Априлчета малки слушкат и искат в мама да се гушкат :)

• 36 420
  • 748
  •   1
Отговори
# 330
  • София
a.l.e.n.a., не ме болят нито гърбът, нито кръстът - шалът се омотава така, че да разпределя равномерно тежестта. По този повод качвам една забавна снимка, как може и възрастен да се носи в слинг:

Г-жа Гертруда Смехуркова, и аз съм много наплашена от ваксините, засега не сме поставили нито една, планирам няколко консултации и тогава ще решим. В същото време ме е страх и от възможни зарази - в такава държава живеем.

памперсите трябва да са 6-8

# 331
Nia_Nia_Nia, аз от слинга съм доволна. Излизали сме вече на няколко пъти и тя успява да заспи на минутата (задължително преди това трябва да е добре наядена). Удобен ми е за навън, понеже до повечето градинки се стига по стълби. Знаеш какво е състоянието и на кварталните тротоари пълни с коли, тесни и разбити улици, също пълни с коли. На всичкото отгоре и асансьорът ни е тесен. Освен това го ползвам и у дома. Определено помага. Не съм се хвърляла на скъпи слингове, писах вече. Даже ако имах условия, сама бих си ушила. Иначе за повръщането, Ирина до сега само три пъти е повръщала и винаги е била по гръб с главичката настрани. Тя често и така суче като сме в леглото. Предполагам зависи от бебенцето.

----------------------------------
Dao,
Ние още не сме излизали. Искам да се стабилизираме и тогава. Надявам се да се случи като при самата теб- рязко нагоре  Wink
Ние взехме много хубава стабилна количка, но... сама няма да се справя с нея. Асансьорът - за 3 см не достига, за да влезе, и трябва леко да я разглобя.. има стълби, а тя е тежка, улиците са трагедия.. Та, вероятно и аз ще мина на този вариант. Ще те моля за съвет, когато стигна до слинга.   bouquet

# 332
Здравейте! Беба е на АМ изцяло и памперсите са между 2 и 4 за 24 часа. Според мен е нормално, а и някъде бях чела, че е така. Ако е на кърма бебето може и след всяко хранене да има пълен памперс, но все пак всичко е индивидуално за всяко бебе. Ние на 29.04. бяхме на консултация-само ни прегледаха и премериха. Изписаха ни 3160 гр (роди се 3345 гр), а сега сме 3800 гр. Simple Smile
Следваща консултация и ваксина-21.05.
Мами, някоя от вас ще прави ли погача на 40 дни на бебето? Принцеска става на 40 дни на 18.05. и се замислих ,как и какво ще правим. Simple Smile

# 333
Момичета от ЛЛЛ и Априлки,
възможно ли е в болницата да са ни свикнали на АМ. След като му дам кърма около 70мл. (цедя се тъй като така и не можахме да засучем) започват зверски колики, които нямат утеха, освен в някои моменти помага гушкането... След като му дам АМ спи като къпан... Мисля, че може и кърмата не му харесва... или му е трудно да я усвои коремчето... Няма как да не му стига, защото , ако поеме повече след разбуждане - я връща... Снощи почти не мигнахме, затова сега си мисля последните хранения да са с АМ да видим как ще реагира, но ще помоля за мнения.... На път съм да махна кърмата, а има тоолкова много... И този плач... не мога да го понеса психически  #Crazy Ние с таткото ли не можем да гледаме малкия да плаче и това е напълно нормално ...  Thinking

Привет, Anichka1987 и честит да ти е Александър!
Чудесно е, че търсиш допълнителна информация за тревожещите те въпроси – дано намериш подходящи отговори в следващите редове. Peace
Кърмата е най-естествената храна за новородените. Тя е лесноусвоима и помагаща оптимално на бебето да расте и да се развива, особено в първите месеци след раждането му, когато то расте най-бурно. В тези първи дни и месеци всяка капка кърма е от изключителна важност и е чудесно, че храниш Александър и с кърма. Би ли имала желание да опиташ да го кърмиш от гърда? Ако проявиш интерес може да обсъдим мерки за връщане на бебето на гърда и помагането му да поема достатъчни количества мляко, които са му необходими да расте.

Кърмата, предвид естественият си произход и фактът, че ти правиш мляко с необходимите съставки на точно твоето бебе би следвало да отхвърли възможността за „трудно усвояване“, или „нехаресване“.
Възможно е той да усеща неразположение в коремчето си, което вероятно се дължи на незрялата му още храносмилателна система, за което в много от случаите помага именно кърменето и приемането на тъй нареченото задно мляко, което по-маслено и хранително. Много майки споделят, че когато завършват храненето на бебето именно със задно мляко, бебетата им са по-спокойни и често не проявяват признаците на колики в коремчетата.

Вероятно той спи повече след като е приел порция АМ не защото му „харесва“ повече, а защото АМ е по-трудно усвояемо и му е необходимо повече време да го разгради и усвои. Това е и вероятната причина изкуствено хранените бебета да имат някакъв режим на около 3-4 часа, докато изцяло кърмените бебета се хранят често и с по-малки порции кърма, които се усвояват бързо. Препоръчително е те да имат 10-12 кърмения в денонощие, за да успяват да набавят необходимите им количества мляко.

Бебенцата плачат когато нещо не им е комфортно – това е начинът да покажат на мама и обкръжаващата ги среда, че имат някакво неразположение. Най-често то е: гладен съм, пелената ми е за смяна, или нещо ме наболява. Така че, при подобен сигнал майките реагират, за да успокоят бебето и да възвърнат комфортът му. Много майки споделят, че кърменето решава 99% от неразположенията на малките човечета, в това число и евентуални неразположения в коремчетата.

Гушкането също е от полза, както и ти си забелязала, защото бебето се чувства сигурно гушнато до мама, или тати. В подобни моменти от полза може да е слинг, ако ползваш – така полюшването на бебето гушнато до топлата гръд на мама и усещащо познатият ритъм на сърцето ѝ правят чудеса. Това би могло да е чудесен начин да бъдете колкото може повече време близо един до друг навън или дори когато ти се налага да свършиш някое друго домакинско задължение.

Честото гушкане и контакт „кожа до кожа“ също би могло да е от полза. Би могла да опиташ да го поставяш „кожа до кожа“ върху гърдите си в така наречената „биологична поза“, която от една страна би ти дала възможност да си почиваш докато го гушкаш, а от друга би могла да даде на бебето ти усещане за стабилност, сигурност и пълен контакт с мама. Този способ често помага на майките да върнат бебето да суче от гърда, защото то усещайки мама „пропълзява“ и успява да засуче от гърдата и да се нахрани, както и да се успокои при евентуално неразположение.

За коликите понякога помага и лека промяна в позата на кърмене, или по-изправено държане на бебето докато суче, както и прекъсване на кърменето за кратко и поставяне пак на гърда. Много майки успяват да успокоят бебетата си с поставяне на с топличкото на коремчето - например от натоплена кърпа. Понякога и "белия шум" не е за подценяване - шум от сешоар, сушилня, ако ползваш, или прахосмукачка.

Надявам се да съм ти била полезна с тази информация и ще се радвам да пишеш дали и как се случват нещата при теб и Александър.
  bouquet

# 334
Ако може да помоля ЛЛЛ за малко помощ - По 2-3 пъти на денонощие се случва да се наяде (тоест хапва активно около 20мин), но продължава да иска. Оригвам, връща малко мляко, но продължава да търси яростно. Давам, суче 2-3 глътки, пуска и плаче, ядосва се, блъска с ръце. Знам, че мляко има, защото като стисна струйката направо го пръска в лицето. Но не се ядосва от силна струя, защото го прави към края на кърменето, а в началото е ОК. Дали е от преяждане? Да го боли коремчето, но да не може да спре? След това е доста неспокоен и поне час-два не може да заспи, иска на ръце, в слинг, да е гушнат, но продължава да търси. После пък започвам да се чудя дали не е гладен. Но от гладен до преял има голяма разлика и не знам как да я усетя....Мислех и колики да не са, но като цяло не е неукторим плач, като го разнасяме на ръце се успокоява. Какво ще ме посъветвате?  newsm78

Sun~shine, здравей! Честит да е Михаил – здрав и щастлив да расте.  bouquet
Това, което описваш не е необичайно за новородените бебенца. Може да е вярно всяко едно от твоите предположения за поведението му. Обичайно майки споделят, че просто отделят бебето за малко от гърдата гушкат го и го оставят да си „почине“ върху тях докато се поуспокои и след това му предлагат отново да суче. Може да е подходящо когато е засукал в края на кърменето да направиш компресия, която би му помогнала да изсуче повече мляко за същото време и да се успокои. Често още в процеса на кърмене част от млякото вече се усвоява и затова особено в първите дни след раждането си бебетата сучат често и по малко. Не е изключение да се сливат кърменията и майките да си мислят, че бебета преяждат, а всъщност те просто да усвояват кърмата бързо и да имат нужда от още. Ако на бебето му дойде в повече то просто връща излишното мляко, обичайно без дискомфорт.
Чудесно си се сетила, че гушкането и носенето на бебето в подобни ситуации го успокоява и му  помага да премине през тези етапи. Почти всички бебета преминават през подобни периоди и добрата новина е, че те растат бързо и съвсем скоро вероятно бихте забравили за тях. За успокояване на колики, може да погледнеш какво съм предложилав предишният си пост и да прецениш дали и във вашият случай някои от нещата биха били приложими.
Желая ви скопойни и щастливи дни.
Peace

# 335
  • в 1001-та нощ
Здравейте! ...
Мами, някоя от вас ще прави ли погача на 40 дни на бебето? Принцеска става на 40 дни на 18.05. и се замислих ,как и какво ще правим. Simple Smile

Ще правя погача с всички ритуали, но по-късно  Peace

Като минат 40 дни - майката вече не е "мръсна" - спрели са лохиите и може да влиза в църква - чете се чиста молитва, а погачата е представянето на бебето в обществото и може да се направи по всяко време Simple Smile

С баткото правих всичко - с книгите, ситото с чушки, метлата и т.н.  Blush

# 336
Здравейте! ...

Като минат 40 дни - майката вече не е "мръсна" - спрели са лохиите и може да влиза в църква - чете се чиста молитва, а погачата е представянето на бебето в обществото и може да се направи по всяко време Simple Smile

Погачата се прави до 40-я ден когато поискаш, но очистителната молитва се прави точно на 40-я ден. В някои краища на България държат погачата да я направят най-късно в неделята преди 40 ден от раждането и то до обяд, когато слънцето все още е във възход.

# 337
Здравейте! ...

Ах леле аз за първи път чувам че не се ходи на църква ходих на Великден ходих и днес тц тц тц....а какви са тези неща с книги чушки и метла? Извинявам се малко съм невежа ама наистина за пръв път ги чувам дори незнам че на 40 ден се прави нещо

# 338
# 339
е  Shocked  newsm78 благодаря за инфото Даниел днес става на месец значи имаме време да спазим традицията

# 340
Привет момичетата !

Изписали сте ужасно много,а аз признавам си не съм ви чела,но тези дни ще се върна да ви изчета  Wink,просто не ми остава много време за компа,а и по-често пиша във ФБ групата

a.l.e.n.a,страхотна тема както винаги   bouquet,но искам да те помоля да ме добавиш и мен в списъчето на първа страница.Боян се роди на 13.04.2014 ,3200 кг и 52 см.Термина ми беше на 20.04.2014,нормално раждане от Варна.

Ние с дребния сме добре,гледаме се и с всеки изминат ден става става все по -хубаво и интересно.Проблема при мен е със сученето,винаги преди хранене изцеждам по 50 мл кърма ,а когато вече е време за хранене се надявам да суче поне още толкова,след което давам и изцеденото.Ами изяжда си и него ,което все на кара да мисля че не суче активно.Притеснявам се да пробвам само със сукане,да не би да остане гладен,но и това цедене ми отнема много време  ooooh!
Имате ли някакви предложения какво мога да направя,или това е варианта за мен.Ако може да помоля ЛЛЛ .да се включат със съвет.

Ето една идея за погача,която много ми допадна как е представена,дано и на вас да ви хареса

http://bubolinkata.blogspot.com/2013/09/blog-post.html

Изпращам ви много усмивки  Heart Eyes

# 341
Ния имаше погача вчера точно на 40 ден, съвсем семпло събиране с приятелките на мама. Молитва ни четоха в неделя, на 39 ден. Свещеникът каза, че няма проблем да е тогава.

Умивчица, да е жив и здрав Боян! Heart Eyes И ние с Ния сме така, яде по 1,5 часа, заспива, после цедя и си го доизяжда, но взехме ел.везна и така виждам, че поне изяжда някакво задоволително количество, че в началото не наддаваше без дояждане. Имаше и други мами с подобни проблеми, може да прочетеш отговорите на момичетата от ЛЛЛ назад в темата.

# 342
  • в 1001-та нощ
usmiv4ica, ще Ви добавя след малко  Heart Eyes

Радвам се, че сте добре  Heart Eyes

На твое място бих пробвала да храня само със сукане и ако не наддава или ако не суче - бих дохранвала  Peace

Намирам за нормално да не отказва  шишето - за него това  е лесно мляко - защо да отказва  Blush

Като цедиш преди хранене - той поема първото мляко с по-малко налягане и има по-малко за "изсукване"  Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 06 май 2014, 23:27 от a.l.e.n.a

# 343
ЛЛЛ, ако може да ми дадете съвет за увеличаване на лактацията.Имах запушване на едната гърда, това се случи преди около 5 дни. Гърдата ми се отпуши  с топли компреси и сукане от бебето, но кърмата доста ми намаля. Прочетох статиите за стимулация и непрекъснато слагам бебо на гърдите, сигурно прекарва там над час, храненията ни се сливат, след това изцеждам с помпата, последно изцедих около 20 мл след храненето, но той беше още гладен, дадох му и от другата. И на нея прекара доста време, накрая му направих и малко АМ изпи около 40 - 50 мл и се успокои, причината беше, че не беше пишкал от сутринта и се притеснявам да не стои  много гладен. През нощта имам повече кърма, храня го и тогава през два три часа и пак изцеждам, тогава пълни и памперса 2 пъти ака и 3 пъти пишка. Дохранвам го с бибероната на Медела имитираща кърменето, за да не се отбие. Ако има още нещо, което мога да направя, моля дайте съвет. Praynig

Здравей svusy поздравления за успешното справяне със запушването   bouquet. Много добре си се ориентирала да слагаш Спасимир често на гърда и да изцеждаш след кърмене, така допълнително би се стимулирала лактацията. Би ли ми разказала как протичат вашите хранения в момента, колко често кърмиш за денонощие? Какво количество напишкани и наакани пелени има за денонощието, това, че е бил с по-празна пелена еднократен случай ли е? Как намираш кожата му - има ли добър тургор (при натиск кожата побелява, а след отпускане, бързо възвръща цвета си), намираш ли Спасимир за жизнен и бодър, влажни ли са лигавиците на очите и устата (да отделя слюнка, да прави балончета), имахте ли вече посещение при педиатър - дали би споделила как наддава той? Кое те навежда на мисълта, че кърмата ти е намаляла?

Обикновено в ранните часове на деня и сутрин кърмата е най-обилна, като на обед, в следобедните часове и вечер постепенно намалява. След което, обикновено цикъла започва отново, с увеличаване на лактацията през малките часове на нощта, както самата ти си забелязала. Много майки усещат намаляване на количеството кърма във вечерните часове, това, обикновено, е придружено с желанието на бебето да суче по-често, като по този начин се цели да се стимулира лактацията.

Друга ситуация, в която майката би могла да отчете промяна в ритъма на кърмене, е когато майката се намира под стрес. Тогава адреналина, който се отделя, когато сме под напрежение, блокира отчасти действието на окситоцина, това е хормона, отговарящ за потичането на кърмата. Ето защо би могло да е нужно повече време за да слезе кърмата от млечните каналчета в зърното и майката да придобие усещане за не достатъчно мляко. Същевременно това, че майката е под напрежение, също така би могло да се отрази и на поведението на детето. То би могло да започне да нервничи на гърдата, да се нуждае от по-голям близък контакт с майката и да изявява желание да суче по-често. В такива моменти би могло да е удачно майката да си даде повече време насаме с бебето кожа до кожа, да имат възможност да прекарат известно време в гушкане, носене, биха могли да си вземат душ или вана. Близкият контакт с детето, подкрепата на близките и семейството, спокойствието и всичко онова, което би ти доставило удоволствие биха спомогнали за по-бързото протичане на кърмата и регулирането на кърменията. За допълнителна релаксация и отпускане би могла преди кърмене да си направиш чаша чай или какао, да си пуснеш любима музика и въобще да използваш всичко онова, което би те направило щастлива.

Много често бебетата изявяват желание да сучат по причини, различни от глад, а именно за успокоение, сигурност, нужда от физическа близост, за да задоволят сукателния си рефлекс и пр.

За увеличаване на лактацията, освен гореизброените неща също би могла да пробваш следното и да предлагаш двете гърди по време на едно хранене, придружено с компресия. Чрез нея се подава поток мляко към устичката на бебето, преди да се е унесло и заспало. Прилага се след като е изсукало каквото е могло само, но преди да се е отказало да суче напълно. Компресията не е удачно да се прилага, ако има много силно потичане на кърма и не би помогнала, ако бебето е вече сито и не иска повече. Ръката се поставя под формата на буквата С около гърдата, палеца горе на 12 часа, а четирите пръста на 6 часа. Пръстите би следвало да са няколко см след зърното, тъй като ако притиснем твърде близо до зърното е възможно да нарушим вакуума, с който детето засуква и може да изпусне гърдата. След като обхванем добре гърдата палеца се притиска към долните 4 пръста. Не бива да е прекалено силно, просто притискане на гърдата (тъканите на гърдата са нежни и деликатни и се внимава с тях). Представи си как като притиснеш балон, едната част ще се изпълни с въздух, а като отпуснеш, въздуха ще се върне обратно. Притиска се и се задържа притиснато, докато детето преглъща, а се отпуска, когато спре да гълта. Пръстите ти трябва да са далеко от брадичката на бебето, тъй като бебетата сучат с долната си челюст. Когато бебето изсуче млякото от горната и долната страна на гърдата, все така под формата на буквата С, пръстите могат да обиколят и останалите каналчета на 3 и на 9 часа, на 4 и на 10 часа и т.н.  Ето клипче и още едно. Като приключите с хранене и от двете гърди, придружено с компресия и ако Спасимир изглежда още гладен, тогава би могла да го върнеш отново на първата гърда за да изсуче междувременно събралото се количество кърма. След това ако прецениш че той все още не се нахранил и неспокоен, можеш да дадеш изцедена кърма, ако тя не е достатъчна едва на края АМ, ако и колкото е нужно.

Надявам се, че намираш информацията за полезна. Успех  Hug

# 344
Sylvana , благодаря за отговора.
При мен запушването на гърдата и намаляването на лактацията се случи след силен стрес,  дори напрежението още продължава, бях писала и преди, баща ми не е добре и е в болница.Дори се бях притеснила, че кърмата ще спре изцяло.
За броя на кърменията ми е трудно да отговоря, например сутринта го сложих на гърда в 6 часа, хапна малко, след което заспа, оставих го, в седем пак му дадох, след това в 8 пак и сега заспа сладко. Вероятно са средно около десет.
Това с по - рядкото пишкане беше само за един ден.Сега отново си пишка добре, поне 6 - 7 напикани  и около 4 -5 наакани пелени.
Аз имам кантар и си го тегля, сега особено по - често.Изписаха ни на 07.04 3230 грама , сега с дрехите е около 4500 гр.Кърмата ми след обяд е най - малко, тогава го слагам и на двете гърди,прекарва доста време, като го прехвърлям от едната на другата и въпреки това е хапнал 40-50 мл, правя и компресия, след което му давам още толкова  АМ, може да се каже, че го дохранвам около 2 - 3 пъти през деня и общото количество за 24 ч е около 100 мл АМ.

Общи условия

Активация на акаунт