Веганството - да споделим опит - 13

  • 35 333
  • 725
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 5 714
Смайл,
в момента от суровоядството като навици ми е останало покълването (кълн и поници). Просто това е задължително в менюто 2 пъти дневно + други зеленийки и сурови зеленчуци. Но последните не са задължителни; може да са минали топлинна обработка.
Относно покълването - сега последно метнах да се покълват и ядат морков, зелета, броколи, лук, ряпа, люцерна. Мунг също.
Друго, което е сурово, са кремовете на децата, в които има плодове, чиа, коноп, кокосови стърготини, какаови зърна,пчелен прашец...
Третото, което правя, накисването на ядки от предната вечер. Така са ми готови за следващия ден следобед, когато често не сме вкъщи; ядат се със сушени плодове. Но това пак децата; аз не ям като тях или си взимам само от ядките.
Крекери сушихме последно преди месец в малко по-големи количества.
Блендери и роботи скоро не са пускани.
Зимата и пролетта пихме с мъжа ми повече зелени сокове. Децата не са по тази част.
Смутита в нашата къща не се пият.
Това е общо взето; за друго няма време. Другото ми е готвено.
Торти се правят само за рождени дни. Wink
Дехидраторът сега ще се ползва повече края на лятото, за да си изсушим различни плодове и зеленчуци.
Имаме общинска градинка вече втора година, но главно мъжът ми се грижи за нея. Както за зеленилките и подправките у нас.

# 631
  • Мнения: X
Тук съм извън моят хранителен обхват. Не дехидратирам нищо. Когато намеря на дърво или храст изсъхнали плодове, в които слънцето е вложило цялата си енергия,ммммммммммм....Обожавам. Но поне засега нямам намерение да суша каквото и да е. Защо трябва да наподобявам храната от която съм се отказала-чипс, крекери.....
Ами аз суша плодове-череши, ягоди, кайсии, сливи, смокини .......зимата няма пресни, а не купувам готови, защото са обработени с химикали.
Когато направя бургери/кюфтенца от зеленчуци и ядки, предпочитам да ги изсуша, вместо да ги пека на фурната.Не че не правя и печени, но си мисля, че изсушения зеленчук е по-полезен от готвения.
Като съм накиснала ядки, ги слагам за половин-един час в дехидратора, по-бързо изсъхват.
Кокосовите стърготини също там си правя.
Крекери също-предпочитам да ям сушени крекери, вместо печен хляб.
Чипса, който правя, е от тиквички, моркови, патладжан....
Ето, сега имам кълнове от боб Мунг, ще ги смеля с тиквичка (така и не се научих да ги ям сурови тези кълнове), малко кокосово брашно и подправки и ще си направя сушени бургери.
Правила съм и сушени бисквитки, вместо печени.
Така, като се чета, дехидратора направо ми замества фурната.    Laughing
Остана и организационно да "вляза в час" и готово.
Благодаря ви, за споделеното.     bouquet

# 632
  • София
  • Мнения: 5 348
Моля за вашето мнение за прием на фолиева киселина преди забременяване. Какви са актуалните научно-алтернативни перпоръки? Питам за приятелка, която яде естествена и био храна, а лятото си има собствена градина с много (прекалено много в тези дъждове) зеленолистни.
Ако препоръките са за прием на добавки, моля посочете производител, на който вие сте се спряли!

В САЩ имате обществени градинки (??? много ми е интересно на чий терен, кой инициира, кой поддържа...), а в Германия има безплатно предоставяне на храните без търговски вид от биомагазините. Има някаква организация, която извършва разпределянето и така храната не се похабява.

В България има нов фермерски пазар на пазар Иван ВАзов в София с няколко веган/вегетариански производители - кюфтета, крекери, суши, готова смес за фалафели, сурови бонбони, торта,... Някои са натурални, други са от  купешки бисквити , но пътят е ясен Simple Smile
Всяка сряда от 14 до 20 ч , под обособен навес.
Другите поризводители са на плодове и зеленчуци, пчелни подукти , извлеци от билки, пресни и сушени билки, вино, млечни и месни.

За ядящите мед - много симпатичен млад мъж продава лешников крем само от две съставки - био мед и сушени (на 33 градуса 10 часа) сурови лешници. Аромат и вкус прекрасни! Цена 12лв за бурканче колкото половин голям буркан с винт.

# 633
  • София
  • Мнения: 5 245
За Слон, препоръчителното количесвто което една жена, целяща забременяване трябва да приема е 0,4мг. Обикновенно това е една таблетка дневно. Хубаво е приемът да започне преди забременяването, за да може витаминът да се натрупа. Не съм чела да има противопоказания, ако приемът е по-дълъг (аз пия две години почти постоянно). Друг е въпросът, че има хора, които имат проблем с усвояването на ФК, за съжаление аз се оказа, че съм от тях. В тези слуачи организмът не умее да преобразува ФК в L-метилфолат, което пък всъщност е активната форма на ФК, което тялото усвоява. В тези случаи се налага приема на мерилирана ФК. Този проблем се установява с генетичен тест.  Peace

# 634
  • Мнения: 5 714
Заслон, при нас специално общините организират и дават терени.
Който иска и се докопа, защото има наплив, плаща годишна такса - 20 или 25 долара, не помня, на парцел.
До парцелите има овощна градина и цветя, които са инициатива на общината - заради пчеличките. Компостирането, което е еко, също е от общината. Барачка с инструменти - от тях. От наемателите/градинарите се иска само желание за гледане на растения, засаждане, поливане, грижа, внимание и после бране на резултати.
Simple Smile
Това е специално в нашия квартал, където е градината. По други места не знам.
През годината има в библиотеката им кръжоци свързани с градинарство.
Правиха и различни събирания/празненства в началото на сезона.
Абе хубаво е.

# 635
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 354
И тук целогодишно има каквото ти душа иска. И на етикета пише откъде е внесено, само дето не пише с какво е било обработено, преди да дойде на пазара Sick Старая се да купувам местни продукти и по възможност сезонни. Щом през зимата няма череши, няма да ги ям. За сметка на това има маслини(аз бера черни от дървото чак до февруари), портокали или грейпфрути. Такива ми ти работи!

# 636
  • Мнения: 9 992
danilu , има родени вегетарианчета . Имам позната които ядат месо , детето/внучето самородно веге и се вайкаха как не яде месо , зор млечни и яйца. Намирало ако има скрито или прикрито месо , не вкусвало . Това със зъбите си е ген , как в Индия колко индийци има вегета и нищо има няма. Сигурно има още 2 000 деца месоядци с таква диагноза. Аман да ни убеждават , и себе си да убеждават със задоволство , как е вредно да не се яде месо  Flutter Една докторица чак стана агресивна спрямо мен ,защото индиректно исках да и кажа да си гледа работата и да не дава " акъл " без някой да я пита . Дерматоложка с мнение за храненето  Outta Joint

# 637
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 354
danilu , има родени вегетарианчета . Имам позната които ядат месо , детето/внучето самородно веге и се вайкаха как не яде месо , зор млечни и яйца. Намирало ако има скрито или прикрито месо , не вкусвало . Това със зъбите си е ген , как в Индия колко индийци има вегета и нищо има няма. Сигурно има още 2 000 деца месоядци с таква диагноза. Аман да ни убеждават , и себе си да убеждават със задоволство , как е вредно да не се яде месо  Flutter Една докторица чак стана агресивна спрямо мен ,защото индиректно исках да и кажа да си гледа работата и да не дава " акъл " без някой да я пита . Дерматоложка с мнение за храненето  Outta Joint
Аз съм напълно убедена в това, което пишеш. Самата аз ядах месо с"бой" дет се вика. Никога не съм имала проблеми със зъби като малка. Само дето ме подразниха с тези коментари, че аджеба тези от нисковъглехидратната диете са открили топлата вода и са нещо като гуру в храненето, а ние бедните веге(духовно и умствено) понеже коментарите не свършват само с това, което постнах. Бог да ги благослови!!!!!!

# 638
  • Мнения: 9 992
Tова от вегански хумор : " Хората ядат месо , за да са здрави като бикове , а забравят , че всъщност биковете ядат трева ."

Най-ме драснат назобани с терстостерон фитнес маниаци , които искат само месо да ядат, така наречените протеини да са "яки" .

# 639
  • Мнения: X
danilu , защото така е най-лесно.    Laughing
"Детето е вегетарианче!" и воала, вегетаринаството е виновно.Никой не си прави труда да търси причини,ген,цялостно хранене, климат....Що да си дават  зор, като на тепсия им се поднася идеалната "причина"!    Mr. Green
На моите кумци сина ядеше месо и пак от 3-годишен не може да излезе от зъболекарските кабинети. И черни му бяха зъбите, и що кариеси, после и пародонтоза разви...Добре, че имаше читава лекарка, която не си изми ръцете с измишльотини.  МАйка му беше с проблемни зъби, наследство.


# 640
  • Варна
  • Мнения: 283
Danilu, помолила съм да не се цитира мнението. Моля те, редактирай си поста.

# 641
  • Мнения: 3 367
Ние ядем готвено 1/ден.Готвя 1/седмица за цяла седмица,храна не хвърлям никога.
Така и нямам добър бледнер, дехидрататор не съм пипала, изобщо стремя се много активно към тотален минимализъм с вещи и опростявам до макс наред-техника,дрехи,домакинство...като резултат имам много свободно време и с кеф си го ползвам😄Опитът ми в готвене в последните 15г ме научи,че основните принципи са повторяеми,няма незаменими продукти и рецептите са условно нещо; с груба  идея отде иде протеин,мазнина,въглехидрат и зарзават/плод на корем не може да се сбърка много

# 642
  • Мнения: 1 732
Danilu, помолила съм да не се цитира мнението. Моля те, редактирай си поста.
помолила си да не се цитира, а с каква цел си го написала изобщо?!  Rolling Eyes
Такива писаници са толкова безотговорно, манипулативно и не носещи истината написани.
За Слон,
де го това в Германия точно?  Flutter инициативата звучи интересно.
За коя бундес-провинция се отнася?

# 643
  • Мнения: 9 992
В джърманито май процента вегета са най-много , и там се осиновяват масово помиярчета от бг. Нека четем да се просвещаваме как някой с мисли ,че хванал Господ за шушляка щото яде месо  Whistling

# 644
  • Мнения: 42
Спанак вчера си взех точно за смути от Карфур. Иначе може рукола, салати, зеле, магданоз, квот' зелено мернеш.  Mr. Green

Така е..че и зеленията на морковите е решение,кара и алтернативно!  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт