Не си оставяйте дрехите в химическо!

• 28 017
  • 292
  •   1
Отговори
# 240
За химическо не знам, но ако в ресторант счупя чиния или чаша би следвало да купя точно същият предмет, нищо че още стотици са го ползвали.

# 241
За химическо не знам, но ако в ресторант счупя чиния или чаша би следвало да купя точно същият предмет, нищо че още стотици са го ползвали.

Не съм чупила нищо в ресторант, но бих се учудила, ако ме накарат да платя. Или в магазин (освен ако не е нарочно, или в особено голям размер, разбира се). Защо ще те карат да плащаш? Не разбирам.

# 242
  • Sofia

Не съм чупила нищо в ресторант, но бих се учудила, ако ме накарат да платя. Или в магазин (освен ако не е нарочно, или в особено голям размер, разбира се). Защо ще те карат да плащаш? Не разбирам.

В ресторант мисля, че няма да те накарат на платиш, поне в повечето заведения, но в магазин... голяма патардия ще стане, според мен, ако, макар и неволно, счупиш нещо, пък било и една порцеланова чашка...  Crazy

# 243

В ресторант мисля, че няма да те накарат на платиш, поне в повечето заведения, но в магазин... голяма патардия ще стане, според мен, ако, макар и неволно, счупиш нещо, пък било и една порцеланова чашка...  Crazy

Е, не и тук. Виждала съм счупени буркани, по невнимание. Веднага почистиха, никого не са глобявали, обвинявали и т.н. Съвсем си е в реда на нещата, случва се.

# 244
  • Sofia

Е, не и тук. Виждала съм счупени буркани, по невнимание. Веднага почистиха, никого не са глобявали, обвинявали и т.н. Съвсем си е в реда на нещата, случва се.

То, че това е нормалното, така е. Друг е въпросът, че в бг магазин ме съмнява ситуацията да протече толкова гладко. Нямам личен опит, де, просто предполагам, може и да греша.  Peace

# 245
  • София
Чупила съм бутилка вино в магазин. Закачих я с дамската чанта без да искам. Платих си я на касата, без никой да ме е карал, не е имало пазарлъци или разправии. Извиних се на жената, която дойде да почисти и попитах колко струва.
В случая обаче не схващам каква е аналогията с химическото  Thinking Едното е продукт, който си има етикет с цена и се продава, счупен е пред очите на хората в магазина, другото е вещ, за чиято цена няма доказателства в момента.

В заведение ми се е случвало малкият да счупи чаша (много сръчно семейство сме  Laughing ), но отказаха да им я платим. В някои хотели обаче (от типа селски семейни хотели) съм виждала даже ценоразпис кое колко струва, ако бъде счупено/повредено, и съм попадала на абсурдни цени от рода на 10 лв. за чаша, 100 лв. за перде... нищо, че са на кой знае колко години.

# 246
Аз никога не съм чупила по ресторанти и може би не е така по етикет, но ще предложа да платя щетата. Може би примера ми не беше много удачен.

Но друго се опитвах да кажа, ако повредя нечии предмет, то половината цена не винаги е достатъчно обезщетение. А и да пратят някого да си търси подобно сако, вместо да се опитат да намерят на кого са дали чуждо сако е много непрофесионално.

# 247
С радост отварям темата и хич не се разочаровах  Joy Определено се издига все по-високо в личната ми класация  Mr. Green Освен чукча-писател, чукча-читател май не се намира...

За късно включилите се, като Лиляна примерно, темата изначално не беше да не се дават дрехите на химическо, а да не се дават на химическото Х, което има грозния навик де що намери нещо струващо си парите, да го даде на някого другиго и после да ти предложат неудовлетворяващо те обезщетение.

Популе, изцяло съм съгласна с теб, сигурно и аз съм кифла  Joy С Нино Тино много се смях, както обикновено  Mr. Green

Девойки, след сума ти страници, да ви попитам: наистина ли не виждате проблем в това да си платите за някаква услуга, която не само не бива извършена, ами се губи целият предмет, за който става дума и съответно търпите загуба? Защо трябва да се оправдава жената, че е претърпяла загуба и да я квалифицира като "емоционална стойност" и други тъпизми? Ако отидете на зъболекар да ви вади мъдрец, пък той вземе, че ви извади някой друг зъб и ви каже ми извинявай, батка, пообърках се нещо, ама той зъбът ти нали нямаше емоционална стойност? Имаш си и сума ти други зъби. Ай ся не се оплаквай, ми лягай да ти извадя мъдреца, пък за компенсация няма да ми плащаш упойката? И понеже е криза, световен глад, щастието не се мери с пари и други премъдри лозунги, да си траеме, викате...

Не е като да не се случва , но не сме чели теми не ходете при доктор еди кой си защото ... И за Бога как може да се сравнява дреха с части от тялото не разбрах. Аз примерно от 90 % от фризьорите при които ходя не съм доволна , защото косата ми е трудна и рядко се справят. Последно така ме подстригаха , че година след това още си оправям косата , какво обезщетение да и искам и дали съм си позволила да я маскаря публично . Или моята коса не е 600 лв., стойност няма  Shocked

Траете си , ако е някой по-богат от тебе  Wink.

п.п. Мома в  " БРАНША" с ферари не съм видяла , а ако е изкарала пари да си купи то целия град ще я "знае". И тръгнах да смятам с колко "господа" трябва да е ..... и колко години за 5 мин. слава, за такива като ..... като я видят и да и кажат браво , е те успяла жена  Joy Joy

Мое и аз да не ги разбирам тези работи .

Последна редакция: пн, 21 апр 2014, 08:39 от adelinda

# 248
Аз съм чупила бутилка зехтин на касата на магазин в Германия. Не съм го плащала. В България съм убедена, че ще е по-различно, но най-вероятно ще зависи и в коя верига се случва действието.

# 249
Аз съм чупила бутилка зехтин на касата на магазин в Германия. Не съм го плащала. В България съм убедена, че ще е по-различно, но най-вероятно ще зависи и в коя верига се случва действието.

И служителите чупят , никой нищо не плаща . Някой куцуз касиерка ако е , иначе нямат право да ти искат пари .

# 250
В заведение съм чупила чаша. Настоявах да си я платя, но ми отказаха много категорично. Това със сакото обаче е съвсем различно - и като стойост, и като ситуация.

Но друго се опитвах да кажа, ако повредя нечии предмет, то половината цена не винаги е достатъчно обезщетение.

10 c`s го е обяснила професионално и изчерпателно. Твърде вероятно е и при нас да има правила, според които химическото чистене носи отговорност до определена сума. Аз лично непременно бих се поинтересувала как се процедира при загуба или повреда, ако тръгна да оставям толкова скъпа дреха.
Даже и да няма такива правила, според мен една дреха става втора употреба в момента, когато й бъде свален етикетът с баркода. За да е дадена на химическо чистене – значи е и носена. Остава и моментът с доказването на това какво точно е предадено, а и в какво състояние. По принцип не се описват подробно дрехите, но за толкова скъпи – би трябвало. Би трябвало клиентът да го поиска, защото служителката може и да не е чувала за Елизабета Франчи и да не се сети какво съкровище поема в ръцете си.
А лошата реклама явно не притеснява тази фирма. Аз лично не бих ползвала услугите й, но на мен по принцип не ми вдъхват доверие молските приемателни пунктове, предпочитам кварталните, където дрехите се почистват на място.

# 251
  • София

Не е по-различно в Бг. Счупени по невнимание бутилки и буркани не се заплащат от клиента.

# 252
Разбирам, прегледах темата почти подробно.
Първо обаче тя вече не е това, за което е била замислена, второ - коментарите са върху нещо незнайно, имагинерно, предполагаемо. Т.е. излишни са и темата е за ключ.

Toва винаги се случва. Simple Smile

А нещата наистина са прости.
Клиентката има претенции, които принципно са оправдани, независимо от цената на стоката. Тук се включи човек и от бизнеса, който каза как се процедира, това, което споменах - умният собственик гледа да потуши истериите, които много често може да са пресилени /но човек е емоционално животно и понякога първично, човещинка/, защото действително една вещ е просто вещ. Обезщетява и преценява как може да предотврати в бъдеще подобна грешка.
И толкоз.

# 253
Моя опит с едно химическо чистене е , дадох едно шалте, просто защото е голямо и трудно ми влиза в пералнята, платих 15 лв. на другия ден си го взех мръсно , леко поосвежено . Добре опаковано и голямо , не го отворих там да го го оглеждам , жената дори като и го давах не го го оглежда , дали няма щети , за които мога да имам претенции , че те са нанесли и да искам обезщетение , което ме учуди . Когато я попитах , дали няма да го гледа, тя ме погледна учудено, но го оглеждахме двете, защото аз държах . Поне да погледне и да ми каже кое може да се изпере и кое не . Като видях , че си ми го върна мръсно , си им го занесох , и че за мен това не е химическо почистване ,а поизпрано с евтин прах . Че ми го държаха седмица и поизпраха и пак не го дадоха напълно чисто . От тогава в химическо нищо не нося .

# 254
Добре, а кожени якета как почиствате?Имам няколко, и от ест. и от изкуст. кожа  newsm78 Ми ако ги пусна в пералнята, най много да се наложи да купувам нова пералня...
А пък сако не съм и си помисляла да пера в пералня.Как ще го изгладя след това?
Ами зимните палта?

Общи условия

Активация на акаунт