(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 397
  • 753
  •   1
Отговори
# 30
  • Етрополе, България
Гелика, Рени, поздравления! Какво да кажа, благородно ви завиждам  Wink. Сигурно два месеца ме делят от постигнатото от вас до тук   Simple Smile. А пък ние  с децата днес се радвахме, че сложихме домашни репички в салатата. Е вярно че имаше и дребни, но има вече и с нормален размер. Поради неспирните дъждове съм го ударила на разсаждане на цветя в саксии. В градината почти не може да се влезе от кал, камо ли пък да се работи. Виж тревата си растеее... Косих я с моторната косачка. Цял чувал и горница напълних. Ако ставаше за салата хич нямаше да е зле Laughing. Живот и здаве следващите почивни дни дано отчета някаква дейност.
Днес гледах разсада, който бяха изкарали на пазара, но не купих. Рано е още да го сложа незащитен в градината. Евентуално по Гергьовден чак. Бяха изкарали Рила ,Ком и Идеал. Направи ми впечатление, че има разсад домати цъфнали вече, едри по 40 см. сигурно, средно по 30 ст. коренчето вървяха. Нямаше обаче нито подправки, нито пипер.
По въпроса за голите охлюви, преди години, когато баба ми се занимаваше с градината, разхвърляхме едни сини гранули около растенията, СКИПЕР мисля че се казваха. Бяха ефективни и не скъпи. Сега не съм търсила по агроаптеките, дали ги произвеждат още.

# 31
Само да се запиша,
Гелика, Рени, поздравления!

Ние едва днес си засадихме картофа, а хората вече го копаят. Имахме един имотен проблем с мястото
Миналата година там сяхме лук и не стана - и тор пилешка слагахме и изкуствена, остана си на мънички арпаджичета ... а сега да го видите - чуууден даже и глави засякъл. За пръв път обаче  видях наяден лук от охлщви - толкова много са се навъдили.
Бях си купила от пазара чубрица - намерихме им малко място и на нея, а понеже съм "специалист" такъв арпаджик съм купила, че го ръсихме (сяхме). Поне за лятото да има за лук за готвене. Ягодгките ме изненадаха мнооого приятно. Снимките пак ги отлагам, че и някаква чамка ме гази, освен последствията на селският фитнес.
Имаме си и домашни любимци (умишлено не ги наричам домашни животни) вече тийнейджъри за ужас на домашните Simple Smile
Изядоха ми салатата , омачкаха лука и цветята. Отъркаляха се в краставичките и вече и тях ги няма....

# 32
Гелика и Рени, явно при вас е много по-топъл климата. Simple Smile

# 33
Момичета, благодаря!Аз за първа година съм с оранжерия и съм като празна тетрадка,уча се в движение. WinkЕдинственото,което виждам като разлика от миналата пролет е,че с три седмици по рано извадих външния разсад и,че и вън и вътре в оранжерията всичко е в сандъци и голямо завиване вечер пада!То одеала,найлони,стъкла!Отдавна съседи ме убеждават,че няма нужда от такива грижи,но мен ме е страх BlushДругото мноого труемко е поливането(смятах да ви питам за вашите практики),защото поливам с топла вода,която пълня от бойлера от втория етаж на къщата и с кофите нагоре надолу.... ShockedГелика,доматите са сорт Амати(засадено на 20март малко поопърлено,защото и него го бяха лекували с някакви препарати),а Рилата,Олимпията и Белмонд(засадени на 10 април) сега имат доматенца,но още по малки.Моите Биг Бийф и Паулина сега цъфтят,а днес видях първият цвят навън готов за опрашване.Тъй като съм доста неорганизирана в записките,мога да предполагам,че тази пролет за сега доматите вървят малко по рано,но патладжана,пипера и краставиците изостават,но незнам защо. newsm78
Гелика и Рени, явно при вас е много по-топъл климата. Simple Smile
   Аз съм в северна България и мисля,че моите експерименти с почвите(много леки,наторени и бързо затоплящи се плюс изолацията на дървото(както казват бабите-не им е студено на краката на доматите)са изиграли някаква положителна роля.Загъването и оранжерията допълнително може би са затопляли.Чак като минат две три години може може да извадя някакви сигурни изводи.Поздрави!      П.С.  В цялата еуфория забравих да засадя арпаджик и сега незнам дали не е късно?

# 34
  • на брега на Дунава
Гелика,страхотни растения , а доматите и  краставичките направо са чудесни.Кога си сяла краставиците.
Аз сега по празниците ще ги сея на открито ,но имам три в кофички от торф и се каня и тях да сложа навън.

# 35
  • на пъпа на Златията
На 24 април светът почита деня на Земята.
Ето ви приятна разходка от въздуха.

Разбирате ли  колко е крехка, ранима и красива, с един поглед върху снимка направена от Космоса. -

Приятно гледане и мислене!

https://www.youtube.com/watch?v=IjTFFI4xTQE

Гелика , Златията и Враца нямат нищо общо като климат.

Общото е като вали  във Враца , след 2 часа все едно не е валяло., като вали в Златията на втория ден трябва да си в градината че тревата расте като луда.  Враца е на първо място по мълнии,  гръмотевици , по валежи.във държавата .Гърми и трещи, вали като за световно.Вали ли 2-3 дни , значи на 1 кв. метър има изсипани 20 кофи вода по 10 литра.Т. е когато ви кажат 150-200 лна квадратен метър за Враца , значи е  нормално.Смешно ми е като кажат некакъв код от 30 л на кв.метър. . Бурите в Златията са от средата на май до средата на юни. Като те завари бурята в Златията , трябва да си насред нивата. Под едно дърво да застанеш си на факла. Във Враца трябва да затваряш прозорците. Преди 2 години , мисля  че беше, една мълния влезе в апартамента на осмия етаж на един блок  на 500 м от мен и запали апартамента.

Та градинари , като ви завари  буря.или насред нивата или вътре затваряйте прозорците.Бягайте по-далеч от дърво, дори да сте в града. Навсякъде гръмоотводите са разсипани.

# 36
Гелика,  Hug  bouquet, браво момиче!
Рени, и ти се справяш чудесно-  bouquet
Всъщност всички тук в темата имат успехи-променят по нещо около себе си в добра посока-обичам ви  Hug
Чета ви и ви гледам късно вечер или рано сутрин-уморена съм и не ми се говори, но ми е приятно и разтоварващо да съм с вас в градините ви  Laughing
Мен ме е затрупала работа отвсякъде  Mr. Green-днес ни предстои пикирането на около 1800 кофички късен домат....и така  Laughing

# 37
Здравейте сладури Simple Smile Виждам, че горе долу ви вървят добре градинките, като изключим някой друг непослушен охлюв или скакалец Simple Smile
Искам да се похваля с постиженията си от този уикенд Simple Smile
Както знаете, тази Събота, имаше кампания "Да изчистим България за един ден", така започна всичко...
Станах си аз сутринта, без да подозирам какво ще се случи през деня, имах урок по китара, на който нямах търпение да отида, беше прекрасно начало на този ден.
След час и нещо (около 9:30 ч.) се прибрах в нас и се започна, нашите решиха, че ще чистим около блока, аз бях много доволна от този факт, защото всяка година аз съм инициатора,а този път те ме посрещнаха с новината.
Та така... запретнахме ръкави и излезнахме на вън да чистим, с очудване видях, че всички съседи (с малки изключения) са излезнали, кой чисти, кой скуби плевели, кой окопава около дръвчетата, кой коси трева Simple Smile Беше много приятно, а на фона на всичко това,
един циганин с кончето си и каруцата, събира окосената трева, а кончето доволно и щастливо си пасе Simple Smile) Та и те се включиха в акцията Simple Smile ....
Речено сторено, почистихме, стана чудничко Simple Smile
Не щщеш ли обаче на мен ми хрумна гениалната идея (понеже пред всички ,айде, почти всички съседни блокове, има градинки с цветя или дръжчета, а само нашата е самотна, има само трева и няколко поникнали от самосебе си джанки дивачки) .... реших и ние да си направим градинка... Simple Smile
И забележете, най-странното е , че всички го приеха очудващо добре (най-вече приятелят на майка ми, той много се занимава с такива неща, добре че е той да ми се връзва на акъла) ... та още на другата сутрин,
отиде до градината и взе една лопата, за да обърнем мястото, аа то там никога не е вскарвана лопата...
През това време, а пак отидох да подрънкам на китарата, да науча някой нов акорд, че трябва да се готвя, идва сезона на лагерният огън и палатките....
И след като се завърнах, запретнахме отнново ръкави, той обръща, аз по него чистя камъни, трева... намерихме много странни и интересни неща в почвата... изумих се , беше все едно ровя в сметище, ...е добре де , преувеличих, но намерих капачки от бира, стъкла, опаковки от цигари "Арда" ... забележете... фасове, капачки от буркани, керемиди, дори един тас на покемон, който беше актуален, когато аз бях в 4ти-5ти клас, ако не се лъжа... та се убедих колко "бързо" се разграждат отпадъците...
Другото интересно беше, че научих нещо ново за глухарчетата, имат толкова големи, дебели и дълги корени..., че ако бях видяла само корена и някой ми беше казал, че е от глухарче, щях да му се изсмея... то все едно са корени на дръвче бе... лелеее...
Та... мисията изпълнена, вече си имаме разкопана градинка 1.50 на 2.50 метра, но това е за сега.... , лошото обаче е , че още нищо не съм посадила, а съседите вече умуват и стискат палци да садя зеленчуци и плодове, за да могат да си късат... хахаха
това само по себе си не е толкова лошо, но ако някой дойде и да ми помогне Simple Smile което е сигурно, че няма да стане...
Та така, сега съм обзета от едно много приятно чувство... размечтах се за тази градинка, колко ще е хубава когато я насадим с разни неща, вече си представям как ще се наместваме лятото до нея (на плочките, пада се точно под нашият прозорец) и ще изкараме една масичка, с няколко стола, малко биричка, ракийка, мезенце.... късаш някое доматче, краставичка, магданоз, чушчица, босилек и ето ти и салатката... ммм пълна идилия Simple Smile  Praynig Heart Eyes Heart Eyes

# 38
Белруби, и ти ни липсваш много! Hug Има моменти в които ми си иска да се допитам до теб,но правилно съм предположила,че си твърде заета и уморена!Нищо наесен ще ни пишеш повече!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Kishaa,поздрави за добрата идея и хвърления труд!  bouquetДано и да се опази всичко,което засадите!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Рорик,благодаим за филма!Като гледам такива неща винаги се натъжавам(както и вие сигурно),но не трябва да си затваряме и очите,щото тези неща ги има!

# 39
  • Варна-София
От четвъртък нямам нет. Днес ще го оправят.
МХ, изкъпи ги. Сигурно вече си го направила. Ама разсадите са бебета, не ги третирай със силни неща. Аз още с нищо не съм пръскала домати. Ако имах мерак, най-много с чай от лайка да ги напръскам.
В събота бях цял ден на работа, та чак вчера (28/3) засадих първите доматки в земята.  Някои (засети на 1/3/14 и пикирани) правят цвят. Защо пиша с дати ли? За да мога догодина да се върна към този пост и пак така да направя.
Чудесна е темата. Тя ни е още един "корабен дневник"!
Стелт, благодарности!

# 40
Гелика и  Рени страхотни оранжерии,браво момичета!
Аз съм много назад от вас ,едва вчера започнаха да се разтварят цветовете на първа китка.Сяти са на 16 март,обаче бяха подложени на слана и 4 корена бяха даже замръзнали.Оставила съм ги тия корени,защото  избиха отстрани и искам да видя разликата с другите.Освен това не ги завивам и сутрин отварям вратите на оранжерията и вечер към 19часа чак като се прибера от работа ги затварям.Не мога да преценя сутрин като тръгвам за работа ще пекне ли слънце или не,а има ли слънце задължително трябва да са отворени ,че миналата година ги попарих.
Булруби много ми е приятно да те видя записана Hug  1800корена за пикиране поклон.

Купих си за късен домат сорт Николина -безколов.Някой сял ли е такъв сорт?Жената в агро аптеката ми каза да ги сея на 15май.Вие какво ще кажете за сроковете на късния домат?

# 41
reni7377 Благодаря ти Simple Smile и аз се надявам Simple Smile мисля да сложа оградка, че за жалост хората много обичат да рушат   bouquet

# 42
Едно къртиче си направило купчинка в едно гнездо от краставици. Те не са поникнали още де.
Аз съм кротък човек и не ми пречи, няма да се дебнем да се трепем, ама това гнездо ще трябва да го отпиша. Опитвал съм да гледам и така, ама водата отива в дупката, че и по  някое време се срутва.
Праскови ще има, магданозът и морковите поникнали, улял съм се със семената, та ще се проскубва яко, че и магданозът е коренов. Малините са добре, подрязани връхчетата и премахнати лятошните, ягодки се виждат зелени.

# 43
Репичките, като изникнат нагъсто, могат ли да се разсаждат или не го понасят и трябва само да се проскубят, за да се разредят?

# 44
Skela,помня твоите премеждия със сланата!Наистина е трудно да ходиш на работа и да съобразяваш времето(друго си е ако поне има някой в къщи,но ти пак се справяш!) Grinning При мен доматчета има само при професионално отгледания разсад(от една жена ги купих,която е трето поколение градинар.Ако видите колко видове разсад гледа,а какви цветя...иска ти се да купиш всичко!)Така,че браво и на теб и на всички дето обичаме да ровим в земята!
Репичките, като изникнат нагъсто, могат ли да се разсаждат или не го понасят и трябва само да се проскубят, за да се разредят?
Мисля,че разсаждането на репички е мисия невъзможна! Laughingпоразреди ги с проскубване.

Общи условия

Активация на акаунт