Камъни в жлъчката - 2

• 126 147
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
  • София
cleargreen, болката под ребрата може наистина да е от газ, която вкарват. Моята болка беше в рамото и под ребрата от въпросния газ. Скимтях като куче първите два дни, но сравнително бързо отшумя. Желая ти бързо възстановяване.

# 481
Шмати, не се шашкай предварително, най-добре. Simple Smile Всъщност май дори в тази тема повечето хора са съвсем доволни от живота без жлъчка (хем съм с идеята, че в такива теми по принцип пишат най-вече хора с проблеми и притеснения...останалите си свиркат и не четат в Бг-мама за болести и операции Simple Smile).

Би следвало да е нормално след скорошна интервенция да имаш дискомфорт. Най-малкото жлъчният канал поема частично функцията на жлъчния мехур и му трябва време да се нагоди...пък и цялото ти тяло да влезе в ритъм. Сега, ако болката стане много силна или много често...и изобщо ако прекалено много те измъчва или притеснява, естествено отиваш на лекар - малки камъчета в каналите често не се виждат, а болка може да има и по други причини. Ти така или иначе в някакъв момент е добре да направиш контролен преглед...най-малкото за твое собствено спокойствие.

Аз самата нямах никакви леки болки или тежест след операцията. След три-четири месеца директно си започнаха яките кризи. Така че ако съдим по моя опит, ако има наистина проблем, определено ще разбереш за него и хич няма да се чудиш.

Здравейте , аз си мечтая за някакво лекарство което да разгражда тези камъни , ровя се за информация защо се образуват и дали може  да се разградят , аз съм с голям камък и ми казаха да си седя така и като ми създаде проблем тогава да я махам, получавам кризи от време на време на съм в непрекъснато очакване на фаталната криза!

# 482
Шмати, благодаря ти за успокоителния отговор!  Аз се бях изплашила от тази болка, че може нещо вътре да се е разкачило, но за щастие вече не боли силно. Мигриращи, краткотрайни  преболявания. В епикризата видях, че са вадени още два камъка от малките канали по време на операцията.  Още от първата криза камъни се разпиляха по каналите. Благодаря на Бога, че не получих тежки усложнения. За това мисля, че има ли камъни, единственият изход е операцията. Рано или късно те правят беля.
При изписването на бързо ми казаха, само седмица да не ям бобови храни и зеле, всичко друго можело... не мога да повярвам че е така, сякаш това е нова тенденция, преди година само са давали някак ва диета за известно време. А аз съм една изгладувала лакомия и се опасявам да не се увлека.  Чудя се дали да ям вече месо и дали мога да пия по малко кафенце.  Бихте ли ме посъветвали!

# 483
cleargreen, аз питах за яденето на месо ( понеже съм си месоядна) и ми казаха, че няма никакъв проблем да хапвам пилешко филе още след 3-я ден. Били важни първите 3 дена за захранването и след това щом си добре може постни меса. Аз вече ям пилешко всякакво ( без кожата ) , телешко месо ( меля си и кайма от него ), заек и риби, но не мазни. Свинско за 1,5 месеца хапнах само веднъж, но съвсем малко , че ме беше страх , но нищо не усетих.
Кафе пия всяка сутрин , но разредено с много мляко. На 1 част кафе две части мляко. Питах и за него и ми казаха, че най-добре да го откажа, но ако не мога да го пия така.
Наскоро си погледнах кесийката с камъните, която ми дадоха и се оказа, че повечето са се разпаднали на много ситно от само себе си.Явно са изсъхнали. Само два са се запазили за сега с големината, която бяха.

# 484
Аз се чудя защо кафето си остава забранено и след операция...  newsm78 Нали уж кафето е забранено при хора с камъни в мехура, понеже има "пречистващо" действие, тоест помага да не се застоява нищо в мехура. Тоест, ако имам камъни и пия кафе, има опасност тези камъни да тръгнат по каналите и да стане запушване и какви ли не усложнения. Но защо е забранено след премахването на органа, в който има опасност от образуване на камъни? Дори се препоръчва като превенция на образуване на камъни.

# 485
dani1712, много благодаря за отговора!  Днес вече ми е 10-ти ден от операцията и мисля да опитам с малко пилешко месо.  Много мои познати с оперирани жлъчки, след диетата, която им е била препоръчана (това се правеше доскоро) ядат абсолютно всичко и кафе разбира се. Това, което знам за кафето, че не е добре за черния дроб и тъй като той е по-натоварен от липсата на жлъчен мехур, трябва да се щади повече. Може би затова не се препоръчват храни затормозващи черния дроб.  Има я другата теза, че при положения, че дробчето е здраво и холедохът се е разширил достатъчно и действа почти като мехур, вече може да се прави и яде всичко, като разбира се важат правилата и за напълно здрав човек, т.е. да не се наливаш с алкохол и да не се тъпчеш с вредни храни.  Аз имам и друг проблем на днвен ред. Преди операцията чернодробните ми ензими бяха увеличени. Особено в периода на преминаването на камъни ГГТП се вдигна 10 пъти. И АЛАТ и АСАТ се движеха нагоре-надолу. На кръвната картина от болницата при операцията АЛАТ е доста висок. Знаете ли каква е динамиката на възстановяване на нормалните стойности?
Желая на всички никакви болки и болести, много усмивки в очакване на пролетното слънце!

# 486
  • София
Аз имам и друг проблем на днвен ред. Преди операцията чернодробните ми ензими бяха увеличени. Особено в периода на преминаването на камъни ГГТП се вдигна 10 пъти. И АЛАТ и АСАТ се движеха нагоре-надолу. На кръвната картина от болницата при операцията АЛАТ е доста висок. Знаете ли каква е динамиката на възстановяване на нормалните стойности?
Желая на всички никакви болки и болести, много усмивки в очакване на пролетното слънце!

Моите стойности по принцип се възстановяват постепенно в рамките на седмица-две след криза.

# 487
Нормално е по време на криза да се завиши ГГТ. Именно то показва най-добре, че има проблем със жлъчката. Не ми стана ясно кръвната картина от болницата преди или след операцията ти е. Ако е преди операцията и АСАТ и АЛАТ също може да са леко завишени именно от дразненето на жлъчката. Но, ако са след операцията е възможно да е от упойката или лекарствата. Ако е леко завишението  би трябвало да е отминало от само себе си. Но, ако е голямо е добре да си пуснеш едни маркери за хепатит. Аз именно така направих токсичен хепатит от една операция, която ми правиха два месеца преди тази. Оказа се, че дроба е натровен от дългата упойка и лекарствата след това. Мисля да си пусна следващия месец едни изследвания за мое успокоение, за да видя как са черния дроб и панкреаса.

# 488
Моите чернодробни също бяха доста завишени, но аз бях със запушване и в момента когато махнах жлъчката и запушването почнаха да спадат. първата седмица спаднаха на половина, обаче за един показател мисля че беше алкална фосфата ми казаха че ще спаднел най-бавно в рамките от един до три месеца и трябваше него да го изследвам отново след един месец, като през този месец ми бяха изписани лекарства.

# 489
Извинявам се предварително, ако въпроса ми е ужасно глупав...  Embarassed Embarassed , но това завишаване по някакъв начин отразява ли се на физическото състояние? Тоест някакви симптоми? Или се разбира само чрез изследването. Аз мисля с ехографа да си пусна и изследвания.

И още нещо... възможно ли е чрез ехографа да се види дали има някакво запушване или дали има тръгнали камъчета по каналите?

# 490
Ами при мен от ехографа се усъмниха за запушването и затова след това ми направиха скенер, въпреки доколкото разбрах ако са песъчинки май трудно биха се видяли.

# 491
  • Sofia
Извинявам се предварително, ако въпроса ми е ужасно глупав...  Embarassed Embarassed , но това завишаване по някакъв начин отразява ли се на физическото състояние? Тоест някакви симптоми? Или се разбира само чрез изследването. Аз мисля с ехографа да си пусна и изследвания.

И още нещо... възможно ли е чрез ехографа да се види дали има някакво запушване или дали има тръгнали камъчета по каналите?
аз нямах никакви симптоми при завишените стойности,чувствах се добре,имах енергия...но аз бях и в болница по това време,вливаха ми антибиотик една седмица...

мисля,че се вижда на ехограф,ако е тръгнал камък по каналите

# 492
  • София
Аз по принцип имам болки и покрай тях изследвам показателите и установявам, че са завишени. Също така 1-2 пъти ми се е случвало да нямам много силни болки (но все пак имам някакви оплаквания), да забележа, че в продължение на няколко дена са ми изключително светли изпражненията (извинявам се за детайлите...) и да пусна кръвна картина - в такъв случай също излизат завишени чернодробните. Особено ГГТ-то и билирубина.

Според мен не винаги може да се види камък в жлъчния канал на ехограф. Би могло да се види разширение на канала, което говори, че евентуално има камък. Но има и микролитиаза, която знам, че трудно се открива, а дава понякога симптоматика.

# 493
АСАТ е 18, но АЛАТ  е 95.  От епикризата не разбирам дали са резултати преди или след операцията. Пише параклинични изследвания, което логично трябва да означава извънклинични, т.е. преди, но не знам на медицински език дали е така. Ако е така, ясно, аз имах и възпаления и камъни в каналите, но след това пък е само 24 часа след приемането, така че е възможно и още да не се е възстановил дробът. Аз така и не разбрах защо даже една система не ми включиха, което прави изчистването от упойката много по-бавно и трудно, но това е... А и едното ми око беше осветено по време на операцията и толкова ме болеше, че покри всичко друго и забравих да попитам защо нямам система.

Камъните в каналите се виждат на ехограф, когато са на подходящо за това място.  При мен бяха сигурни, че има от доста завишената ГГТП, но не се виждаше на ехо. Видя се прекрасно на ЯМР.  Докато чакам реда си за ЕРЦП, напусна канала и навлезе в дванадесетопръстника.  Меко казано гадна работа.

# 494
  • Sofia
Къде са ти правили операцията?Как така без системи са те оставили?Плати ли нещо накрая?

Общи условия

Активация на акаунт