ИСТАНБУЛ и лалетата [тема 31]

• 64 574
  • 790
  •   1
Отговори
# 255
Предстои ни първо пътуване до Истанбул този четвъртък. Малко е каша в главата ми от толкова изчетена информация, но смятам на място да преценим от кои екскурзии на ТА ще се възползваме и покрай това да си планираме останалото време.
В предната тема имаше пуснати линкове за полезни мобилни приложения за транспорта, но не успях да ги намеря. Някой дали е запазил линкове да ги пусне пак?
И друго въпросче - намират ли се спално бельо, шалтета и прежди на добра цена? На Истиклял и Капълъ чарши ли трябва да се гледа? Мерси!
Този сайт го има на приложение - http://www.buradanoraya.com/ Само че на линията на метрото М2 ги няма спирките от Таксим надолу.
Тях можеш да видиш тук: http://www.istanbul-ulasim.com.tr/passenger-services/network-maps.aspx Този сайт също го има на приложение.
А за навигация май Navigon е доста точна и пълна. Работи на оффлайн режим, без нужда от интернет.

# 256
  • София
Предстои ми пътуване за майските празници, бихте ли ми помогнали. Ще отседнем в квартал Фатих, как от там можем да стигнем с метро или друг градски транспорт до квартал Тузла.
Благодаря ви предварително

# 257
  • София
DjuDjo, благодаря!

# 258
Предстои ми пътуване за майските празници, бихте ли ми помогнали. Ще отседнем в квартал Фатих, как от там можем да стигнем с метро или друг градски транспорт до квартал Тузла.

Квартал Фатих е доста голям, предполагам и другия квартал също.
Ако искате да получите полезен отговор, задайте по-конкретен въпрос...

# 259
Така първо искам да благодаря на всеки един драснал дори и един ред в тези теми за Истанбул и дал инфо , което е било полезно на един или друг пътуващ за Истанбул  Hug Hug Hug Hug Hugбез вас нищо нямаше да става в този прекрасен град , а щяхме да тичаме след екскурзоводите и да не успеем да се насладим на каквото и да било, а и маса пари да потрошим, друго си е да ги оставиш на някой аби  Wink

Второ, всеки който отива за първи път там, да прочете няколко теми, да прочете първа страница, да си отбележи къде иска да отиде, да си намери из темите маршрутите за там и оттам , поне два варианта, защото нещата винаги се променят, не знам има ли някой изпълнил плана си на сто процента. И стъпвайки в Истанбул със записки в ръка ще видите как всичко се нарежда като един пъзел. Знам преди да отидете ви е каша и си мислите че няма да се справите , но тази мисъл ви напуска с първия намерен собственокрачно обект  Laughing

Трето отивам да пиша пътеписа, няма да е нищо ново , но вие обичате разкази  Hug

# 260
  • София

Извинявам се за неясния въпрос. Ние ще отседнем в Grand Anka Hotel Istanbul. Относно Тузла  нямаме точна идея какво да видим. Познати ни препоръчаха да го разгледаме , защото бил много красив и живописен.

# 261

Извинявам се за неясния въпрос. Ние ще отседнем в Grand Anka Hotel Istanbul. Относно Тузла  нямаме точна идея какво да видим. Познати ни препоръчаха да го разгледаме , защото бил много красив и живописен.

Квартал Фатих е голям, а район Фатих е още по-голям - на практика обхваща целия исторически полуостров от вътрешността на крепостните стени. Най-близката трамвайна спирка до хотела ви е Фъндъкзаде (около 350 метра), а до квартал Тузла (който е на другия край на света) ще трябва да прехвърляте няколко транспорта - T1, Мармарай, M4 до Картал и после автобус.

# 262
Така отпътуването от БГ нищо различно, на границата над 20 автобуса, два часа и минахме, добре че пуснаха и втори терминал, че поне още един час щеше да отиде, нито на отиване нито на връщане са ни проверявали кой знае колко, процедурните неща.
Още на КППто се чудиш кой е в Европа Т-я или Б-я  Sad

Пристигаме в хотела , само мойта група и едно девойче от С-я бяхме в Буюк Шахинлер, останалите в Бегдаш или нещо подобно и още един, не го запомних.
Хотела беше страхотен, обслужването също, въобще няма някъде където да не си дадох парите с кеф дори и да дадох двойно повече, но те знаят как да ти вземат парите и аз им ги давах с удоволствие. Стаи йок ,багажа в лобито и айде на пешеходната по програма, зарязахме ги още пред синята джамия и сами около св.София, опашки като вити баници  Laughing обиколихме площада навсякъде и в чуденка накъде , след реплики гладни сме, спи ни се, уморени сме, айде в Ортаклар, т Laughingк искам да благодаря на ММ беше чудесен компас, само прочитам обяснението от темата и той потегля все едно е бил там, страхотно чувство за ориентация.
За Ортаклар само хубаво или нищо Laughing , черпиха ни чай, чичо ни снима, влюбихме се всички в синеокия сервитьор, хората си говорят английски, но аз предпочитах с малкото турски да се оправям и беше голям купон, заливахме се от смях, омотахме чиниите и те доволни и ние.

Айде към хотела, да се настаним едната стая готова другата не, естествено дадох на придружителите  готовата за да не мрънкат, женицата камериерка тичаше като луда да почисти бързо, дожаля ми викам и спокойно/говореше български/ ние ще слезнем в лобито да те изчакаме за да не я тревожим тя беше вир вода , някаква лудница от напускащи и пристигащи.

Дремнахме един час, аз лежах а мъжо си поспа събудих го , едвам издържах  Mr. Green и къде къде в чуденка, айде викам до Гюлхане , че за Емиргян и Босфора исках да сме всички , а останалите спаха до нощната разходка  ooooh! ooooh! ooooh! взех истанбулкарт, естествено качихме се на Т1 ама после зацепих че трябвало да гледам и надписа отпред, стигнахме спирка Баязид и една ме подкани да слизам и целия народ слезна и в другия трамвай се качи ама аз си седя нали отивам на парка  Mr. Green и оопп трамвайчика тръгна обратнооо , паника слизане пак на спирката на университета и след кратко размишление на нов трамвайчик и с уговорката с
мъжо че ако спре се местим в другия, ама не спря и така в парка страхотен парк, фотки мотки, разходки и пеша до хотела , разходка около капълъто и пазара до Баязид джамии , фалшив парфюм , чанта, то не може на капълъ и без алъш вериж, даже мъжо се обзаведе със златна верижка, смених някои стари неща за ново.

Имаше време до нощната, а аз неща и да припаря в хотела, затова решихме от хотела надолу да се разходим, ама то започнаха едни сергии по тротоарите, едни странни хора, битаци, показаха се и стари къщи и викам на мъжо айде връщаме се не ми харесва тук страшно е, тръгнахме нагоре и покрай нас една тичаща тълпа, газ и конна полиция  ooooh! едвам се измъкнахме по уличките мъжо много се притесни, аз да не говорим като се добрахме до хотела си отдъхнахме, после питах Исмет защо така и той каза ,че имало гонка на амбулантните търговци, то всекидневно има ама нещо станало сериозно затова и конната полиция се намесила, оказали сме се в окото на бурята.

Нощната си я знаете страхотна и още повече разбираш за нещата писани тук.
В хотела в 12ч. и сън, закуска и втори ден още от 8.30 Долмабахче , опашка има но върви бързо взех билета за целия дворец плюс харема, докъм 12.30 продължи, оттам на Кабаташ, фуникуляра и на Таксим, надолу по Истиклял, биричка и кафе в ядна от уличките.
Искате ли Инджи не гладни сме, айде да ядем по целия Истиклял а тук а там никъде не им се уйдиса , кула Галата сок от нар и надолу до моста, свършиха и заведения и всичко, та на стълбите от караваната дюнер и на моста, искате ли Египетски да, само като видяха подлеза за да отидем дотам и отказ веднага, айде на корабчето на Тирол, балък екмек не искат било цигания да се махали веднага, то си е така де много забрадки, миризма на риба и не само , тура беше страхотен, на трамвая след него и пак в Ортаклар , за ранна вечеря , смях ядене и пеша до хотела.
За друго време не остана исках да ида на Пиер Лоти , какво ще видим обяснявам, айде стига ни за днес, исках на Румели Хисар, ние я видяхме от кораба  ooooh! еми спете , ядосах се и на бира в лобито във фейса.

Трети ден, тръгваме с мъжо за Емиргян рано рано , те не искаха щели да си се разхождат на Султанахмет ок още по добре, ние на трамвая за да стигнем Кабаташ и оппа , пътя затворен и в двете посоки, ще има откриване на седмицата на велосипедите или нещо такова, слизаш на Еминьоню и тва е положението, та Новата джамия, моста Галата отново, изчаках Египетския, купих си пиперкова паста 550гр. и червен пипер 250 за 40 лири  Shocked ама исках ,
с трамвайчика до Султанахмед да намерим другите, влезнах в Синята джамия исках и София но бе 11ч. имаше огромна опашка достраша ме да не закъснеем и се върнахме пак пеша до хотела напускане на стаята , мола и аквариума , ние се шматкахме в мола, не ми се влизаше в аквариума нещо, след коментарите че Долмабахче е супер, ама могат да си живеят и без да го видят, после щяха да ми кажат , че и без риби можели да живеят.
Одрин, истерия за баклава и локум, то да са поне истински ама това е друга тема, на границата буквално за 20мин и от двете страни минахме + 15мин. фрии шоп , в 22ч. у дома.

Аз нямам думи да обясня колко ми хареса, останалите уж също, но нямало да повторят , техен проблем, мъжо е навит догодина за азиатската част, ако обещая без църкви и джамии  
#Cussing out ще си помисля дали да го водя  Mr. Green
Благодаря че ме изчетохте  Hug

# 263
Г-жа Нервакова ,благодая че писа и сподели! Hug

# 264
4-тия ни ден в Истанбул отделихме за пазар. Разбира се и в този ден не пропуснахме Еминьоню с прекрасния парк зад Йени джамия и кафенето до него. Заведението в парка е на самообслужване и поради това с много ниски цени на напитките.

В 16,15 се насладих на гледката на Бакъркьой от въздуха, самолетът направи обратен завой над Олимпийския стадион към езерото Кючукчекмедже, след което потъна в облаците над Мраморно море. 45 минути по-късно вече бяхме в Измир...

# 265
Цитат
Merhaba, ben senin otel için mayıs için bir rezervasyon var. Çok ilginizi otopark varsa.

Хеееелп, хееелп - що е това? Има ли паркинг или йок?

# 266
Цитат
Merhaba, ben senin otel için mayıs için bir rezervasyon var. Çok ilginizi otopark varsa.

Това е на доста развален турски, като на Каролин от "Времето лети". Буквално звучи така:

"Здравейте, аз имам резервация за твоя хотел през месец май. Много заинтересован дали има паркинг."

Повече прилича на запитване, а не отговор от хотела.

# 267
Благодаря за разказите! Hug

# 268
Здравейте!Миналата година имах закупена екскурзия за Истанбул с БТур,която така и не се осъществи/добре че поне върнаха парите/,ама дружката заради която бях решила да ходя не се отказва и сега  иска да ходим.Гледам че има много изгодна цена на Дениз Травел.Ако някой е пътувал с тях моля да драсне няколко реда/може и на лични/,да не стане като първия опит,а как си мисля за тяхната кухня  Praynig,само това ме кара да се навия за екскурзията/иначе съм живяла там кажи-речи 6 месеца/. Аз винаги съм пътувала с мъжо с колата,но сега не мога да го ангажирам с нашите екскурзии,а сама не се решавам да шофирам в Истанбул. Благодаря ви предварително!

# 269
Цитат
Merhaba, ben senin otel iзin mayıs iзin bir rezervasyon var. Зok ilginizi otopark varsa.

Това е на доста развален турски, като на Каролин от "Времето лети". Буквално звучи така:

"Здравейте, аз имам резервация за твоя хотел през месец май. Много заинтересован дали има паркинг."

Повече прилича на запитване, а не отговор от хотела.

Ми да, не е лесно продавайки бусколизини и спазмалгони, да си търсиш паркинг. Това е моето питане.
Те това е отговорът, който през гугъл преводача пак звучи каролински -
Цитат
SELAMLAR,

TARIH NEDIR KAPIMIZIN ONUNDE YER VARDIR.

SELAMLAR

ZEYNEP ULKUC

Общи условия

Активация на акаунт