Веганството - да споделим опит - 13

• 36 052
  • 725
  •   1
Отговори
# 315
Няма една истина,всеки си решава.Опитах се да кажа че не може да се очаква дете (или възрастен) да започне за закусва в 7 ам на 15септ с полезно смути,ако 10месеца преди това е спало до 10 и е яло в 12 пица с кола.  Аз лично съм дълбоко убедена в биологично обоснованата нужда от режим на ядене,спане,мислене и други Mr. Green  и така гледам себе си и децата. Също съм убедена,че родено здраво "злоядо" дете няма, както и няма родено здраво "невъзпитано" такова,но друга тема Mr. Green

# 316
  • Пловдив
Също съм убедена,че родено здраво "злоядо" дете няма, Mr. Green

оооооо трябва да ти изпратя моето за 3 дни и ще промениш теорията си  Tired Няма нещо на света , което може да ме влуди до такава степен , както чакането и подканянето на дететто да се нахрани (било то закуска , обяд или вечеря продължителността е минимум един час за всяко)

даже да ви разкажа един случай да се посмеете ....
Сложила съм на дъщеря ми вечерята и тя съответно дреме над нея, подканвам я аз ,веднъж , втори път , трети и така след около 30 минути й казвам : Моля те Ели от един час ядеш и купата ти е пълна.
Тя: Мамооо ,  толкова ми е вкусно , че не мога да спра да ям, затова се бавя така
 Shocked Shocked Shocked

# 317
Честно казано , като новодошла , гледам на теб точно като на човек за пример и подражание
Много благодаря! Simple Smile
Но би ми се искало човек да подражава и да следва единствено и само себе си; и да не изневерява на себе си.  Hug

"да започне за закусва в 7 ам на 15септ с полезно смути,ако 10месеца преди това е спало до 10 и е яло в 12 пица с кола."
Е, това са все пак две крайности, така да го кажем (макар че не обичам думата крайност); хайде две отпорни точки.
Нека гледаме по средата.
Пица с кола не присъства тук като опция си мисля. Всеки се стреми към някаква здравословност според разбирания, нагласи, виждания, възможности.

Забравих...
Dao,
аз намерих в БГ семена от коприва. Мисля, че бяха от билкова аптека; бяха ми подарък от позната, не съм ги купувала лично.

Зелени смутита не пием у нас; така и не свикнахме с вкуса.

Тия дни разбрах за предаването Промени ме и за "менторите".... newsm78 (във връзка обсъждането на специалистите).

Последна редакция: пт, 23 май 2014, 17:00 от Вери

# 318
Много ви благодаря момичета , страхотни сте  Hug

Бобовите дразнят ли по принцип ? Защото снощи бях си сварила покълнал боб мунг (то уж трябва да се ядат кълновете сурови, но реших че ако и боба изям суров съвсем ще се довърша )

Силно впечатление ми направи това изречение. Като те чета, виждам, че сякаш си доста напред в материала, т.е. действаш с голям размах, целенасоченост, вече са ти познати храни като кълнове, амарант и т.н. и изведъж питаш подобен въпрос за бобовите  Rolling Eyes
Прочети  моля те, внимателно за тях на 1 стр.

Режим и вкус се учи.Ако ви е важно дете да яде и да спи по режим е постижимо с постоянство (ставане в 7 и уикенди).аз съм фанатична на тема режим, ядене и сън защото за мен това е здраве, за малко и големи.

твърдо съм убедена в това. Особено за режима. За вкуса - не напълно.
И аз се чудех как ще се организираме сутрин рано за училище, особено с храната, но много бързо се напаснахме на новия режим.  Peace

Моята майка навремето се престараваше да ме праща на училище винаги добре назакусвана. Не рядко в 1 учебен час ми е било зле заради усещането за тежест.  Confused Според мен е по- добре толкова рано само да се пие и евентуално да се хапне нещо съвсем малко и леко. А по- късно да се закуса повече.
И да, тук няма една истина, то си е според детето, родителите, навиците и прочие.

# 319
не споря по никоя тема,сакън (в този борд съм от дир-а още и за 10г съм си научила урока Mr. Green) ,само си споделям моето мислене
*
"крайност с пица" с цел демонстрация на мнение,извинете ако съм засегнала някой
*
моите деца често си лягаха гладни около 2-3 год (сега Сами и той,аман ooooh!) докато не се научиха,че се яде каквото има (без алтернатива ),в час определен,на маса с прибори и пр. Никог не каня,моля,храня (след 18м ядат сами). Не правя никаква драма от храна, след вечеря кухнята затваря  Mr. Green Е,научиха се. Има една хубаво написана книга ,Bringing Up Bébé: One American Mother Discovers the Wisdom of French Parenting, ако ви се занимава по темата с навиците и храните. Не отричам че има вкусове,предпочитания,текстури и пр и че ако има проблем с биология ,дори минимален, сценарият е друг..
*
копирва от  Бг семка не се хвана в моя двор,за жалост.Изсипах 2 пакета според инструкциите,тц, ни листенице, много ме е яд..

# 320
  • на острова на мечтите
много сте изписали и ми е интересно да чета...
за крем-карамела - Данилу, аз съм правила с агар-агар. задължително трябва 2 мин да ври агара.
аз правих с течна сметана и мляко, но пак стана различен от този с яйца. някак беше "тънък"... може би по тази рецепта от бон апети да стане по-добре с кокосовата сметана. вкъщи вкусът на кокос не се тачи и няма как да пробвам. кашу не искам да давам в големи количества, че и двамата ми мъже са пристрастени  Whistling
Благодаря! Пропуснала съм момента с варенето след като добавя агар-агар. Аз имах леко съмнение относно тази фаза на приготвяне, но понеже когато добавям пектин се желира без варене си рекох, че няма да имам проблем.
 Зина,не ми стана ясно, защо ще покълваш боб,или каквото и да е, а после ще го вариш? newsm78
Аз кълновете ги добавям към салата, на закуска  в млякото, рядко пасирам заедно с банан например.
Моята закуска е много разнообразна-домат и авокадо, палачинка с овесени ядки, яйце варено, плодове с филия хляб, накиснати семена от кия, поридж солен с тофу, бисквити с ядково мляко...  chef

# 321
  • Пловдив
Ами покълвам за да се освободят от инхибиторите, а варя боба, защото си мисля че суров може да ми доведе допълнителни стомашни неразположения.....знам ли вече, каза ви че наистина се обърквам вече....

# 322
За семената от коприва - не съм садила още на местна почва. Но при моя тукашна приятелка, на която дадох една част, нищо не поникна.
На Dao са и трябвали с друга цел.

Зинаида, не правиш грешно в следното: накисване, покълване, варене/бланширане на бобово и/или зърнено. "Едно време" и аз си мислех, че е безмислено и безполезно да покълвам, щом ще го обработвам термично. Ако си ограничена във времето, можеш и само да накиснеш (ако няма да го ядеш сурово). Самото накисване аз не бих пропуснала.
Но наистина давай го по-бавно и леко.
Simple Smile

# 323
Момичета, нуждая се от спешен съвет.

Имам около 3 кг. ягоди, които за лош късмет  леко се натъртиха и съответно няма да траят дълго.
Най-пострадалите ги пюрирах. Част от пюрето замразих, като се надявам, че ще може да се хапне и като сладолед (не съм слагала никаква захар - каквото стане това ще е).

Въпросът е какво мога да направя с останалото количество пюре, около литър приблизително, което се надявам да издържи в хладилника поне ден. Не ми се иска да го "развалям" със захар, макар че тя има свойството да консервира. Дали ще издържи един ден така без захар е въпросът?
А иначе повече от ясно е, че утре смутитито ми ще бъде с преобладаващ ягодов вкус Grinning.

А дали се сещате за някакъв десерт, за който мога да използвам пюрето.  Може и да е с мляко, защото по принцип не съм веган Grinning.

# 324
Направи си пилинг - маска на лице, на тяло.
Дали ще издържи в хладилника не знам, моят мъж преди 2 дена донесе вечерта ягоди, не ни се ядяха , сложихме ги в хладилник, на сутринта бяха мухлясали.

# 325
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
(било то закуска , обяд или вечеря продължителността е минимум един час за всяко)

там ти е грешката.
и аз действам като Анет - сервирам, ако не иска това ядене предлагам хляб с масло. друго няма.
ако откаже, оставям избор да ни прави компания на масата, но мирен или слиза да си играе и не ни закача да се нахраним. ако има десерт му го сервирам, независимо, че не е ял.
след вечеря няма друго. ляга си гладен.

за сега единствено ме дразни следобеда, защото понякога не е обядвал в яслата и после е освирепял от глад и цял следобед ми яде, а друг път е ял и тогава спазва някакви часове на хранене... често е умрял от глад, не знае какво му се яде и се тръшка. Rolling Eyes

simpatikonia , можеш да желираш. имаше и някаква сладка супа с червени плодове...
иначе се сещам за frozen strawberry margerita  Mr. Green

# 326
Попадна ми тази статия днес. Много хубава http://zelkata.com/%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%85%D … 8A%D0%B2%D0%B5-2/
Това с порочния кръг от запек и неядене го имаше при моето дете.

Писах, че детето ми закусва в момента в училище. Няма как да спи до десет, даже и да иска.
Колата и пицата изобщо няма да ги коментирам  ooooh!

Вери, кое е това предаване?
Хубаво е, че имат възможност да се връщат на обяд. Ясен и той ли стана ученик? Simple Smile
15 минути за обяд е наистина много малко.

Последна редакция: пт, 23 май 2014, 23:53 от Пролетен дъждец

# 327
Симпатикониа, можеш да си направиш от пюрето плодова "кожа". Или ако има такива дето не са все още на пюре, да ги изсушиш.
Иначе се сещам за ягодово парфе, което всъщност пак се желира.

Пролетен дъждец, забравила съм по-рано кавичките. Не било "Промени ме", а "Промени се"
http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/zapochva-promeni-se.html
И даже са към края на 2-я месец от общо три.

По другия въпрос - да, предучилищна.

# 328
  • София
Погледнах без звук линка към Бтв за Промени се и
Скрит текст:
  ми се набиха в очите изкуствени устни. Органически ми е невъзможно да гледам такова нещо заснето. Ако кажете, че си струва, ще пусна само звук някой път.  

Имате ли идеи за съвременна музика с нормални текстове? Щото като не се слуша чалга и рап, трябва нещо да предложа освен етно и класика. След прочитането  преди много години на втората книга на д-р Гълъбов за Уудсток, бийтълсите, сатанистите, знака им със сгънат първи, трети и четвърти пръст .... си стоя на старите позиции и отсявам, отсявам.
Искам песни зад които да  застана.
Моля за помощ!
Искам песенна веган храна Simple Smile

Писах ли тук за актуалния в момента в къщи БОБОВ ПАСТЕТ Simple Smile , става за 1 минута буквално и нищо не се цапа
около 1 часа сварен добре боб, още топъл се смачква с вилица
около 2  суп лъжици сусамов тахан
Може и зехтин да се добави в зависимост от консистенцията на тахана и вкуса
Подправки зелени, червени, всякакви, сок от лимон
на вкус и полезност -  цели  или счукани семена, ядки

Това нещо става като бетон Simple Smile Много е удобно за сандвичи, на които отгоре се "набиват" резени разноцветни зеленчуци. "Набиват" е точната дума, щото като сложа дебел слой пастет и после мога за закрепя на практика всичко Simple Smile (пробутвам и нелюбими видове зеленчуци )

# 329
  • София
Вери, мислех си аз за билковите аптеки, но добрите, които знам се намират в района на "Мария Луиза" - "Лъвов мост" навътре по малките улички и едно, че ми е далеч, второ ми е много криминален контингента там вече.... но явно ще трябва да се разкарам, когато поотрасне шишката и да се запася, знам, че дълготрайно вдигат желязото семената от коприва.

Impatiens, стискам палци всичко да е наред и да излезеш от филма Simple Smile

А относно режима: аз съм за стурктуриран режим и против строгия график. Засега нито едното, нито другото ми се получават, защото сме почти постоянно на хранене Joy Ще видя като поотрасне:)

Общи условия

Активация на акаунт