(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 456
  • 753
  •   1
Отговори
# 735
Царевица, тикви, червено цвекло

# 736
От мен предложение за зеле. Става за готвене, за салатка и за бидон. Grinning

# 737
Вълк, благодаря!
Алана, много полезно ми е това за ягодите. Моите са тазгодишни и плододават. Като ги садих, бях оставила само сърцевината (така ми казаха) и сега са поизкарали листенца, но още нямат ластуни. Значи догодина ще размножаваме. А насадих няколко коренчета неизвестен сорт ягоди. Карат само на листа, няма цвят, няма ягоди, сигурно са някакви късни  newsm78.
Няколко домата бяха плонжирали от дъжда и позабих малки колчета, попривързах. Има един цвят  Grinning, култучих ги вече втори път, нищо, че са малки. Всички имат пъпки, както и пиперът се кани да отвори цвят. Две тикви разтвориха цвят, приятно за окото поне, ако не друго. Събирах отново червени бръмбарчета по картофите. Гледам картофите тук-там имат заболели долни листа. Изкърших някои, но много се лепи по обувките калта, та не ми се газеше повече. А един картофен храст имаше доста нахалници охлюви, опоскали са го здраво.  #2gunfire
За предложенията за сеене - алабаш (червеният като че ли се води късен сорт), късно зеле Кьосе, малко по-нататък ряпа и китайско зеле (много ми е мерак да видя какво ще излезе). Интересно, че зелето ми е поникнало (разсада за късното), а на същата леха алабашът не ще. Чак пък толкова да не се обичат  newsm78. Насяла съм и в две отделни кофи, които са в градината на пек и студ (каквото дойде Simple Smile) и там алабашът е поникнал. Може почвата да е с различни качества.

# 738
  • София/Варна
alys колко ти е голям разсада за късното зеле, моя сега започва да показва първи същински листа и се чудя дали пък не закъснявам.

# 739
Хе-хе, Герундия!  Grinning Моето зеле още няма същински листа.

# 740
 ТЮХ ! ! !    МХ,много жалко за труда ти!Ама аз защо си мисля,че ти имаше мрежа против градушка newsm78?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Вълчо,ще ме извиняваш но ще правя тази вече рецептата ти и да питам нещо-потапяш боба в царевично брашно а не разбрах в яйце дали първо трябва или само брашното?И другото-рано ли е за червеното цвекло ако го искам за късна есен?                                                                                                                                                                              Амика,ти ме запали за ряпа Дайкон и като дойде време за посев свиркай!

# 741
  • София/Варна
Рени този боб се прави както се прави цацата. Солчица и брашно. Става точно толкова пипкаво колкото цацата, но е много готино.

# 742
Gerundiq моите ягоди са от тази година ,разбрах за ластуните ,но и листата  ли да режа  newsm78,днес махнах три корена домати със завити листа и засадих нови ,напръсках ги с био тор която си купих от сортови семена ,някой ползвал ли е такова чудо ?имам и болни зелени домати забравих да снимам а ги скъсах и хвърлих ,но все едно има  молец вътре ,направоооо #2gunfire и пипера е болен отдолу му изкапаха листата,а така цъфтеше  ooooh! малко кортофи снощи изкарах да ги пробваме,поне патладжана и фасула са добре за сега  Thinking

# 743
Все забравям да споделя с вас практиката на една възрастна жена с доматите!След всеки дъжд и преди пръскане окъпва растенията с душа на маркуча за поливане.Преди няколко години бях пробвала това,но после забравих и така доскоро.От няколко дни след всеки порой излизам и измивам всичко-отнема ми десетина минути само.Ще кажа и защо пак се върнах към това.Няколко души забелязахме ,че след всеки пореден период на дъжд се разболяват все повече видове-черници(черни и жълти петна по листата),ябълки,сливи, кайсии(изгниват още преди узряване и падат)подправки,зеленчуци всякакви,а най фрапиращо за мен е,че има мана и по ореховите листа,които по правило най малко боледуват(все пак съдържат толкова йод!)Тъй,че когато и който може и възможностите му позволяват-къпете растенията след дъжд.Тази баба все обясняваше хубавите си домати и с това дъждуване.Ще пробваме пък ще видим-повече хора,повече опит!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Най хубавото от моите високи лехи тази година е,че колкото и да вали лехите не задържат многото вода и бързо дренират корените на растенията.(да не говорим за това,че не копая и нямам почти никакви плевели с изключение на пипера)                                                                                                                                                                                         P.S.Да не го приемате като някакво самохвалство-просто споделям опит,до който стигам бавно и с много грешки.

Последна редакция: чт, 19 юни 2014, 16:06 от reni7377

# 744
Рени, продължавай да споделяш. Всички имаме какво да научим. Дали ще го прилагаме, зависи от възможностите и условията. Гледах прогнозата за следващите месеци. Не знам колко може да ѝ се вярва, но почти няма дъжд. Преди малко отново заваля силно.
Герундия, загледах зелето Simple Smile - има по един миниатюрен същински лист.
Не издържах и извадих един морков. Има какво да се желае още, но го хапнах вече  Mr. Green. На шума са го докарали, дано и на вкус станат хубави. Ако ми препоръчате фирма, от чиите семена ще получа моркови с обло крайче, пишете. Не съм сяла островърхи моркови (според картинките на семената), но това се получава.
http://www.img-share.eu/f/images/9/DSC02353JPGIXEXcev.jpg

# 745
 Hug Моя съседка каза да орежа част от листната маса на морковите за да растат на плод.Ще пробвам на част от тях,че ме е страх да не ги унищожа. И при мен какъвто и сорт да засея,все по един начин изглеждат-ДРЕБНИ. Laughing

# 746
Много е рано още да ви са едри морковите. Заоблени отдолу са сорт нански, но когато са малки още, не са заоблени. Тоя корен надолу е основен и стига на доста дълбоко.

# 747
  • на брега на Дунава
Благодаря на всички за предложенията за сеене.
Нямам мрежа против градушка.Канех се д а слагам и тя ме изпревари.Догодина обаче ще имам конструкция от постоянни колове и опъната на тях мрежа.Имам твърдото обещание на ММ.
Вълчо ,за царевица и тикви не е ли късно вече?
Зелето при мен не става много.Расте ,но не иска да прави глави.
Купих зелен боб Старозагорски чер и копър.

# 748
  • на брега на Дунава
Забравих да питам . Късно ли е за воден лук от разсад ?

# 749
Ами те температурите и дъждовете са такива, че изобщо не личи, че сме юни. Мисля, че ще станат тикви и царевица. Сложи ги предварително да покълнат, ще спестиш малко време до поникването им.

Общи условия

Активация на акаунт