Камъни в жлъчката - 2

• 126 308
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
  • NE
Не е до вид камъни. Не се знае какво могат да направи една болна жлъчка. Появата на криза е достатъчен признак, че нещо се обърква. Аз за 1 месец направих над 5 кризи и с всяка следваща ставаше по-болезнено и продължително. Тогава забравих страх и не съжалявам за избора си. Операцията мина леко и бях на режим само 3 месеца. Колкото и да е страшно да се подложа на операция се оказа другата алтернатива - на лекарства, неизветно кога ще имам криза и колко дълго ще продължи и строг режим са далеч по-затормозяващи и трудни.
Но каквото и да си говоро
им трябва компетентно мнение на хирург.

# 271
  • София
Преди седмица оперираха майка ми отстраниха и жлъчката чрез лапароскопия,операцията е много лека ,но се появи друг проблем панкреатит.След 4 дни пълен глад само със вливки днес започна захранване,притеснява ме че има лека болка към гърба и нещо като парене.Някой ако е имал подобен проблем моля да сподели.

Панкреатитът в следствие на операцията ли се получи? Още е в болницата предполагам? Аз по време на лечението (след панкреатит) имах болки в гърба и трудно дишах - някакви течности се бяха качил нагоре около белия дроб и притискаха (или нещо такова). След известно време премина - не съм сигурна дали се наложиха по-специални мерки да се вземат. Във всеки случай аз имах болки и дискомфорт доста дни...ако не и седмици след това. Неприятно изживяване е, но се надявам да се възстанови успешно, бързо и максимално безболезнено.

# 272
  • София
В болницата съквартирантката ми по легло беше жена на възрастта на майка ми, над 20г каза, че си ходела с камъните и не искала да се оперира, докато едно малко камъче не й заседнало, направила панкреатит, казваше, че е ужасно, много по-зле от жлъчните кризи, то е и много опасно, чак морфин й били за болкоуспокоително.

# 273
Вече си е в къщи.Сега се лекува с лекарства и диета,но болката в гърба си я има но доста по лека.Явно кризата е била от панкреаса,не толкова от жлъъчката в нея имаше само 1 камък.Доста се бяхме притеснили,панкреатита е много опасен и трудно и бавно се лекува.Дано всичко се оправи.

# 274
  • NE
vanca72 Бързо възстановяване. До седмица трябва да се чувстваш още по-добре. Hug

# 275
  • София
В болницата съквартирантката ми по легло беше жена на възрастта на майка ми, над 20г каза, че си ходела с камъните и не искала да се оперира, докато едно малко камъче не й заседнало, направила панкреатит, казваше, че е ужасно, много по-зле от жлъчните кризи, то е и много опасно, чак морфин й били за болкоуспокоително.

В крайна сметка, гаранции няма. Дядо ми 30-40г. живя с камъни в жлъчката и никога не направи особено сериозна криза...само 2-3 по-леки на младини е правил....след някое тлъсто прасенце или сланинка. Аз пък направих панкреатит (че даже и един втори, по-лек) и кризите ми станаха още по-жестоки, въпреки извадената жлъчка. Общо взето...Божа работа.

# 276
Faumea, ти направо ме отчайваш  Sad Аз се надявах след операцията на жлъчката панкреаса да се възстанови. А ти говориш за нови кризи дори и при премахната жлъчка  ooooh!
Изчетох доста материал за панкреатита, но никъде не срещнах информация има ли след това пълно възстановяване или се продължава с прием на ензими за цял живот. Вие имате ли информация за това ?

# 277
  • София
Faumea, ти направо ме отчайваш  Sad Аз се надявах след операцията на жлъчката панкреаса да се възстанови. А ти говориш за нови кризи дори и при премахната жлъчка  ooooh!
Изчетох доста материал за панкреатита, но никъде не срещнах информация има ли след това пълно възстановяване или се продължава с прием на ензими за цял живот. Вие имате ли информация за това ?

А, ужас. Не съм искала да те стряскам. При супер много хора всичко си е наред след махането на жлъчката, нямат никакви оплаквания. При мен е частен случай...просто отбелязвах, че никога не се знае. Няма страшно, няма да има проблеми.
Аз пих Креон ако не се лъжа 5-6 месеца след панкреатита, после го спрях. Факт е, че една от следващите кризи (не знам дали мога да ги нарека "жлъчни"...щом няма жлъчка) премина в нещо като втори панкреатит...явно лек (и аз лично подозирам, че тоз орган става по-чувствителен след такава авария...той и бездруго си е капризен). Общо взето, бих казала, че ще трябва по-внимателно с панкреаса след такова преживяване - без алкохол, без тежки храни и прекалено много въглехидрати...без стрес. Simple Smile

# 278
За съжаление и аз съм в тая тема вече. Имам болки вдясно горе, не мога да спя. Съмняват се за запушена жлъчка.
Още чакам за час за ехограф и имам три въпроса:

- какво точно се усеща при жлъчна криза?
- какви изследвания още трябват освен ехограф и кръвни?
- наистина ли прием на сок от лимон и зехтин помагат?

# 279
За да не се получава запек включвайте повече зехтин, авокадо, кокосово масло. Те са позволени мазнини

Кокосовото малко наистина ли е разрешено? Ако е така, това е чудесна новина за мен, защото умирам за нещо сладко, а има много вкусни веган десерти именно с това масло. Омръзна ми да ям локум и бисквитена торта с обезмаслено мляко и нишесте. А толкова обичам сладко.... особено шоколад Sad

П.П. Благодаря на всички за отговорите! Април съм на ехограф отново да видя какво се случва и има ли промяна и после тръгвам по специалисти, с които да обсъдя възможностите си.

# 280
Някой да е пил УРЗОФАЛК или РОВАХОЛ за разбиване на камъни в жлъчката и има ли ефект?

Аз пих Ровахол 30 дни. Той стимулира отделянето на жлъчната секреция, която може да разгради холестериновите камъни в жлъчката. След него почивах 10 дни и започнах да пия Цинарикс, който има същото действие. Сега пак почивам и след два месеца съм на преглед. Тогава ще разбера дали е подействал Simple Smile

# 281
Shoestring, при камъни в жлъчката трябва да се избягват животинските мазнини . Растителните са позволени , но в умерени количества. Кокосовото масло е една от най-здравословните мазнини и не виждам защо да не се използва, но разумно  Naughty. За направата на веган десерти мисля ,че се използва доста от него и не съм сигурна дали не би оказало влияние.
Скрит текст:
А защо се спираш само на локум или бисквитена торта? Според мен може да се хапват мляко с ориз, мляко с грис, меденки , курабийки, щрудел, тиквеник. Има и много рецепти за посни сладкиши, където няма яйца или масло. Но пак опираме в количеството  Naughty
От панкреатита има нещо много полезно за мен - не ми се яде въобще сладко  Simple Smile

# 282
  • София
Мда, на баща ми му откриха камъни в жлъчката случайно при друго изследване, никога не е правил кризи, продължава да пие газирано, да яде люто...

# 283
  • София
За съжаление и аз съм в тая тема вече. Имам болки вдясно горе, не мога да спя. Съмняват се за запушена жлъчка.
Още чакам за час за ехограф и имам три въпроса:

- какво точно се усеща при жлъчна криза?
- какви изследвания още трябват освен ехограф и кръвни?
- наистина ли прием на сок от лимон и зехтин помагат?

Знае се, че имаш камъни в жлъчката? Кръвни изследвания поне пуснахте ли?

Иначе, моите наблюдения:

1. При мен тежката жлъчна криза се изразява в неистови болки и непрестанно повръщане и щеш-не щеш стигаш до спешно отделение. При по-леки кризи пак е силна болка с гадене или повръщане, но успявам да я овладея със спазмолитици и за ден преминава, като може да остане лека болка и гадене. С извинение, но също така изпражненията ми стават много светли (промяната е осезателна). Не съм стигала до силна жълтеница, но бялото на очите ми съвсем леко жлътва понякога. В кръвните изследвания винаги си личи - имам повишени АСАТ, АЛАТ, ГГТ и билирубин.

2. По принцип на мен основно ехограф и кръвна картина са ми правили...в повечето случаи е достатъчно. В определени ситуации са ми правени и други изследвания - ЯМР или скенер, ЕРХП (което обаче е по-инванзивно, защото се извършва ендоскопски и има риск от панкреатит) или МР холангиопанкреатография (което е подобно на ЯМР ). Но това само ако от ехограф и кръвна картина не става ясно какво се случва.

3. Навремето разни лели и баби ми бяха казвали, че с лимон и зехтин се изхвърлят камъните. Всички лекари, до които се допитах обаче споделиха, че са се хванали за главите от тоя зехтин с лимон, защото хората си предизвикват криза и запушване. Можело евентуално да има ефект само при много малки песъчинки или тиня, които няма шанс да заседнат в канала. И пак не било особено добра идея. Така че аз не съм го пробвала и следователно съм малко скептична. Но съм чувала разни градски легенди, че имало и успешни такива опити. Лично аз при първите (ама наистина първите...колкото по-рано, толкова по-добре) признаци на болка пия едновременно бусколизин, спазмалгон и но-шпа и стискам палци да отпусне гладката мускулатура, та ако има нещо по каналите, да си излезе самичко. Понякога става, друг път не.

# 284
  • NE
Аз бях с жлъчки кризи, предизвикани от заседнало камъче в началото на жлъчните канали. Преди това не съм подозирала за проблем с жлъчката. При мен болката беше неописуема - под гърдите и в гърба с болка при дишане. Бях редовна в спешното. Накрая бях с такива болки по 5-6 часа. Стоях на пода и не можех да се изправя и винаги имах запек, който е обикновено е рядкост. С такива кризи и предизвиках раждане 2 седмици преди термин. Добре че поне не беше по-рано.
Където и да ме гледаха искаха подробно да обясня какво ям. Зехтин и билки изрично ми забраниха.

Общи условия

Активация на акаунт