Априлчета малки слушкат и искат в мама да се гушкат :)

• 36 453
  • 748
  •   1
Отговори
# 405
Viliana89,и моето бебе имаше млечница и то доста тежка,излекувахме я с мед и сода,мажех по веднъж два пъти на ден.Има и друг начин-течен антибиотик Фунгостатин,който се впръсква със спринцовка.Според мен по-добре със содата,моят син въобще не плака,няма нищо да стане ако сложиш и мед,само казвам,изборът вече е твой.Надявам се скоро да мине.
при нас е малко по езичето някъде четох че може да е из цялата уста. Май предпочитам содата пред антибиотика а и аз съм чувала че меда хич не е препоръчителен. Благодаря за съвета Simple Smile

# 406
Ели ,аз се изцеждах повече от месец,един ден имах по 70мл а друг по 130 на гърда,мисля,че не е проблем,че само се цедиш.Пия доста вода и фреш и чайчета и количеството де поддържа същото.
Имах и болки на моменти,понякога като мускулна треска заради по силно изцеждане,също като се пълнят гърдите,но са поносими и минават бързо.
Масажирах ги и от вр на вр правих топли компреси,помагаха ми за изцеждането.
Мазах постоянно с гармастан,после с авнт,после с животинска мас и дефламол също (заради рагади пробвах всичко) не знам кой крем е хубав.
Пробвах с помпа спринцовка от 5 лв,после механична на авент 80лв(по-добре е) и на края си купих електрическа на медела(2 ръка 120лв-най-удобно!)
Сега не се сещам друго...

# 407
За млечницата на нас едно време с каката ни бяха изписали Дактарин кремче,с което мазах и изчезна.Тая сода дали е полезна за бебо,все пак някаква част му остава в устата и я поглъща.
Нашата кака и тя е много въодушевена от бебето,но на моменти е супер чувствителна спрямо мен/което по-добре,отколкото спрямо бебо/. Имам предвид сърди се,глези се повече от обикновено за да привлече внимание,гушка се повече от обикновено.Определено има промяна в поведението,но не е много лоша и смятам с времето ще отшуми,като свикне,че вече сме 4-ма Simple Smile

# 408
Проблема при мен е със сученето,винаги преди хранене изцеждам по 50 мл кърма ,а когато вече е време за хранене се надявам да суче поне още толкова,след което давам и изцеденото.Ами изяжда си и него ,което все на кара да мисля че не суче активно.Притеснявам се да пробвам само със сукане,да не би да остане гладен,но и това цедене ми отнема много време  ooooh!
Имате ли някакви предложения какво мога да направя,или това е варианта за мен.Ако може да помоля ЛЛЛ .да се включат със съвет.

Здравей, usmiv4ica  Hug
Кое налага цеденето преди хранене?
През първите 6 седмици след раждането, при изключително кърменото бебе, основният показател за това, дали приетото количество кърма е достатъчно за бебето са броят на пеленките. Обичайно би следвало да има 5-6 добре напишкани пелени за еднократна употреба и поне 2-3 изхождания с нормална консистенция.
Добре е бебетата да имат чест достъп до гърда - поне 8, често повече пъти (10-12, някои и повече). Изключителна важност има и нощното кърмене, защото тогава е най-високо нивото на пролактин - хормон, отговорен за производството на кърма. Можеш да си позволиш само една 4 часова пауза за денонощие.
В първите седмици, предлагането на залъгалка и всичко различно от кърма с шише, може да доведе до объркване в засукването на бебетата и това да доведе до отказ у бебето да суче.
Кърма се произвежда на принципа търсене-предлагане. Затова колкото повече кърмиш, толкова повече кърма би следвало да се произвежда. Обичайно, когато майката се ръководи по сигналите на бебето - да кърми толкова често, колкото то пожелае, без режим, нещата са добре и за двете страни.

Накратко - чест достъп до гърда, добре е бебето да изсуче първата гърда до край, ако подава сигнали, че е гладно - прехвърли на втората гърда. С това би отпаднало предварителното цедене и последващо даване на шише.

Успех   bouquet

# 409
ЛЛЛ, моля за съвет -
имам син, роден на 13-04. Кърмя на поискване, без да меря грамаж и да броя хранения.
Не живея в България и тук консултациите са по друга система. Затова знам, че за 14 дни беше възстановил рожденото си тегло /което всъшност беше само 100 гр/. А след още 7 дни беше качил 300 гр и 2 см е порастнал.
Което ме навежда на мисълта, че расте, т.е. храни се ползотворно.
Той е с изключително силен сукателен рефлекс буквално от самото си раждане.

Към края на първата седмица имах брутално запушване на гърдите и безкрайна болка. Говорих по мобилния с ваш консултант и ми обясниха, че това е физиологично запушване, нормално зак онкретния период.
Някак си /с опитване на какво ли не/ - нещата се успокоиха, болката намаля и нещата станаха търпими.
Но от неделя насам се появи болка в дясната гърда. Мисля, че обърках реда на гърдите при кърмене и след това стана запушване. Което аз се опитах да масажирам и т.н. с цел облекчаване.
Сега не напипвам бучки или втвърдявания, но болката при засукване продъхлжава. Особено в първите няколко минути при започване на кърменето. Болката е много силна и крайно неприятна.
На какво може да се дължи това и как мога да си помогна, така да се каже?

Също така, интересува ме връщането на мляко, т.е. леко 'повръщане'.
Притеснява ме, че когато е уж заспал и изведнъж връща малко количество мляко. Най-вече ме безпокои да не се задави. Спи винаги по гръб и главичката му е настрани.
Такова връщане на мляко само на недоразвития мускул при бебетата ли се дължи или на сериозно преяждане?
Смисъл, че давам да суче, докато иска, или докато заспи - и си мисля, дали в един момент просто не поглъща сериозно количество мляко и това да го притеснява?
Какво ще ме посъветвате по този повод?

Кърмила съм дъщеря си 2г4м. Основата, която получих за кърменето беше от този форум и вашите съвети и напътствия. За което съм много благодарна и признателна.
Дори успях да предам идеята за изключително кърмене на близка моя приятелка - което считам за свои личен успех Simple Smile
Благодаря за подкрепата и се надявам повече млади момичета да постигнат сходен на моя резултат с кърменето, благодарение на вашите съвети!
  bouquet

Здравей, .stone.  Hug
Имаш сериозен кърмачески стаж, опит и успех, които да споделяш, поздравления   bouquet Благодарим за милите думи  Hug

300 грама за 7 дни е чуден резултат  Heart Eyes

Обикновено такава силна болка в зърната при засукване би могла да е сигнал, че позицията на бебето при кърмене или начина,  по който поема гърдата вероятно се нуждае от промяна.
С промяната на начина на поставяне на гърда и поемането и доброто обхващане на гърдата от устичката на бебето в повечето случаи не би следвало се усеща болка при засукване. Ако в началото или по време на сукане усетиш силен дискомфорт или болка може нежно да прекъснеш кърменето като плъзнеш чисто кутре в ъгълчето на устничките му, между челюстите, така че да се освободи вакума, и отново да опиташ. Ако се наложи би могла да повториш няколко пъти това, докато успее да обхване добре гърдата. Кърменето е вроден  инстинкт за бебето, но понякога началото кърменето е етап, в който майката и бебето се учат един друг и се усъвършенстват.

Ето статия, която ми могла да ти е полезна.

При самото засукване има ли промяна в зърната- цвета и вида на кожата  или около тях , усещаш ли парене, сърбеж?

Бебетата често повръщат, когато поемат прекалено много мляко прекалено бързо. Самото повръщането е възможно да се дължи на незрялата храносмилателна система на бебетата и може малко трудно да се справя с храната, дори тя да е най-лесно усвоимата от тях, кърмата и затова е по-лесно стомашното съдържимо да се върне обратно в хранопровода. Понякога, когато са гладни, бебета сучат бързо и може да поемат повече въздух, или да препълват малките си стомахчета и това може да е причина да повръщат млякото, което им е в повече. Бебето не успява да суче достатъчно дълго, за да стигне до по-засищащото и богато на мазнини задно мляко и то се нагълтва бързо само с предното мляко, което е богато на лактоза. Затова е добре бебето да се остави да довърши първо първата гърда, за да поеме гъстото, задно мляко и след това, ако показва признаци, че е още гладно, да се повдигне да се оригне и да му се предложи втората гърда. Кърменето в по-изправени пози, както и биологичното кърмене обичайно действат добре при такива случаи. Ако бебето е “Щастливо повръщащо” – качва тегло добре, повръща без дискомфорт и е доволно през повечето време – то повръщането е главно  социален проблем  и може да създава проблеми с прането.  Ето полезна статия.

Поздрави   bouquet

# 410
Аз от понеделник вечерта съм с температура, направих мастит... стана сякаш от нищото. Започна с много силни болки в дясната гърда, след около час започна да ми става много студено, треперех цялата като лист. Вдигнах 39 градуса температура, а гърдата нито беше твърда нито имаше някакви бучки или нещо подобно. В неделя май малко закъснях с изцеждането единия път но нямам представа дали това е била причината (по принцип имам доста кърма но се стремя да не прекалявам с цеденето че с първото дете си бях докарала хипер лактация, сега се ограничавах до цедене 1-2 пъти дневно). Започнах да правя топли компреси преди кърмене и студени след, опитвам и да изцеждам максимално, но от проблемната гърда след кърмене почти нищо не излиза. Правя си и компреси със зелеви листа, но температура продължавам да вдигам. За температурата пия парацетамол по съвет на личната лекарка.
Момичета от ЛЛЛ моля за съвет, пропускам ли нещо с което мога да облекча положението? Слагам малката много често на гърдата, винаги предлагам първо проблемната и след това ако преценя че има нужда предлагам и другата. Хубавото е, че Руми не отказва да суче дори когато видимо вече почти нищо не пуска (не я чувам да преглъща често). Иначе да допълня че кърмата доста намаля откакто стана проблема, струва ми се че дори и на здравата гърда млякото в момента е по-малко, но предполагам че е нормално.

Здравей,  veselkapetkova  Hug

Основното е да НЕ намаляваш или не спираш да кърмиш при наличие на запушен канал или мастит, тъй като това увеличава риска от усложнения. Цитирам от тази статия :

Цитат
РЪКОВОДСТВО ЗА КЪРМЕНЕ

"Затоплете, Масажирайте, Почивайте, Изцедете гърдата"

Най-важно
- Кърмете често и изцеждайте гърдата докрай
Стремете се да кърмите най-малко на всеки 2 часа. Поддържайте засегнатата гърда колкото може повече време празна, но не пренебрегвайте другата гърда.
 - Когато няма възможност да кърми, майката трябва да изцежда млякото често и докрай (с помпа или ръчно).

Преди кърмене

Загрявайте и нежно масажирайте преди кърмене
- Топъл компрес. Опитайте с пелена за еднократна употреба: напълнете я  с гореща вода (изпробвайте температурата на китката си, за да избегнете изгаряне), изстискайте малко памперса, след което го поставете с вътрешната му част към гърдата. Така мястото ще остане по-дълго време топло, отколкото при употребата на влажна кърпа.
- Потапяне в леген.  Напълнете мивката или купа с гореща вода и потопете гърдата във водата, докато масажирате запушената област в посока към зърното. Според някои по-добри резултати се постигат с добавянето на английска сол във водата - прибавете 1 пълна шепа английска сол на два литра вода. Измийте с чиста вода преди кърмене, тъй като бебето може да се възпротиви на вкуса.
- Горещ душ. Ефикасно би могло да бъде масажирането под душа с едра четка за коса. Четката трябва да бъде прекарана през сапун докато се насапуниса добре и тогава да се ползва за нежен масаж на засегнатата област в посока към зърното.
 - Разхлабете сутиена и всички стегнати дрехи, за да се подпомогне потока на млякото.

Докато кърмите

- Кърмете първо от засегнатата гърда, ако ви боли прекалено за да го правите, преместете на нея, веднага щом слезе млякото.
 - Осигурете добро позициониране на бебето и захапване на зърното. Използвайте позицията, която е най-удобна и/или позволява областта на запушването да бъде масажирана. 
Забележка: Съветът  да насочвате бебешката брадичка (или носле) в посока към областта на запушване е остарял и е бил базиран на идеята, че млечните канали имат пряк "маршрут" до зърното - съвременните изследвания ни доказват, че това не е вярно, и че даден канал може да започва от областта на запушване и "лъкатуши" в много различни посоки преди да завърши в областта на зърното.
 - Правете компресии на гърдата.
 - Масажирайте нежно, но енергично от областта на запушване в посока към  зърното.
  - Опитайте се да кърмите наведена над бебето, така че гравитацията да подпомогне отпушването на канала.

След кърмене

- Изцеждайте ръчно или с помпа след кърмене, за да подпомогнете дренажа на млякото и да ускорите излекуването.
  - Използвайте студени компреси между храненията за облекчаване на болката и възпалението.

Накратко обобщено: Топли компреси или душ преди кърмене/изцеждане и хладно зелево листо след кърмене/изцеждане. Би могла да сложиш прясно зелево листо (без ареолата и зърното), чиято твърда жила се маха. Приема на лецитин  би могъл допълнително да подпомогне ситуацията.  Лецитинът се препоръчва при борба с повтарящи се запушени канали. Обичайната доза за повтарящи се запушени канали е 3600-4800 мг лецитин на ден, или една капсула (1,200 мг) 3-4 пъти на ден. След седмица или две без запушвания, майката може да намали дозата с една капсула. Ако няма запушвания още 2 седмици, може да я намали с още една. Майката може да трябва да продължи да приема 1-2 капсули дневно, ако спирането на лецитина води отново до запушени канали.

Успех   bouquet

# 411
ЛЛЛ, моля за съвет!
Бебето ми е на 26 дни. От самото начало сме само на кърма, като я кърмя на поискване. До преди няколко дни бяхме на леко абсурден режим- хранене на всеки час, като сучеше от 15 до 30 мин. От седмица насам усещам как млякото тече по-силно. Бебката буквално на моменти се бори с гърдата ми преди да засуче ефективно. Като засуче първите 2-3 минути яде супер бързо, след което пуска гърдата и след секунди пак я захапва ръмжейки:) От два дни увеличи паузите между храненията на 2-2.30 часа, което е супер, но пък суче по 10-15 минути, понякога и по-малко. Възможно ли е да се нахрани за толкова кратко време? Спокойна е, пълни доволно памперсите след всяко хранене( давам вода много рядко), наддава макар и май на долна граница- за първите три седмици беше качила към 450гр, но аз все още се притеснявам дали се храни достатъчно. След като пусне гърдата в нея все още има мляко, макар и омекнала. Има ли поза в която мога да намаля притока на кърма, така че да не се дави и да суче по-спокойно? Имаме и колики. Възможно ли е и те да са причина за неспокойното и кратко хапване последните дни?

Здравей,BettyBoop  Hug

Вероятно бебето ръмжи от първонаалната силна струя. Някои майки споделят следните варианти за справяне със ситуацията: 
- можеш да пробваш да изцеждаш малко гърдата, преди да дадеш на бебето да суче. Тогава вече ще е отминала първоначалната силна струя и вероятно ще суче по-спокойно;
- друго, което сработва  е да пробваш да кърмиш в пози, в които главата на бебето да се пада над гърдата ти и гравитацията пречи на млякото да потича лесно и бързо , като идеята е млякото да не може да се изстрелва с голяма скорост към устата на бебето. По време на самото кърмене, ако  усещаш кога се спуска млякото или ако бебето реагира , показва, е му е дискомфортно, би могла внимателно да я отделиш от гърдата ( нежно поставяш  пръст в ъгъла на устичката и, за да освободиш вакуума и я отделяш от гърдата ти), да притиснеш зърното с длан, докато отмине рефлекса на потичане  и след това отново да и предложиш  да суче от същата гърда, за да доизсуче и задното мляко, което е хранително и засища. След известно време кърмата се регулира и силната струя не би трябвало да е проблем.

Кърмата се усвоява за 30-40 до 60-90 минути и не  е изключено, ако не се е нахранила добре, скоро след храненето бебето ти да е било гладно. Честия достъп до гърда предполага повее прието мляко и калории,  усъвършенстване на сукателния рефлекс, а също уют и спокойствие на бебето  Heart Eyes
Ако сега, сучейки по-малко, мислиш, че не и е достатъчно, би могла след като изсуче първата гърда до край, за да поеме задното калорично мляко, да я прехвърлиш на втората гърда. Ако не е гладна , ще откаже и обратното - ако има нужда, ще си досуче.

Не е невъзможно това да се дължи на колики. Можеш да опиташ да масажираш коремчето по часовниковата стрелка около пъпчето, често помага и да я държиш много гушната в теб, с коремче върху твоя, както и повече контакт кожа- до - кожа. Честото сучене, изсукване на първата гърда до край, последващо предлагане на втората, ако има сигнали, че е гладно - това често са най-ефективните методи за преодоляване на коликите.

Поздрави   bouquet

# 412
Atrakcia, благодаря за съветите. Ще пробвам различни пози, надавам се да сработят. Винаги предлагам и втората гърда, но рядко я иска. На моменти се притеснявам дали изобщо с това кратко сукане стига до задното мляко, но е възможно и да няма проблем. Ще я наблюдавам още известно време. Искрено се надявам да не стигнем до АМ. Мляко има, въпросът е дали тя успява да се възползва от него:) Мисля, че нямаме проблем със захапването на гърдата. Не ми се иска да започвам да се цедя, защото свикне ли на шише- край с кърменето. Отделно ми се струва, че силната струя се появи след едно цедене с цел облекчаване на една от гърдите.

# 413
Tony_st, много благодаря за отговора и насоките  Hug В последните няколко дни май успях да установя къде е проблема - гълтането на въздух. Като започне да прави така просто го вдигам за оригване и започвам да обикалям вкъщи. Забелязах, че докато съм седнала се оригва по-рядко и по-трудно, отколкото като вървя. След 1-2 по-силни оригвания или запсива, или продължава със сученето Simple Smile

За Вит. D - Вигантол или Jamieson - имат ли някаква разлика?

Kупих abkoliken, но ме озадачи, че няма никакъв капкомер вътре, като развих капачката направо си се отвори шишето. Как да измеря 5 капки? Дадоха ми пипета от аптеката, но не вярвам това да е начинът...

# 414
Tony_st, много благодаря за отговора и насоките  Hug В последните няколко дни май успях да установя къде е проблема - гълтането на въздух. Като започне да прави така просто го вдигам за оригване и започвам да обикалям вкъщи. Забелязах, че докато съм седнала се оригва по-рядко и по-трудно, отколкото като вървя. След 1-2 по-силни оригвания или запсива, или продължава със сученето Simple Smile

За Вит. D - Вигантол или Jamieson - имат ли някаква разлика?

Kупих abkoliken, но ме озадачи, че няма никакъв капкомер вътре, като развих капачката направо си се отвори шишето. Как да измеря 5 капки? Дадоха ми пипета от аптеката, но не вярвам това да е начинът...  Ние също сме на абоколикен и си е с капкомер нещо не си отворила както трябва а за вит д ни изписаха вигантол по 2 капки желателно сутрин на гладно педито предупреди станат ли повече от 2 се изхвърлят и се отмерва точно

# 415
  • в 1001-та нощ
Нашият Абоколокен завършва колично с отвор и от там капвам 5 капки. Флаконът е твърд - но леко стискам и се откапкват  Blush

# 416
 a.l.e.n.a и моя е така

# 417
elfi 80 и нашата кака приема много добре сестричката си. Аз се постарах още откакто й казах че ще си имаме бебе да й обяснявам какво ще се случва занапред. Също така постоянно й разказвам разни случки за като тя е била бебе, като правим нещо с малката й обяснявам и че с нея сме правили точно така и тя много се радва, някак й става мило Simple Smile Откакто малката се роди разказва на всички как тя имала бебе Simple Smile В игрите си много ми подражава, включително кърми нейното бебе (кукла)...
Има желание и много да помага, само където понякога й е трудно да бъде внимателна, разбираш какво имам в предвид предполагам Simple Smile Опитвам се да я включвам където е възможно в грижите за бебето, например да подава разни неща, включва се и при банята (давам й да я плиска лекичко с водичка в коритото). Онзи ден дори успя да я успокои на няколко пъти докато плачеше и беше много горда. С огромно желание и кеф бута и количката навън, само дето се налага да съм постоянно нащрек че не вижда накъде кара и можеш да си представиш какво се случва, пък в същото време й се иска да я бута сама (разбира се позволявам само на по-безопасен терен в другото време возим заедно). 
Иначе имаше едва две случки с проява на някакъв вид ревност, но по скоро в конкретния момент й се искаше тя да получи повече внимание което си е съвсем в реда на нещата.

Atrakcia благодаря за отговора. Това, което правя в борбата си с мастита съвпада точно с твоите съвети, ще продължавам в същия дух и се надявам съвсем скоро да успея да се преборя напълно.

Момичета, да се отчета и след консултацията ни днес: Руми вече тежи 4080 гр. и е 55 см. На мен наддаването ми се стори малко (от изписването до сега 800 гр.), но педиатърката каза че си е ок и че по всяка вероятност е поспаднала още малко на тегло като сме се прибрали вкъщи преди да започне да качва. На сантиметри сме + 5. Иначе тя си хапва доста солидно по принцип и честно казано очаквах да е наддала повече, но явно си е и до организъм, защото си пълни памперсите предоволно а нали уж това е основния критерий. Сложиха ни и ваксината, въпреки че предупредихме за хремите на каката и таткото - надявам се че няма да има проблем.

Последна редакция: пт, 09 май 2014, 22:31 от veselkapetkova

# 418
Веселка и моят подход беше същият
И всичко както го описваш е и при нас Simple Smile
Хубави новини от консултацията
С хепатитната ваксина не трябва да се притесняваш
Не ни трябвало да има проблеми Simple Smile

# 419
Момичета,

правихте ли плавен преход преди да излезете навън? По 10-на минути на балкона и т.н... И колко дълга разходка си направихте първия път?  Rolling Eyes Ако е хубаво времето, мисля да се социализираме малко  Blush

Общи условия

Активация на акаунт