден по 3 пъти ли ядеш? Аз не. Да, сигурно и на други животни се влага соя във фуражите, но соя се влага на страшно много места, вкл. в хранителните добавки. В шоколадите има соев лецитин. Вероятно соя има, без да е обявена, в много храни. Така че е добре да не се купуват съмнителни храни (тези с много съставки). А за месото просто гледай да си набавяш по-често месо, за което поне предполагаш, че животното е хранено само с естествената му храна. Но знам, че дори и домашните прасета ги хранят и с фураж, а не само с остатъците от храната на стопаните. Така че не знам какво да ти кажа. В България прасета, пасли трева, не могат да се намерят със сигурност, а и по света прасетата не са тревопасни. А пилетата просто е добре да не се консумират много често и толкова.

# 117
  • Vildbjerg,DK
И аз да дам отчет за фаста - половинката изкара до вчера, като за вечеря хапна 100 гр. пиле със мазен сос, а аз реших да си изкарам вчерашният ден. Днес започнахме денят с мазно кафе, след около 3 часа си разделихме едно яйце със мноого масло и после ходихме до Леголанд. Изкарахме безпроблемно от към глад до преди малко, но беше мнооого студено cold Като се прибрахме хапнахме по една порция гореща пилешка супа ( с целина , морковче и праз ), а за довечера ще е по парче сьомга. Та така, при мен понеделник сутрин тегло 70, преди час тегло 67,200. Доволна съм много.
Вчера боядисахме с детето яйцата - от 18, 2 ми се напукаха, но днес бяха изядени естествено Grinning
Козунаци правя всяка година, но тази ще е първата без. Няма да се спра докато не го свърша - особено с маковата плънка, така че по-добре да не правя. Ще пека агнешко ( Уасп и тук е новозеландско основно  Simple Smile) по традиционна вече станала в къщи рецепта на Джейми Оливър - с много розмарин и чесън. Марулка с пресен лук и репички като салатка и толкова.

# 118
Аз си мисля, че едни обикновени кокоски (тези, които са само с кокос, яйце, масло и евентуално някакъв аромат) биха заместили успешно козунаците, ако човек се чувства особено лишен Embarassed Дори парченца тъмен шоколад могат да им се сложат за разкош, а защо не пък някоя стафида, за да се наподобят още повече козунаците. Забъркват се и се изпичат много бързо, не е нужно да са готови предварително. Аз не знам дали ще имам чак толкова мерак де, защото ежедневната ми закуска с яйца мисля, че ще ме удовлетвори и на Великден Wink

# 119
  • Пловдив
Тъй като явно аз съм единствената без резултати от фаста,снощи го преустанових официално Simple Smile,хапнах си салата с яйца и сирене.Започвам да се чудя дали не е възможно,понеже съм на режима от доста време,организмът ми да е привикнал и вече да не мога да свалям кг.на този режим.Просто толкова стриктна отдавна не съм била,а няма никакъв резултат.Скоро бях  на ендокринолог,и на гинеколог даже,и всичките ми изследвания са добри.Та,чудя се дали не ми трябва някаква промяна в храненето newsm78.

Общи условия

Активация на акаунт