ИСТАНБУЛ и лалетата [тема 31]

• 64 484
  • 790
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Аз пък да добавя, че между Кабаташ и Бешикташ няма крайбрежна алея/улица. Ако целта ви е да видите нещо конкретно на Бешикташ - отидете, но ако е с цел разходка покрай Босфора - няма как да стане. Долмабахче е край водата, а хората и колите виждат само високата ограда на двореца.  Wink То и от Кабаташ до Каракьой са твърде малко местата, от които се вижда водата. Сещам се само за парка Фандъклъ. В останалото време се ходи по натоварени и прашни улици.

# 706
  • София - Дианабад

По принцип търся инфо за къмпинг или паркинг за кампер. И после как да се придвижваме из града,

И аз се интересувам от такова място в Истанбул.
Преди малко отново се завърнахме от Истанбул и отново сме изключително заредени и щастливи.
Благодаря на всички за отговорите на въпросите и за инфото, което споделят.

# 707
Както е споменала Таня, от Бешикташ до Кабаташ по-голямата част от крайбрежната ивица е заета от градините на Долмабахче сарай. Има обаче една малка открита част от ивицата, която предлага прекрасна гледка към Босфора и Кулата на девицата. Тя се простира от автогара Бешикташ до пристанището на ИДО - Барбарос Хайреттин паша. Това е улицата, която огражда парка с тюрбето на "Властелина на моретата" - Хайретин паша (герой от сериала Великолепния век) и Морския музей. Улицата е дълга около 250-300 метра.

Тук се намира и площад Бешикташ с кулата, наподобяваща небостъргач. Площадът е ограден от един от най-натоварените и шумни булеварди в Истанбул - Булевард Барбарос.

Тюрбето на адмирал Хайреттин

Площад Бешикташ

Последна редакция: пн, 02 юни 2014, 11:39 от bialk

# 708
  • София
То е ясно, че където има пристанище, има и достъп до водата. Въпросът е да не се разочароват от разходката, както ни се е случвало на нас. Гледайки сериалите, оставаме с впечатлението, че около Босфора са едни безкрайни алеи, по които тичат, разхождат се, почиват по пейките. А всъщност такова нещо почти няма, освен в отдалечените квартали.  Wink

# 709
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Както е споменала Катя...

Бялк, дължиш риза на Катя, защото тя се казва Таня  Mr. Green

# 710
Хаха, наистина съм написал "Катя" Simple Smile Извинявай, Таня! От сутринта размених два мейла с колежка с това име и ето ти резултат - в темата за Истанбул Embarassed

# 711
bialk Hugто не е само тази сутрин размяната на мейли,от известно време е така.
Няма грижи случва се Wink  Няма нужда от  Embarassed ,случва се.

# 712
  • София
То е ясно, че където има пристанище, има и достъп до водата. Въпросът е да не се разочароват от разходката, както ни се е случвало на нас. Гледайки сериалите, оставаме с впечатлението, че около Босфора са едни безкрайни алеи, по които тичат, разхождат се, почиват по пейките. А всъщност такова нещо почти няма, освен в отдалечените квартали.  Wink

Таня67 отново искам да ти благодаря   bouquet. Идеята ни е точно да се разходим по крайбрежната. Сега видях, че има такава малко по-нагоре от Бешикташ към втория мост но не е много дълга http://harita.yandex.com.tr/?ll=29.055537%2C41.081759&spn=0. … 5.395430421991453   или ако смятате, че има по хубава крайбрежна алея от тази, моля да споделите, че вече съвсем се обърках  #Silly

# 713
  • София

Таня67 отново искам да ти благодаря   bouquet. Идеята ни е точно да се разходим по крайбрежната. Сега видях, че има такава малко по-нагоре от Бешикташ към втория мост но не е много дълга http://harita.yandex.com.tr/?ll=29.055537%2C41.081759&spn=0. … 5.395430421991453   или ако смятате, че има по хубава крайбрежна алея от тази, моля да споделите, че вече съвсем се обърках  #Silly

За съжаление, компютърът ми е в процес на преинсталиране и не мога да виждам много неща, включително картинката над картата. Но бинокълчето май е сложено някъде около Румели хисар. Ако е така, това е доста далеч от Бешикташ, но пък тръгвайки в посока Черно море е безкрайно дълга алея. Само под самия мост има къщи, които са до Босфора, всичко останало е с крайбрежна алея, улица и едва тогава са къщите. Там наистина става за дълга и спокойна разходка, но с автобуса се пътува около 1 час. Иначе около всяко пристанище има площад или градинка, от които се вижда добре, но са за кратка разходка или просто да се поседне някъде и да се гледа. От Арнавуткьой в посока към първия мост има пристанище за яхти. Там, покрай яхтите, също е приятно за разходка и не е много малко като разстояние. Но гледката е повече към яхтите, отколкото към Босфора.  Wink

Ето снимки от нета:

А тук е без яхти Wink :

Последна редакция: пн, 02 юни 2014, 17:31 от Тaня67

# 714
  • София
Здравейте,

Можете ли да ми помогнете с друг вариант за транспорт от Лалели до Бешиктаж. С едната от програмите ми дава само един заобиколен маршрут, който можете да видите на тази снимка
Скрит текст:
.
Иска ми се да стигнем с транспорт до там и да се върнем обратно пеша по крайбрежната, таксим, галата и тн.

В случая сайта ти показва добре с кой транспорт да отидеш, но картата нещо не е наред.
Трамвай до Фандаклъ, а после или 25Е, или 22, или 22RE.

Благодаря ви   bouquet, а какво ще кажете за този транспорт - реален ли е. Не мога да се ориентирам има ли двупосочно движение по крайбрежната или не и защо при първия вариант ми даде много заобиколен мрашрут от Лалели до Бешиктаж,  а като промених дестинацията, ми даде по директен покрай Босфора  newsm78

# 715
  • София
Здравейте,

Можете ли да ми помогнете с друг вариант за транспорт от Лалели до Бешиктаж. С едната от програмите ми дава само един заобиколен маршрут, който можете да видите на тази снимка
Скрит текст:
.
Иска ми се да стигнем с транспорт до там и да се върнем обратно пеша по крайбрежната, таксим, галата и тн.

В случая сайта ти показва добре с кой транспорт да отидеш, но картата нещо не е наред.
Трамвай до Фандаклъ, а после или 25Е, или 22, или 22RE.

Благодаря ви   bouquet, а какво ще кажете за този транспорт - реален ли е. Не мога да се ориентирам има ли двупосочно движение по крайбрежната или не и защо при първия вариант ми даде много заобиколен мрашрут от Лалели до Бешиктаж,  а като промених дестинацията, ми даде по директен покрай Босфора  newsm78
Скрит текст:

Явно Мими не е на линия, но това, което е написала е вярното. От трамвая се слиза на Кабаташ или на предишната спирка с парка Фандъклъ и се хваща един от трите изброени автобуса 22, 22 RЕ и 25Е. До посочените в сайта 40Т и 42Т се ходи известно време (за другите 3 само се пресича улицата, защото трамвая спира в средата, а автобусите са до тротоара). Но пък 40Т и 42Т ще свършат чудесна работа за връщане, защото спомена, че искате да отидете до Таксим. В случая "Т"-то в номера означава, че отива до Таксим.  Wink Обаче имай предвид, че автобусите често попадат в големи задръствания.

И да, крайбрежната улица е двупосочна.

Последна редакция: вт, 03 юни 2014, 09:45 от Тaня67

# 716
# 717
Не винаги буквата "Т" в обозначението на автобусите означава "Таксим". Например в района на Бешикташ може да срещнете автобус с обозначение 28Т и да се качите на него като си мислите, че ше ви закара до Таксим. Но не би - буквата "Т" в случая означава "Топкапъ". Миналата есен пътувах с този автобус от "Юсуфпаша" до Бешикташ.

От Каракьой (респективно - Фъндъклъ, Кабаташ) до Бешикташ има много други автобуси освен споменатите 22, 22RЕ и 25Е. Всички автобуси пътуващи до Ортакой ще ви свършат работа (ние ползвахме 30D вечер, прибирайки се до хотела на следващата Бешикташ спирка "Чираан"). Най-лесно може да се ориентирате като прочетете сменящия се надпис в електронната табела над стъклата на автобусите - ако пътуват до Бешикташ, то трябва да е обозначено Beşiktaş.

Между първия мост над Босфора (Ортакой) и втория (Румели Хисаръ) има много повече крайбрежна ивица за разходка. Но пътуването до там и обратно с автобус е истински кошмар.

# 718
  • София
Не винаги буквата "Т" в обозначението на автобусите означава "Таксим". Например в района на Бешикташ може да срещнете автобус с обозначение 28Т и да се качите на него като си мислите, че ше ви закара до Таксим. Но не би - буквата "Т" в случая означава "Топкапъ". Миналата есен пътувах с този автобус от "Юсуфпаша" до Бешикташ.

Не ми се беше случвало. Благодаря, че го каза.  Hug Наистина някой път щях да се кача на автобус с Т и да се чудя що не отива на Таксим.  Mr. Green

Иначе Гери започна да говори за места близо до втория мост, а не Бешикташ. Целта ѝ е разходка покрай Босфора.

Гери, впрочем изброените 3 автобуса са любими на повечето пишещи във форума. Обикновено се качваме в празен автобус (най-лесно става на спирка Фандъклъ), сядаме от страната на Босфора и се наслаждаваме на гледките. Наистина често попада в задръствания, но пък това удължава панорамната разходка. С 25Е се стига чак до Саръйер. Там, на крайбрежната, са поне две "сериалски" къщи.  Laughing Обаче отнема наистина много време и определно не е маршрут за първо посещение.

Последна редакция: вт, 03 юни 2014, 09:42 от Тaня67

# 719
  • Varna, Bulgaria
Да се включа и аз...  Wink
Ние април месец си направихме една такава пешеходна крайбрежна разходка от Ортакьой до Румели Хисар. Беше доста лежерна, не сме бързали, за около 2 часа и с няколко почивки на пейки и в парка Бебек.  Grinning
Мога с две ръце да я препоръчам, но само ако имате сили за толкова вървене.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт