ИСТАНБУЛ и лалетата [тема 31]

• 64 539
  • 790
  •   1
Отговори
# 585
Mall of Istanbul отваря врати в този Петък (23.05). Молът обаче е доста отдалечен от центъра на града - пътува се с травмай Т1, метро М1B до Kirazlı, метро М3 до İstoç, а накрая и с такси до самия мол.

Иначе сградата на Mall of Istanbul е много красива - видях я нощем на идване в Истанбул. Аз обаче бих предпочел мола на Sarphan, който също отвори този месец, а комплексът е носител на престижна награда на Bloomberg.

ПС - В сайта на Sarphan обаче няма информация за стартирането на мола (AVM), така че не мога да кажа със сигурност дали вече работи.

DjuDjo, за да се възполваш от интернета на Общината първо трябва да имаш активен роуминг. След като попаднеш на място с WI-FI на Общината и се опиташ да влезеш в интернет, системата автоматично те препраща в сайт за регистрация за достъп до интернет. От този сайт правиш първоначална регистрация - като посочваш и телефонния номер, на който получаваш кодът за достъп (ако нямаш роуминг няма как да получиш този код). Въвеждаш кода еднократно и вече имаш нет.

Последна редакция: пн, 19 май 2014, 12:04 от bialk

# 586
Благодаря на всички за отзивчивостта  bouquet

Таня67, иска ми се да видя Берлербей , Къз Кулеси, Хайдарпаша и мястото с бика (не знам къде е, виждала съм снимки ). Дали ще е възможно да се види всичко това за 1 ден и с какъв транспорт? Thinking

# 587
  • София
Благодаря на всички за отзивчивостта  bouquet

Таня67, иска ми се да видя Берлербей , Къз Кулеси, Хайдарпаша и мястото с бика (не знам къде е, виждала съм снимки ). Дали ще е възможно да се види всичко това за 1 ден и с какъв транспорт? Thinking

Да, може да се вмести в един ден. Дори можете да добавите и още нещо - Чамладжъ или Женската джамия. Всъщност зависи от това как искате да видите кулата - от брега или да се качите на нея. През април имаше поне 100 човека, които чакаха за лодки.

Кулата се вижда както от ферибота за Юскюдар, така и от ферибота за Кадъкьой (малко по-отдалечено е). Може да се отиде и максимално близо с разходка по брега от Юскюдар в посока Мраморно море. Може би се стига за около 15 минути. Има лодки , които ходят до кулата както от това близко място на азиатския бряг, така и от Кабаташ.

До Бейлербей се стига с автобус от Юскюдар - 15 и други 15-ки с букви в номера. Бейлербей се споменава в табелите на автобусите и не е нужно а се помнят. Или питате въпросително шофьора и той ви маха да се качите или да не се качвате.  Laughing Сигурно и в първи пост са изброени всички варианти. Освен това и на пристанище Юскюдар има информационен център, в който момичетта ще ви дадат всякаква информация и ще ви почерпят с вода и бонбон.  Wink Дворецът работи до около 16 часа и е добре да бъде в първата част на програмата. Непременно виж кога са почивните му дни. Преди 2 години бяха 2.

До Юскюдар има 2 варианта - бърз с метро и приятен с ферибот.

Пристанището на Кадъкьой и Хайдарпаша са на 15 минути ходене пеша. В Кадъкьой е бика. Наоколо са приятни улички с много ресторанти и магазини. Аз бих завършила там деня с хапване. Последните фериботи са до 21,30 часа.  Между Кадъкьой и Юскюдар има много автобуси, като повечето от тях имат спирка на джамията, която толкова пъти споменах. Чамладжъ също може да се включи между Юскюдар и Кадъкьой.

# 588
# 589
До Юскюдар има 2 варианта - бърз с метро и приятен с ферибот.

Много точно казано! Дори след пускането на метрото (Мармарай), пътуването с ферибот би трябвало да е още по приятно, тъй като основният поток на пътници е пренасочен към метрото.

Аз бих препоръчал следният маршрут:

1. Сутрин в 7.55 часа с ферибот от EMİNÖNÜ до BEYLERBEYİ (пристигане в 8,25 ч.). Имате на разположение около час до начало на работното време на двореца (почивните дни са понеделник и четвъртък), което може да използвате за разходка до къщата от Листопад или за снимки на фона на първия мост над Босфора. Сутрин слънцето идва в гръб и се получават страхотни снимки на моста от паркчето до Бейлербеи. 

2. Посещение на джамията Шакирин с автобус 15F или 14M. Пътува се в посока Кадъкьой и се слиза на спирка Zeynep Kamil Hst.

3. Придвижване до Кадъкьой с който и да е автобус с табела Kadikoy.

4. Кулата на Девицата идва малко в страни от маршрута. Проблемът е, че няма директни автобуси до спирка Kiz Kulesi от Кадъкьой и за да се придвижите до там ще трябва първо да се качите на метрото М4 до Acibadem и от там с някой автобус от 16-ките (16A, 16F, 16U) до Kiz Kulesi.  Отделно от там трябва да чакате за лодка до самата кула, която ще ви струва 20 лири на човек.

# 590
  • Бургас / UK
bialk , как да разберем,че сме попаднали на място с WiFi на общината?  newsm78
Вчера гледах снимки на едни познати,бяха се снимали точно пред джамията на Ортакьой и се виждаше,че вече е почти разопакована,ако не и нацяло,просто от снимката не се виждаше добре цялата джамия,но горната и част със сигурност беше открита.

# 591
Как стои въпроса с купуване на сим карта, Tukcell например, само с зареден интернет?

# 592
Почти всички известни площади в Истанбул предлагат безплатен WIFI на Общината. Ето пълният списък:

1 Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi(Galatasaray Lisesi)
2 Sultanahmet Meydanı
3 Eminönü Meydanı
4 Beşiktaş Meydanı
5 Kadıköy Meydanı
6 Üsküdar Meydanı
7 Sultanbeyli Meydanı
8 Beyazıd Meydanı
9 Mecidiyeköy Meydanı ve Cevahir Önü
10 Miniatürk/İBB Bilgilendirme Çadırı
11 Saraçhane Parkı
12 Emirgan Korusu
13 Hidiv Kasrı korusu
14 Aksaray Meydanı
15 Bakırköy Meydanı
16 Beylikdüzü Meydanı
17 Eyüp Meydanı
18 Kartal Meydanı
19 Sarıyer İBB İletişim Noktası
20 Avcılar İBB İletişim Noktası
21 Şirinevler Meydanı
22 Pierre Lotti Tepesi
23 Anadolu Hisarı İskelesi
24 Dragos Sosyal Tesisler Çevresi
25 Galata Kulesi ve Yakın Çevresi
26 Alibeyköy Cep Otogarı
27 Bayrampaşa Otogar

# 593
  • Бургас / UK
bialk,благодаря ти за инфото  Simple Smile

# 594
От Вчера какво ми писаха,публикувам със съгласието на автора Flutter
В Измир не успяхме да си купим прима карта.Трябвало да имаме турско гражданство или поне документ от работодател,че прибиваваме в страната поне от няколко години.Кауза пердута.
Като цяло интернета е ужасен (при това youtube и други сайтове са недостъпни,което означава,че трябваше да излизаме през прокси),но при наличен безплатен Wi-Fi се възползвахме и говорихме през Viber,накъсва,но върши работа.В крайна сметка бизнес плана на който е фирмата се оказа страшно сполучкив:
1.55лв. - входящ разговор и 3лв. за изходящи разговор за Б-я и ЕС.Разговорите в станата -2,28лв.Разговорите за страни от зона 2 - около 5лв и стотинки.0,78 цената на SMS.Това за Водафон Турция.За Тюрксел ни идваха двойно.
И това:
Скрит текст:
Никъде не сме ходили,дори до центъра на Измир,за да видим прочутата кула.Веднъж се навихме да се завлачим до там,но ни предупредиха,че предния ден било доста страшно,защото полицаите са пръскали демонстрантите с вода.Това заради убитете в мината хора.Навсякъде има плакати на английски с призиви,че това е поредното убийство.Голяма трагедия е.Турските знамена са свалени,а хората ходят с желейки.

# 595
Най-изгодно за абонатите на Vivacom е роуминг в мрежата на Vodafone на територията на Република Турция.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=777140.msg28095645#msg28095645

Скрит текст:
Жалко, че трагедия от подобен мащаб се политизира Cry

Последна редакция: вт, 20 май 2014, 16:54 от bialk

# 596
Трагедията е в резултат на безхаберие от дълги години, според мен...
Жалко...
Голяма мъка е това.

# 597
  • Пловдив
bouquet

мястото с бика (не знам къде е, виждала съм снимки ). Thinking

От два дена и аз го търся къде е това биче и разгеле - открих го  newsm44

https://maps.google.bg/maps?q=40.990532,29.029225&ll=40.9904 … &t=m&z=17

Последна редакция: вт, 20 май 2014, 22:47 от gapaga

# 598
Здравейте, някой може ли да каже актуалните цени на билетите за Топкапъ(плюс харема), Св.София, кула Галата?То се е видяло, че онлайн билети няма да си купим.Искам да сравня цените с тези на туроператора.

# 599
Не зная с какъв план съм, но имах сметка да ми звънят по глобулския телефон - 99 стотинки на минута. М-тел се омотаха със смяната на плана и затова малко преди границата се сетих  / ма съм тъпа.....що съм се набивала така като тарамбука досега/, че все пак имам и друг телефон. Вивателският си го бях оставила в София. Нали пълня гушите на всички възможни оператори в България.
http://www.globul.bg/bg/postpaid.03.html?posm=03
Сега забелязах, че и Сърбия е на човешка тарифа.

Последна редакция: вт, 20 май 2014, 23:39 от ASSAMARIS

Общи условия

Активация на акаунт