Камъни в жлъчката - 2

• 126 145
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
Doli,  оперираха ме във ВМА. Както писах имах много силни болки в окото и не се усетих за системата, а и не попитах, защото на другата сутрин ми казаха да си ходя.  След ЕРЦП-то ми слагаха 4 дни системи и силен антибиотик, сега нищо... Но вече свърши, остава само да се надявам да не съм силно интоксикирана и черния дроб и бъбреците да се справят добре. Ще помисля за нещо пречистващо.

# 496
  • София
Doli,  оперираха ме във ВМА. Както писах имах много силни болки в окото и не се усетих за системата, а и не попитах, защото на другата сутрин ми казаха да си ходя.  След ЕРЦП-то ми слагаха 4 дни системи и силен антибиотик, сега нищо... Но вече свърши, остава само да се надявам да не съм силно интоксикирана и черния дроб и бъбреците да се справят добре. Ще помисля за нещо пречистващо.

И на мен при излизане от упойка не винаги са ми слагали системи. Конкретно след холецистектомията не си спомням обаче каква е била ситуацията (иначе и на мен и двете са ми правени във ВМА).

Не съм особено веща, но АЛАТ 95 не мисля, че е някаква много висока стойност, не се притеснявай. Щом всичко вече е отпушено и е ок, ще се нормализира само. До колкото знам тези показатели са много чувствителни - при мен при криза скачат до 200-300 и се водят средно завишени. И щом премине кризата, до седмица-две-три се връщат в норма.

# 497
Благодаря на Doli, че ми обърна внимание на тази тема.   bouquet Вчера по случайност попаднах на подобна, но по-скоро за хранене, и - меко казано - се "шашнах" от прочетеното там, на тема "преди и след" операция от жлъчка. И понеже за мен въпросът е все още "пресен" се регистрирах, чудейки се не дали на един континтент живеем, а дали изобщо на една планета.  Grinning Майтапа на страна, но доста се изненадах от прочетеното там. Тук, нямам нито време, нито нерви да изчета 34 страници, еле пък 3 теми, за което се извинявам. Направо копи/пействам мненията си от там. Ако все пак "помогна на някой", в погледа му към нещата, ок, ако не, пак ок. Simple Smile Просто да не забравяме, че живеем в 21 век!  Flutter

И така, ето какво написах по другата тема

1. постинг
Търсех нещо из интернет и случайно попаднах на тази тема. Прочетеното в нея ме накара да се регистрирам.
Миналата неделя ми махнаха "по спешност" жлъчката, с 14 камъни в нея, всеки с големината на нахут, да речем. Кризи не съм имала, да болял ме е корем, но не по начин, който да ме обезпокоява. До седмицата преди операцията, когато за първи път всяка нощ ме болеше корем, в горната му част, усещане като "стягащ колан", гадно! От дясно горе, при натиск - болезнено. Търпях си аз де...и все си "обяснявах нещо", до събота, вечерта вече не се траеше - в болницата. Прегледи, скенер, видяха ги и ме задържаха там. В неделя "под ножа". В понеделник, на визитация, лекарят ми каза, че мога да ЯМ ВСИЧКО! Което и правя. Още в болницата, за обяд в понеделник, ми сервираха пълно меню - салата, супа, ястие с пилешко (по мой избор, имаше и с телешко, но аз предпочетох другото), десерт. Във вторник се прибрах у дома и си ядем както сме си яли винаги преди това. Да, ние не ядем нито мазно, нито пържено, но не се лишавам от нищо, което "е на масата".

Не можах да разбера какви са тия диети след операция, какво е това чудо!? Също не ми е ясно защо "си носите болните жлъчки"!?? Аз, допреди операцията, хабер си нямах, но още в неделя се разчетох по специализирани (западни) сайтове и - виж ти - единственото правилно е "болна жлъчка -> премахване"! Жлъчката е нещо като апендикса, ако е наред, си я носим, ако не - маха се и толкова. Една рутинна операция. В миналото имах доста често "подут корем", явно е бил от тая жлъчка. Сега почти "го няма"... И, да, проблеми с жлъчка са много, много често "генетично заложени". И при мен е така, или поне така си го обяснявам. Освен това жените са по-податливи. Има т.н. 6F - female, fat, fertile, forty, fair, family, неща, които "улесняват" заболяването й. При мен, освен fat, всичко е "налице".

Аз се чуствам прекрасно! Действието се развива в Швейцария.

2. постинг
ОК, Доли, сега прочетох - махнала си я. И спазваш диета... Ми де да знам, на теб трябва да ти е волно.  Simple Smile Както казах, мен "ме захраниха" още на следващият ден. Даже в неделя вечерта, СЛЕД операцията (следобед) получих вечеря, но - по разбираеми причини - нямах все още апетит и си поръчах само пълнозърнест хляб, масло, мед и чай. Хапнах си, и "спах като къпана".  Laughing
Това е моят опит, но и никъде, ама никъде не прочетох по тези сайтове (предимно немски), че човек трябва да се лишава от нещо. Единствено предупреждават тук-таме "от преяждане" и усещане за тежест след това, ама де да знам, на кой не му е тежко, след като преяде?  Crazy
Повече смелост!   Wink

пп. може би все пак да допълня нещо, на тема, която "улових" в последните постинги
Пушене!? Аз пуша! Защото все пак ми беше "интересно" - как бе, аджеба, ти (аз) дето иначе живееш и се храниш здравословно я "закъса с жлъчка", при разговор с лекаря в болницата попитах - какви са причините? НЯМА точно и медицински доказани, общовалидни такива, смята се, че родствена обремененост улеснява, както и 6те Ф за които съм писала по-горе. Аз, разбира се, веднага се сетих за цигарите - нали те са "в основата на всичко". Казвайки на лекарят, той само се засмя и каза - "Цигарите наистина са виновни за много неща, но един път не можем да ги направим отговорни - в този случай!"
Та аз си пуша, още от понеделника, излизах си в градината на болницата и си палвах. Барабар със стойката със системата (махнаха ми я едва в ранният следобед).

Май и за кафе прочетох нещо забранено, ала бала. На закуска, в понеделник, си получих каничка кафе! И в момента пия Simple Smile

Последна редакция: нд, 29 мар 2015, 09:49 от donnabonbonna

# 498
  • NE
donnabonbonna
Права си за много от написаното. В темата откакто пиша (не съм чела назад) се апелира основно към радикално решение на проблема с жлъчката. Хапчетата се коментираха по случай справяне с кризите. Тук да те сложат на системи или да те приемат по спешното е равно да береш душа, за съжаление.
Диетата са задължителни, няма спор в това!

# 499
donnabonbonna
....
Диетата са задължителни, няма спор в това!

Какво имаш впредвид? Задължителна диета, когато човек страда от жлъчка, или след като опретивно е отсранена?

# 500
И в двете теми пишат хора , които вече са оперирани и такива , които получават кризи поради отлагане на операцията. Може би от там се получат и разминавания и грешно тълкуване на написаното. За двата случая важат различни неща. За хора с камъни в жлъчката са много по-строги ограниченията. А тези с вече оперирана могат да си позволят много повече волности.
donnabonbonna, съгласна съм с голяма част от написаното от теб . Само не съм съгласна, че жлъчката е безполезен орган. Вярно, че без нея може да се живее, но тя си има своите функции. Иначе и аз съм чела, че " западните" лекари не препоръчват никакви диети , а казват всеки да се самонаблюдава кое как му влияе и да избягва това, от което се почувства зле. Това е , защото всеки  организъм си има своите особености. И аз все повече включвам всякакви храни, които си хапвах и преди и се уверявам, че най-важни са количествата от поетата храна, а не това от какъв вид е тя.

# 501
И в двете теми пишат хора , които вече са оперирани и такива , които получават кризи поради отлагане на операцията. Може би от там се получат и разминавания и грешно тълкуване на написаното. За двата случая важат различни неща. За хора с камъни в жлъчката са много по-строги ограниченията. А тези с вече оперирана могат да си позволят много повече волности.
donnabonbonna, съгласна съм с голяма част от написаното от теб . Само не съм съгласна, че жлъчката е безполезен орган. Вярно, че без нея може да се живее, но тя си има своите функции. Иначе и аз съм чела, че " западните" лекари не препоръчват никакви диети , а казват всеки да се самонаблюдава кое как му влияе и да избягва това, от което се почувства зле. Това е , защото всеки  организъм си има своите особености. И аз все повече включвам всякакви храни, които си хапвах и преди и се уверявам, че най-важни са количествата от поетата храна, а не това от какъв вид е тя.

За хора с болни жлъчки и тяхното хранене не мога да говоря, защото аз самата не знаех, че "страдам" допреди една седмица. Понеже, както вече казах, се храним по принцип здравословно, вероятно и това ми е помагало и без да знам. Нямам идея. Когато ме болеше през последната седмица, понеже не знаех причините, продължавах да си ям "нормално", и нямам спомени да чувствах някакво подобрение, или влошаване. Просто си болеше през нощта - при мен, последният ден преди оп и през деня. И тогава "не диета", ама нищо не можех да сложа в устата си... Та в случаите "с диагностицирана жлъчка", аз единствено НЕ разбирам защо пациенти биват "държани" с болен орган, без който може! Съвсем логично ми се струва, човек като го боли корем (а всички наоколо знаем как "боли") да се вглежда по-сериозно в храната си, дори да я отказва поради липсващ апетит.

Иначе "жлъчка с камъни" имат много хора и дори и не подозират! Не е идеята "такива да биват премахвани", за спорта... Аз съм жив пример за човек живял си с "каменоломната" в мир и разбирателство, защото 14 камъка с този обем не са се получили за 1 седмица... Но аз не съм страдала никога от "кризи", еле пък да взимам лекарства или подобни спомагателни, да се опитва, да ги "изкарвам" и прочее. Коремни оплаквания при мен са били редки, и то в рамките на "приемливото". Лекарства не съм взимала, по принцип не се "самолекувам". Но жлъчка, предизвикаваща кризи, трябва да се махне; е, поне тук - както е видно - не се офлянгват.

За хора след операция - това е моят опит и това, което лекарите ТУК (не на Запад, а в Швейцария - идея нямам как е по "другият Запад") ми казаха, и това, което прочетох в поне дузина, подчертавам - специализирани - сайтове. То общо взето "безполезен" орган в тялото на един човек няма, но има неща, при които - след остраняването им - цял живот има последствия и оплаквания, и има и други, които - докато за здрави са ОК, като са болни/правят проблеми е по-добре да бъдат премахнати, а не "държани", и човек живее съвсем нормално И БЕЗ ТЯХ. Жлъчният мехур е определено от "втората категория". Факт е, написан на много места, че функциите на жлъчката се поемат от черният дроб.
Подчертавам отново - говоря за хора, които нямам допълнителни заболявания или оплаквания в тази област. Тогава, вероятно, нещата стоят по различен начин.

Диетите (за оперирани от жлъчка, но иначе здрави хора): Аз съм на различно мнение! Изказвам го, без да го налагам. НО! Диети ЗДРАВ човек не спазва! Или има някакви физиологични причини (заболяване, непоносимости т.н.), или психологични - "дебел/а съм, не се харесвам". И в двата случая това действие "сигнализира" - нещо не е в ред с мен, и аз се ограничавам! За това и не виждам аз лично причина, човек "зорлем" да се "поставя на диета" след отстраняване на жлъчката, ако всичко му е наред и няма странични оплаквания. Вместо да гледа на себе си като на "здрав човек", той си "самоподава информация" - ооо, трябва да внимавам, нещата НЕ са както трябва... И те стават "не както трябва", защото психиката и тялото са неразделни. А иначе, разбира се, че с или без жлъчка, или каквото и да било - храненето е нещо важно, то е удоволствие, което не означава "тъпчене" и човек, който се храни здравословно, разнообразно и с разум, по принцип е на правилен път.

И така... от тук нататък ще започна да е повтарям, или потретвам, затова завършвам с пожелания към всички за възможност да вземат правилното, разумно решение за тях, бързо облекчение, добри лекари, и живот без оплаквания!  Hug

Последна редакция: нд, 29 мар 2015, 13:21 от donnabonbonna

# 502
За мен диета означава храните и режима, необходими за нормално функциониране на човешкия организма. Един здрав човек е здрав, защото волно или не спазва режим на хранене, който да поддържа това здраве. Да, някой ще каже "Баба ми да не е яла био храни." В интерес на истината баба ви е яла биохрани, които сама е отглеждала. Хранила се е в нормални количества и е ядяла месо много рядко. (По Коледа и други празници, в които се коли животно. Не е хапвала бургери, пържени картофки и тежки сладкиши.) Всички храни, които не се препоръчват при проблеми с жлъчка, са вредни и за здравите хора. Проблемът е, че днес много малко хора се хранят природосъобразно спрямо нуждите на организма си. Което си е ужасно трудно.

Аз вярвам, че е необходимо човек да се интересува как точно функционират органите му, от какво се нуждаят и от какво боледуват, за да знае как да се храни. Но на практика не всеки има време и желание. Затова след операция лекарите в България препоръчват този режим, наречен диета, който всъщност е пример за това как трябва да се храни един здрав човек. Може би в Швейцария хората по принцип се хранят здравословно, както в много страни в Европа и затова на лекарите не им се налага да въвеждат ограничения и препоръки, но в България това не е тенденция. Повечето хора нямат добра хранителна култура (не го казвам с лошо) и тези препоръки са наложителни.

Хипократ е казал Нека храната бъде твоето лекарство и лекарството бъде храната ти.
Всеки организъм е индивидуален, достатъчно е човек да се следи и да усеща какво му вреди какво му помага.

Успех на всички, с жлъчни мехури и без. : ))

Последна редакция: нд, 29 мар 2015, 18:43 от Shoestring

# 503
  • София
Имам чувството, че няколко поста от тази дискусия изчезнаха....  Rolling Eyes

# 504
  • Кьолн
Здравейте момичета!
 И мен ме оперираха в четвъртък от камъни в жлъчката с лапароскопия.
 И когато вчера ме изписваха попитах доктора каква диета трябва да спазвам.Той ми отговори-никаква.Много странно ми се видя.

# 505
  • Sofia
Случайно пак попаднах на тази тема. Допреди година четях от време на време, защото си "пазех" болната жлъчка, в началото на миналата година обаче стана наложително да я махна. Доста ми се скараха докторите тогава защо не съм взела мерки, беше прегъната, пълна с камъни + запушен канала. След операцията ми казаха, че мога да ям всичко, само първите 2-3 дни да е нещо по-леко (така и така тогава нищо не ми се ядеше). Във ВМА беше операцията.

# 506
Thinking да, така е. Има ли обяснение защо? Май точно твой беше един много хубав постинг, който го няма...

# 507
  • София
Thinking да, така е. Има ли обяснение защо? Май точно твой беше един много хубав постинг, който го няма...

Мне, аз нямам обяснение. Simple Smile Мисля, че и твоят преди него е изчезнал. Харесали са се и са избягали заедно? Grinning

Здравейте момичета!
 И мен ме оперираха в четвъртък от камъни в жлъчката с лапароскопия.
 И когато вчера ме изписваха попитах доктора каква диета трябва да спазвам.Той ми отговори-никаква.Много странно ми се видя.

Това беше част от дискусията до момента. Май има два лагера лекари - едните препоръчват специална диета след холецистектомия, другите...не че са против, по-скоро са: "Спазвай си диета, лошо няма...ама е все тая." Честно казано в определени ситуации сигурно и двата подхода могат да са валидни - според мен зависи от организма.

Когато имаш жлъчка с камъни, които има шанс да се гмурнат по каналите, има смисъл да избягваш жлъчкогонни храни, както и такива, които насищат жлъчния сок с повече холестерол. След операцията единствената логика би била, че каналът все още не е успял добре да се адаптира, за да дозира жлъчката спрямо храната с която се храниш. Тоест, жлъчният мехур би трябвало да е секретирал точно толкова жлъчен сок, колкото е необходим, за да храносмелиш конкретната свинска пържола. На мен са ми обяснявали, че с времето след вадене на мехура, жлъчният канал до голяма степен си присвоява тази функция, но като цяло в началото може да не се справя толкова добре. Ако ядеш тежки храни, може да не изтича достатъчно жлъчка за доброто им храносмилане и да затормозява до някъде храносмилателната система. И другата причина за диета след операцията би била ако си склонен да "генерираш" камъни директно в каналите...което май зависи от мотилитета на гладката мускулатура, от състава на жлъчния сок (които от своя страна се влияят от сто други неща) и тн. Но имам подозрения, че и науката все още не се произнесла съвсем окончателно по тея въпроси, та ние ли да знаем.

Аз лично за себе си никога не съм успяла да видя пряка връзка между храненето си и жлъчните кризи. Първите години не знаех, че имам камъни и съм яла каквото пожелая (въпреки че като цяло никога не съм консумирала много пържено и мазно). След диагностицирането на камъните съвсем изключих високи на холестерол храни, с надеждата да спрат кризите, на които обаче явно не им пукаше, че аз пазя диета в тяхна чест. Simple Smile След махането на жлъчката, вече бях свикнала да се храня с по-леки храни и просто си продължих по същия начин (и въпреки това имах проблеми). Имам познати без жлъчка, които ядат абсолютно всичко и се чувстват перфектно и такива, които казват, че някои храни не им понасят и пазят диета. Не мисля, че много лекари могат да ти кажат ти от кои ще бъдеш. Аз лично бих започнала първите дни и седмици с по-леки храни и постепенно бих разширявала менюто, за да видя докъде се простират възможностите ми (като съответно се съобразявам с някои основи на здравословното хранене, валидни за всеки). Grinning

# 508
  • Кьолн
Много ви благодаря за изчерпателния отговор Faumea! И аз така карам за сега на лека храна като в болницата.Страх ме е де хапна нещо тежко.Ще си продължа с леките храни и ще въвеждам постепенно по тежките.Така ми се е свил корема,че след няколко хапки се чувствам подута. Пожелавам бързо оздравяване на всички с този проблем!

# 509

И на мен при излизане от упойка не винаги са ми слагали системи. Конкретно след холецистектомията не си спомням обаче каква е била ситуацията (иначе и на мен и двете са ми правени във ВМА).

Не съм особено веща, но АЛАТ 95 не мисля, че е някаква много висока стойност, не се притеснявай. Щом всичко вече е отпушено и е ок, ще се нормализира само. До колкото знам тези показатели са много чувствителни - при мен при криза скачат до 200-300 и се водят средно завишени. И щом премине кризата, до седмица-две-три се връщат в норма.

Вярно е това, което са казали хората - "Не питай страило, а питай патило".  Благодаря много за отговора.  Аз не съм страхлив човек, но искам нещата да са наред и да бъда полезна на близките си.
Виждам, че дискусията е станала много интересна във връзка с отношението към премахването на жлъчния мехур. Много ми харесва схващането да си живеем без жлъчка, така сякаш нищо не се е случило.  Сигурна съм, че всички искаме това.  За съжаление поне  при мен не се получава. Абсолютно невъзможно е да не спазвам диета. А с това, че жлъчката е безполезен орган никак не мога да се съглася.   Няма такъв в човешкото тяло. Просто липсата на някои се понася по-лесно от липсата или заболяването на други.  Жлъчката, може би  е от тези, без които е по-добре, отколкото с болна такава. Усещам как храносмилането ми се пообърка, взимам креон за да го вкарам в някакъв ред.  Може би аз си имам проблеми, дано повечето хора да нямат такива. Обаче всички мои познати с извадени жлъчни мехури са спазвали различен по време диетичен режим и никой не е мислел дори, че може без това. Може би швейцарските жлъчки да са много по-добри от жлъчките ни... Това разбира се в кръга на шегата.  Утре стават две седмици от операцията. Ходя на работа и като цяло съм добре, но подуване, газове и оригвания много и са крайно неприятни. Въпреки всичко с помощта на Креона, ще добавям различни храни към диетата, за да не се размързеливят органите.  Но мисля всичко да е постепенно, а има храни, които никога повече няма да хапна.

Общи условия

Активация на акаунт