(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 401
  • 753
  •   1
Отговори
# 720
Rumi_alex, всичко е волна програма. Вълкът ти е дал един вариант. Ние сме забили стари водопроводни тръби по около 2метра и на тях сме вързали кенчетата с някакъв здрав конец като кенчето е пробито с шило (така дрънкали повече според мъж ми Mr. Green)

# 721
Доста стари тръби занесох на вторични. Мина ми през ума да ги ползвам за домати, но при мисълта, че ромите ще влязат в градината и ще ми изпомачкат доматите заради тръбите, се изприщих.

# 722
Вълчо този Чер Старозагорски боб за зелен ли е или за зрял боб?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Вили, благодаря,че ми отговори макар малко вече да се обърках! Crazy(Относно алтернарията и картофената мана)А  наистина на увехналото домати има леки лилавеещи жилки.

# 723

За зелен, от години гледам само такъв. Тъмнозелени, сплеснати шушулки, без лика и люспи. Има и други сортове такива, но това, което го отличава е аромата на зелен боб. Като заври половин тенджера вода с една шепа сол, и като го пусна вътре, къщата ни замирисва и ми се прияжда.
Даже така бланширан си го хапвам, с лук на лунички и оцет.
А има една зверски вкусна рецепта със зелен боб. Бланшира се както казах горе, цял, само почистен в крайщата, после се топва в царевично брашно всяка шушулка сама и се запържва от двете страни до зачервяване. В пшенично брашно става, но цветът не е златисто червен, а златисто кафяв след изпичане. А, и пържен в свинска мас е по-вкусен, отколкото в растително масло. Трудоемко е, но е голям гевезелък и върви с биричка по мръкнало. А пък ако печката е на дърва под някой навес, лятна кухня, или тигана на барбекюто, хептен. Не се бърка, а всяка шушулка се пържи от едната, после от другата страна. И не му трябва много като тиквичките.

# 724
Като гледам снимките, аз съм най-назад с градината. Днес набрах малко грах. Вече му посвикнах кога е за бране. Сигурно в крайна сметка ще успея да набера за едно пилешко с грах  Laughing.
Вълк, ще ме караш догодина да сея и Чер Старозагорски. Няма притки, няма лико и люспи - много добре. Иначе при нас също много върви пържен, но изобщо не ми е идвало на ум по твоя начин. Като върже тазгодишният, ще опитам, дай Боже. Simple Smile
Ягодите ми от семена значително увеличиха размера на листенцата, особено тези, които бяха пикирани единично и пресадени със земята от кофичките в лехата. Другите, които бяха по 3-4 коренчета се чудя дали да ги разреждам, дали да пресаждам.  newsm78 Малко по-дребни и жълти изглеждат, но като цяло са добре. Това ми е най-голямата играчка от февруари насам.
Цвеклото и марулите много се кефят на дъжда. Репичките почти свършиха, останаха като за една салата може би. Бях се притеснила, че скакалците ще нападат цвеклото, та е насадено доста близо растение до растение, но в движение ще мисля дали да скубя. Зависи колко мощни листа ще изкара. Съвсем го бях отписала, че ще стане нещо.
Тиквичките също се развиват добре. Продължавам да събирам охлюви всяка сутрин. Не съм сигурна дали поникна някоя тиквичка от обикновените. Повечето семена бяха от режещите се. Сея ги за първа година и изобщо нямам представа какво да очаквам. Ако сте гледали такъв сорт, споделете режете ли от тиквичките или ги отрязвате изцяло? Не, че моите са вързали, но да си набера информация. Simple Smile
Нещо изпуснах връзката на лилавото по доматите. Моите по едно време имаха по един лилав лист, но сега не виждам. Добиха вече онзи нормален зелен вид на домати. За цвят се оглеждам, но още не са цъфнали. Имат срок до края на септември да вържат и да наедреят поне (дано не се разболяват, разбира се).

Последна редакция: ср, 18 юни 2014, 22:09 от Анонимен

# 725
  • София/Варна
alys и моята градина е светлинни години назад от тези които се виждат тук. Аз до сега само грах и ягоди съм брала. От граха съм изключително доволна. От две пакетчета до сега 2,5кг. и има още. Догодина ще сея повече.
Но примерно тиквичките ми паднаха изгнили няколко плода и предната седмица докато не валеше цъфнаха две и май ще се задържат.
Краставиците не вървят, на доматите втора китка сигурно ще им падне покрай тия дъждове. Абе трагедия.
Рени не мога да пусна снимки защото не съм влизала от няколко дни в градината, че ще ми трябва лодка.
Вълк леля ми ти е комшийка,мама живееше преди няколко години там. Само по описанието за градинките зад блока и кошарите реших, че сте съседи, но след като си призна,че става дума за Орел се потвърди догатката. Като малка много ходех там, но да си призная никога не съм си "познавала" от градинките зад блока. Само едни джанки опосквахме.

# 726
Хихи, Герундия, повече грах ще сееш, пита се къде при нас. Simple Smile Моите засети зрънца бяха малко и като гледам каква площ заема... Четвърта градина ММ едва ли ще разкопае  Mr. Green, пък трябва ограда, изобщо... тц. Тази, в която има леха с грах е експериментална и мисля в нея да има повече касис и малини, пък и лозови пръчки набодох, ще мислим.

П.П. Дали от дъждовете растат толкова бледи листенцата на нектарината?

http://prikachi.com/images/340/7409340c.jpg

Последна редакция: ср, 18 юни 2014, 22:11 от Анонимен

# 727
Alys и  Gerundiq,и през други лета е толкова студено при вас или тази година е изключение? Като знам колко съм  се оплаквала,че съм в Северна България и всичко закъснява малко се засрамвам от нетърпението си!Дано вече се постопли и да успеете с доматите до август,септември.Мои приятели живеещи в Троянския балкан тази пролет си направиха малка оранжерия и са много доволни-казват,че с месец са по напред с развитието на насажденията.Та в този смисъл може пък някой ден да помислите за нещо такова!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Вълчо,предполагам,че  мога да намеря такъв боб.Ще се възползувам и от рецептата. Grinning

# 728
вчера се чудих какво да ги правя тия ягоди,толкова ластуни че ужас,и тъй като ми е за първи път и нямаше кой да питам започнах да ги режа тия ластуни незнам дали е правилно  под черен найлон са  , какво ще кажеш Вълк  newsm78

# 729
  • София/Варна
    Рени аз от миналата година съм се замислила за оранжерия, но ще стане чак като си довършим къщата, че към момента не е изолирана отвън, на тухла е. На първо място е топлото за децата и после за доматите.
   На нас тук ще ни е трето лято и нямам много наблюдения за климата, но като цяло дори и да е добро лятото/каквото беше първото/ разликата между дневната и нощната температура през лятото е 15-20 градуса. А много се оплаквах тук, че миналата година края на август и началото на септември сутрин беше 6 градуса.
  Но твоята градина изглежда страхотно. Аз нямам време да се занимавам толкова. Но кефа да си отгледаш нещо от семенце и после да го гледаш как расте, а пък и накрая ако си скъсаш нещо е незаменим. А и работата ми е свързана с много висене пред компютъра, говорене по телефона и нерви и мога истински да си почина само докато си чопля в градинката.
  Миле махай ги ластуните, освен ако не ти трябва разсад от нови растения. Ако не ги махаш от едно растение могат да се получат и 20-30 нови растения. Някъде бях чела , че яготите които раждат два пъти в годината, трябва след като се прибере пролетния плод да се окосят, за да се образуват хубави плодове за есента. Какво значи да се окосят не ми е много ясно, но тази година ще пробвам с половината ягоди, за да видя какъв е ефекта.
Мале какъв дълъг ми изглежда поста, като излиза на половин екран.

# 730
Рени, малко повече закъсняваме с градината от миналата година, но общо взето тук е така. Оранжерия сигурно някой ден ще направим. Наши роднини недалеч имат вече домати в оранжерията, т.е. всичко е въпрос на организация и запретване на ръкави Simple Smile. Миналата година в началото на юли имахме краставици, а домати през август. Важното е да станат, а месец по-рано или по-късно, нямам претенции. Зеленийки имаме в изобилие. Но определено има повече дъждове от миналата пролет. Всяко зло за добро.
Вълк, а зеления фасул на гнезда по 4-5 семенца ли го сееш? Ако намеря семена, може още тази година да пробвам мъничко. Тук прочетох, че може до 20 юли да се сее.

# 731
Ами то в тия дъждове, когато го посееш. Аз съм малко изперкан, та педантично ги слагам по 3. Ама няма 4, няма 2. От лявата шепа в дясната, пакетчето в джоба, по 3. И в гнездо да са близо, защото задружно надигат пръстта и се показват. Ако едно е някъде доста встрани, сякаш му е трудно. Бобът е от двусемеделните, които си изкарват двусемеделието отгоре, за разлика от граха например, та се сее по-плитичко и да има влага в почвата. Аз дърпам една брезна, като за чесън. Пускам три, бутвам с крак пръстчица върху тях, и със същият крак стъпвам отгоре. На следващите три с другия крак, и така се получават долу-гори през двайсет сантиметра. Настъпвам ги за фулконтакт с влажната почва. Но не е хубаво да е кално, защото като засъхне това настъпаното, не могат да го пробият.
От тия си купих http://sortovisemena-bg.com/units/%D1%84%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%BB … %D0%B8.html?u=201

Последна редакция: чт, 19 юни 2014, 08:58 от Вълкът с дълъг ник

# 732
  • Сливен
Някой питаше за ягодите - режат се ластуните на всички новозасадени ягодови растения за да не се изтощава растението. На втората година може да си оставите ластуни за да имате да разсаждате ягодки.
Аз моите 2-годишни ягоди ги постригах калипсо - офъках ги до сърцевината почти. Ще пиша как са се развили нещата след пострижката. Mr. Green Уж ще трябва да плододадат втори път.

# 733
Благодаря на всички за отговорите и предположенията.....май всяка причина може да е.
Свекърва ми ги колтучи, преди да ги върже.
Мъжа ми ги натори с оборска тор, уж била добре угнила, ама знам ли.....
За многото преполиване ....то тук всеки ден вали, те не са успели да изсъхнат, камо ли да стигнем до поливане....    Laughing

Краси, твоите домати ми приличат на напръскани с хербицид-провери по съседските градини дали няма същото.При нас почти всяка година в някое село става така, че вятъра довява пръсканото от самолет за нивите на някой арендатор в градините на хората  ooooh!
Около нас няма градини и близки съседи, вилата е на края на селото, има хълм до нас, който не става за обработване, но не изключвам и това да е.
Явно, нищо не мога да направя, ще си чакам да видя какво ще стане.
Иначе, другите неща вървят, бавно и славно, но пак добре-чушки, моркови, краставиците, броколи, тиквички, тикви, картофи, подправките....
Рано ли е да мятам корнишоните, или вече може?Че ние си правим доста кисели краставички и ми се ще да опитам и тях да отгледам.

# 734
  • на брега на Дунава
При мен природата изобщо не е благосклонна тази година.Два пъти садих домати ,защото два пъти имаше град и потоп.Сега имам "нещо" като домати , които пръсках с ридомил голд , защото се разболяха от картофена мана.След втората градушка събирах листа и цветове из вадите и ми се плачеше.След сериозно орязване и подсаждане за трети път имам растения по една педя /новите / и сериозно окълцани /старите / , които са и болни , и сега почват да цъфтят.Ако изобщо нещо стане ,няма да има домати преди август.Тъжна картинка , но не се отказвам
.Сега давайте съвети освен зелен боб ,моркови и краставици , какво още мога да насея /насадя / тази неделя. Разчитам на идеи от вас,защото не ми идва нищо на ум.
Най ми е мъчно за пипера .Бях направила разсад на различни сортове ,включително шоколадов и лилав, и изглеждаше чудесно .Сега имам дръжки със сгърчени листенца и няма да го бъде,освен някое коренче, може би..

Общи условия

Активация на акаунт