(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 775
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
  • София/Варна
krater от към Сливница е. Предната седмица на  закритата част имаше доста сергии с разсад.

# 136
Тая сутрин в Делиормана бе точно 4°С. За седмица дъждове краставичките и тиквичките не са мръднали, стоят на две листенца. Всичките други се кефят - репички, салатки, лук и магданоз, моркови. Ще чакам да ипръхне за боб зелен и тикви цигулки. Прасковите си накъдриха листатя.

# 137
Вчера намерих един пост от миналата година, май месец за репичките и разбрах, че обичали прохладно време и къс ден. Сега ще мисля как да излъжа евентуално моите, които искам да засея тези дни. Пишеше, че може да се завиват с черна хартия привечер по рано и да се отвиват през деня по-късно. Дали някакви вестници или списания да използвам за целта... Приемам идеи Simple Smile.

Относно торенето (Marsy Green питаше в поста си) - хубаво е да се тори всяка година, независимо, че почвата е отпочинала. Миналата година решихме да не торим, но после поливахме корените на зеленчуците с разтворена тор. Не им беше харесало това, че няма нова тор. Ползваме тор от овце и магаре, която е отлежала.

# 138
  • София
krater от към Сливница е. Предната седмица на  закритата част имаше доста сергии с разсад.
Благодаря, днес купих кервиз и чубрица.

# 139
  • Нейде из лудите гори...
Благодаря, ще видя как ще наредя нещата с торта, от къде ще взема и тн. За сега съм "отделила" около 40 квадрата експериментално поле.  Мисля да се пробвам с доматки, пиперец, зелен боб, чудя се дали съм изпуснала граха...  Rolling Eyes Имам разсади домати вече, дали да ги засея днес/утре преди дъждовете или да изчакам да се извали уикенда и тогава?

# 140
Имам разсади домати вече, дали да ги засея днес/утре преди дъждовете или да изчакам да се извали уикенда и тогава?

Засади си доматките по-дълбоко и им направи тунелче... Така хем ще са на постоянното си място и ще растат, хем ще им контролираш водата и ще можеш да ги пазиш от евентуални застудявания и градушки...

# 141
.... Прасковите си накъдриха листатя.
и аз имам проблем с праскова - листата започват да се къдрят! #2gunfire как да я спася от това? тя е много изтормозена - в нашия край не виреят(трънско), но я имам от 14 години - едно хилаво дръвче, което всяка година ражда по около 20-тина праскови, които са много вкусни!

# 142
  • Пазете Гор
... чудя се дали съм изпуснала граха...  Rolling Eyes

Да. Изпуснала си си сроковете за пролетен грах. Грах може да се сее през цялото лято, само че силно страда от горещините и добивите са минимални, колкото за допълнение към гювеч. Аз съм сял втора култура - в началото на юли  - цяло лято се чуди и израсна и наля шушулките през ноември чак, заедно с дюлите.

...
Да ви питам относно безколовото домати - тъй като за първи път се сее такова нещо в нашата градина. Сях семенцата на редове като се старах да не е много гъсто в нещо като ястък. Колко голям трябва да стане разсада ( или на колко листенца) , за да се вади от него и да се присади на неговото място? Трябва ли да се прорежда по някакъв начин, за да расте правилно? И  накрая по колко корена се слагат и на какво разстояние в редовете и между редовете? ( То още едвам се показва от земята, ама аз да питам  Joy) ...

Безколовите домати обикновено са консервни сортове, макар и не само. Например аз садя Трапезица без никакви конструкции и го ползвам за салати. Та: при консервните сортове не рядко не се ползва разсад, а се прави директна сеитба, на гнезда, от сега докъм 20 май. Може и по-рано, разбира се, но доматките стават по-водняви. На някои маеста може и доста по-късно.

Според площите и навиците се избира различна схема за засаждане - при консервни домати аз практикувам на слята повърхност, тоест без редове, без нищо, само  ниски тирове, колкото да не ми изтича поливната вода. Бера наведнъж или максимум два пъти. Ако предвиждаш неколкократно обиране, или каквито и да е други обработки (разумно е за консерви да се ползват сортове, които не се култучат), то може да се помисли за някаква схема ( в книгите пише 100-140+60/25, демек дву- триредова лента, с разстояние между лехите 100, между редовете 60 и между растенията в реда - 25). Аз подхождам доста творчески към схемите за засаждане, едно намалявам, друго увеличавам и така

С две думи - схемата за засаждане зависи от площта, сорта, навиците, че и от климата.

Имам разсади домати вече, дали да ги засея днес/утре преди дъждовете или да изчакам да се извали уикенда и тогава?

Няма нищо по-хубаво от Божията поливка на току-що засадени зеленчуци, стига да са пикиран разсад с хубави корени. Бих насадил преди дъжда.

Аз насадих половината домати днеска. Много, ама много съм доволен.

# 143
Благодаря за отговора , Куркума!
Явно трябваше да питам преди да сея, но вече е свършено и каквото се получи  Praynig Дано по-голямата част от това, което преместя после се хване. Ако ли не мисля, че ще имам и резерва за повторно засяване, че съм сложила цели 4 сорта и като ги видях по колко много са избили се чудя , че няма да имам място къде да ги местя после. Ама нали ми е за първа година ми се прииска от всички безколови да пробвам, че да зная кои са по-вкусни. Заложих на Рома, Трапезица, Николина и Пирамида

# 144
Куркума, прекрасни дюли!
Моите миналата година всяка трябваше да я изрязвам...
Дай някакъв съвет как ги гледаш?

# 145
Докато препрочитах последните 2-3 страници от темата, изникнаха още въпроси. Както при краставиците, вероятно и при тиквичките има мъжки и женски цветове, съответно първите без плод  newsm78. Според моя позната трябвало да се късат мъжките цветове. Дали е така? И още за тиквичките - четох, че се късали листата след завързалата тиквичка, за да връзват повече. Правите ли го?
Безколови домати не сме садили. Садя само два сорта - розови и средноранни Калина. От розовите си оставям семена, а Калина купувам, защото са хибридни. Растат много нависоко (ако ги оставя, сигурно ще минат 2 м) и след 4-5 китки ги късам отгоре Стана ми интересно за Трапезица - колко високи израстват? Култучат ли се?
Трета година сме с капково напояване и сме много доволни. Миналата година дори не правихме редове, а на равна повърхност садихме.

# 146
  • Пазете Гор
Трапезицата се самозадънва след трета-четвърта китка. Ако и се направи нисичка опора може да стигне до пояс, ако е без опора  - по някое време полягва на земята. Не се култучи! Вкусен е, със доловима сладост, а плодовете са красиви, със заострено дънце, здравички - чудесни за пазар. Не са много добивни , де. каквото и да говорим, обаче, положението с качеството на семената у нас е такова, че за сортови белези гаранция няма.

Тая година експериментирам със семена от Сърбия, засега съм доволен - никне поголовно и в срок, здраво растения. Ще видим.

Разбира се, че тиквичките имат мъжки цветове. Те цъфтят всеки ден, доста повече от женските са. Не бих късал, не виждам полза, даже вреда може да си докараме, защото намаляваме материала за опрашване. Броят цветове от различните полове според мене е генетично определен, при едни сортове са повече, при други по-малко, на око при българските сортове са 5:1, а при някои тъмни са 2:1 в полза на мъжките цветове.

Никак не ги гледам дюлите, rozamunda_2001. Не ги харесвам като плод, пък и дръвчето ми е старо и болно, хем от стипчив и кисел сорт. Повечето плодове са увредени, ама понеже ражда много, та може да се отберат щайга-две читави дюли  - за компот и аромат в плодовата ракия на баща ми. И за разни натюрморти с  грах, примерно.  Wink

# 147
А аз ги режа на парчета, суша ги и после ги слагам в чая - страшно е ароматен и вкусен.

# 148
alys, можеш ли да ми разкажеш малко повече за капковото ви напояване, много ме интересува, а не разбирам много, но съм и "мъжо"вкъщи и трябва да реша този въпрос.

# 149
alys, можеш ли да ми разкажеш малко повече за капковото ви напояване, много ме интересува, а не разбирам много, но съм и "мъжо"вкъщи и трябва да реша този въпрос.

За капковото купуваме тръби на фирма Azud. Има кафява с дупки през 33-35 см, а има и черна без дупки. Продава се на рула. Пазаруваме в нета. Тази с дупките пускаме в редовете, а другата е водеща, така да се каже. Освен тръби се купуват кранчета, колена, тройници, съединители и тапи, също колчета (без тях тръбата се огъва накъдето си иска). Трябва да имаш ВиК нюх и опит малко, за да си направиш системата. Не се сглобява много лесно, аз не успявам сама. След прибиране на реколтата прибираме всичко и напролет отново разпъваме, сглобяваме, преправяме. Едвам си спомнихме кои тръби откъде са, защото и за дръвчетата сме направили (е, не за всички, защото мястото ни е голямо). Тъй като капе по малко, почвата не се натъпква излишно и почти не е нужно окопаване. Миналата година лекичко прекопах, де. Плевя в началото и после като дръпнат растенията, плевелите нямат думата. Капковото може да се захрани с вода от големи варели, примерно, които да се пълнят с вода, която да се топли от слънцето. Има и други неща около капковото като регулатори на налягането на водата, разни джаджи да пускат и спират водата при определено програмиране, но караме без тях.
Куркума, благодаря! А късаш ли листата на тиквичките? За доматите разбрах. Нямам място да си лежат по земята Миналата година направихме скеле за доматите, краставиците и зеления фасул, защото иначе само с колци натежават и не мога да се справя с тях като започнат да падат на различни страни. Зеленият фасул така беше обвил цялото скеле, че вътрешният от трите реда не виждаше слънце. Не знам какво ще го правя тази година. Настоявах да засадя само 2 реда, ама половинката иска пак три.

Общи условия

Активация на акаунт