Не си оставяйте дрехите в химическо!

• 28 050
  • 292
  •   1
Отговори
# 255
Всички върхни дрехи, костюми и въобще бизнес облекло давам в кварталното ни химическо чистене от години и съм доволна. Познават ме и фалове не е имало. Спасявали са ми бяло сако от ужасяващо, неясно от какво получено петно. Върнаха ми го чисто ново.

# 256
Добре, а кожени якета как почиствате?Имам няколко, и от ест. и от изкуст. кожа  newsm78 Ми ако ги пусна в пералнята, най много да се наложи да купувам нова пералня...
А пък сако не съм и си помисляла да пера в пералня.Как ще го изгладя след това?
Ами зимните палта?

Ами ест. кожа якета нямам , изкуствена или не съм прала , не намирам за нужно или в пералня, суша на закачалка и нищо му няма. Обувки съм права в пералня, мажа с препарат и като нови стават, тях на химическо ли даваш  Wink

# 257
Много неща давам на химическо, нямам избор. Панталони, поли, кашмири, палта, сака. Пухени якета също, защото нямам сушилня. Но пък досега проблеми не съм имала. Вече гледам да купувам неща, които мога да изпера сама.

# 258

Ами ест. кожа якета нямам , изкуствена или не съм прала , не намирам за нужно или в пералня, суша на закачалка и нищо му няма. Обувки съм права в пералня, мажа с препарат и като нови стават, тях на химическо ли даваш  Wink
Обувки не пера.Ако не стават за пред хора, отиват в кофата за боклук.Обаче якета,палтенца- на химическо.Малко гадно ми миpишат след това, но няма как.Едно сако бях дала, върнаха ми го с един номер по малко  hahaha

# 259
  • София
Ами зимните палта?

Пера си всички сака и палта в пералня, на програма за ръчно, фино или вълна, в зависимост от материята. Суша ги на закачалка, като ги изпъвам докато са още мокри и изобщо нямат нужда от гладене. Единственото поражение, което съм имала е разпран хастар, но това е от центрофугата, която може да се изключи при по-фини тъкани. Погледнах им етикетите - на повечето пише, че прането е забранено...

# 260
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Ползвала съм и кварталното химическо чистене, и такова в мол, оплаквания съм нямала. Нито с грешки, нито пък са ми връщали нещо мръсно.

# 261

Обувки не пера.Ако не стават за пред хора, отиват в кофата за боклук.Обаче якета,палтенца- на химическо.Малко гадно ми миpишат след това, но няма как.Едно сако бях дала, върнаха ми го с един номер по малко  hahaha

Палта пета в пералня , нищо им няма , задължително суша на простира на закачалка , не иска и гладене и да иска не е проблем , не съм си съсипвала .

Аз обувки пера, и нови да са , за едно накалване ако ги хвърлях всеки път в коша и 1000 лв. на месец за обуща нямаше да ми стигат. И маратонки пера и кецове и ботуши съм прала .

# 262
Не знам,на мен ми е по лесно да дам на химическо...сако бих се прежалила да изпера, но палтата -не.Кожените якета, имам 2 в много светли тонове,замърсяват се лесно... Rolling Eyes Страх ме е, че ще повредят пералнята, имат метални копчета,ципове,а и самата кожа не знам как ще реагира на вода.
То ако ставаше всичко за пране,нямаше да има нужда от хим.чистене.
Имам една приятелка от време на време си дава булчинската рокля за освежаване,трябва да  и кажа да я пъха в пералнята  hahaha

# 263
  • София
Нужда от химическо чистене има единствено при кожа и обемисти юргани, които не се побират в пералня. Всичко останало може спокойно да се пере в пералня.

# 264
Няма. Ще си стоя при тях.

# 265
Eстествена кожа светло яке , може и да има нужда, аз нямам такива, не ги и харесвам. Палто или сако , все едно и също е , ако е вълнено , не съм съсипвала , и да съсипя няма да си скубя косите . Сестра ми имаше светли боти кожени , бяха се зацапали много , прахме в пералня , после с препарат за кожа, и са си добре , но са тесни и да се е изкривила формата малко не им личи , с яке няма как да е все едно .

# 266
Според мен няма как нещо фабрично колосано, шито с подлепващо ( кажи речи всички сака и палта) или третирана кожа да се пере в пералня и да излезе в достатъчно добър вид.

Форумната хигиена не спира да ме изумява, едни обувки освен ако не са платнени да кажем, какво има да им перете? Прочетох, че е след "накалване" , но някакси не успявам да го осмисля дори

# 267
Според мен няма как нещо фабрично колосано, шито с подлепващо ( кажи речи всички сака и палта) или третирана кожа да се пере в пералня и да излезе в достатъчно добър вид.

Форумната хигиена не спира да ме изумява, едни обувки освен ако не са платнени да кажем, какво има да им перете? Прочетох, че е след "накалване" , но някакси не успявам да го осмисля дори

Всеки ден не ги пера, нито всяка седмица, но сега в пороите ми се случи , бяхме се скрили от дъжда , и не съм се усетила как крака ми , маратонка  с набук и плат , са в дупка , която станала локвичка и единия ми крак , целия в локвата. Обувките качествени и чак като прогизна се усетих ,  като изсъхнат да си поизтупам и да си ги нося ли . Не ,че съм ги прала от тогава, но смятам да ги пера. Имам кожени/набук светли маратонки , на 10 -тото обуване са за пране и то в сухо време , мръснички ли да си ги нося. По-често пера на ръка, защото в пералнята няма с какво да ги смеся, но ако има , няма да се двоумя, като измия пясъка от подметките предварително , разбира се.

Колосани , не колосани , с подлепващо или без има си пералнята програми за всичко . Ниска температура , прахове за материята и т.н. И да го съсипя няма да се тръшкам , за по 2000 лв. тоалети не си купувам.

Последна редакция: пн, 21 апр 2014, 16:11 от adelinda

# 268
  • в рока
Маратонки съм прала в пералня- и  такива от плат , и кожени-нищо им няма.
Друг вид обувки или кубинки-не.

# 269
Ами зимните палта?

Пера си всички сака и палта в пералня, на програма за ръчно, фино или вълна, в зависимост от материята. Суша ги на закачалка, като ги изпъвам докато са още мокри и изобщо нямат нужда от гладене. Единственото поражение, което съм имала е разпран хастар, но това е от центрофугата, която може да се изключи при по-фини тъкани. Погледнах им етикетите - на повечето пише, че прането е забранено...

Сигурно знаеш, но се продават steamer за дрехи, дори не са много скъпи. Може с тях да се "гладят" сака.

Общи условия

Активация на акаунт