ИСТАНБУЛ и лалетата [тема 31]

• 64 537
  • 790
  •   1
Отговори
# 240
bialk, отново много хубави снимки. Докато ги разглеждах ми изникнаха два въпроса: На снимките с гробища гледам има интересни каменни плочи поставени, та въпроса ми е- какво се пише по принцип по тези плочи.
И още един въпрос - в джамията Сулеймание се молят хора, но има няколко човека изправени на едно по-високо място - какво е това място и какво правят там тези хора(предполагам се молят, но защо не при другите)?

# 241
  • Варна и...духом на Босфора
 Hug Асамарис,има трети сезон на Ойлето,да,четвърти няма обаче! Mr. Green
Поздрави дубльорката и от момичетата от темата за филма.По Ататюрк булевард като минеш
Акведукта Валенс,наблизо е улицата където са шарените къщички.Ние с Ексайтед не отидохме
дотам,но Николия-Шебечето ни даде пълни указания.Трябва да видя назаде в темите,но на лесно място е,може да комбинираш с Гюлджами,джамията Фатих,и друго в района.

Дива ойка и Нервакова като се върне те знаят повече за инспектор Йомер и Кара пара ашк! Wink

# 242
Hug Асамарис,има трети сезон на Ойлето,да,четвърти няма обаче! Mr. Green
Поздрави дубльорката и от момичетата от темата за филма.По Ататюрк булевард като минеш
Акведукта Валенс,наблизо е улицата където са шарените къщички.Ние с Ексайтед не отидохме
дотам,но Николия-Шебечето ни даде пълни указания.Трябва да видя назаде в темите,но на лесно място е,може да комбинираш с Гюлджами,джамията Фатих,и друго в района.

Дива ойка и Нервакова като се върне те знаят повече за инспектор Йомер и Кара пара ашк! Wink

Ами там е и онази църква от първия ден. Ти да видиш!

# 243
Ставам и аз досадна и повтарям питането за сериалите. За този да имате инфо - "Kara Para Yalan Aşk"?

http://news.day.az/showbiz/464382.html

Къщата е преди Румелихисар на крайбрежния булевард. Има леко вдадено място, тя се намира откъм северната част на заливчето. И аз я видях, но телефона ми засече при снимката, защото автобуса караше бързо и не можа да я фокусира. Слава Богу, че Енгин не беше там, че ако имаше засечка на него и щях да изхвърля апарата!  #2gunfire

# 244
bialk, отново много хубави снимки. Докато ги разглеждах ми изникнаха два въпроса: На снимките с гробища гледам има интересни каменни плочи поставени, та въпроса ми е- какво се пише по принцип по тези плочи.
И още един въпрос - в джамията Сулеймание се молят хора, но има няколко човека изправени на едно по-високо място - какво е това място и какво правят там тези хора(предполагам се молят, но защо не при другите)?

По-високото място е било предназначено за по-високо поставените хора, като султанът и придворните. Днес всеки може да се изкачи и да извърши молитвата си там.

На плочите на османотурски са изписани имената на починалите. Някои са оформени според това, какво са обичали докато са били живи - например цветя. Има и малки гробове - на деца.  

За мен интерес представляваше тюрбето на Сюлейман Законодателя, но незнайно защо бе заключено. Ето 3D на вътрешността на тюрбето:

http://www.3dmekanlar.com/tr/kanuni-sultan-suleyman-turbesi.html

В средата, най-големият "гроб" е на султан Сюлейман. Вляво, гледайки към него, са гробовете на Сюлейман ІІ,  Ахмет II и Рабийа султан - майката на Ахмет ІІ. Вдясно са подредени гробовете на Михримах султан - дъщеря на Сюлейман І, Салиха Валиде султан - майка на Сюлейман ІІ и на Асийе султан - дъщеря на Ахмет ІІ.

# 245
...
По-високото място е било предназначено за по-високо поставените хора, като султанът и придворните. Днес всеки може да се изкачи и да извърши молитвата си там.

На плочите на османотурски са изписани имената на починалите. Някои са оформени според това, какво са обичали докато са били живи - например цветя. Има и малки гробове - на деца.  

За мен интерес представляваше тюрбето на Сюлейман Законодателя, но незнайно защо бе заключено. Ето 3D на вътрешността на тюрбето:

В средата, най-големият "гроб" е на султан Сюлейман. Вляво, гледайки към него, са гробовете на Сюлейман ІІ,  Ахмет II и Рабийа султан - майката на Ахмет ІІ. Вдясно са подредени гробовете на Михримах султан - дъщеря на Сюлейман І, Салиха Валиде султан - майка на Сюлейман ІІ и на Асийе султан - дъщеря на Ахмет ІІ.

bialk, благодаря ти за отговора и за вътрешността на тюрбето. Много ми беше интересно да надникна. В сравнение с другите гробници в които съм била, тази изглежда доста семпло, но това сигурно идва от религията. За какво служат тези неща приличащи на свещници пред саркофазите? И защо в едните има поставено нещо, а в другите няма?  Какво символизират тези прозорци с капандурите?

Ха-ха, дали съм любопитна... Embarassed

# 246
Бурда им ,бурда им, още летя, ама се приземих бързо - детето отново болно  ooooh!
Много видях, много и не видях и естествено искам пак, както каза и Исмет/пак ще дойдете познавам те по очите  Mr. Green/
Но другия път ще съм само с мъжо или сама, повече никой не водя никъде ако ще пари да ми дават.
Подробен разказ и снимки по късно.

# 247
  • Варна
Добре дошла, Нервакова! Лекувайте се. Ще разкажеш после, няма как. Исмет е прав...

Скрит текст:
И ти си се присъединила към опарените от придружители, май... а ние пак се хванахме...  ooooh!

# 248
Скрит текст:
Еми то си зависи явно от хората с които се заобикаляш, ако тръгна със 5 човека, които искаме да гледаме едно и също може и да остана доволна, но моите ми оставиха едно чувство, че едва ли не насила ги карам да гледат красотите на Истанбул, хем искат с мен, хем да не препускам много, хем да няма много народ, казвам им в хотела си стойте като сте изморени, ама не трябвало да видят, намалих темпото обърка ми се програмата, не видях доста от това което исках , а можеше  Sad мъжа ми го разкъсах защото той иска хем на мен да угоди , хем и на тях та горкия само се провираше между капките да не стане скандал. Идем някъде и следва реплика айде да седнем за почивка или айде да легнем един час в хотела  Shocked абе аланколу ще спиш и лежиш цял живот сега ти се е паднало гледай ама айде спирам дотук
много съм доволна от Истанбул, естествено влюбването ми е започнало отдавна покрай много фактори и се убедих че тази атмосфера ми е на сърце, много се вписвам при тях, навсякъде много ми се радваха на разваления турски , чичото в Ортаклар тотално се изкефи от нас и само при нас стоеше  Laughing

# 249
Скрит текст:
Еми то си зависи явно от хората с които се заобикаляш, ако тръгна със 5 човека, които искаме да гледаме едно и също може и да остана доволна, но моите ми оставиха едно чувство, че едва ли не насила ги карам да гледат красотите на Истанбул, хем искат с мен, хем да не препускам много, хем да няма много народ, казвам им в хотела си стойте като сте изморени, ама не трябвало да видят, намалих темпото обърка ми се програмата, не видях доста от това което исках , а можеше  Sad мъжа ми го разкъсах защото той иска хем на мен да угоди , хем и на тях та горкия само се провираше между капките да не стане скандал. Идем някъде и следва реплика айде да седнем за почивка или айде да легнем един час в хотела  Shocked абе аланколу ще спиш и лежиш цял живот сега ти се е паднало гледай ама айде спирам дотук
много съм доволна от Истанбул, естествено влюбването ми е започнало отдавна покрай много фактори и се убедих че тази атмосфера ми е на сърце, много се вписвам при тях, навсякъде много ми се радваха на разваления турски , чичото в Ортаклар тотално се изкефи от нас и само при нас стоеше  Laughing

Г-жа Нервакова , добре дошла  newsm51 smile3525. С нетърпение те чаках, че обеща снимки от КПА и не само. Хайде оздравявайте и разказвай.
Скрит текст:
Надявам се спътниците да не са ти провалили основния план все пак. Наистина съжалявам, че са ти скапвали настроението и това е един добър урок за мен да си ходя само с бойната дружка

# 250
  • Варна
Нервакова,
Скрит текст:
Това, в скрития текст, е все едно нашите миналогодишни "трепети" разказваш. Както и тогава си говорихме - когато хората не са от една порода, не става. Ама нали знаеш, че човекът е единственото животно, което прави една грешка повече от веднъж... пак сме с "опашка". Да видим...
Обещали сме си да не позволим да ни въздействат на настроението и плановете. Ще рапортувам после...

Нормално е да си доволна, при такава нагласа. Атмосферата и на мен ми харесва много... макар на моменти да се изумявам от това. Не знам почти нищо от езика, но се справяме... Чичкото в Олтаклар е голям симпатяга. Laughing

Малкото84... губиш се по трасето... чакаме разказ... ей къде е сряда... няма време...

# 251
...

bialk, благодаря ти за отговора и за вътрешността на тюрбето. Много ми беше интересно да надникна. В сравнение с другите гробници в които съм била, тази изглежда доста семпло, но това сигурно идва от религията. За какво служат тези неща приличащи на свещници пред саркофазите? И защо в едните има поставено нещо, а в другите няма?  Какво символизират тези прозорци с капандурите?

Свещниците някога са служели за осветление, на някои от тях дори си стоят огромните свещи. За прозорците не знам. Мисля, че си е стандартна ислямска архитектура.

Нервакова, чувството ми е познато. Сам може би се разглеждат повече неща, но какъв е смисълът ако няма с кого да споделиш впечатленията на момента.  

Например, когато си сам и възкликнеш - "тук е супер!", а до теб няма кой да те чуе...

Последна редакция: пн, 28 апр 2014, 11:01 от bialk

# 252
bialk, благодаря!  Simple Smile

# 253
  • Varna, Bulgaria
Беличке, нямам време наистина... с тия 3 работни дни се чудя какво по-напред да свърша.  ooooh!
В късния следобед може да драсна на кратко каква ни беше програмката...  Wink

Скрит текст:
Иначе съм започнала пътеписче, както си му е реда...

# 254
  • София
Предстои ни първо пътуване до Истанбул този четвъртък. Малко е каша в главата ми от толкова изчетена информация, но смятам на място да преценим от кои екскурзии на ТА ще се възползваме и покрай това да си планираме останалото време.
В предната тема имаше пуснати линкове за полезни мобилни приложения за транспорта, но не успях да ги намеря. Някой дали е запазил линкове да ги пусне пак?
И друго въпросче - намират ли се спално бельо, шалтета и прежди на добра цена? На Истиклял и Капълъ чарши ли трябва да се гледа? Мерси!

Общи условия

Активация на акаунт