ИСТАНБУЛ и лалетата [тема 31]

• 64 574
  • 790
  •   1
Отговори
# 120
Бялк, султанът е погребан в тюрбето на Сюлеймание. Осолен, го връщат в Истанбул и го полагат. Въпреки победата в битката в Унгария, не са искали да обезверяват войската, като им кажат, че е умрял.

Може и турски градски легенди да са, но знам, че е погребан там.

http://tv7.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%9B%D1%8E% … html#.U1dc8aJZR3k

# 121
За Сюлейман Великолепни-да в Унгария има него паметник,на мястото,където е починал-доколкото може точно да се определи.И според това ,което съм проучвала по въпроса ,определено е в тюбето до Сюлеймание,но не мисля че това е най-важното,поне за мен.Почетен е и уважен подобаващо,както от своите така и от тези с които е воювал-визирам унгарците.Което само по себе си говори много.

# 122
  • Варна и...духом на Босфора
Mr. Green Heart Eyes Crazy Mr. GreenДива ойчееее,само да се срещнем голям кютек отпрашваш
от мен за Пиер Лоти,тъй да знайш!

Бялк ош булдук джанъм!
Вниманиее- Имаш право на толкова дни почивка,колкото пъти Левски
би ЦСКА тази година за първенство! Ха! Зироуу,Съфър! Немедленно
тука и пълен Доклад!

Нервакова ти пък що си  разколебана джанъм

Дивоойче,ти хубаво даде акъл душе ама леко се фелира,душе,корабчетата за Еюп не спират
на Кабаташ,на едно друго искелеси идат!

Който внимава в час, внимава  Peace

http://www.sehirhatlari.com.tr/tr/seferler/halic-hatti-361.html
Апять си в груб мистейк джанъм,и отново не четеш,Каракьой и Кабаташ
са две различни пристанища,даа.Бе тоз Енгин бая глави Утарлясал яко братчеее.. Mr. Green

За ДжуДжо Джанъм,заради теб Списиалну метнаф една студена Ефес
в горещия обеден ден на Баъдат Джаадеси,близо до парка Гьозтепе,и с един Маави Зимбюл
в ръка! Викам на гарсона,аби да знайш Джуджанката скоро ще дойде тука,да са приготвяш отсега! Разказче и снимки когато мога. Hug Peace

Последна редакция: ср, 23 апр 2014, 18:08 от redemi

# 123
Здравейте мили дами и Христос воскресе. Завърши моето наслаждение от Истанбул за 6 път.Всичко беше прекрасно. Само 1-ят ден ръмеше дъжд на Чамлъджа, но това беше до 10 ч. и след това времето беше слънчево. Програмата ми беше наситена с много емоции и нови обекти. 1-ви ден- Чамлъджа, Сапфир, настаняване в хотел-това е от агенцията. След това заредих Истанбулкарт, хотелът бе близо до метрото в Йеникапъ и с мармарай заминах за Юскудар и от там с автобус до дв. Белербей. Там имаше изложба на Hayriye Kaya . На връщане с фери до Еминьоню-пазаруване на Египет. пазар, покрай Йени джами-хапнах кюнефе /супер беше/, покрай Гюлхане, но за кратко и пеша се прибрах.
2-ят ми ден беше още по-прекрасен. С трамв. до сп. Фъндъклъ и от там с авт. 25Е до парк Емиргян. Там се насладих на концерт-1 ч от филмова музика-позната за мен,даже вечерта го даваха и по тур.TRT-music. Лалетата бяха в различна фаза- преминаващи, в разцвет и напъпили. Видях и 3-те кьошка-пембен, бял и жълт. След това продължих за Румели Хисар. Качих се доста високо- невероятна гледка, снимки, даже тен направих. Следва разходка по крайбрежието в Бебек-на сета на КПА-посетих и едно кафене на тур. бохема.Следва Ортакьой-джам. е още опакована, хапнах компир-беше чудесен и продължих за п-д Таксим парк Гези-всичко е спокойно. Следва Истиклял № 211 арт галерия и изложба на Marc Quinn. После до х-л Пера палас и до новата сп. на метрото в Шишхане за Халич. Там направих снимки и продължих за голяма фотосесия в парк Гюлхане. Посл. ден посетих Ташхан, разодка до пл. Султан Ахмед, 1-ви двор на Топкапъ, Св. Ирина, към Арх. музей и 12 ч отпътувахме за Б-я. Следва албум със снимки за вас мили дами.

# 124
# 125
Mr. Green Heart Eyes Crazy Mr. GreenДива ойчееее,само да се срещнем голям кютек отпрашваш

Бялк ош булдук джанъм!
тука и пълен Доклад!

Дивоойче,ти хубаво даде акъл душе ама леко се фелира,душе,корабчетата за Еюп не спират

са две различни пристанища,даа.Бе тоз Енгин бая глави Утарлясал яко братчеее.. Mr. Green

За ДжуДжо Джанъм,заради теб Списиалну метнаф една студена Ефес
в горещия обеден ден на Баъдат Джаадеси,близо до парка Гьозтепе,и с един Маави Зимбюл
в ръка! Викам на гастона,аби да знайш Джуджанката скоро ще дойде тука,да са приготвяш отсега! Разказче и снимки когато мога. Hug Peace
Редемче благодаря, че си се сетила за моя милост на Баъдат - а. Да ме чака, ще мина да го посетя задължително!!!! Ама до юни колко много време има .....

# 126

Прекрасни снимки, благодаря !  newsm51
Една от тях, ми хареса особено много !  Wink

Редемче, Heart Eyes искам да ми напишеш писмо, джанъм ! Много обичам да те чета !  Heart Eyes

# 127
Оооо, къщата на Елиф, супееерррррр!!!!!!

# 128
Оооо, къщата на Елиф, супееерррррр!!!!!!

К'во каза?  hahaha

# 129
snbankova, доста културни мероприятия сте посетили покрай забележителностите в Истанбул. Защо ми се струва обаче, че композицията в снимките е грешна!? Обектите често са извън обхвата на кадъра - все едно сте снимали с постоянно приближение...

Иначе на мен ми хареса снимката на Жълтия кьошк.

# 130
  • Добруджа

Благодаря за чудесните снимки!   bouquet Замислих се дали да не включа и аз Бебек в програмата си.  newsm78

# 131

Чудничко!!!  Hug Блазе ти, аз се опитах да я снимам от автобуса, но ти си ходила на Румели и си я снимала пеша!   bouquet

Бялк ош булдук джанъм!
тука и пълен Доклад!

Ми да де, като внимаваш какво пиша, значи забележката ти е на място.   Laughing Определено вече правя разлика между Кабаташ и Каракьой. Виж, преди да намеся Кадъкьой се замислям леко, но след кратък размисъл се сещам  Joy

# 132
Ето част от моя разказ:

Пътувахме с Матпу от Благоевград. В Истанбул бяхме в 6 ч сутринта на 14.04.2014 г. Времето бе студено с изпиваща мъгла. Закусихме на автогарата и се отправихме с метрото за хотела. В крайна сметка избрах хотел Golden horn Istanbul, препоръчан ми от Госпожата, а по късно и от друг потребител на лични. Местоположението на хотела е отлично, а и цената, на която уредих престоя си бе невероятна - 430 лева за 3 нощувки за две стаи с изглед към Босфора (спестил съм около 1000 лева спрямо настоящите цени  Wink). На Аксарай ни очакваше много приятна изненада – едно прекрасно паркче с лалета и фонтан и една много красива котка с огромна като на лисица опашка. Тук направихме няколко снимки, след което се прехвърлихме на трамвая. В хотела ни посрещнаха с портокалов сок, оставихме багажа и направихме една обиколка на Гюлхане парк, влизайки през долния вход на парка, който е на 30 метра от хотела. Мъглата вече се бе вдигнала и паркът ни се разкри в целия си блясък. В 11 часа се върнахме в хотела, стаите ни вече бяха свободни и се настанихме. От прозореца се откри неописуема гледка към Босфора и любимия ми квартал Бейоглу.

След кратка почивка се качихме на трамвая до Фъндъклъ. Насладихме се на гледката към Босфора от пейките в парка Фъндъклъ. Разходихме се до Кабаташ, а после се върнахме до Каракьой пеша. Посетихме Подземната джамия, преминахме моста Галата и хапнахме по един балък екмек от клатещите се лодки. Останахме в Еминьоню до късно вечерта - градината зад джамията е направо фантастична! Към 21 часа се добрахме до хотела, който е на 10 минути разстояние пеша. Така завърши първия ни ден в любимия град...

Ето и снимки:

Скрит текст:
Паркът на Аксарай

И от Гюлхане:

И една нощна снимка към Босфора от стаята на хотела:

Албум 1. ден в Истанбул Кликнете върху изображението за пълен екран.

# 133
  • Добруджа
bialk, тази цена 430лв. общо за двете стаи ли е?  Shocked    През booking ли резервира?

Много хубави снимки.  Simple Smile

# 134
bialk, тази цена 430лв. общо за двете стаи ли е?  Shocked    През booking ли резервира?

Много хубави снимки.  Simple Smile

Цената е общо за двете стаи:

Скрит текст:
Цитат
Вашата резервация:    3 Нощувки, 1 Стая
Настаняване:   14 април 2014, понеделник
(от 14:00)
Напускане:   17 април 2014, четвъртък
(до 12:00)
Фамилна делукс стая с изглед към Босфора    € 211.11
Включва (8%) ДДС    € 16.89
Обща цена    € 228
Ще заплатите престоя си в Golden Horn Istanbul  
Информация за стаята

Тази фамилна стая предлага минибар, климатик и халат за баня. Цената на стаята включва също закуска на шведска маса.

Име:   Mustafa Byalk
за Макс. 4 човека.

Бях резервирал чрез booking.com Фамилна делукс стая с изглед към Босфора за четирима. В описанието на стаята пишеше, че представлява 2 свързани стаи с 2 отделни бани. На място обаче ми предложиха две отделни стаи, една до друга, на същата цена. Сега виждам, че в booking.com вече не се предлага фамилната стая. А двойната стая с изглед към Босфора е над 700 лева. Извадил съм голям късмет Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт