Веганството - да споделим опит - 13

  • 35 336
  • 725
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 2 551
Ами, споделяй идеи какви сурови неща "готвиш", че и аз още не съм съвсем в час с организацията.    Simple Smile   

И аз ще дебна за свежи идеи  Grinning

Имам и една молба.
Понякога посочвате интересни вегански сайтове с уникални рецепти. Разгледах някои от тях, но тъй като не съм много на "ти" с английския, трудно се ориентирам с обяснението на рецептите, дори с Гугъл-преводача. Та ще помоля да споделите кои са най-често приготвяните от вас рецепти от там със съответното разяснение. Когато имате повече време, разбира се.
Благодаря предварително.

Последна редакция: ср, 09 юли 2014, 13:14 от simpatikonia

# 616
  • Мнения: 8 163
Краси, моят дехидратор е голям и правя крекери веднъж на две седмици. Същото важи за "пържени картофки" от тиквички, чипс от кейл, от ягоди и пр. Единственото, което ми се налага да суша по-често са банановите чипсове - биват унищожени в рамките на дни от фръцлите и ММ.

Суров хляб правя рядко, защото само аз си го ям. Вместо това си правя "принцеси" от филийки дебело нарязани сурови тиквички или краставици. Мажа с размазни, приготвени от сурови ядки, зеленчуци и подправки.

За ММ и фръцлите правя традиционно суши, но най-вече с авокадо, понякога и с пушена сьомга + крема сирене и краставица. За мен вместо ориз ползвам карфиол, а гъбите само мариновам в тамари и зехтин. Не навивам суши ролс, а правя "суши купичка", като натрошавам водораслите. Често добавям кимчи.

За закуска изпивам по едно голямо смуди, в което преобладават зелениите.

Вечер ми е най-лесно да нарежа салата или просто да сложа зеленчуци на масата. Заради децата и ММ винаги има и кашкавал/сирене и/или месо.

Веднъж седмично варя макаронени изделия. За себе си спирализирам тиквички.

# 617
  • Мнения: 42

Имам и една молба.
Понякога посочвате интересни вегански сайтове с уникални рецепти. Разгледах някои от тях, но тъй като не съм много на "ти" с английския, трудно се ориентирам с обяснението на рецептите, дори с Гугъл-преводача. Та ще помоля да споделите кои са най-често приготвяните от вас рецепти от там със съответното разяснение. Когато имате повече време, разбира се.
Благодаря предварително.
Посочи рецепти,ще помагам с удоволствие Hug


Вие купувате ли веган майонеза? Или предпочитате да приготвяте домашна? Никога не съм я опитвала. Flutter

# 618
  • Мнения: 2 551
... правя "принцеси" от филийки дебело нарязани сурови тиквички или краставици. Мажа с размазни, приготвени от сурови ядки, зеленчуци и подправки.

Днес похапнах тъкмо такива "сандвичи"  Grinning - върху резен краставица, пастет от смлени слънчогледови семки, печена чушка и маслини. Вкусно беше и изненадващо засищащо. Не съм пробвала със сурова тиквичка (хапвала съм я само на салата), но и това ще се пробва.

Харесва ми идеята - все пак е добре от време на време да се избягва хляба - главно от диетична гледна точка. Иначе се старая да ползвам хубав, пълнозърнест хляб, понякога приготвен и от самата мен.

За закуска изпивам по едно голямо смуди, в което преобладават зелениите.

В този сезон какви "зелении" ползваш?
На пазара няма нито спанак, нито марули, а не мога да измисля нищо друго, освен магданоз newsm78

# 619
  • Мнения: 5 714
Може със замразен спанак.
Иначе в Северна Америка има целогодишно всякакви зелении. А някои дори си гледат в домашни условия или в градинка.

# 620
  • Мнения: 2 551
Може със замразен спанак.

Не ми беше хрумвало, че може и така Grinning.
Иначе аз малко поизоставям смутитата лятно време, но си наваксвам със сурови салати и плодове.

# 621
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355
Тук съм извън моят хранителен обхват. Не дехидратирам нищо. Когато намеря на дърво или храст изсъхнали плодове, в които слънцето е вложило цялата си енергия,ммммммммммм....Обожавам. Но поне засега нямам намерение да суша каквото и да е. Защо трябва да наподобявам храната от която съм се отказала-чипс, крекери newsm78 Искам моята храна да наподобява тази, на моите прадеди. Баба ми сушеше само ошаф. Държеше го в една торбичка и понеже нямаше зъби си го накисваше или смучеше парченцето, докато най-накрая успееше да го "сдъвче".
Сега е сезонът на пресните плодове! За мен! Party  chef

# 622
  • Мнения: 9 992
Симпатикона , транслетора се "дави" от големи текстове. Изречение по изречение като копираш е по-точно. Ако някоя рецепта конкретно те интересува , ще ти преведа.

Неделя по БТВ ще дават филм за измененията в климата, макар и да и няма вярва на тази медия , може да го гледам.

# 623
  • Мнения: 8 163
Симпа, едно, че както Вери каза тук целогодишно има пресни зелении. И второ, че близо до офиса ми има обществена зеленчукова градинка, от която безплатно си бера бейби кейл и манголд, салатки, босилек, див чесън, по някой друг домат...

В смудитата слагам каквото зелено ми падне: от спанак и кейл, през манголд и магданоз, та до целина, мента и листа на морков.

Ето днешния ми обяд като пример за това какво хапвам:



Данилу, дехидратирам и за да се възползвам от сезонните плодове, когато са на разпродажба.

# 624
  • Мнения: 2 551
Фея, ндявам се да продължиш да споделяш идеи.
Понякога е нужно доста въображение, за да разнообразяваме храненето, а е добре и да ядем минимално обработена храна. Виждам, че ти го постигаш успешно и ти се възхищавам Heart Eyes.

Не съм нито веган, нито суровоядец ("парашутистка" съм в темата), но ми се иска поне летния сезон да се храня по-природно.

Днес си направих и нещо подобно на твоите сурови какаови бисквитки.
Липсваха ми някои съставки - бадемово брашно например, затова импровизирах със съставките.
Направих ги от смлени бадеми, тахан, фурми, какао, смляно ленено семе, ванилия и ромов аромат.
В моя случай се получиха кръгли какаови бонбонки, които овалях в сусам.
Невероятен вкус и аромат имат, но успях да се удържа и хапнах само двечки.
Предполагам ще издържат доста време в хладилник, стига да не им посягам често-често.

Благодаря ви и за готовността да ми помогнете с превода на интересни рецепти, но аз повече разчитам да споделите ваши изпробвани рецепти. Опитах вече някои и съм доволна от резултата.


# 625
  • София
  • Мнения: 5 245
Спанак вчера си взех точно за смути от Карфур. Иначе може рукола, салати, зеле, магданоз, квот' зелено мернеш.  Mr. Green

# 626
  • Мнения: 3 367
Фейа,не е ли малко това?Аз обядвах  купа бобена салата с кейл, 3 малки краставици,1 кутия боровинки, 1/2 авокадо и шепа бадеми..в 3 изхрупах 2 ябълки..и не съм съвсем наядена Mr. Green Колкото по-просто и едносъставно за мен,по-добре;фен съм на рецепти с около 3 съставки,повече от 5 не мЪ търсете Joy

# 627
  • Мнения: 5 714
Симпатикониа,
бадемово брашно напрактика са ситно смлени бадеми.

# 628
  • Мнения: 1 732
Много вкусни рецептички!!!  Grinning
Пожелах си 'дворец със 1000 слуги', та да ми е със сигурност редовно осигурено това благо -винаги прясно, в съответните количества, разнообразно, сурово и зелено Flutter

Брех, де го тоз кеф - да береш безплатно вкусен зарзават Grinning
Пролетта берем с охота наблизо ягоди, ама си плащаме. Иначе, покрай кварталната рекичка има левурда и коприва, ама те са си плевели. Laughing

# 629
  • Мнения: 8 163
Анет, тая размазня знаеш ли как тежи и засища? Пък и не ме жали - аз снаквам напоително. В офиса ни осигуряват безплатни плодове и ядки, а в чекмеджето на бюрото винаги имам сурови крекери или чипсове.

Отгоре на това наливам чай (билков, от подправки, бял или зелен) в промишлени количества. Само през раб. вр. изпивам по 6 чаши.

Общи условия

Активация на акаунт