Калории броим, здравето ценим и кила топим! - тема 11

• 107 783
  • 789
  •   1
Отговори
# 180
мн интересна тема е това за разпределянето на храненията.
като цяло следобед имам голям глад и откакто не ям захар що годе тая тенденция намаля.
опитвам се да имам по обилен обяд (вчера половин кило зеленчукова салата и голямшка пилешка пържола) и после да ям чак вечерта.
както ви казах, голяма битка са за мен последните кила, ежедневна. имам чувството, че сега като не ми се налага да отслабвам за здравето си, а просто от суетата, ми отнема още повече енергия да се мотивирам. сниощи бях извадила вече изварата и череши да си доям към 9 вечерта, но си казах, че всъщност имам нужда от разходка. Която пък се обърна в 4 км бягане.

психологически феномен има тук - с каквото и да се хванеш можеш да се увлечеш в него. ако например хванеш да оправяш нещо може да се увлечеш да поправиш цялата стая. както и ако хапнеш нещо дребно извън режима, можеш да се увлечеш да ядеш много. поведение, което върви и в полезни и в не толкова полезни за нас посоки.
та снощи изглежда заместих яденето с разходка и съм благодарна на себе си, че съумях.

абе, хванали сме се с наистина тежка и сложна задача, но си заслужава всяко усилие. начинът по който ни стоят дрехите, усещането за лекота, за енергия, за здраве. заслужава си всяка неизядена калория, повдигната гиричка и извървян километър.

# 181
Здравейте  Hug
аз се възползвам изцяло от лятото - топло ми е , не ми се яде, предпочитам да пия. Ето как ми минава деня от към хранителната част (по спомени):
завчера:
8,00ч кроасан с кашкавал и шунка (от топла витрина на магазина)
13,00ч порция боб бакла (шушулки)~300гр, 1 пълнозърнеста филия
17,00ч 4-5 обикновени бисквити
21,00ч купичка плодове (киви, праскова, банан), парче дом.кекс
2л. вода
вчера:
з. нямаше време  Blush
12,00ч сандвич с шунка и варено яйце
16,00ч купичка чери домати, 4-5 обикновени бисквити
20,00ч 3 чаши таратор (~500мл), порция пържени тиквички (~150гр)
1,5л вода
днес:
8,00ч чаша мляко с инка
12,00ч кофичка кис.мляко + 5-6 об.бисквити
обяда още предстои  Laughing - постни сармички с лобода (~200гр)
вечерята също - салата от домати, краставици, маслинки и шунка
не съм смятала калории   Mr. Green

# 182
Тара, за съжаление не ги разбирам много нещата, но в събота бяхме на сватба и така се отдадох на сладко, че се заговорихме със съседната двойка на масата. Разказах й на мацката как нищо не ям от край време, ама като има рождени дни, събирания, извънградски туризъм винаги се отпускам и ям като невидяла. Тя взе че ми обясни, как трябвало да си хапвам, каквото ми се яде, за да може като дойде такъв момент /в който сладкото да дебне отвсякъде/ да не се увличам и да си хапвам в приемливи граници. Че било хубаво да си хапвам сладко, но сутрин, за да може да изгоря калориите през деня, а не вечер и най-важното да не приемам храненето като диета, а като начин на живот, а пък това ставало с хапване от всичко, но в граници и много спорт... и имаше едни мекички...покрай които лигите ми изтекоха - та реших да с хапна вчера сутринта...

Колкото това да не ям вечер - до колкото разбрах, лошото било, че като се прибера /понеже единственият ми спорт е ходене пеша и като се прибера едвам се влача, пък камо ли да тренирам нещо друго/ и хапна - всичко се лепило директно на задният ми двор Simple Smile

И аз като качила 600 гр тази седмица реших да опитам по новия начин, надявайки се че ще мога да контролирам внезапните ми желания за издънване... а за твоето меню - ти направо си друг левел... аз съм на ниво начинаещ с амбиция Simple Smile След време ще те догонвам:)

Шарена сол - за мен важи в пълна сила зависимостта, че реша ли да се изкуша- не мога да се спра, и реша ли да чистя - става страшно в нас:)))

Много воля и по-малко сладко

Hug

# 183
  • София
Desit@, колкото хора - толкова и мнения, нали знаеш  Laughing
Та лично мойто мнение е, че е по-добре да се храня чисто по принцип и само когато има повод да се отпускам, отколкото всеки ден да ям сладко и други "вредности", уж за да не прекалявам  Wink
От собствения си опит мога да твърдя, че освен количеството дневни калории, от голямо значение са и източниците от които те се набавят. Не едно и също, ако изяждаш 1500 ккал под формата на джънк и под формата на балансирано дневно меню.

За вечерното хранене ти препоръчвам ТАЗИ СТАТИЯ.

Ако искаш, можеш да опиташ и няколко други трика:
1. Плодове (и въобще въглехидрати, особено бързи) да ядеш само до обяд;
2. Да си определиш дневния калориен баланс и да си го разпределиш на 4 хранения през горе - долу равни интервали;
3. Да се стараеш да не смесваш въглехидрати с мазнини в едно хранене (напр., ако ще хапваш картофи или ориз наобед, гледай да са сготвени без мазнина и пропусни зехтина в салатата, а вечерта си сложи 1 с. л. мазнина в салатата, но зарежи въглехидратите).

# 184
Таря, много ти благодаря за хубавото мнение - и за статията, и за триковете...ококорих очи развълнувано...
Най-трудна ще ми е точка 3...всичко, което готвя в нас си е предимно с олио  Embarassed

Като цяло, всеки си има мнение, но гледам да слушам хората изглеждащи в 25 пъти по-добра форма от мен - по това се ориентирам, доколко ги разбират нещата. Аз едва януари захвърлих дюнерите, и пиците, и пастета и слааадкото /изкушавам се от време на време, но не е както преди - то, тогава не беше изкушаване, а начин на хранене/. Та, определено промених себе си и поех в положителна посока, но пътя ми е непознат и единственото, по което се ориентирам е да ям сладко и хляб, колкото се може по-малко и да спортувам, колкото се може по-често. Спортуванията ми са едни такива - каквито си ги наумя, а не истински тренировки и често водят до мускулна треска, но поне се опитвам...за мое голямо щастие и с килограмите съм надолу...като се отпусна си се качват нагоре...но поне вече виждам грешките си...

Ето, днес се издъних качествено - сутринта ми се наложи да се разхождам из софийските улици /пропуснах си сутрешното идване пеша/, и като се прибрах в офиса ме чакаше половин шоколад, после си хапнах на обяд стабилно и като цяло го пиша загубен ден, но от утре по-сериозно:)

Важното е че се опитвам...и че, когато го направя качествено, ми се получава:))

С пожелания за красив остатък от деня

Hug  bouquet Hug

п.с. ох, и на мен никак не ми хареса да ям някакви, както ги нарече "джънк" неща сутрин, само за да не ги ям вечер... Simple Smile

Последна редакция: чт, 26 юни 2014, 16:03 от Desit@

# 185
  • Бургас
Тази седмица наблягам на последните череши ван и голи праскови. Понякога ги разбивам в шейкъра с кисело мляко. Готвя само за ММ. Сутрин като лудите навивам алармата за 5 часа, изкарвам колелото и час и половина обикалям. Вече съм 67, още 2 гадни упорити килограма и спирам. Днес все пак мисля да си направя едно ризото с гъби. Понякога  сънувам пица, но знам, че ако изгълтам 1-2 парчета после ще ми тежи ужасно на стомаха. Днес обаче си купих едно ескимо - просто не устоях. Не знам нормално ли е или не, но изобщо не ми се яде месо, салами или подобни, а бях такова месоядно, че не беше истина.

# 186
  • София

Важното е че се опитвам...и че, когато го направя качествено, ми се получава:))

Да, най-важно е да имаш желание и повечко упоритост докато нацелиш най-подходящия режим за твоето тяло и нужди. След това, някак неусетно добиваш рутина и нещата започват да стават по-лесни  Wink

# 187
привет  Hug
момичета, важното е да сме доволни от това, което правим за себе си  Peace

за вчера се преброих - 1143ккал   Б18%   М19%   В63%
08,00ч 1 чаша мляко с инка
10,00ч 1 парче кекс
12,00ч 1 краставица + 1 варено яйце
15,00ч чаша кис.мляко + 4 об.бисквити
19,00ч 1 парче шунка + шепа череши
21,00ч 1/2 домат + 1 печен патладжан + 40гр сирене (салата)
2л вода

# 188
Прекрасно утро  Hug кантара показа 54 кг.(29.06) от 58 кг.(09.06)  1200 кал. и то не съвсем стриктни +/- 200. Сега ще стане малко по-трудно Tired до желаните 50 кг. ще се стегна и ще се опитам да намаля с още 150 кал. Това е за сега от мен   bouquet ...

# 189
Добро утро:)

Поздравления на всички за хубавите резултати  Hug

Тази седмица кантара показа - 1400... newsm78 Реших че съм се обезводнила или пък кантара се е развалил, но днес пак се пробвах и показа почти същото... вярно че имах едни 3 дни (петък, събота и неделя) с около 5 хранения, ама чак пък толкова...

Иначе 2 дни съм повече от доволна от режима си, пък и със спорта ми се получава... може би и за това се чувствам много добре:)

Пожелавам ви много усмивки и усещания за лекота

Hug  bouquet

# 190
Desit@ имам чувството, че сме в намаляваща луна и заради това пада т килата неусетно.
поне при мен е така.
иначе
днес е точно средата на годината, така че е идеално за отпочване на нови планове и намерения Simple Smile)

пробвах калкулаторите от този сайт http://www.freedieting.com/tools/weight_loss_tools.htm и изглежда, че имам малък скелет, а съответно и от това зависи идеалното здравословно тегло. Тестът е следния:

хващате с палец ипоказалец китката си, като гривна. Ако не могат да се стгнат, значи сте с големи кости, скелет, ако едва се допират, значи ви е среден, ако се покриват крайчетата на пръстите, значи ви е малък (хъхъ, скелета)

# 191
  • 1st floor
Абе, не знам колко е верен теста. Обхващам си китката, даже показалецът стига до първата свивка на палеца, ако стисна леко  Mr. Green  Обаче що така само китките са ми слаби!? Mr. Green  И иска да съм 50-52 кила, пък аз съм като баба Меца с тях...абе, нещо много ми е сбъркана структурата... Rolling Eyes

# 192
хващате с палец ипоказалец китката си, като гривна. Ако не могат да се стгнат, значи сте с големи кости, скелет, ако едва се допират, значи ви е среден, ако се покриват крайчетата на пръстите, значи ви е малък (хъхъ, скелета)
и зависи колко са ти дълги пръстите  Naughty  Laughing моите пръсти се припокриват, а съм с едър кокъл Mr. Green
п.п. едно време обхващането с пръсти беше "мерилката" колко обичаш себе си  Wink

според мен идеалното тегло (визия изобщо) се определя от много други фактори извън килограми и сантиметри:
- като си обуеш дънките - колко се излива отвън   Laughing
- като вървиш - свободно и удобно ли ти е между кълките  hahaha
- като се затичаш - тежат ли ти бедрата/телесата
- като се погледнеш в огледалото - усмихваш ли се на отражението
- получаваш ли комплименти / привличаш ли внимание Flutter
- енергичен и подвижен ли си  Simple Smile
и много други  Peace
вчера се теглих - 69кг - качила съм, но влязох в панталон, който не мога да обуя от две години  Heart Eyes новите ми поли са с един размер по-надолу от миналогодишните, а съм същите кг - обяснение нямам  Laughing сигурно съм ги трупнала в .zip file  hahaha
ММ каза да се спра с отслабването вече  Joy мисли че съм на диета, а аз дори вече не броя калории  Whistling

# 193
Е, тая луна - не може ли по-честичко да е във фаза за отслабване по кило и половина седмично - перфектно ще ми дойде:))

Колкото до пръстите - аз от тазобедрените части се оплаквам - бая кокъл съм натурпала там:)))
Иначе did_ka  много се радвам, че си стигнала до етапа, в който се храниш правилно - без да се замисляш - надявам се след време и аз да се похваля със същото Simple Smile И много добре си описала идеалното тегло...  Hug остана само всеки сам да го постигне за себе си, въпреки сладоледите, които дебнат отвсякъде - брей, голямо изкушение са ми, но за тази година съм изяла само един, което си е истинко постижение:)))

Вчера се изложих с едно късно похапване на кебапчета с пържени картофки в 22:30, ама после си легнах в 00:00, така че дано не съм си увеличила размера на седалищния кокъл:)))

Усмихнат ден Hug  bouquet  Hug

# 194
 hahaha
 Desit@,   bouquet
то отдавна си ми стана начин на хранене, здравословното хранене де, защото непрекъснато ме боли стомах от готовите пакетирани храни - вафла, чипс, сладолед ... много обичам, но после реанимирам цял ден Rolling Eyes не мога да установя обаче дали е от някои консерванти, оцветители или друго  newsm78 за това избирам храни с ясен произход (най-често сезонни, от селата). Спрях хляб и алкохол! От доста време не доизяждам останала храна, дори и да е една хапка - в кутийка и във фризера/хладилника  Naughty
ами, замислям се какво ям и то доста повече от преди, но основната ми мисъл не е само колко калории носи храната, но също и как ще се чувствам ако я изям. Още докато погледна толумбички, торта или голям сладолед  - след първоначално потеклите лиги, моментално ги връщам обратно и се отказвам  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт