ИСТАНБУЛ и лалетата [тема 31]

• 64 577
  • 790
  •   1
Отговори
# 315
  • Варна
Бялк, да разбираме ли, че няма да има никакви фериботи от, и за, тези пристанища, утре? А тур по Босфора също ли няма да има ooooh!
Кабаташ го няма в списъка... от там дали не можем да се метнем на разходка... сега трябва да търся разписания пак...

# 316
  • София
Здравейте отново!
Ние се решихме за тръгваме с кола до Истанбул и на 2-ри заминаваме. Направих си някакъв примерен план, но ме интересува дали съм ги подредила правилно дните. Четох, че някои неща не работят в неделя, други в понеделник. Отиваме за 3 нощувки, хотела е във Фатих, Green Anka.
За първият ден (петък) съм предвидила забележителностите в Стария град - Св. София, Джамията, Йеребатан и евентуално Топкапъ. Не знам колко време ще ни е необходимо за разглеждане на всичко, ако пристигнем около обяд.
2 ден (събота)- Разходка по Босфора, Египетския пазар и Капъла чарши, моста Галата, кулата, Таксим, евентуално и Пиер Люти за някоя панорамна снимка. Тук ме интересува дали Босфора да го разгледаме сутринта или вечерта, кога е по-добре? Кратък или дълъг тур? Корабчето нали те връща в начална точка?
3 ден - Принцови острови
4 ден - Мол Туркоазо, защото ни е по път или и още нещо за сутринта, но не знам какво. Предложения?

Първият ден ми се вижда малко трудно изпълним, защото Света София и Топкапъ са с работно време и работят най-много до 5-6 часа. Цистерната май е до 7. За по-сигурно, погледни в сайтовете им, че ги казвам наизуст. Джамията я оставете за последно, защото е винаги отворена (без часовете за молитва). Зависи какво имаш предвид под "обяд".  Wink

Задължително трябва да е краткия тур, който е 1,5-2 часа. Другият е от 10,30 сутринта до 18 часа.

Молът се казва Форум, Тюркоазо е аквариума в мола.

Ако има неработещи музеи, то те ще са в понеделник. Но за тогава си предвидила мола и няма проблем.

Денят с Принцовите острови може да се уплътни доста. Там няма какво толкова да се прави. Освен ако не сте решили да слизате на всеки остров и да разглеждате.

Белята, размествай дните. Измисли нещо на Азиатска земя с Мармарай до там.  Wink Според мен и да има демонстрации, всичко ще е в Европа. В Азия ще е по-спокойно.

# 317
  • София
Някой може ли да ми каже дали утре ще работят чейндж бюрата в Истанбул и дали на границата ще може да се обменят левове за лири ?

# 318
  • Варна
За утре имам Сюлеймание и църквата от първия ден...

После, обаче, смятахме да се видим с добричката група и да отморим на корабче... След безсънна нощ някак не ми се маАт крачоли цял ден.

# 319
  • Варна и...духом на Босфора
  HugБеличке,може до Тузла да прескочите! Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Joy Joy
От района на църквата хванете Халича,слезте на Юскюдар,оттам хванете Боазатур!

# 320
  • Варна
Ама трябва да си приберем подопечните, а те имат записан Топ капъ. Трябва и да се обединим с добричката група...
Ще измислим нещо, но е странно, тези пристанища като не работят, как точно ще се осъществи трафика, който знаете какъв е, и как ще се преработят разписанията на линиите тръгващи и пристигащи на други пристанища, но минаващи през посочените newsm78

# 321
  • София
Някой може ли да ми каже дали утре ще работят чейндж бюрата в Истанбул и дали на границата ще може да се обменят левове за лири ?

Виждам, че си от София. Защо не обмениш тук? На границата е много по-неизгодно дори спрямо най-лошия курс в някое софийско бюро, а за Истанбул да не говорим. Ако смяташ да обменяш в Истанбул, носи долари или евро, а не левове. Друг вариант е да изтеглите лири от банкомат. Комисионната не е голяма и със сигурност ще е по-изгодно от смяна на левове в Турция. Иначе сигурно ще работят. Няма да изпуснат паричките на туристите.  Wink

Белята, вярно, че ще сте изморени от нощното пътуване. Но както го е написал Биалк, май няма да стане разходката.  Sad Варианта на Редеми е много добър, стига да има корабчета. Впечатленията са ми, че на Юскюдар се качват много малко хора (основната част от туристите не знаят за съществуването му  Grinning) и не съм сигурна, че ще ги пуснат полупразни.

На 29 октомври (зарята) просто спряха цялото плаване. Не им пукаше кой от къде тръгва и накъде пътува.  Wink Предполагам, че и сега ще стане така, а предвижването ще е с автобуси и метро.

# 322
Повечето музеи (Св. София, Топкапъ, Карие (Хора) ) работят вече до 19 часа (от 15 април до 1 Октомври). Цистерната беше все още до 17.30. Долмабахче мисля също, че е до 16 часа.

Чейндж бюра има много по булеварда на трамвая около Лалели, няма никакви проблеми да се сменят и по 20 евро (наложи ни се последния ден, за последни покупки). Иначе в бюрото до НДК (началото на Скобелев) купих преди заминаването лири, много по-удобно е като пристигнеш, да имаш парички.

# 323
Беличке, ай да пием по едно кайве в Цариграда. Диди, и ние тръгваме на втори и ще спим в хотел във  Фатих.

# 324
  • Варна
Ми, що не? Ще ми е приятно. Откога мъдрим котешка среща на мЕсто...

Скрит текст:
Въпросът е как да се уговорим.

Там ползваш ли нет, да се разберем на място, според плановете, че сме голяма група, а и всички пристигаме, живот и здраве, по различно време.

# 325
 далече е Тузла , сама не се наемам да ходя   , екскурзовода едвали ще иска да ни  заведе  до там ,  много искам да видя някоя къща от сериалите , иначе  забележителностите  и Босфора задалжително ще  обиколим Simple Smile

# 326
Момичета (заминаващи  Simple Smile), пожелавам ви лек път и най- прекрасните преживявания в Истанбул !!! Да няма ядове със спътници Wink, да се забавлявате на макс, да изпиете и заради нас по един чай или кахве на котешката среща!

И вие си знаете- чакаме разкази, снимки (може и папарашки за любителките на дизитата) и др. компромати...

# 327
Още малко разяснения за транспорта утре:

- Метрото М2 ще работи само в частта Левент-Хаджиосман. От Йеникапъ до Левент метростанциите ще бъдат затворени.
- Фуникулярът Кабаташ-Таксим също няма да работи.
- Трамвай Т1 ще пътува само от Bağcılar до Topkapı (не двореца, а спирка Топкапъ, извън стените на историческия полуостров), от Топкапъ до Кабаташ трамвай няма да има.
- Метрото М4 в Азия ще работи цялото.
- Метрото М1 ще работи цялото от летището до Аксарай.
- Всички пристанища извън споменатите 4, ще работят, включително за островите от Кабаташ, както и линиите по Босфора.
- Мармарай ще си работи нормално.
- 300 автобуса на общината ще обслужват пътниците безплатно.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/26323921.asp

Последна редакция: ср, 30 апр 2014, 18:14 от bialk

# 328
  • Варна
Благодаря, записах.
Само от Кабаташ ли може да се вземе тур по Босфора, при това положение? Че и дотам като няма с какво да се стигне... май ще се ходи в Азия...

# 329
   ДО Етилер   как се стига  ?

Общи условия

Активация на акаунт