ИСТАНБУЛ и лалетата [тема 31]

• 64 775
  • 790
  •   1
Отговори
# 90
  • България, София
Таня, благодаря за прекрасния разказ   bouquet
За толкова много местенца вдъхновяваш с него  Hug
Относно Карие - наистина великолепни мозайки. За мен лично - по - запазени и красиви от тези в Св. София. Явно правят там някакъв ремонт, защото ние по - миналото лято влизахме откъм двора. За да се влезе в двора се тръгва по уличка в ляво от музея, ако застанеш към него с лице към гърба му. От входа се влиза в предверие със стенописи, а изходът беше към уличката, която минава зад Карие и на която има магазинчета за сувенири и заведение. На това заведение опитах най - божествената лимонада  Heart Eyes

Този парк Otag tepe така ме изкушава. Дано някой ден успея да го видя. То аз още на Чамлъджа не съм се качвала и в женската джамия не съм влизала  Rolling Eyes Някой ден  Simple Smile

Хубав и усмихнат ден на всички  Hug

# 91
Таня, браво на вас! Посетили сте много различни места. Благодаря за споделянето им. За снимките е излишно да казвам, че ги чакам.  Hug

Сега очаквам с нетърпение разказа на bialk.

# 92
Привет Istanbul lovers!

Вчера се прибрахме от голямата екскурзия. А днес вече съм на работа и нямам достъп до снимковия материал. Изкарахме си чудесно! Първите 4 дни в Истанбул времето бе прекрасно, а следващите 3 в Измир бе дъждовно и студено като зима. Ще разказвам и показвам по-късно, когато се освободя. Засега ще спомена само, че любимият град е още по-красив от миналата есен. А и тези лалета...

# 93
  • София
Танче прекрасен разказ   bouquet Hug
Чакам снимките с нетърпение.

# 94
Таня, чудесен разказ   bouquet. Посетили сте интересни места, за които май не е писано много в темата и ми беше изключително интересно. Особено за музея Карие, който може би ще имам късмет да видя наесен, само че с този ремонт леко ме притесни. Дано не я затворят съвсем за посещения дотогава.

Бялк,  добре си си дошъл wavey. Чакаме с нетърпение и твоя разказ.   

# 95
Христос воскресе! Привет на всички и от мен.

Нека разкажа и аз какво видяхме в Истанбул Simple Smile Заминахме, както знаете, с Караджъ турс. Организацията беше като добре утъпкана пътека. Спирахме през 2 часа, автобусът беше средна работа, екскурзоводът беше много симпатичен и приятен мъж, хотелът беше малко мизерен, но чист - сменяха чаршафите, чистиха, а закуската беше вкусна. Хотелът ни беше Малкоч, в Лалели, като се намираше на 5 мин пеша от спирката на университета. В общи линии, направихме програма максимум почти, като заместихме Кадъкьой с Юскюдар по технически причини Simple Smile

1 ден - тръгнахме на обиколки още в 7.30ч и това ни беше грешката. Трябваше да полегнем 1ч за презареждане на батериите, тъй като в автобуса не може да се спи. Купихме Истанбулкарт, карта на града и тръгнахме пеша към Султанахмед Simple Smile За наш късмет, след влачене и постоянни отбивки от сергия на сергия по Орду джаддеси, разгледахме площата и се наредихме на малката опашка за Йеребатан. Всеки беше  гледал Св. София и Топкапъ в една или друга форма, затова само отвън ги отразихме. Тях ги оставям за следващия път, когато ще е възможно купуването на карта за музеите, защото е зверско да се чака на опашка за билет! Уточнявам, че навсякъде опашките са като вита баница.
След Йеребатан, отидохме в Капалъ Чарши, която вече беше отворена. Спазарихме няколко шала, отказахме се от кожениет якета и тръгнахме към Египетския. След него ядохме най-отвратителния балък екмек - студена, дебела продълговата питка със студена скурия вътре и ужасно гадна салата със стар лук и марули. Оказа се грешка да ядем на лодките, а е трябвало да седнем на моста отдолу. Съветът ми е да седнете там - цената е 6тл навсякъде. Въпреки това я изядохме, защото беше 2ч, а нито бяхме яли, нито пили кафе дори. След това, пеша до Галата (входът е 19тл), по пътя нагоре (групата искаше да изкачваме, за да горим калории  Grinning) ядохме дондурма - 4тл, халки - по 2тл(тънките са по 1тл), кюнефе - 7тл и кебап - средно около 16тл. Поляхме и с по един сок от нар и портокал - навсякъде са по 5 лири, а ние ги намерихме съответно за 3тл и 2тл.
Разходихме се малко по Истиклял - стандартен пешеходен булевард, но усетихме духа Simple Smile Решихме, че няма нужда да ходим до Таксим, а и бяхме предупредени, че не е мн добра идея. После, на връщане хванахме метрото от Шишхане (тук впоследствие ме обвиниха в несъобразителност, тъй като е можело да ходим до Каракьой за Т1  Grinning), слязохме на мармарай и пеша до Султанахмед в 21ч. Направихме вечерна фотосесия на площада, влязохме в Синята джамия, и пеша до хотела. Беше 23ч, а ние бяхме в небитието вече  hahaha

2 ден - от 7-9ч спокойна закуска в хотела  Laughing После се качихме на Т1 и от Фъндъклъ хванахме 25Е. Всичко, което описа Таня67 за аздръстването, е вярно (видях къщата, където се снима сериалът ми  Wink), шофьорът на автобуса ме `ареса и не спираше да гледа в мен hahaha Добре, че беше симпятяга  Laughing В Емиргян наистина има кошмарно много хора, но може би защото беше събота. лалетата са попрецъфтели, но ги има. Ако ги няма, това е един стандартен голям парк. Имаше поне 10 булки за фотосесия, а мобилните тоалетни на общината са превъзходни. Ползвайте без притеснения  Wink След Емиргян за малко да объркаме спирката на Дентур, защото никой от местните не я знае, само сладоледаджията на ресторанта на входа до Емиргян, но групата реши, че е имал предвид искелето на километър в южна посока, та после се наложи да бягаме успоредно с корабчето, за да се върнем. Не беше приятно, защото отдавна се бяхме понатъртили в ходилата  Joy Яжте сладолед от това ресторантче, топката е 2тл и е ЧУДЕСЕН! Мисля, че Бялк беше споделил за Дентур - препоръчвам го в посока от Емиргян към Кабаташ. Да, ама групата реши, че трябва да слезем на Бешикташ, защото екскурзоводския запис на тура ни бил благодарил за разходката и ни пожелал приятен ден  Joy Така пропуснахме морски поглед върху Долмабахче и имаше леки препирни, но овладяхме конфликта  hahaha От Бешикташ преплувахме към Юскюдар за фери до Еюп. Имахме 1ч време и се разходихме, посетихме и един супермаркет, където беше доста по-евтино от сергиите в историческия център.
След това отидохме с ферито до Еюп и вместо да чакаме на опашката, се изкачихме до Пиер Лоти пеша. Телефлерика вози 6-8 души и няма смисъл да се чака. Има пряк път през гробищата - по едни стълбички нагоре. Не седнахме на кафето, защото е безумно скъпо и няма никакво удоволствие - постоянния поток на туристи пречи да се усети рахата. Слязохме надолу и попаднахме на пазарче до Еюп, от което накупихме шалове на двойно по-ниска цена от Капалъ. Да, имаше само индийски копринени, но следващия път ще вземем от Капалъ от другите.
После се прибрахме с 39Д до Орду, понапазарихме в отворените сергии и пак в 23.30 в хотела. Ако знаехме, че Караджъ бяха организирали посещение на Екзархията, щяхме да ги ползваме, за което ни беше малко яд. Преди това групата оттегли искането си за посещение на Екзархията, като разбра къде е и подготовката ми отиде по дяволите  Laughing Чукнахме се с яйца, унищожихме един козунак и в 1ч заспахме.

3 ден - Тук вече имаше волна програма. Част от групата се впусна в търсене на отворени в неделя магазини. Аз хванах Т1 до Султанахмед и се разходих там, отидох и в Гюлхане, а и трябваше да нулирам истанбулкарт. В 12.30 тръгнахме от хотела за Кабаташ, където чакахме принцовете и принцесите и към 14ч потеглихме за Тюркуазу. Там пак се разходихме без посещение на аквариума (който сме оставили за следващия път, когато идем с децата) и в 17ч тръгнахме за Одрин.

Впечатления: От храната нямам много, тъй като ядохме предимно десерти  Joy Кебап овнешки мирише на животинки за несвикналите като мен. Дюнерът е 5тл в питка и 7.50тл в арабско хлебче. Да не се учудите - вътре има само малко телешко и салата. Нито сос, нито картофки. Тукашните дюнери са в пъти по-добри.
Сладоледът - перфектен кози сладолед! Ванилията мирише на козе мляко, но се яде, сорбето е перфектно с истински парчета и семки от ягоди, лимонът също, а шамфъстъкът е направен от шамфъстък. Яжте сладолед. Ние ядохме поне по 3-4 дневно  Joy
Храната им има вкус на храна - на истинска храна. С прискърбие констатирах, че киселото им мляко е като нашето преди години, а не този сухомляков сметанов десерт, който ядем сега.
Локум и баклава се купува от Одрин, а пишманието е на еднаква цена навсякъде.
Истанбулкарт - Таня 67 е права. Таксуват, както си искат  hahaha Веднъж 1.95, веднъж 1.65, друг път 1.25. Вероятно, като се използва от повече хора, не е добра идея. Според мен всеки трябва да си купи по една карта, като си сметне добре пътуванията и не я зарежда с много пари, а остави възможност за презареждане.
Като цяло сме доволни всички. Както се оплакваха, че преистанбулили, така и вчера по обяд ми се обадиха да правя нов план за следващата екскурзия там  Joy

И аз се захващам! Видях Таня къде са ходили. Сега ще прочета други препоръки и ще направя нов план. Проблемът е, че за посещение с децата трябва да наблегнем на едни неща. Обаче има толкова много да се види. Следващия път последното място, на което ще обикаляме, е историческия център.... сериозно! Толкова забрадки и нинджи не съм виждала никога! Кошмарно е. А в Бебек ще отделя специално внимание на плана  Wink Много ми хареса там.

Благодаря на Белята, на Таня, на Бялк, на Николия, на пепел от рози и на всички други, които направиха възможно реализирането на тази програма! Ако ви нямаше, щяхме да пропуснем толкова много неща!  Hug  bouquet

Последна редакция: вт, 22 апр 2014, 16:42 от дива-ойка

# 96
  • София
Относно Карие - наистина великолепни мозайки. За мен лично - по - запазени и красиви от тези в Св. София. Явно правят там някакъв ремонт, защото ние по - миналото лято влизахме откъм двора. За да се влезе в двора се тръгва по уличка в ляво от музея, ако застанеш към него с лице към гърба му. От входа се влиза в предверие със стенописи, а изходът беше към уличката, която минава зад Карие и на която има магазинчета за сувенири и заведение. На това заведение опитах най - божествената лимонада  Heart Eyes

Така както го описваш, наистина сме влезли през стария вход (там, където ни изгониха), а в момента изхода се използва и за вход, и за изход. Поне разбирам, че и вие не сте влизали в голямо помещение.

Дива-ойка, мелето в Емиргян не е било, защото е събота. Ние бяхме във вторник.  Laughing А колкото за "моите" места, имай предвид, че има много по-интересни места, които сме посетили предишни пъти.  Wink

# 97
  • България, София
Дива-ойка, благодаря за разказа  Hug Много ме развесели сравнението ти на опашките пред Св. София и Топ Капъ с вита баница  Joy

Танче, сега като се замисля, влязох и в по - голямото помещение. Нямам снимки от помещенията с мозайките, защото тогава бях с много калпав апарат, който без светкавица съвсем нищо нямаше да направи, та просто се отказах да снимам. Минахме през страничен коридор и след това стигнахме и до т.нар. вътрешна част, но тя като цяло не беше особено голяма. Най много мозайки имаше в страничния коридор.  Затова може би не трябва да съжалявате.
На мен Карие много ми хареса, а и районът около музея, надолу по уличките, за да се излезе на Златния рог е много колоритен. Съжалявам, че не се разходихме повече по крепостната стена и пропуснахме гледката, за която разказваш.

И аз съм на опашката за снимки от теб и Бялк, както и за разказ от него  Simple Smile

# 98
Таня, определено е така. Затова, докато ми е прясно в главата, трябва да направя новия план  hahaha

Казаха ни, че входът за Миниатюрк е 5тл. newsm78 Или за турци е 5тл, а за туристи е 10тл?

# 99
А каква е цената на истанбулкарт? И има ли опция да се зарежда от автоматите по спирките ?

# 100
Страхотни разкази , от които разбирам че има още доооста места които не сме посетили в моя любим град Heart Eyes Лошото е , че мъжо каза че това му е последно ходене в Истанбул и следващия път да си търся друга компания  Mr. Green

За Емиргян наистина ме учудихте , при нас и придвижването и разходката през парка беше безпроблемна , нямаше задръствания е навалица , отидохме в петъм около 14,30 до 16,30 бяхме там  Rolling Eyes

За останалите забележителности опашките бяха километрични наистина  ooooh!

За храната това което мога да с оделя , мнооого ядохме .... Blush  До хотела имаше едно заведение , Симит Салон мисля че се казваше , после установихме че са голяма верига и ги имаше навсякъде , там опитахме пичти всичко  Blush къпана баница , дюнер , пиде , на другите неща им забравих имената , но предимно наблягахме на сладкото ...даже попрекалихме  Blush Аз на всяко заведение си поръчвах и по един сюкляж , понеже ми е любим , и в Лозенград като последна спирка също . Кумпирите на Ортакой са с нова цена 13 лири , но все още толкова вкусни Simple Smile

Това което ми направи още веднъж впечатление , на мен и на групичката ни е отзивчивостта на местните , сигурно им е писнало от туристи , всички знаем какъв посещаван град е Истанбул , но винаги и при трите ни престоя сме срещали и попадали на добри и усмихнати хора , които въпреки езиковата бариера ( английския им е много чужд език ) правят всичко възможно да ти помогнат .Научих някоя друга дума на турски и когато ги използвах винаги много се радваха  Peace

Днес по-късно ще пусна някоя друга снимчица  Peace

Някой ме беше попитал за Мол Флория , за съжаление не мога да помогна , посещавали сме го само организирано .

Истанбулкарт , ние купихме готов зареден с 20 лири от една будка , а самата карта ни излезе 8,5 лири . Зарежда се на автоматите по спирките .

# 101
А каква е цената на истанбулкарт? И има ли опция да се зарежда от автоматите по спирките ?

Цената на пластиката е 7тл, от които ти връщат 5тл, като върнеш пластиката. Това е вариант, ако си нулирала пътуванията. Иначе си я пази за спомен или за следващия път.
Ние бяхме 4ма и първоначално заредихме за 40тл, после за още 20тл, които ни стигнаха за едно метро, един трамвай, два автобуса, 2 корабчета, телефлерик за 2 души и 1 отиване и връщане на 1 човек до Султанахмед. Оставих 10 куруша бадева  hahaha

# 102
  • София
Картата продължава да струва 6 лири и толкова трябва да се получат за нея при връщане:

http://skart.iett.gov.tr/Eng/NonPersonalizedCards.aspx?id=23

Всичко друго е импровизация на търговците спрямо туристите.  Wink  Ако покупката/връщането става на специалните павилиони на градския транспорт, поне това ще бъде спестено. Обаче остатък от пари в картата и там не връщат.  Grinning

# 103
Картата продължава да струва 6 лири и толкова трябва да се получат за нея при връщане:

Всичко друго е импровизация на търговците спрямо туристите.  Wink  Ако покупката/връщането става на специалните павилиони на градския транспорт, поне това ще бъде спестено. Обаче остатък от пари в картата и там не връщат.  Grinning

Точно там става този алъш-вериш  hahaha

# 104
  • София

Точно там става този алъш-вериш  hahaha

Значи ние сме били от щастливците, които не са излъгали.  Wink Ако са честни, дават касова бележка, на която пише колко пари са заредили.

А автоматите, на които се зареждат картите дали не продават и самата пластика?  newsm78

Сетих се, че видях автомати за музейни билети и карти в дъното на площада, който е между Света София и Хамама на Хюррем, залепени за оградата с разкопките, за които скоро споменахте, че там е била и Магнаурската школа. Плащането можеше да е с кредитна карта или банкноти. Поне това схванах от пръв поглед. Снимахме ги и ще ви ги покажа по-късно. Още не сме се прибрали в София и снимките са все още в картата на фотоапарата. Интересно, че никой не купуваше от тях, а опашките пред музеите бяха като "вита баница" (много ми хареса израза).  hahaha  На същото място има и поща (Ptt), която запомних в случай, че трябва да зареждаме HGS картата. Малък павилион е.

Общи условия

Активация на акаунт