(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 738
  • 753
  •   1
Отговори
# 60
Преди да сея, понеже нямам много опит - чета. За тиквичките, за караставиците не мисля, че е рано. Където и да четеш - сега е времето. Пример: http://www.selskatrapeza.bg/news/Srokove-za-seitba-na-otkrito-pr … i-index17168.html

А и както каза Кукрума  - отчитаме времето, нужно да поникнат семената, та добавяме още (поне) седмица. Гледаме и прогнозата за времето за съответния район.

# 61
# 62
  • Пазете Гор
Няма нищо по-полезно по въпросът със сроковете за сеитба, третирания и обработки от собствените ни дневници по въпроса. Старая се в моя да записвам освен дейностите в градината и данни за времето.

Сумата на валежите, слънчевите дни, вегетационната температура, всичко съпоставено с резултатите - тези простички показатели казват много за процесите в градините ни и осмислянето им ни помага да планираме добре.

# 63
Чудесни градини сте показали, браво!
При мен всичко беше добре, докато не се появиха голите охлюви, при това в микроскопични размери, но адски гладни!

Бушката, някъде във фейса видях твой пост за хомеопатията като растителна защита, дай идея в тази посока - борбата с малките гадчета.

Куркума, чудесен риган. И при мен се разви от по подобен начин, от две-три стръкчета.

# 64
Бушката, някъде във фейса видях твой пост за хомеопатията като растителна защита, дай идея в тази посока - борбата с малките гадчета.

Ако се оформи курс - ще пиша подробно. Мисля, че ще е полезно.
Ще ти пиша и на лс също  Simple Smile

# 65
  • на пъпа на Златията
Чудесни градини сте показали, браво!
При мен всичко беше добре, докато не се появиха голите охлюви, при това в микроскопични размери, но адски гладни!
 Люлин ,
Значи и преди и сега съм ползвала скипер за охлювите и за скакалците, за теления червей.
Значи преди скипера беше много ефективен. От няколко години не е.
Разликата явно е в изискванията за производството му . Преди се е произвеждал и се е разтварял във водата и от там е отивал в земята. Сега не се разтваря във водата. Сигурно и отровата в него е намалена.
По- рано слагах 1 зрънце на 1 крачка. Сега ако не го сложа в лехата в разсада , както миналата година направих , ще остана без разсад.
При такова нападение  на охлювите , решението е да се забърка БИ 58  с варено жито , захар и мед. И на края на лехата.
Няколко години забравям за лютите чушки.А и изгубих "румънките" направо отрова.
За голите охлюви май ще помогнат и за скакалците . Няма да се докоснат до тях.За теления червей няма как , в земята е. Освен да се полее . 
Така че намерете си от "румънките" и не забравяйте тая година да сеете. 

# 66
  • Варна-София
Честит празник на труда. Казват, че от днес до края на годината все едно работим за себе си. Дотук беше за държавата.
Аз продължавам да садя доматки. Разсадът, който бях дала за доотглеждане на баща ми "вятър го вее на бял кон". Обветрен, изпонащипан от врабци, преполиван - изобщо жив да го оплачеш. Но е Оптима - 20 ст. семката и ще го садя, дано да се оправи.

# 67
Честит празник на труда. Казват, че от днес до края на годината все едно работим за себе си. Дотук беше за държавата.
Laughing Колко успокоително! Как са го изчислили като данъка е само 10%, ДДС "само" 20% и т.н.? Laughing
Аз съм посещавала много музеи, хоби ми е, но най-шокирана останах в един музей в Южна Каролина в отдела за робството. Приликата с днешно време е поразителна, че и... айде да не се отплесвам...

Прегледах последните 20тина страници, от как съм питала що е това "пикиране", но уви не видях някой да ми обясни поне в един ред. Та, отново питам, ако има желаещ, много благодаря.

Цитат
Цитат на: Oфeлия в Пон., 07 Апр. 2014, 18:01
Защо без печурките? Мен честно казано ме е страх да ям каквито и да е гъби, освен култивираните печурки. Знам колко са вкусни, ама ако някой гъбар не ги е разпознал добре...  Rolling Eyes  Embarassed
Преди време ми попадна една статия, че печурките предпазват от рак и всъщност са си много полезни, нищо че са толкова обикновени. При това ефектът се постига с минимални количества.
Oфeлия, белите и кафявите печурки нямат голяма хранителна стойност. Иначе са много красиви, издържливи, с добър търговски вид и лесни за гледане. Накратко, много изгодни за търговия.
Не бива да се страхуваш от това да си купуваш от другите видове, които са и по-ароматни и по-вкусни от печурките. Почти всички са култивирани, в това число кладница, шийтаки, майтаки и т.н. В България се срещат на пазара и диворастящи, те се проверяват щателно. До сега не съм чувала някой да си е купил гъби и да се натровил в България.

hjkl;, има един вид лечебна печурка, мързиме да я търся у дебелите книги на латински, която има изключителни качества по подобие на придобилите известност като японски или китайски лечебни гъби (които не са такива, но първо там са им разкрити тези свойства). Но това не са тези печурки, които са по търговските щандове по пазарите и хранителните магазини.

# 68
Камино,извинявай!Пикиране означава едно поникнало вече растение да го пресадиш в отделна саксийка или кофичка или в пръст в така наречения ястък.Целта е да пусне по добра коренова система.Дано да ме разбереш.Ако някой може по добре,моля да пише на Камино.

# 69
# 70
Здравейте!  wavey
Сега открих темата и искам да ви помоля за съвети за отглеждане на пащърнак. Нашият става много груб и жилав. Благодаря предварително!   bouquet

# 71
Страхотен кеф, страхотно удовлетворение - от едно букетче червени "бонбонки" http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.33094745
 Grinning
Този дъжд е истинска благословия за моята градина. Песъчливо е и не се задържа водата. Половин час, след като е спряло да вали, можеш да правиш каквото поискаш. Затова пък при сушаво време е мъка. Сега всички семенца, които съм насяла вървят със страшна сила. Това, ако нямаше дъжд, както не ходим всеки ден - щеше да е сигурно 1/4 от сегашното поникнало.

# 72
  • София/Варна
Днес в наше село имаше събор. Осветиха църквата. Цяло чудо след 15-20 години строителство.
Днес валя само три пъти. Земята вече не попва водата. Много мокро. Локвите по улицата ,която не е асфалтирана,започнаха да жабясват.
 Доматите в градината се разболяха от алтернария. Някаква мръсна гад ми изяде краставичките.
Но пък грахта е полудяла и тревата също. Доброто е, че за сега тревата губи. Грахчо вече цъфти.
 Магданоза,копър,цвекло,абе всичко никне яко.
Днес набоцках чубричка, люти чушки, една тиквичка и три краставички,купени от пазара.10 корена купешки домати, за които продавачката се закле, че ще ядем домати след 50 дни.
Насяла съм боб в кофички и масво е нанинал. Дано да не вали много тия дни за да го метна в градината.
Бушката в момента ти завиждам за песъчливата ти почва.

# 73
А при мен чубрицата цъфна...насяла съм я ( всъщност мама ми я преся0 като цвете навсякъде из градината между цветята. Догодина така ще са и другите подправки

# 74
Герундик,руснака от който''преписах"(така да се каже)високите лехи,точно от същотото като теб се оплакваше-много дъжд и влага,а почвата до едно време пропуска.Може би не е лошо до година да направиш висока леха на ранните домати и краставички и да им слагаш найлон и някой постелка вечер.Ако има от къде да вземеш и оборска тор -още по добре!Трудно е да се бориш с особеностите на климата без специални оръжия. Simple SmileПри мен има ефект така,че пробвай. Не давам на дъжда да ми дави доматите .Стъклата и найлона ги предпазват.(когато валя много дни аз даже ги поливах веднъж)Само не знам с материала как са нещата,защото при мен е лесно-само разглобявам стари оръжейни сандъци,тук там някой гвоздей и готово!

Последна редакция: пт, 02 май 2014, 00:08 от reni7377

Общи условия

Активация на акаунт