ИСТАНБУЛ и лалетата [тема 31]

• 64 553
  • 790
  •   1
Отговори
# 375
  • Варна и...духом на Босфора
 CrazyФемми,преди да тръгнеш попитай оператора си кой турски такъв да ти препоръча
и като влезеш на територията на Турция ще си го избереш.Аз съм на Тюрксел.

Моля Чаатайките дето тръгнаха към Тузла да се обозначат да не ги мислим,намериха
ли прочутия сет,видеха ли се с Мирето,Цецето и чинка Добринка,немедленно да рапортуват Mr. Green Crazy Mr. Green Mr. Green Mr. Green Peace bowuu

# 376
  • Пловдив
         Здравейте на всички запленени от прекрасния Истанбул. Чета и гледам снимки с голямо удоволствие. И най после и аз и моя съпруг стартираме планове отново да го посетим, може би през май, юни или юли. Ходили сме 2 пъти преди 3 години и благодарение на форума всичко сами си организираме, а ТА ползваме само за превоз и нощувки. За тези два пъти сме посетили основните туристически забележителности в историческата част – Синята джамия, Топ капъ, Света София и Водохранилището. Сами отидохме и до Миниатюрк и Чамладжъ, къщата от Листопад и двореца Бейлербей и естествено на Таксим, Истиклял, кулата Галата и разходка с корабче.
Сега ще ви споделя какъв е планът ни и ако може да ми кажете дали е изпълним, а имам и някои допълнителни въпроси.
    1 ден – Пристигане сутринта, ако ни настанят веднага – добре, но едва ли. Ще си оставим багажа и тръгваме. Първо искаме да се разходим по булевард Байдат или Багдат, там както се чете. Смятам да хванем Мармарай от Йеникапъ до последна спирка и тук ми е първото питане. На картата с метролиниите виждам линия В2, която като гледам е нещо като влакче и мисля, че може да ми свърши работа. Изглежда ми, че спирка Айлирикчешме на Мармарай (извинявам се, ако не ги пиша правилно спирките на български) и спирка Согютлючешме на В2 са близо, но в действителност, дали е така? В В2 може ли да се използва Истанбулкарт и как става таксуването? На коя спирка трябва да слезем, че да може после да се разхождаме по Багдат към Кадъкьой. Освен парка Гьозтепе, кое друго не трябва да изпуснем? Ако примерно слезем на парка Гьозтепе и тръгнем обратно към Кадъкьой пеша, далече ли е и ще изпуснем ли интересни места след парка?
         Така, това ми е програмата до към 13-14 часа, когато евентуално, трябва да се приберем в хотела, за да се настаним. После в програмата съм включила Хиподрума, травзит Капалъто и посрещане на залеза на Пиер Лоти в съчетание с джамията Еюп. Ако има нещо друго интересно тук, приемам предложения.
     2 ден – Рано с Т1 до Кабаташ и посещение на Двореца Долмабахче. След това четох, че от Кабаташ може да се хване корабче за Принцовите острови. И тук ми е малко мъгляво – на кой остров да отидем, какво разписание на корабчета да гледам, как да разбера разписанието за връщане? И дали изобщо това е добро време за посещение на островите? След завръщането ни сме планирали – площад Таксим, Истиклял и Френската уличка, за която сега научих.
     3 ден – Каквото дойде, тъй като не знаем още коя ТА ще ползваме и нейната програма за последния ден.
         Е, та това е. Доста дълго стана, но обещавам, че като се прибера още по на дълго ще разказвам и снимки ще показвам.
         Предварително благодаря на всички, които ще ми помогнат с отговори на моите въпроси.

# 377
И аз   не съм ходила в Истанбул ,   за това чета    темата и  записвам  важните неща  знам ,че  там са  скъпи  разговорите по телефон   и да  питам за някой  евтин оператор . ако не бъркам  има Водафон  Турк , а за турския  уча го по малко  Simple Smile

Фемми  Hug, да ти кажа, че Turkcell  е препоръчителният оператор, но за два разговора доста пари ми взеха, докато се усетя, че по скайпа (пак през телефона) по wi-fi-то на хотела всяка вечер се чувах с "домашните животни".

# 378

Здравейте на всички запленени от прекрасния Истанбул. Чета и гледам снимки с голямо удоволствие. И най после и аз и моя съпруг стартираме планове отново да го посетим, може би през май, юни или юли. Ходили сме 2 пъти преди 3 години и благодарение на форума всичко сами си организираме, а ТА ползваме само за превоз и нощувки. За тези два пъти сме посетили основните туристически забележителности в историческата част – Синята джамия, Топ капъ, Света София и Водохранилището. Сами отидохме и до Миниатюрк и Чамладжъ, къщата от Листопад и двореца Бейлербей и естествено на Таксим, Истиклял, кулата Галата и разходка с корабче.
Сега ще ви споделя какъв е планът ни и ако може да ми кажете дали е изпълним, а имам и някои допълнителни въпроси.
   1 ден – Пристигане сутринта, ако ни настанят веднага – добре, но едва ли. Ще си оставим багажа и тръгваме. Първо искаме да се разходим по булевард Байдат или Багдат, там както се чете. Смятам да хванем Мармарай от Йеникапъ до последна спирка и тук ми е първото питане. На картата с метролиниите виждам линия В2, която като гледам е нещо като влакче и мисля, че може да ми свърши работа. Изглежда ми, че спирка Айлирикчешме на Мармарай (извинявам се, ако не ги пиша правилно спирките на български) и спирка Согютлючешме на В2 са близо, но в действителност, дали е така? В В2 може ли да се използва Истанбулкарт и как става таксуването? На коя спирка трябва да слезем, че да може после да се разхождаме по Багдат към Кадъкьой. Освен парка Гьозтепе, кое друго не трябва да изпуснем? Ако примерно слезем на парка Гьозтепе и тръгнем обратно към Кадъкьой пеша, далече ли е и ще изпуснем ли интересни места след парка?
         Така, това ми е програмата до към 13-14 часа, когато евентуално, трябва да се приберем в хотела, за да се настаним. После в програмата съм включила Хиподрума, травзит Капалъто и посрещане на залеза на Пиер Лоти в съчетание с джамията Еюп. Ако има нещо друго интересно тук, приемам предложения.
    2 ден – Рано с Т1 до Кабаташ и посещение на Двореца Долмабахче. След това четох, че от Кабаташ може да се хване корабче за Принцовите острови. И тук ми е малко мъгляво – на кой остров да отидем, какво разписание на корабчета да гледам, как да разбера разписанието за връщане? И дали изобщо това е добро време за посещение на островите? След завръщането ни сме планирали – площад Таксим, Истиклял и Френската уличка, за която сега научих.
    3 ден – Каквото дойде, тъй като не знаем още коя ТА ще ползваме и нейната програма за последния ден.
         Е, та това е. Доста дълго стана, но обещавам, че като се прибера още по на дълго ще разказвам и снимки ще показвам.
         Предварително благодаря на всички, които ще ми помогнат с отговори на моите въпроси.

За принцовите острови нямам мн опит, но  препоръчвам Бююкада. Последният по линията от пристанище Кабаташ и най-големият доколкото знам. Мисля. че ще ви хареса , макар че има противоречиви мнения по този въпрос. Прочетете в гуглето какво да видите там, защото нашият екскурзовод го мързеше да ни води по интересните места и останаха за следващия тур. Но поне 2-3 часа ще се разходите, ще хапнете, ще снимате, а бе аз лично се чувствах чудесно там септември мин. година.

# 379
 Flutter Hug Гапага,тоз ник гу фърлями и шта зова Лейди Гага-
по Истанбулско е душе.
За Баъдат може да отидеш до края му
с автобус,с кораб от Кабаташ,от пристанище
Йеникапъ.Миналата година разгледах тази
му част след Бостанджъ.Тази година от парка
Гьозтепе към Кадъкьой,където повече ми ха
реса.Две спирки преди Сарачоолу хванахме
автобуса и слязохме на пристанището.
Обаче не бих се Мармарайнала до Айрълък
че после друго,с вапурчика до Кадъкьой и после
Булеварда.Островите ще са идеални за лятото,оти
вайте!

# 380
  • София
Таня, благодаря за вниманието!

Днес успяхме да видим Св. София и Цистерната, да вечеряме в Ортакалар и малко разходка! За утре сме планували Синята Джамия сутринта, защото днес имаше ужасно много хора Shocked

Моля, ви за напътствия за Босфора! На кабаташ или на Еминоню да отидем. Нещо не се оправям в сайта на фериботите и не разбрах краткия тур, който е 10 лири връща ли отново в нчална точка или не? Ето тук гледам: http://sehirhatlari.com.tr/en/timetable/to-bosphorus-from-bosphorus-365.html. Искам нещо по обед 13-14 часа евентуално.

# 381
За Vivacom абонати роуминга е:

Turkcell и Avea- входящи 1.59 lv, изходящи до BG - 4.99 lv, sms - 0.99 lv, данни 19.99 lv/MB с ДДС

Vodafone - входящи 0.99 lv, изходящи до BG - 2.29 lv, sms - 0.59 lv, данни 14.99 lv/MB с ДДС

С Vodafone излиза два пъти по-евтино.

# 382
Таня, благодаря за вниманието!

Днес успяхме да видим Св. София и Цистерната, да вечеряме в Ортакалар и малко разходка! За утре сме планували Синята Джамия сутринта, защото днес имаше ужасно много хора Shocked

Моля, ви за напътствия за Босфора! На кабаташ или на Еминоню да отидем. Нещо не се оправям в сайта на фериботите и не разбрах краткия тур, който е 10 лири връща ли отново в нчална точка или не? Ето тук гледам: http://sehirhatlari.com.tr/en/timetable/to-bosphorus-from-bosphorus-365.html. Искам нещо по обед 13-14 часа евентуално.

Диди  Hug, Бялк май препоръчваше фирма Дентур от Кабаташ, но нека някой ме поправи, ако е било от Еминюню

http://www.denturavrasya.com/

# 383
  • София
Препоръчаната от Бялк разходка е от 15 лири,  само за 1час и 15 минути и е без гледка към Историческия полуостров, кулата Галата и моста Галата - http://www.denturavrasya.com/tarifeDetay.asp?ID=20 . Единственото ѝ предимство е, че за да отиде кораба от Кабаташ до Бешикташ се движи много близо до Долмабахче. При другите фирми се вижда от по-далече. Има и дълга за 20 лири - http://www.denturavrasya.com/tarifeDetay.asp?ID=22 , но за хора, които са за пръв път в Истанбул и то за 2-3 дни, не е препоръчителна. Ще си загубят целия ден.

Диди, точно на тази фирма са най-евтините турове - 10 лири за къс тур  http://sehirhatlari.com.tr/en/timetable/bosphorus-tours-347.html Ето го и разписанието - http://sehirhatlari.com.tr/en/timetable/short-bosphorus-tour-363.html  Ще ви свърши идеално работа, защото има в 13, 14,30 и 15,30 часа. Терминалът на Еминьоню е първият в дясно от моста, ако си застанала с лице към моста и с гръб към джамията и Египетския пазар. А ако случайно не улучите часа, в ляво от моста е Turyol за 12 лири, които са на всеки кръгъл час. Връщат на същото място, но и двете фирми имат по още една спирка и при желание на връщане може да се слезе там. При Sehir e Ортакьой, а при Turyol - Юскюдар. Възможно е и качване от Ортакьой или Юскюдар, а слизане на последната спирка. От Юскюдар турът е 10 лири и са 15 минути след кръгъл час. Имаше хора от темата, които искаха да стъпят на азиатска земя и отидоха с Марамарай до Юскюдар. След кратка разходка покрай морето се качиха на корабчето от там.

За Vivacom абонати роуминга е:

Turkcell и Avea- входящи 1.59 lv, изходящи до BG - 4.99 lv, sms - 0.99 lv, данни 19.99 lv/MB с ДДС

Vodafone - входящи 0.99 lv, изходящи до BG - 2.29 lv, sms - 0.59 lv, данни 14.99 lv/MB с ДДС

С Vodafone излиза два пъти по-евтино.

На Мтел са по-високи тарифите, но пак с Водафон е по-евтино от другите мрежи. И непременно вижте на какъв роуминг сте, защото има изгоден за ЕС и друг - за страните извън ЕС. Разликата е е чувствителна (около 2 пъти).

Последна редакция: сб, 03 май 2014, 01:15 от Тaня67

# 384
  • Пловдив
pepel_ot_rozi, благодаря за отговора. Явно ще се ходи до островите.
 И ние така смятаме, да отидем на най-големия - Бююкада.

redemi, хич не съм фенка на Лейди Гага, ама като звучи истанбулско мога и да го преглътна  Simple Smile
Хареса ми идеята от Йеникапъ до  Кадъкьой, но видях, че само Ido предлага тази възможност, но в мн. неудобни за нас часове.
https://book.ido.com.tr/Common/ScheduledVoyageList.jsp

# 385
  • София
Таня, благодаря много! То имало карта отдолу, ама кой да я види ooooh!

# 386
# 387
  • София
      На коя спирка трябва да слезем, че да може после да се разхождаме по Багдат към Кадъкьой. Освен парка Гьозтепе, кое друго не трябва да изпуснем? Ако примерно слезем на парка Гьозтепе и тръгнем обратно към Кадъкьой пеша, далече ли е и ще изпуснем ли интересни места след парка?

Конкретно за този автобус не знам от къде минава и как се казва спирката, но бул. Bagdat е еднопосочен и е с посока от Бостанджъ към Кадъкьой. Булевард Opr. Cemil Topuzlu, който е успореден на Баъдат и е по-близо до морето е в другата посока. Автобусите, идващи от стадион Фенербахче се движат по него. Слиза се на спирка İETT Gоztepe Durağı, непосредствено до самия парк, а не както сайтът "баирбудала" (BuradanOraya  Grinning) казва да се слезе на някакъв лицей на 10 минути пеша от парка. Има две врати на съседни паркове - розариумът Gоztepe Parkı Gul Bahcesi и основния парк Gоztepe Parkı. За да се достигне до булевард Баъдат, се минава през някой от парковете. Розариумът е по-малък и не достига до булеварда, но в горния му край има врата към основния парк. Вижте каква красота е по време на розите:

Излизайки на булевард Баъдат можете да тръгнете към Кадъкьой пеша, но не е много близо. От парка сме тръгнали в 18,50 и изпуснахме ферибота около 21 часа. После трябваше да чакаме последния в 21,30. Все пак не сме бързали, а и на едно място ядохме cig kofte и сигурно сме били в заведението около 30 минути. Според мен лъскавата част на булеварда остава в посока Бостанджъ, защото само първите няколко минути в посока Кадъкьой бяха "по-така".  Wink Без да съм ходила и може да не съм права, мисля, че е по-добре да се тръгне към Бостанджъ и по някое време да се хване автобус към Кадъкьой. Иначе по маршрута парк Гьозтепе - Кадъкьой се минава покрай стените на стадион Фенербахче (за футболните запалянковци си е важна забележителност), после по мостче над канал (река) с лодки и яхти, а преди да се стигне пристанището на Кадъкьой се минава през приятния квартал с пешеходни улички със заведения, ретро-трамвая и бика (остава малко встрани от най-прекия маршрут). Мислех си да заобиколим покрай морето, а не напряко през квартала, но беше станало твърде късно.

п.п. Бгмама на какви безсмилици обръща турските букви на копираните имена. Grinning Няколко пъти ги редактирах, че да се разбират. Дано не съм пропуснала още някое име. Laughing

Редактирам още веднъж, за да ви покажа каква красавица срещнах в розариума:

За малко да я вкарам в България нелегално.  Laughing А как се галеше и гушкаше в хората!  Heart Eyes

Последна редакция: сб, 03 май 2014, 14:41 от Тaня67

# 388
Здравейте  Simple Smile
Утре в Истанбул ще се състои последният етап от колоездачната обиколка на Турция, който етап ще бъде именно там.  Hug
Ще предават пряко по Eurosport 2 от 13.00 часа наше време.
За тези от нас, които в момента не са там, това ще бъде поне някакво утешение  Laughing

# 389
Здравейте  Simple Smile
Утре в Истанбул ще се състои последният етап от колоездачната обиколка на Турция, който етап ще бъде именно там.  Hug
Ще предават пряко по Eurosport 2 от 13.00 часа наше време.
За тези от нас, които в момента не са там, това ще бъде поне някакво утешение  Laughing
А добър ден сватя! ooooh!
Отдавна съм обявила кога е етапа в Истанбул,някои даже имат ваажно поръчение
да се щракнат със Сър Марк Кавендиш! Mr. Green Crazy Laughing

Е,щом душе Га не ти харесва Лейди Гага,ставаш Гагаханъм! Hug Flutter
И ТРТ Тюрк трябва да предават,който може да гледа,Булевард Багдат ще
бъде минат,като влязат в Азия-Чамлъджа,Аджъбадем,Харем-Хайдарпаша,Кадъкьой
стадиона на шампионите за сезон 2013/2014-Фенербахче,Музея на играчките,Гьозтепе
Малтепе,Чаталчешче,кръстовището на Суадие,Марината на Джадебостан и вече на крайбр
ежната на Бостанджъ ще я завъртят няколко пъти,финала и той е там!

Общи условия

Активация на акаунт