(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 467
  • 753
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна-София
Само съм проучвала, че са много специализирани към субстрата и не са агресивни гъби, поради което ако не спазиш точно технологията, работата се разсъхва, по-точно плесенясва.

Ура, едно семенце от старите краставици покълна! Радвам се, защото сортът е от един съсед, който почина, а той беше много доволен от него. Наричаше ги "сиви краставици".

# 511
Аз пък вече три години се опитвам да отгледам патладжан и не става.Имам големи красиво цъфтящи растения като цветя с малки плодове ,които не искат да станат хубав патладжан.Сях бял ,розов на ивици ,класически ,дълъг и т.н. и резултата ми е все калпав.Някой има ли опит и да каже какво иска по специално този лилавко , че много ми се иска да го опитомя и при мен.Впрочем разсад имам и е хубав,но явно нататък нещо оплесквам.
Като начинаещ градинар най добрият зеленчук, който отглеждам е патладжана. Става по 1,5м. и ражда много. Засаждам единствено с шепа пепел, защото нямам тор, но го поливам всяка вечер като образува първите цветове с топла/ слънчева/ вода - поне по 4-5 литра. И периодично по малко кокоши шербет.
Чете ви редовно, но все още се уча от вас, затова и не пиша. Така  че може да ме броите към градинарите в темата.

# 512
  • Пазете Гор
Късно е, вече си преброена, Snake777!

Споделеното от теб за патладжана е ценно. Ще споделя и моите наблюдения: До преди само три десетилетия да се отглежда патладжан по моя край е било равносилно на това да отглеждаш маниока. Патладжанът обича плодородни почви и топли нощи, липса на захлаждания и студени течения, а не (само) горещи следобеди. Постигнах скромни, но прилични резултати в тенекия от сирене - с богата на тор смес (50:50, и всяка година добавям малко тор) и ежедневно поливане. Разбира се, в сравнение с някой добруджански или тракийски патладжан моите предизвикват усмивка, но все пак...

Ей, добре че преваля. Някакъв сахарски е дъждът, съдържа жълтеникав прах. Нищо му няма , че има прах, проблемът е, че е малко. Сухо е. Марулите ми, пролетните, ужким ги поливам ежедневно, но изглеждаха нефелни, а сега, усетили дъжд макар и няколко капки, вирнаха листенца като магарешки уши.

Опитайте в някоя от следващите утрини въздуха под ябълково дръвче, стига цветовете му да са в оная фаза, когато са още полурозови. Божествено благоухание!

# 513
Преди години за четри и педесе си купих ножица за рози от Кауфланда.
Рязах с тях асми, праскови, кайсии и ябълки. Днес рекох да изрежа розата на съседката Нихал и се счупиха.

Кълняемостта на семената намалява с годините, но бавно. Жито от гробницата на Тутанхамон е покълнало в трюма на кораба на път за Англия. Не всички зрънца, но на хиляди години.

Можем да се редактираме, това е редакция.

Последна редакция: нд, 06 апр 2014, 19:17 от Вълкът с дълъг ник

# 514
  • Пазете Гор
...
Кълняемостта на семената намалява с годините, но бавно. Жито от гробницата на Тутанхамон е покълнало в трюма на кораба на път за Англия. Не всички зрънца, но на хиляди години.

Да бе! Хиляди години са много нещо! Някой зевзек си е направил майтап сигурно, пуснал е зърна млада пшеница из Тутанкамоновите.

# 515
http://reni7377.snimka.bg/hobby/gradina.810025.32936956http://reni7377.snimka.bg/hobby/gradina.810025.32936953[/img]    Доматките растат и растат,а с теменужките ви поздравявам Hug(тези домати от ястъка експеримент нямам никаква представа какво ще правя,защото предния разсад взе,че се оправи,а този поникна всичкия!!!) newsm78

# 516
Защо не може вече да редактираме?

# 517
Книгата се казва "Загадката на Тутанкамон". Вярно, че е в детския раздел на библиотеката, ама пък да се гъбарка някой с деца е жестоко. Обаче майка ми изровила у нас в една кошница със стари семена оранжеви домати и лятос имаще. А не сме гледали такива от четирсе и нещо години. На цвят приличат на райски ябълки.

# 518
  • Варна-София
Може да се редактира и в новата версия. До бутон "Цитирай" има едно малко мижаво моливче. Е, те това е бутона за редактиране.

А в старата версия си е по старому.

Кеф ти така, кеф ти иначе.

# 519
простете лаишкото нахълтване, но за пръв път тази година правя опити в градината. Въпросът ми е как да си взимам от градинския босилек за готвене, че да не му преча да се развива? Кои листа да късам - от средата, от върха?

# 520
  • Пазете Гор
Босилекът е растение, което се нуждае от пензиране (прекъсване на връхчета), за да се стимулира изкарването на разклонения, да става все по кичесто и добивно. Освен това, ако върховете не се окръшват овреме, бързо изкарва цвят и с това ползата за кухнята приключва, защото спира производството на листа. С думи прости - късай връхчетата,  и някои от страничните листенца, като пазиш зачатъците на разклонения в пазвите на дръжчиците.

Ще се опитам да обясня нагледно:

На снимката се вижда, че листенцата растат в чифт. В центъра на снимката има три растения в група. Най-горното е с откъснат връх и от пазвите на големите листа са тръгнали две нови връхчета - тоест имаме успешно разклоняване. Големите листа могат да се оберат - за прясна консумация или за сушене. В средата има растение, което е започнало да изнася цветен връх, който трябва да се откъсне. Става за готвене, за салати. Третото растение, най-долу има връх, но още няма цвят. Този връх също трябва да се откъсне и е идеален за декорации (например както под питката   Wink).

П.П. Има още един вариант за редактиране само на текста - малкото моливче вдясно под постинга.

Вълк, ще ме накараш да разровя бараката на бахчата, не е отваряна откакто почина баба (1984). Ще насея всичкото семе, ако е оцеляло нещо.

# 521
Здравейте , имам въпрос - от Варна съм - кога мога да сея доматите и краставиците навън за постоянно (на балкона - отворен ), защо трябва да се дупчи отстрани кофата и може ли да е кофа от сирене - 8 кг ? И последно по колко коренчета мога да слагам в кофа - домат ,краставица?

# 522
  • Пазете Гор
savina1096, аз бих ги сложил между 20 април и 1 май, кофата се дупчи отстрани, на 1-2 см от дъното, за да се задържи вода, както в паничките под саксиите. В такава кофичка можа да сложиш по 1-2 краставици и 1 домат и бих потърсил и по-големи съдове. 15 литровите тенекии са идеални, може да се боядисат във весел цвят.

Добре, тити, че се заприказвахме за босилек, че се сетих - още не съм сял. Имам червен и едролистен зелен, които напоследък се покръстосаха и нерядко излизат стръкове пъстър. Аз си приготвям разсад - първо у дома, после навън, защото директно засетият бива масово опасван от охлювите. Не успява да стигне до втори листенца. Разсадът се прихваща лесно.

# 523
Свеърва ми гледа от години жълти домати. Ако има мераклии ще питам дали й е останало семе.  Simple Smile
Аз не харесвам особено плода - ваднист, с много семе. Дори и прясно нарязана лятна салата се размива почти веднага.

# 524
благодаря, Куркума! Босилекът ми е от бг семе, донесено преди три години и забравено в едно пакетче. Не очаквах изобщо да поникне, а той си върви свеж и едър.
и да питам - не-сухи, но пожълтели листа на домат от какво? Много слънце, поливане отгоре, малко влага или? Растението за разлика от другите е още без плодчета, последно изкара две цветчета и не знам дали ще вържат.

Общи условия

Активация на акаунт