Не си оставяйте дрехите в химическо!

• 27 998
  • 292
  •   1
Отговори
# 270
Да,ей сега тръгнах да си купувам стиймър.На баба ми мога да  и купя,да си почиства пердетата.Това е идея.

# 271
  • София
Не се ли скапва естествената кожа от химическо? Не знам защо, но не смея да си давам якетата и ги пера много първобитно - на закачалка в банята с душа и гъба със сапун  Blush
Костюми, юргани и официални рокли обаче си нося на химическо без притеснение. Всичко друго - в пералнята на подходяща програма.
Тази тема трябва да я прекръстим вече на - "Всичко, което ни вълнува за химическото чистене"  Laughing

# 272
Нямам до сега скапано яке,но ест. кожа мирише отврат след хим. чистене... Rolling Eyes

# 273
На мен са ми съсипвали дреха, дадена на химическо чистене. Едно бяло палто - след химическото се беше сдобило със странни розови петна. От тогава винаги съм подозрителна към такива процедури и гледам сама да си пера дрехите - по-специалните на ръка.

П.П. Но пък е имало случаи, в които сама съм си скапвала дрехи: една рокля, която, също като дрехата на съфорумката, беше към 500 лв. Изпрах я внимателно на ръка, но реших за минутка, колкото да се изцеди, да я пусна на центрофуга.  ooooh! Центрофугата изглежда я закачи и на места платът беше като издърпан; успях да я пооправя, да не личи толкова, но не е същата като преди. Освен това ѝ беше първо пране на тази рокля, един път я бях облякла. Та няма гаранция за нищо.

Последна редакция: пн, 21 апр 2014, 16:55 от Аглая Епанчина

# 274
  • There I was on a July morning
Не се ли скапва естествената кожа от химическо? Не знам защо, но не смея да си давам якетата и ги пера много първобитно - на закачалка в банята с душа и гъба със сапун  Blush

Обикновено не съм имала проблеми при почистване на кожени якета. Само веднъж ми върнаха почти ново кожено яке - с протрита на места боя Confused. След малък скандал, от моя страна, ми го боядисаха отново, за сметка на фирмата.

# 275
  • Ямбол
Темата продължава де е силно актуална.
Колко много хора имало, които сами са се направили зависими от вещите си.
Ще си купя аз някаква супер скъпа дреха, че ще я нося специално да я почистват, което също не е много евтино, че ще ѝ треперя да не ми я похабят, пък накрая ще избеснея ако ѝ се случи нещо или ми я загубят. Точно никога не може да ми се случи на мен. Купувам си вещи, които те на мен служат, не аз на тях. Затова и споменах, че нямам такива дрехи, които не мога сама да изпера.
Отделен е въпроса и колко често се почистват в това хмическо.

# 276
Акъл малко мога да дам , много фини материи , бельо , сутиени , рокли , блузки , може да слагате в калъфка от възглавница , тогава да перете.

# 277
Форумната хигиена не спира да ме изумява, едни обувки освен ако не са платнени да кажем, какво има да им перете? Прочетох, че е след "накалване" , но някакси не успявам да го осмисля дори

Рокси, ти поне четеш правилно:-). Аз първия път го видях като "наакване".

Давам непрекъснато дрехи на химическо, защото мразя да гладя, а не всичките ми са немачкаеми.
Мъжът ми не носи костюми и ризи ежедневно, но имам познат, който на седмица носи поне 10 ризи. Не си представям жена му да му ги глади.
Химическото чистене крие минимален риск. 10Ц е описала някои от проблемите, другите са свързани с човешка грешка, но това на всякъде може да се случи.
Аз не си подбирам дрехите по цени, защото мразя шопинга и 90% от нещата, които имам съм мервала на витрината и съм купила без дори и да пробвам. Цените им варират от 2-3000  до 2 долара, но пък всички си ги харесвам:-).

# 278
. Не си представям жена му да му ги глади.
Що жена му трябва да ги глади?! Може сам да си ги глади. Всяка сутрин по една Simple Smile

# 279
  • Ямбол
Що жена му трябва да ги глади?! Може сам да си ги глади. Всяка сутрин по една Simple Smile
Щото някои хора си отглеждат мъжете като деца - гладят ги, готвят им, може и дупетата да им мият.
Нищо че ходи с костюми и ризи, жена му се грижи за него, като за бебе.

# 280

А, защо трябва да ги глади лично, когато може да си плати на друг за услугата  newsm78

Постоянно даваме неща на химическо, защото нито имам време, нито желание да се чудя, как в домашна обстановка да почистя костюм/палто и т.н.

Много ми е интересно, как набързо се стигна до заключението, че щом имаш скъпа дреха, не е проблем да ти я прецакат, защото ще си купиш друга  Crazy Аз парите не ги събирам от дърветата и над главата ми не падат печени пилета, за да нехая за инвестиция в нещо качествено. Да, между сако от 50 и такова от 500 със сигурност има разлика и то очевадна.

Изобщо не защитавам авторката - и без това виждам, че е редактирала поста си сто пъти, просто изумях от коментарите.

# 281
Да, да, форумската хигиена...  Mr. Green

Майка ми изпра на баща ми едни обувки, кожени в пералнята. Бяха стари и след това приличаха на онези обуща, дето Чарли Чаплин ги беше сготвил в "Tреска за злато".

Последна редакция: вт, 22 апр 2014, 14:55 от NinoTino

# 282

А, защо трябва да ги глади лично, когато може да си плати на друг за услугата  newsm78
Не е задължително да ги глади лично, но ми стана смешно, че не е написано, че не си представя той да ги глади, а жена му.

# 283
Кожата като подгизне и после изсъхне става вече само за кофата. Има специални мазила за поддръжка и почистване, но подплатата е проблемът, така че си трябва химическо.
Аз се чудя някои чанти какво да ги правя. Имам една много любима, жълта и съответно много се цапа. Чистих я с препарат за тапицерии, но веднъж реших да я пусна в пералнята. После подплатата беше на конци. И шапки съм скапвала в пералня. То си пише, че не се перат, но аз пробвах. Едната от филц, другата от вълна, но не е плетена, а ... не мога да го обясня. Нещо такова степано и като я извадих от пералнята беше размер като за кукла.
Костюми, сака и палта не пера. Не само че не мога да ги изгладя добре, но и подлепващите им могат да заминат, съответно да се скапе целия фасон на дрехата. Виж пухените си ги пускам спокойно в пералня, макар че много хора не го правят. И пухени юргани съм прала.

# 284
Вие изобщо когато четете опитвате ли се и да разберете текста?. Нали и аз това казах. Ако имаш мъж, който има нужда от гладене - не си длъжна да го правиш = ползваш услуга. А за гладенето сам, зависи от свободното му време. На мен не ми пука дали сам ще се глади или ще даваме дрехите някъде, стига от мен да не се очаква да правя ръбове на ръкави и крачоли.
Ама наистина, четете преди да ритате.

Общи условия

Активация на акаунт