ЖЛЪЧКА - РЕЦЕПТИ, хранителен режим

• 103 592
  • 68
  •   1
Отговори
# 45
Shoestring, пробвай да заместиш какаото с брашно от рожков. Дават го като добър заместител. аз лично не съм пробвала, но за по-нататък съм го планирала като покупка  Wink Засега все още сладкото не ме влече .

# 46
  • Sofia
втората ми криза беше след домашен шоколад с какао от рожков Sick

# 47
  • София
На мен почти всички ядки ми докарват кризи. Фъстъците ги изключих напълно от менюто си преди доста години. Странно е, че мога да консумирам шам фъстък без никакви проблеми. Е, предполагам ако прекаля резултата ще бъде същия.
Варива ям много рядко.
Сурови моркови и зеле също. Зелена салата само в малки количества.

# 48
Ами изкарах ги, докато излязат ми беше страшно тежко и гадно, не можех да понасям мирис на храна, през целия ден ходех навън с километри. Вечерта в 22 часа изкарах единия, на сутринта в 6 часа втория и бях нов човек. Това беше обаче втората доза като пих през февруари, т.е аз пих два последователни месеца по едно и също време като дати и часове. Бях повече от стриктна и изкарах повече от 200 камъчета малки плюс двата големи. Пазих ги известно време, но ми писнаха и реших, че не искам да си спомням за тях, само съжалявам, че не ги снимах, но при тези страдания хич не било до това. Докато го има този човек аз ще бъда добре и не си мисля за операция.
Камъните стават като желирани бонбони и първите не ги сложих във фризера, а върху вестник и след часове просто се бяха разтекли по вестника

Последна редакция: сб, 14 фев 2015, 17:47 от s_sugareva

# 49
  • Пловдив
Здравейте. Аз отново съм със жлъчна криза. Е, моето не е чак такава криза. Нямам камъни. Имам дискинезия и ми обясниха, че всяка пролет и есен жлъчката ще се възпалява. В момента соковете й са много гъсти и се задържат вътре, не се изтласкват. Почнах да пия чай, за да й помогна да се изпразнят соковете и естествено, пак съм на диета.
Обаче ми омръзнаха само картофи, ориз и мляко с бисквити. Не мога да се сетя какво друго да си приготвя. А и с тази въглехидратна диета организмът ми май не се чувства добре като цяло.
Дайте някакъв съвет какви продукти още мога да включа. Ако някой е пробвал някакво пречистване на жлъчката ще съм му благодарна да сподели какво.
А има ли някой друг тук с дискинезия? И да му се възпалява от време на време? Ако има, колко време се спазва диетата? Вече така ми се пие кафеееееее.

# 50
На мен не ми препоръчваха кисело мляко когато бях в кризи. Картофи-печени или варени, ориз варен без нищо, от време на време пилешко месо варено без нищо. Иначе пиех лимони изстискани на сок и вътре мед. После зехтин, за да не ме боли гастрит. После вода минерална. Знам, че беше през 15 минути, но не се спомням дозата. Пиех го 5 пъти за целия ден.

# 51
Ще копирам някои идеи за хранене при проблеми със жлъчката взет от книгата за диетично хранене, която имам. Ако някой има въпроси за конкретна рецепта да пита ще запиша цялата рецепта. И все пак са важни и количествата от поетата храна  Naughty

Закуска:
Макарони с извара (сирене)
Макарони с доматен сос
Овесени ядки със стафиди и сусамов тахан
Овесени ядки с извара
Кисело мляко с овесени ядки
Кисело мляко с обикновени бисквити
Качамак
Мляко с грис
Домашна юфка с мляко
Печена филия със сирене и домат
Печена филия със зехтин и шарена сол
Печена филия с извара +лютеница
Принцеси с пилешка или телешка кайма
Кифлички със сирене и айрян

Салати;
Краставици, Домати
Мешана със сирене
Моркови
Млечна салата (без орехи и чесън)
Картофена
Картофи и зелен боб
Червено цвекло
Печени чушки (без чесън)

Обяд или вечеря:
Супа зеленчукова , пилешка , топчета от телешка кайма , картофена, зелен боб, тиквички с ориз,
Крем супи – картофена, картофи и целина, тиквички, доматена,
Телешко варено
Таратор (без чесън)
Омлет с белтъци
Мишмаш с белтъци
Варенки от извара и грис
Кюфтета от извара и картофи
Картофен огретен
Яхнии- от бамя, от зелен боб, от картофи, от тиквички,
Зеленчуци с ориз на фурна – домати с ориз, картофи с ориз, славянски гювеч, тиквички с ориз – всичко това може и като мусака със заливка 
Пиле,телешко – с ориз, с картофи, с тиквики, с моркови, със зелен фасул, с бамя, с доматен сос, с бял сос , с дюли, с тиква
Кайма – с картофи, с ориз, топки с бял сос, лозови сърми, пълнени зеленчуци, принцеси

Десерти
Кисели, компоти,
Мляко с ориз, мляко с грис , малеби
Бисквитена торта с нишесте
Щрудел, тиквеник
Меденки, курабийки

# 52
*ashley*, ако наистина си сигурна че нямаш камъни в жлъчката мисля, че много подходящо би било прочистването със зехтин и лимон. Но само, ако нямаш камъни. Има и билкови чайове, които подпомагат движението на жлъчния сок . Също така може да видиш и за масло от бял трън.

# 53
  • Sofia
мерси за идеите  bouquet
само целината май не е много подходяща за нас...но може и да бъркам Thinking

# 54
Глава целина ползвам доста често при готвене и не съм имала проблеми. Ползвам я като картофите, само дето е по-ароматна. Дори съм си правила и като "пържени" картофи на фурна. Доста е вкусна   chef

# 55
  • Sofia
аз не я и обичам ,така че няма да ми липсва,макар да знам че е много полезна за костната с-ма

# 56
Аз знам, че всички бобови култури са забранени. А докато лежах в болницата след операцията ми бяха донесли едно бурканче с варени картофи/пюре/ и на едната визитация на доктора му се изправи косата като го видя защото си помисли, че е мед. Казаха ми, че е забранено.  Peace Rolling Eyes

# 57
Малко е неясно положението с храните. Явно зависи изцяло от конкретния случай. На мен например са ми разрешени всички зеленчуци, с изключение на патладжана. Ям маруля почти всеки ден, понякога по два пъти на ден. Гъби също ям, макар и рядко. Дори след една мини криза (не точно криза, но неразположение), лекарят ми каза, че зеленчуци мога да си ям без проблем.

Аз имам въпрос - някой от вас ползва ли друга мазнина освен студено пресован зехтин? Аз си купих олио от гроздови семки. Безумно е скъпо, според мен (14 лева/1 л.), но е много вкусно и е идеално за готвене. Разбира се само печене, не пържене.

# 58
  • Sofia
Не съм ползвала олио от гроздови семки,но ще си взема скоро.
Аз готвя основно със зехтин,много рядко с олио.Ползвам и масло,правя претопено,т.нар.гхи...
Също ползвам сусамово,а наскоро си взех и оризово/дори не знаех,че има такова/и то не е лошо и много положителни качества имало,смъквало лошия холестерол и т.н.Рядко ползвам и кокосово масло.
От Гърция съм си взимала рапично и царевично,но не съм запозната дали са добри за нас.

Наскоро видях и масло от авокадо,но доста скъпо ми се видя.

# 59
  • Пловдив
Ами как така домати и лютеница? За домати не ми казаха, но лютеницата казаха да я забравя.
Марулите също.

Аз много се обърках с тази жлъчка. Чета чета...уж си представям как работи, но нещо не мога да напасна храните. Тези, които я дразнят, не трябва ли точно да я дразнят, за да изтласка соковете?

Нямам камъни, само застояват соковете. И сега съм в период, в който усещам болка. Доколкото разбрах, това състояние ще ми е доживот, но се чудя защо тогава няколко месеца не изпитвах болки, ядях почти всичко... Дали пък няма вариант да се лекува това положение.

Благодаря за идеите за рецепти.

Общи условия

Активация на акаунт