Камъни в жлъчката - 2

• 126 163
  • 739
  •   1
Отговори
# 435
  • Sofia
Shoestring,как си днес?

# 436
Необходими ли са някакви изследвания след операцията - на черен дроб, панкреас? Аз питах хирурга на последния контролен и той ми отговори " Ами като искаш направи си"  ooooh! А на ехограф трябва ли да се ходи от време на време  newsm78
Аз си ям яйце като съставна част от други ястия - застройка на супи, в сладкиши, заливки за мусака и огретени. Но само яйце варено или на омлет не смея. Риба ядох 3 пъти за този месец след операцията - на скара или във фурна, но не от мазните видове и не съм имала проблем. Дори и ядки слагам към някои ястия или сладкиши и не ми пречи. Явно отново опираме до количествата  Naughty

# 437
  • Sofia
Моят хирург ми каза,че 2 пъти в годината е добре да си правя ехо.

# 438

Не знам честно казано. Пак усещам нещо, този път е по-скоро пулсираща болка. За секунда и отминава. Не е нещо непоносимо, дори не мога да се оплача. Но е странно... През нощта имаше няколко часа, в които спях непробудно, но кучето ми реши в 3 посреднощ да си прави тоалета и ме събуди и пак усещах спазми, рядко, по за секунда, две. Закусвах бисквити (обикновени) с кисело мляко и си правя пилешка супа за обяд и вечеря.

Вчера не мисля, че беше болка, а по-скоро спазъм, все едно нещо се опитва да премине, но му е трудно. А днес по-се доближава до болка, но наистина не мога да кажа, че е нещо силно и непоносимо. Като леко неразположение.

Снощи си взех горещ душ и малко масажирах мястото и ми се струва, че се поуспокои за няколко часа. Може и да е съвпадение де... Simple Smile

Ако не ми мине и днес ще се обадя на ЛЛ. Моят личен лекар е абсолютно и непоколебимо за операцията. Просто изследванията ми бях добри, на фона на множеството камъчета. Тоест нямах възпаления, нито удебеляване на стената, нито сраствания, дори нямах болки или някакви симптоми. Затова ми каза, че не е необходимо още утре да вляза в болница за операция, просто да помисля, да осъзная и да приема факта, че вероятно рано или късно ще се стигне до там. Затова решихме да изчакам 6 месеца, през които бях на режим и пиех ровахол и още едно хапче.

# 439
  • Sofia
може да е тръгнало някое камъче,наблюдавай се....

# 440
При мен беше тръгнало камъче и беше направило запушване - но така като гледам как описваш болката, не ми прилича на запушване, поне като сравнявам със себе си. При мен толкова много ме болеше пиех по една шепа хапчета и не минаваше от нищо, урината ми се беше променила и въпреки диетата пак ме болеше.

# 441
  • Sofia
аз като изхвърлих камък нямах никакви оплаквания,но урината беше по-жълта,а при голяма нужда беше зеленикаво,същия ден постъпих и в болница,изследванията ми бяха лоши,а на ехографа лекаря разбра,че съм изхвърлила камък/аз все още не бях сигурна/

# 442
  • NE
При мен беше тръгнало камъче и беше направило запушване - но така като гледам как описваш болката, не ми прилича на запушване, поне като сравнявам със себе си. При мен толкова много ме болеше пиех по една шепа хапчета и не минаваше от нищо, урината ми се беше променила и въпреки диетата пак ме болеше.

Нещо подобно беше и при мен.

# 443
Говорих с ЛЛ и тя ми каза, че може да е спазъм на мехура или нещо неврогенно. Каза също, че тези камъчета са подвижни и може да дадат такова усещане понякога. Важно е да не се стига до криза. Да взимам нещо обезболяващо и да се ослушвам.

За сега не взимам обезболяващи, защото не виждам смисъл. Не ме боли постоянно и то дори не може да се нарече болка. Затова ще си нося хапчетата и ще се моля всичко да отшуми без усложнения.  Praynig

# 444
Ако бях аз още утре сутринта щях да съм пред кабинета на първия гастро, когото намеря  Rolling Eyes  Вярно, че съм голяма паника, но пък запушен канал си е за притеснение и то голямо... Искрено се надявам да е временно неразположение и наистина утре сутрин всичко да е отшумяло.
Имайте предвид, че диетата не винаги помага. Аз буквално нищо не ядях-за месец свалих 30кг., но кризите си ги имах, а когато не бях в криза пак болеше много-нямах 2мин.през които да не ме е боляло в продължение на месец и половина. Дори когато вече лежах в болницата и бях на системи, антибиотици и обезболяващи едната нощ много ме заболя и 1 час търсих сестрите къде спят...  ooooh! Ужасно беше. Диетата според мен не е решение-решение е, но може би временно. По никакъв начин с диета не можеш да си излекуваш жлъчката и да се размине операцията.
Другия месец правя година от операцията и най-сетне мога да кажа, че се чувствам добре! Диетата ми се изразява в това, че не ям пържено, яйца, патладжан и зелениите, а така ми се яде една зелена салата с яйца и репичкиии  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Ех...другия живот! Но, това да е! Желая бързо възстановяване на всички, които скоро са оперирани, а на другите успех в тази битка! Понякога не е никак лесна, колкото и проста да е!

Оооооох напълно ти влизам в положението , абсолютно си права при някой хора идва момент в който операцията е неизбежна каквото и да прави ! АЗ ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ БЪРЗО ДА СЕ ОПРАВЯТ С ПРОБЛЕМИТЕ ОКОЛО ТАЗИ ЖЛЪЧКА !

# 445
Един малко неудобен въпрос.Embarassed Бих искала да попитам тези от вас, при които е минало повече време от операцията дали имат повишено отделяне на газове след като е отстранена жлъчката. Моя позната твърди, че това й е голям "страничен" ефект от операцията.

# 446
  • NE
Възможно е, но непосредствено след лапарото защото надуват корема с газ за да виждат къде оперират. Мен специално идваха да ме питат за това. Иначе не виждам логика за по-дълъг период да се получи такъв страничен ефект.

# 447
  • София

Не знам честно казано. Пак усещам нещо, този път е по-скоро пулсираща болка. За секунда и отминава. Не е нещо непоносимо, дори не мога да се оплача. Но е странно... През нощта имаше няколко часа, в които спях непробудно, но кучето ми реши в 3 посреднощ да си прави тоалета и ме събуди и пак усещах спазми, рядко, по за секунда, две. Закусвах бисквити (обикновени) с кисело мляко и си правя пилешка супа за обяд и вечеря.

Аз почти никога не съм имала слаба болка при криза. Нито преди, нито след махането на жлъчката. При мен e канска, постоянна, смазваща болка, започваща в дясното подребрие и епигаструма, обхващаща в някакъв момент целия торс, гръб, дясно рамо и тн, съпроводена с обилно повръщане.

Аз между другото също имам питане.

Особено може би към тези, които са имали покрай жлъчката проблеми и с панкреаса. Аз бях писала по-рано, че освен извадената жлъчка и папилотомия ми е правена, и панкреатит направих....и ми продължиха проблемите, даже се влошиха. Последните 2 години вероятно поради някакъв застой на жлъчка по каналите, правя (може би) някакви леки възпаления, постоянно съм с лека температура, гадене, болки, разстройство и тн.. Панкреасът ми уж е ок, ама е леко увеличен и така...в прилично състояние, според лекарите (какво значи това "прилично състояние" за млада жена...иди разбери). Но като цяло допускат, че може да се дразни от процесите в каналите (цялата работа е базирана основно на допускания..).

Та от 5-6 дена имам едни доста силни, дълбоки прободни болки в гърдите/гърба (някак си в дълбочина са...), които радиират към подребрието, към ключицата, рамото и врата. Всичко това обаче по-скоро в ляво. Не са през цялото време, но често. Държи ме болката по половин-една минута, едва дишам, после отпуска. След няколко минути пак...и така 10-ина пъти. Тая серия по няколко пъти на ден (не е като болката при панкреатита...там беше една неспирна агония в продължение на часове). Чудя се възможно ли е това да е някъде от храносмилателния тракт? Някой дали е имал подобни оплаквания?  Rolling Eyes

# 448
  • София
Един малко неудобен въпрос.Embarassed Бих искала да попитам тези от вас, при които е минало повече време от операцията дали имат повишено отделяне на газове след като е отстранена жлъчката. Моя позната твърди, че това й е голям "страничен" ефект от операцията.

Мен ако питаш - всичко е възможно. Един бог знае как твоят конкретен организъм ще се приспособи към липсата на жлъчка. Конкретно оплакването с газовете и аз съм го чувала от няколко места, но не знам защо би се получило.

# 449
  • Sofia
случва се,но понякога,...забелязвам,че от храната зависи дали ще има нормално или повече газове,но не мога да кажа,че е от отстраняването на жлъчката

Общи условия

Активация на акаунт