(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 388
  • 753
  •   1
Отговори
# 15
  • При розите и топлата вода ......!
Привет, градинари!
stelt77 Hug Hug, благодарности за темата!
Днес от сума време насам успях да вляза в градината. Доста тежко е и трудно се работи, но свърших туй-онуй. Пооплевих подправките-магданоз, моркови, целина, мащерка, киселец са поникнали. Пащърнака сега тук там се показва, но лавандулата, сладък корен, лапад, риган и мента още ги няма при толкова дъжд  newsm78. Нахвърлих по ягодите нова порция копър-обожавам го в салатите.
Иначе картофи, грах, разсад са много добре. Утре ще снимам и ще ги покажа.
Ето до къде са ми оранжерийките.
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2014.798858.33060937
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2014.798858.33060938
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2014.798858.33060943
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2014.798858.33060944

# 16
  • на брега на Дунава
А пък аз направих супер глупост.Напръсках вчера доматите със сода бикарбонат и течен сапун ,но съм прекалила с концентрацията на содата и сега разсада ми е като опърлен.
Да го напръскам ли с чиста  вода ?
Амика ,ако четеш това ,дай идея. Направо си съсипах разсада.

# 17
Гелика разкош  bouquet е оранжерията.

# 18
Благодаря на Стелт за труда!
Гелика, браво, момиче!  bouquet Скоро ще береш домати и краставици!

# 19
Забелязала съм, че охлювите се струпват върху купчини гниеща трева (или изобщо растителни отпадъци), които съм наскубала и нахвърляла до оградата... Чудех се, може ли да се използва този им "навик" за да се пазят културните растения? Голите охлюви се крият в почвата и излизат направо покрай салатите, разсадите или там каквото им се е дохапвало без да прекосяват цялата градина... Дали тук там нахвърляна оскубана трева в процес на гниене няма да им е по-симпатична от поникнали свежи растения? При разсада забелязвам, че има нахапано и следи, оставих оплевената трева между пътеките да видя ще спрат ли да плюскат и да се тъпчат със зарзавата ми... Laughing

# 20
  • Пазете Гор
Гелика , номинирам те за градинар н амесец април, че и за март, че и за по-рано. Оранжерия за изложба не, ами за пример! Ако аз някога постигна такива резултати и ред, ще танцувам джига гол до кръста в центъра на който град кажете! Хау!

belinda
ето тука, в предишната тема,  съм понаписал туй-онуй полезно за босилека. Не е кой знае какво, но може да ти е полезно. Да знаеш, че човек свиква с ароматът му и с едно растение си е за никъде  Wink. Разправят, че пъдел комарите, ама само си разправят.

Изведнъж се оказа, че изоставам с градината. Имах няколко лехи, които се нуждаеха само от леко профилиране преди засаждането, пък сега се оказа, че първом ще трябва да ги оплевя, и то когато спре да вали и просъхне. При всеки съхне за различно време, ама при мене на бахчата често по седмица отива. Сещайте се колко бурен ще заякне за това време.

Да, stelt77, разхвърлянето на гниеща растителност е стар и ефикасен метод за привличане на охлювите и се ползва. Чиста, евтина достъпна примамка. Добре да се поддържа влажна в сухо време.

# 21
  • София

belinda
ето тука, в предишната тема,  съм понаписал туй-онуй полезно за босилека.
Благодаря ти, точно това ми трябваше Hug
Ей, ама страхотни сте в тази тема, направо като ви чета, така ми се прищя да си имах градинка Heart Eyes

# 22
  • Лутаща се
Благодаря за темата.

Аз искам да се похваля, че ягодите се хванаха и вече имат цвят.
И копърът ми поникна.
Сега си чакам тиквите и се започва пак борбата с охлювите. Миналата година в крайна сметка намерих цаката: вечер захлюпвах по една голяма саксия върху тиквите, сутрин я махах. И това докато не станаха големи растения и вече не се събираха под саксиите.

# 23
Браво, Гелика! Образцов градинар! Grinning Отоплявате ли оранжерията?

# 24
Гелика,шашна ни с оранжериите!!(много скромно ги наричаш оранжерийки Grinning)И аз вече имам мъъъънички доматчета!  Joy,но краставичките са доста назад,а тиквичките ме изненадаха приятно(с две мъничета!                                                                                                                                                                             http://reni7377.snimka.bg/other/gradina-2014.815645.33064693                                                                                                                                       Мх,какво е положението с разсада?Моят като го изгорих с препарат оживя,но не всичкия!Ще стискаме палци!

# 25
  • Варна
Аз все още съм на гости при майка ми, но и тук има работа за вършене - успях да прекопая лука като едвам издебнах да е подсъхнало малко и да не е заваляло отново. Днес ще садим разсада от краставици.
Нямам търпение да видя как се развиват нещата и в моята градина във Варна.

За босилека мога да кажа от личен опит, че няма никакъв проблем да се отчупи връхчето, след това напукват нови връхчета от всички разклонения на листенцата.

# 26
Гелика направо е страхотна оранжерията ти ... нямам думи. Аз нямам какво да се отчитам , всичко си върви добре. Simple Smile

# 27
  • на брега на Дунава
                                                                                                                                       Мх,какво е положението с разсада?Моят като го изгорих с препарат оживя,но не всичкия!Ще стискаме палци!

Напръсках с чиста вода и малко живна.Тези, на които не съм изгорила растежния връх,ще се оправят.Някои по слабички ще загинат.Явно ми е била голяма лъжицата и съм сложила много сода,защото и друг път съм пръскала по този начин и не съм имала проблеми.Яд ме е   ooooh!,защото изглеждаха перфектно и са закалени и наторени , а аз направо ги върнах назад в развитието.Отиде ми мерака тази година да имам по рано узрели домати .Иначе на балкана узряват чак на 01.08., а рекорда ми беше около 10.07. Сега не знам какво ще се получи. Thinking Peace

# 28
  • София
- правилно ли е да се чупи директно стръкчето/ да му се откъсне върха/ или се късат само листенца? Моля за още мнения, наистина искам да го отгледам това растение Praynig
Правилно е да му откъснеш връхчето, за да не цъфне, че цъфне ли, трябва да го вадиш и колкото дал- толкова.
Като пречупиш връхчето, стъбълцето се разклонява и прави ново, като откъснеш и неговия връх, отново се разклонява и заприличва на храст.
Късай си и листа- отдолу нагоре, когато ти трябват, а може и цяло клонче, не пречи на храстчето.

# 29
  • При розите и топлата вода ......!
Благодаря Ви за похвалите. От вашите уста си е направо Нобелова награда. Wink
анемония, не са ми отопляваи оранжериите. Когато засадих доматите и краставиците ги завивах и с двойно найлонче. Ето така.
reni7377, съсвсем не са ти малки доматките. Какъв сорт са?
МХ, не се притеснявай, все нещо ще се е запазило. И моите времето ги засече, но какво да правим. днес цял ден слънцето не се е показало.
Рорик, драсни едно редче. Там по ваше много лоши работи дават. Като гледам репортажите все за теб си мисля. Дано няма при вас поражения. Praynig Hug Hug
Ето още снимчици, ако ви се разглежда.
Лук, Картофи, Магданоз, целина, моркови, пащърнак. Тук се сещам да питам Куркума, ползва ли листата на пащърнака, както на морковите за супи?
Разсада ми домати, пипер, воден лук и разни,
Киселец и касис,а в дъното лапад, мента и черен сладък корен, но не са излезли,
Хибридни тиквички, отглеждам ги за племенничката, Моите тиквички, имат зародиши, но много вали и не могат да цъфнат,
Ягодка сята есента, Още есенни ягодки, Грах

Общи условия

Активация на акаунт