ИСТАНБУЛ и лалетата [тема 31]

• 64 482
  • 790
  •   1
Отговори
# 660

Аз се интересувах за конкретни отзиви от конкретни туроператори. Програмата, иначе, ще си я изпълним.

Тогава просто си объркала темата. Peace Има две теми във форума, касаещи отзиви за туроператори и тази не е от тях . Приятно изкарване в любимия ни град !  Peace

# 661
Аз се интересувах за конкретни отзиви от конкретни туроператори. Програмата, иначе, ще си я изпълним.
Тогава просто си объркала темата. Peace Има две теми във форума, касаещи отзиви за туроператори и тази не е от тях . Приятно изкарване в любимия ни град !  Peace

Не намерих тема с отзиви за тези двама туроператори по тази дестинация и затова попитах тук.
А освен това и се случва определени дестинации да са добри или слаби при един и същ туроператор. Peace
Благодаря за пожеланието. Дай, Боже, всекиму!  Grinning

# 662
  • В центъра на моретата
Момичета, ще пътувам до Истанбул от Варна с автобус. Тъй като решихме сами да си резервираме автобус и хотел, както и ще ми е за първи път ходенето в Истанбул, се обръщам за помощ.
От Варна пътуват автобуси на Метро груп и Нишикли - имате ли отзиви коя фирма да избера или няма значение? Предполагам, че ще пътуваме през нощта, като се пристигне рано сутрин на автогарата, има ли къде да се съхранява багажа до настаняването в хотела? За презаверката на билетите за връщане четох някъде преди това, че е добре да се направи при пристигането. Като резервираме хотел ще питам как да стигна до него - но това по-късно.

Другите ми въпроси са относно следното: ще ходим с малката и идята ни е да я заведем до Виаленд и аквариумите - дали двата или единия само ще го решим по-късно. Ще ходим разбира се и до исторически обекти. Възможно ли е в един ден посещение на Виаленд и аквариумите (или поне единия) или са много раздалечени и посещението им изисква повече време? И какъв градски транспорт трябва да се ползва от Виаленд до някои от аквариумите, ако успеем да го съчетаем в един ден?

# 663
За автобусите не мога да взема отношение. На ваше място бих избрал по-евтината линия Simple Smile При пристигане в Истанбул е добре да си презаверите билетите за връщане. След това без да се бавите излишно следва да се придвижите до хотела - ако имате късмет могат да ви настанят веднага, ако ли не - поне ще оставите багажа на съхранение там. В последния ден пак бихте могли да оставите багажа на съхранение в хотела след чекаут за да използвате пълноценно и този ден.

За Виаленд си трябва цял ден. Все пак плащате за цял ден. А и няма как да се съчетае с някой от аквариумите, които са в друго направление на градския транспорт. Освен ако не решите да ползвате такси.

# 664
  • В центъра на моретата
Благодаря за бързия отговор. Харесах тези два хотела:
1. Yavuz Hotel   Topkapi Cad. No:30 Topkapi, Fatih или
2. Oran Hotel     Harikzadeler Sok. No: 32 Laleli, Fatih, 34134 Истанбул

Предполагам, че като местоположение са с близък и удобен на разположение градски транспорт, който може да се ползва за някои от аквариумите, Виаленд, както и за джамии, църквата Св.София, и разни други места

# 665
Явуз не ви го препоръчвам - прекалено отдалечен е от центъра. Оран е страхотен хотел за цената си и много добре позициониран между спирките на трите основни транспортни линии - метрата M1 (Aksaray) и M2 (Vezneciler) и трамвая Т1 (Laleli Unv).

# 666
  • В центъра на моретата
Много благодаря!

# 667
  • София
Здравейте,

Другата седмица ще пътуваме за втори път до Истанбул и има нужда от съвет.
Благодарение на всички вас и описанията в тази тема успяхме да посетим доста голяма част от забележителностите на този вълшебен град (музей, дворци, джамии, Сапфир, молове и тн).
Сега искам малко по лека програма, с повече разходки край Босфора и по главните улици на Европейската част за да се усетим по-добре атмосферата на града.
Като цяло въпроса ми към вас е какво си заслужава най-много да се посети в Азиатската част (там изобщо не сме ходили) - колебанието ми е дали да не отидем до улица Баадат и да се разходим по нея или да си се разхождаме по крайбрежието на Босфора от Азиатската страна. Иска ми се да е място с красива гледка, но все пак да видим и нещо като хубава сграда или къща покрай разходката.

И да ви попитам какво е Мармарай (влак, автобус, метро  newsm78 ), преди 2-3 години го нямаше, а сега видях на картата, че е доста директна линия от Европейската към Азиатската част. Цената като на останалия градски транспорт ли е?
Благодаря ви предварително   bouquet

Последна редакция: ср, 28 май 2014, 16:26 от gery_

# 668
  • София
Здравейте,

Благодарение на всички вас и описанията в тази тема успяхме да посетим доста голяма част от забележителностите на този вълшебен град (музей, дворци, джамии, Сапфир, молове и тн).
Сега искам малко по лека програма, с повече разходки край Босфора и по главните улици на Европейската част за да се усетим по-добре атмосферата на града.
Като цяло въпроса ми към вас е какво си заслужава най-много да се посети в Азиатската част (там изобщо не сме ходили) - колебанието ми е дали да не отидем до улица Баадат и да се разходим по нея или да си се разхождаме по крайбрежието на Босфора от Азиатската страна. Иска ми се да е място с красива гледка, но все пак да видим и нещо като хубава сграда или къща покрай разходката.

Благодаря ви предварително   bouquet

Според мен Баъдат не е нещо кой знае какво. Там ме впечатли разкошния парк Гьозтепе, но самият булевард е просто необичаен за Истанбул, по-лъскав, но не се различава от един европейски булевард. Оставете го за друг път, а сега вижте нещо по-истанбулско.  Wink Ако ще се разхождате около Кадъкьой е много приятно - там е бика, оживено кварталче с ресторанти, магазини, църкви и т.н., приятен крайбрежен парк. Наблизо е и красивата гара Хайдарпаша. Друго място, което си заслужава е хълмът Чамладжъ. Женската джамия е също впечатляваща. И до двете места се стига с автобуси или от Кадъкьой, или от Юскюдар. От Юскюдар, с малка разходка може да се види по-отблизо Kiz kulesi (Момината кула), а дори при желание може да се отиде и до нея. Пак от Юскюдар може да се посети дворецът Бейлербей. Ето ти примерен маршрут, който аз бих направила за 1 азиатски ден:

1. Ако искате да видите отблизо кулата - ферибот Сиркеджи-Харем. Пеша покрай кулата до Юскюдар. (15 минути ферибот + 1 час разходка покрай Босфора). Не знам колко време ще отнеме  качването на кулата. В случай, че ще се качвате може би става да тръгнете с корабче от Кабаташ (европейския бряг), да се качите и после връщането да е с корабче към Азия и пеша до Юскюдар. Но последното не съм го правила и не съм сигурна дали е позволено.

2. Може с ферибот или Мармарай да се отиде направо в Юскюдар. Фериботът също минава доста близо до кулата.

3. С автобус до Бейлербей. Разглеждане на двореца за 20 лири или само градината му за 1-2 лири. (1,5-2,5 часа) 

4. С автобус до Чамладжъ. Може преди това да се помотаете в квартал Бейлербей. Там е къщата от Листопад, която доколкото знам е зад висок дувар, но и по-голямата част от останалите къщи са красиви. За Чамладжъ трябват 2-3 часа.

5. Автобус към Кадъкьой като по пътя може да се слезе на джамията, да се разгледа и от същата спирка да се продължи.

6. Мотаене и хапване в Кадъкьой.

7. Връщане с ферибот (последните са около 21,30).

Описаното хич не е лежерна разходка, но мисля, че се вижда много без да е препускане. При посещение на Момината кула може би трябва да се съкрати нещо, за да не се претовари програмата.

Evhen, имате ли предвидено второ/трето посещение на Истанбул? Питам, защото има много задължителни за посещение места, но за толкова кратко време няма да усетите атмосферата на града ако наблегнете само на забележителности. Може би повечето е добре да ги видите само отвън.

# 669
  • на острова на мечтите
От две години планираме да направим това пътуване до Истанбул. Поради здравословни причини го отложихме, но тази година Naughtyидваме!
По принцип търся инфо за кампинк или паркинг за кампер. И после как да се придвижваме из града, ние сме без организатор(гид).
 Искам,обаче, първо да ви изчета, но в момента съм на един курс и няма да мога да се справя да прочета всичко, а после ще питам. Hug  bouquet

Последна редакция: ср, 28 май 2014, 19:02 от danilu

# 670
 Hug да попитам знаете ли за този мол  Zorlu Center,  в Истанбул  къде се намира ?

# 671
# 672
Du,от пристанището на Еминьоню хващате ферибота на IDO,който превозва коли,до Харем-това е пристанището на азиатския бряг.Като слезете от ферибота тръгвате наляво по крайбрежната алея и вървите в посока кулата,когато стигнете срещу кулата има място,от където може да хванете лодка до кулата-20 лири.

Да, това също е вариант. Мястото в азиатската част, от което тръгват лодките за Кулата на девицата  (Саладжак) се намира по средата на разстоянието между Юскюдар и Харем. Все пак мисля, че е по-лесно с Мармарай до Юскюдар и после пеша по крайбрежния булевард в посока Кадъкьой до Саладжак (около 1,4 км). А най-лесно от Кабаташ. Цената е 20 лири.

Това е разписанието на лодките за Kiz kulesi:

Благодаря за вариантите:) Сигурно ще използвам най - лесния  - от Кабаташ.Въпреки че ще ми е третото ходене в Истанбул , все още всичко ми е като неподреден пъзел - квартали, имена на забележителности...А ще съм в ролята на гид за хората, на които им е за първи път...Така че пак трябва да се мине по най - известните места, но пък ми се иска и аз да видя нещо ново.А в плана влиза и пазаруване и времето със сигурност няма да стигне...Като си направя програмата, пак ще помоля за съвет дали е възможно такова препускане...

И още един въпрос - някой ходил ли е до Пера Музей - ще има изложба на Анди Уорхол, а и постоянните изложби, които са показани  сайта изглеждат интересни....

# 673
  • София
Скрит текст:
Здравейте,

Благодаря ви предварително   bouquet

Според мен Баъдат не е нещо кой знае какво. Там ме впечатли разкошния парк Гьозтепе, но самият булевард е просто необичаен за Истанбул, по-лъскав, но не се различава от един европейски булевард. Оставете го за друг път, а сега вижте нещо по-истанбулско.  Wink Ако ще се разхождате около Кадъкьой е много приятно - там е бика, оживено кварталче с ресторанти, магазини, църкви и т.н., приятен крайбрежен парк. Наблизо е и красивата гара Хайдарпаша. Друго място, което си заслужава е хълмът Чамладжъ. Женската джамия е също впечатляваща. И до двете места се стига с автобуси или от Кадъкьой, или от Юскюдар. От Юскюдар, с малка разходка може да се види по-отблизо Kiz kulesi (Момината кула), а дори при желание може да се отиде и до нея. Пак от Юскюдар може да се посети дворецът Бейлербей. Ето ти примерен маршрут, който аз бих направила за 1 азиатски ден:

1. Ако искате да видите отблизо кулата - ферибот Сиркеджи-Харем. Пеша покрай кулата до Юскюдар. (15 минути ферибот + 1 час разходка покрай Босфора). Не знам колко време ще отнеме  качването на кулата. В случай, че ще се качвате може би става да тръгнете с корабче от Кабаташ (европейския бряг), да се качите и после връщането да е с корабче към Азия и пеша до Юскюдар. Но последното не съм го правила и не съм сигурна дали е позволено.

2. Може с ферибот или Мармарай да се отиде направо в Юскюдар. Фериботът също минава доста близо до кулата.

3. С автобус до Бейлербей. Разглеждане на двореца за 20 лири или само градината му за 1-2 лири. (1,5-2,5 часа) 

4. С автобус до Чамладжъ. Може преди това да се помотаете в квартал Бейлербей. Там е къщата от Листопад, която доколкото знам е зад висок дувар, но и по-голямата част от останалите къщи са красиви. За Чамладжъ трябват 2-3 часа.

5. Автобус към Кадъкьой като по пътя може да се слезе на джамията, да се разгледа и от същата спирка да се продължи.

6. Мотаене и хапване в Кадъкьой.

7. Връщане с ферибот (последните са около 21,30).

Описаното хич не е лежерна разходка, но мисля, че се вижда много без да е препускане. При посещение на Момината кула може би трябва да се съкрати нещо, за да не се претовари програмата.

Evhen, имате ли предвидено второ/трето посещение на Истанбул? Питам, защото има много задължителни за посещение места, но за толкова кратко време няма да усетите атмосферата на града ако наблегнете само на забележителности. Може би повечето е добре да ги видите само отвън.

Таня67 благодаря за изчерпателната информация - беше ми изключително полезна и ще се възползвам от програмата ти.   bouquet

Нямам търпение вече да отидем пак там  newsm44

# 674
Hug да попитам знаете ли за този мол  Zorlu Center,  в Истанбул  къде се намира ?

Ах този Чаатай  Laughing

Като го гледам мола, хич няма да е евтино..  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт