ХИПЕРИНСУЛИНЕМИЯТА - въпроси и отговори! Тема № 11

• 60 091
  • 765
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Gyulcem Метформиновите препарати се изписват също и за подобряване на качеството на яйцеклетките в много ин витро клиники. На запад ( надявам се скоро и тук)  метформина е препоръчителен да се пие до 12та седмица тъй като високият инсулин може да навреди на ембриона. Така че препоръчително е по време на опити за бебе жени с ИР и и поликистоза да пият метформин, повечето гинеколози/ендокринолози го спират след положителен тест, тъй като не е официялно разрешен в БГ, аз не го спрях по съвет на гинеколога ми, ендото искаше.Риск от увреждане винаги има, даже и от един парацетомол, но при нас по скоро помага! Ако не се пие повишава се риска от мисед/ куха бременност.

Момичета, абе я кажете някой кекс, сладки като за нас? Да се усетим и ние хора по време на празници  Heart Eyes

# 706
  • до едно тепе
Еее Маце ти пък нищо не искаш Laughing Мисля, че може да си направиш нещо сладко като замениш захарта с фруктова, но едва ли ще уцелиш съотношението от първия път. Друг е въпроса, че и фруктовата не се смята за особено полезна Peace
Не знам доколко е позволен при нас кленовия сироп newsm78 Мисля че има и 100% такъв Thinking
И двата пъти забременях с метформин. Сина ми е нормално почти 3 годишно хлапе, което го тресе детския пубертет Laughing. Надявам се и с бебето всичко да е наред. Rolling Eyes Мисля,че ако не бях пила метформин щеше да ми е по-трудно забременяването. Особено сега втория път на фона и на Хашимотото Rolling Eyes

# 707
  • София
Трябва да намеря стевия на прах newsm78, има най нисък гликемичен индекс и не влияе на инсулина. Ако измъдря нещо ще споделям рецепти newsm78 че и ние хора  Laughing

# 708

Момичета, абе я кажете някой кекс, сладки като за нас? Да се усетим и ние хора по време на празници  Heart Eyes

Много е трудно намирането на нещо сладко като за нас. Аз хапвам шоколад и бисквити с малтитол, има нисък ГИ  Peace
Скрит текст:
жалко, че няма торти с малтитол  Party

# 709
Фруктозата не е полезна ако се яде системно. Един кекс или някакъв друг сладкиш с фруктоза няма да навреди изобщо. Трябва да се знае, че количеството фруктоза трябва да е с 1/3 по-малко от количеството захар в дадена рецепта за сладкиш, защото тя е с 30 на сто по-сладка от захарта. Така се намалява и общото количество калории. Но пак казвам - еднократно, а не всеки ден.

# 710
Маце, на запад метформина се спира веднага след положителен тест.  Peace Не е доказано, че предпазва от мисед, но при жени с повече от три миседа и липса на причина се пробва. За това и не винаги има ефект. Също така без наличие на ир в нито една клиника не биха изписали метформин за подобряване на качеството на яйцеклетките. И последно инофолика вече се предпочита пред метформина, ако има непоносимост. Също така се изследва витамин б12 в случай на бременност, защото метформинът пречи на усвояването му, а недостигът може да доведе до последствия за плода.

# 711
  • София
Маце, на запад метформина се спира веднага след положителен тест.  Peace Не е доказано, че предпазва от мисед, но при жени с повече от три миседа и липса на причина се пробва. За това и не винаги има ефект. Също така без наличие на ир в нито една клиника не биха изписали метформин за подобряване на качеството на яйцеклетките. И последно инофолика вече се предпочита пред метформина, ако има непоносимост. Също така се изследва витамин б12 в случай на бременност, защото метформинът пречи на усвояването му, а недостигът може да доведе до последствия за плода.

Не съм съгласна с това написано, нямам време сега да ти покажа и съм чрез таблет, но съм чела много научни статии и чуждестрани форуми за да напиша това което написах. Инофолика има много слабо действие върху инсулина, аз говоря за жени с ПКЯ че им се изписва метформин.Нищо не е доказано че може да преотврати мисед но се твърди в голям процент че помага. Но в крайна сметкас всеки да си слуша доктора Peace

Поли аз затова ще потърся стевия на прах, и аз знам това за фруктозата.

# 712
  • Живее на Луната
Момичета, инофолика е хранителна добавка (инозитол и фолиева к-на), той не е лекарство каквото е Метфогамата. Нека не се заблуждаваме, че при-по сериозни състояния може да се лекуваме само с него.  Peace

# 713
Нищо де, аз си казвам мнението на база личен опит, не на фона на четено. Пък всеки да си прецени как да процедира! Гарантирам ти, че нито в Австрия, нито в Германия ще ти позволят да пиеш метформин след видяна сърдечна дейност. Казвам пизволят, защото в тези страни без рецепта ме може да се купи четформин.
Бела, при спкя не винаги инсулинът е причината. При мен явно не е, щом съм бременна. Нещата са индивидуални. Някои жени имат полза от метформина, други не. За това са репродуктивните специалисти да преценят какво да се прави.

# 714

Момичета, абе я кажете някой кекс, сладки като за нас? Да се усетим и ние хора по време на празници  Heart Eyes

Много е трудно намирането на нещо сладко като за нас. Аз хапвам шоколад и бисквити с малтитол, има нисък ГИ  Peace
Скрит текст:
жалко, че няма торти с малтитол  Party

Какъв е този шоколад с малтитол?

# 715
  • Варна
Моята лекарка още преди да направя обременяване ми каза, че ще ми изпише метформинов препарат, защото подобрявал качеството на клетката. Понеже винаги търся и второ мнение, и втора лекарка ми каза същото, макар че тя каза да приемам само по 500 на ден, аз от ваша дискусия като прочетох, че е добре да се приема по 1500 реших, да си пия по 1000 и си купих глюкомер за да се следя. Инофолика лично на мен не ми се отрази добре, когато започнах да го пия, го започнах без глюкофажа, на трети ден след него ми дойде цикъл, на 16-ти ден, продължих да го пия (вече с глюкофаж), и следващият цикъл пак подрани на 14-ти ден, и реших да го спра, пия си отделно фолиева киселина. Вече 30-ина дни нямам цикъл, но на 15-ти ден нямах и овулация, и лигавицата ми беше много тънка, а кистичките бяха намалели, но не с вагинален ехограф, бях на коремна диагностика, понеже имам песъчинки в бъбреците, но предполагам, че и този ехограф е добър, след като хваща песъчинки. Та се чудех много дали инофолика е предизвикал спукване на кистички, но не искам пак да го пия и да ми идва на две седмици. Все пак искам ову, сега се надявам да съм имала късна такава.  Praynig

# 716
Момичета, като ви чета, си давам сметка, че ситуацията при всяка е различна и сложна. Към това се прибавят и собствените ни разсъждения, които невинаги са верни. А и лекарите като говорят различни неща, интернет и той - кашата става пълна.
Инофолик е препарат, който съдържа два витамина. Те имат доказано значение за качеството на яйцеклетките и износването на една здрава бременност. За първи път чувам, че от него цикълът може да идва на две седмици. Това е съвпадение между приема на препарата и някакъв хормонален проблем. При мен например, може да е вече от навлизането във възрастта след 35, когато има един рязък спад в яйчниковия резерв и се наблюдават някои промени в цикъла, но от миналата година циклите ми се скъсиха. Ако преди са били по 28-30-32 дни, сега са на 26-24-22 дни, което е много досадно. Когато това ми се случи миналата година, започнах прием на Инофолик, пих го два месеца и в продължение на десетина месеца след това цикълът ми беше отново 28 дни. Последните два-три месеца пак взе да се скъсява и отново съм на Инофолик с надеждата да се нормализира. Та и моят личен опит сочи, че Инофоликът едва ли е причина за кратките цикли. Пила съм го през цялата си втора бременност, като заместител на метформина и ми е помагал да поддържам кръвната захар в граници. Като цяло съм доволна от него, но и ПКЯ нямам. При тази диагноза е възможно да няма особен ефект, пак повтарям това са само витамини.
А иначе и друг път съм казвала, че ИР сама по себе си според мен не е причина за невъзможност да се забременее. Вече ако е причина или следствие от други болести, тогава комбинацията може да пречи на този процес.

# 717
  • Живее на Луната
Poli, ако обаче ИР е причина за влошаване качеството на яйцеклетките, това не е ли причина за незабременяване?

# 718
  • София
Bell@ то и с лоши яйцеклетки можеш да забременееш, но има голям шанс да не износиш. Аз има една куха бременност и една биохимична преди тази, като за първата не знаех че имам ИР, за втората пиех метформин от 3 месеца. И двата пъти забременях от раз. За тази се старахме доста около 6 месеца.  Аз имах поликистоза която изведнъж мистериозно изчезна, както хормоните ми бпха супер разбъркани, изведнъж след 26-27 години като навърших LH:FSH станаха в перфектно отношение,  нямаше и помен от кистички. Бях 3-4 години на противозачатъчни, на Джаз.

# 719
Поли, абсолютно си права.  Peace За това спрях да чета из разни форуми кой какво мисли, защото първо не аме лекари, второ всяка една картина е строго индивидуална. Отделно, че нещата около забременяването не винаги са напълно ясни и лекарите по някога като нямат идея гледат да се измъкват, обяснявайки нещо, което да звучи достоверно. Откакто съм с двете диагнози си живеех с мисълта, че без метформин и стимулация няма да имам дете. Отидох на контролен преглед, защото вече искахме дете. Лекарката пак ми обясни същото. И докато тя ми е приказвала, че няма да стане, защото не е нужна просто овулация, а овулация с добра яйцеклетка, каквато при спкя в комбинация с ир е невъзможно да имам, аз вече съм била бременна във втори месец. Просто не съм го знаела, защоти цикълът ми е около 35 дни...Въпросната лекарка е един от водещите специалисти по стерилитет и се занимава с това от 30 години, освен че обучава специализанти.

Общи условия

Активация на акаунт