Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Защо лимоновият сок и цитрусовите плодове са забранени или ограничени в диетата?
Какво представлява 5-та Диета и защо лекарите вече не я препоръчват?
Какви храни са разрешени и забранени след отстраняване на жлъчния мехур?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Защо лимоновият сок и цитрусовите плодове са забранени или ограничени в диетата?
-
Какво представлява 5-та Диета и защо лекарите вече не я препоръчват?
5-та Диета е диета, предназначена за хора с проблеми с жлъчния мехур. Лекарите вече не го препоръчват, тъй като индивидуалните нужди и реакции към храната могат да варират значително от човек на човек. Вместо това пациентите се насърчават да наблюдават сами какво им пречи и да избягват тези храни в бъдеще.
-
Какви храни са разрешени и забранени след отстраняване на жлъчния мехур?
-
Какви са препоръките за хранене след операция на жлъчния мехур?
-
Какви са някои предложения за рецепти при проблеми с жлъчката?
И аз доста се лутах, когато трябваше да я спазвам стриктно при обострянето на жлъчката ми и увреждане на черния ми дроб. Но и всичко е много индивидуално, защото понякога дори и някои от разрешените храни създават дискомфорт. Дори четох, че на запад лекарите отдавна са спрели да препоръчват 5-та Диета , а препоръчват на пациентите сами да се наблюдават какво им пречи и да го избягват занапред.

Страхотна тема!! 
. Халва избягвам, защото имам усещането, че е много тежка за мен. Не ми е създавала проблеми, но някак съм резервирана. Локум ядях в началото, за да преборя глада за шоколад. Но с всичката тази захар се отказах. Понякога си приготвям бисквитена торта - 1 литър прясно мляко, с 1 нишесте ванилия (от Била го купувам, не повече от левче е, но според съдържанието има само царевично нишесте и натурален аромат) + обикновени бисквити.
преди 3 дни ми я премахнаха,сега се чудя с какво да се захранвам,дадоха ми само лист с разрешени и позволени храни за 3мес.,но съм затруднена...вчера си направих за обяд и вечеря крем супа от морков и картоф/без сол и мазнина/,днес закуската ми беше смути от 2суп.л.накиснати фини овесени ядки,1/2круша,1/2банан и малко сусамов тахан,пия мурсалски чай и повече вода...за обяд малко ориз с цвекло ще си сваря,за вечеря остатъка от вчерашната супа и малко от ориза...дали е добре на 3-ти ден да ям такива неща?