Дискова херния - 10

• 223 200
  • 769
  •   1
Отговори
# 90
Да не казвам голяма дума , но от 5 дена съм като нов няма БОЛКА няма нищо. Тръгнах си на работа седа си карам.
В крайна сметка ме излекува кинезитерапията и ЗИЛ Т.
Успех на всички и не се предавайте.

# 91
И до ден днешен си мисля дали не си направих този проблем с йогата,защото има и доста натоварващи асани,пък и доста практики ми се насъбраха.Като цяло Христов докато гледа диска от ЯРМ каза,че гръбнака ми е хубав,може би е от йогата newsm78.Но на този етап всички са на мнение да спра с нея,а както вие казвате трябва си движение,а аз се чувствам толкова добре когато правя йога,а сега заради това дърпане в крака съм като инвалид.Днес пак съм на кинезетерпия,преди това бях при друг преди седмица,дали не е много скоро след първия масаж newsm78

# 92
Здравейте!
От няколко дни чета темичките за дисковата херния,научих много полезни неща.
Реших да споделя и моята история свързана с ДХ.
Преди 7 години се оперирах , операцията мина без проблеми,възтановяването беше много бързо.
Оперирах се януари 2007 год. , а декември същата година родих малкия ми син. Бременността мина безпроблемно , раждането беше нормално. И така 7 години минаха без никакъв проблем.
Преди месец и половина започнаха леки болки в левият крак, започнах да пия обезболяващи и Милгама, ходех на работа, но болките се засилваха , докато една сутрин едва си движех крака.
Отидох при невролог, назначи ми инжекции, системи и хапчета. Болката понамаля, но все още я имаше. Направих скенер, естествено си го платих, понеже лимита за направления е изчерпан.
Установи се , че се е получил рецидив на същото място , където е извършена операцията,  има и откъснато парченце от диска. Неврохирурга, който ме оперира предложи - пак операция, като ми постави гел, който струва 1.500 лв. Аз ествено отказах и сега се боря с лекарства да се оправя.
Болка вече имам лека, но незнам докога, изтръпването е много силно.
Мисля ако се пооправя малко, да ходя на Поморие, а след това на Павел баня.

# 93
По добре в Павел баня,тука калта действа по агресивно.

Знаете ли дали Марин Маринов оперира?Отзиви?

Последна редакция: пт, 20 юни 2014, 18:54 от genttogsg

# 94
Здравейте, не знам дали питането ми е за тук, но не намерих друго подходящо място.

Ще разкажа на кратко за моите болежки Rolling Eyes . От преди близо 2 месеца започна да ме боли единият крак горе в ябълката (тазобедрената става май newsm78), една пареща неприятна болка , аз съм по цял ден седнала и реших, че нещо от неудобна поза. С времето обаче започна да боли почти през целия ден, да се спуска болката по крака надолу по бедрото. Накрая отидох на лекар, направиха ми рентгенова снимка на кръста - хиперлордоза на лумбални прешлени (огъване на гръб.стълб в кръста) и докторката ми постави диагноза радикулит. Обясни, че на снимката не вижда някакви притеснителни неща които да я наведат на мисълта за проблем с дисковете, после каза, че дори и да е такъв проблема лечението е почти едно и също. И така - изписа ми 7 инжекции Кетонал , Милгама Н, Мусант и Магнезий. След инжекциите имам известно облекчение, тя каза че толкова е и очаквала, спря ги и сега продължавам с хапчетата и допълнително изписа Бруфен (Ибупрофен) за 2 седмици. Каза, че се надявам да ми мине напълно, но ако имам и минимална болка да отида пак. Притеснението ми е, че от преди 2-3 дена имам чувство, че ще започне да ме боли и другия крак а уж се лекувам в момента  Tired.
Въпросите са ми - според вас правилно ли е лечението и толкова бавно ли минава тази болка, пропуснах да попитам докторката не мога ли с нещо да се мажа например със загряващ гел с конски кестен, или да предложите нещо друго. И въобще да ме посъветвате как да се облекча - упражнения ли, почивка ли и аз вече не знам какво ми е необходимо, вие поне сте препатили доста до колкото успях да ви попрочета.

Предварително благодаря ако ми отговори някой   bouquet

# 95
Здравей, относно мазането да ти кажа, можеш да се мажеш в нещо от рода на волтарен, дийп релийф, арника и конски кестен или нещо от този род спокойно по няколко пъти на ден. Ставай на всеки 30 минутки и се раздвижвай от стола. Радикулитната болка по принцип е много упорита и всички болки от този тип се лекуват доста време и отшумяват бавничко. На първата страница има едни упражнения за за разтягане в домашна обстановка, както и упражненията на Маккензи, те може да облекчът нещата, но ги прави бавничко и не се натоварвай.

# 96
evak благодаря ти за отговора, значи ще започна да се мажа с нещо дано и то пооблекчи нещата. Сега ще погледна за упражненията.

# 97
Здравейте,

Когато човек отиде на балнеолечение по клинична пътека или НОИ, води ли се в болничен през това време? Т.е НОИ ще му изплати ли заплатата за дните в които е бил на балнеолечение?

Как точно балнеолечението или калолечението могат да подобрят състоянието при дискова херния, при положение че при това заболяване дисковата херния физически притиска нервните коренчета?

Мерси

# 98
Аз се мажа с дяволски нокът и евкалип има чудесен ефект

# 99
Мерси, ще си го взема и него. Аз иначе имам в къщи от този с див конски кестен и арника.

# 100
Как точно балнеолечението или калолечението могат да подобрят състоянието при дискова херния, при положение че при това заболяване дисковата херния физически притиска нервните коренчета?

Балнео- и калолечение не се прави в острата фаза, когато дисковата херния „физически притиска нервните коренчета“. Тогава лечението е за овладяване на възпалението, предизвикано от такова притискане, намаляване и премахване на отока, който засилва болката. Това обикновено се подпомага с определени медикаменти.

Вече след отзвучаването на възпалението и (силната) болка, когато и самата херния се е посвила и калцирала, по преценка на лекар, а не по наша идея, може да се прави балнео- и калолечение. То съдейства за подобряване на кръвообращението, отпускане на спазмиралата дълбока гръбначна мускулатура (което осезаемо повлиява болката), не бива да се пренебрегва и въздействието на микроелементите и минералите във водата/ калта.

После, ако няма кризи (дай боже всекиму от нас), балнео- и калолечение може да се прави профилактично всяка година. Емпирично е отчетено по-добро общо състояние при редовно такова лечение. Разбира се, като част от комплексен подход, в който влизат и ежедневни подходящи (показани от кинезитерапевт!) упражнения, подходящ работен хранителен и най-вече, двигателен режим, намаляване на теглото, ако е дори леко наднормено, хигиена на ежедневните задължения (особено по повод на вдигане/ завъртане/ навеждане), и т.н.

# 101
  • На планетата земя
Pump 17,искам да питам имаш ли мнение за протрузиите?Сякаш от всичко изчетено до момента оставам с впечатление ,че херниите повече се поддават на лечение,калцират ,свиват се и спират да болят.Ами ние с протрузиите какво?Посвиват ли се тези протрузии,какво се случва с времето с тях?
Извинявам се за безкрайните въпроси,но сякаш тези,които сме с протрузиите тук се борим с болките много по- дълго даже и от тези с големите ДХ, с такова впечатление съм останала.

# 102
  • София
Момичета, здравейте. За съжаление и аз се включвам тук днес. Аз съм със страшен проблем на гръбнака. имах приплъзнати прешлени и бях пред пареза, три години ходих по мъките. Накрая по спешност в Пирогов ми направиха операция на гръбначния стълб, като го стабилизираха с шест импланта. За две-три години проблемът беше овладян, но ето, че от една седмица съм със страшни болки в кръста, снимаха ми пироните да не са се разместили, но на рентгена всичко си беше на място. Предстои ми да направя нов ямр, но искам да попитам възможво ли е това да е дискова херния, нито мога да седя, трудно се обръщам в легнало положение, що-годе като съм права ми е малко по-добре, но болките са ужасяващи, вървят ми от едната страна чак към хълбока вече.

# 103
Pump 17,искам да питам имаш ли мнение за протрузиите?Сякаш от всичко изчетено до момента оставам с впечатление ,че херниите повече се поддават на лечение,калцират ,свиват се и спират да болят.Ами ние с протрузиите какво?Посвиват ли се тези протрузии,какво се случва с времето с тях?
Извинявам се за безкрайните въпроси,но сякаш тези,които сме с протрузиите тук се борим с болките много по- дълго даже и от тези с големите ДХ, с такова впечатление съм останала.

buba_koko, здравей,

Болките в гърба са една от най-мъгливите зони в медицината, защото много често не се намира органична причина за тях, а пък си ги има. Протрузиите далеч не винаги са причина за болка.

Когато обаче са (и протрузиите, и херниите), то обикновено това е поради дразнене/ притискане на коренчетата на нервите. Дразнене/притискане > възпаление > оток > болка. За да намалее болката, трябва да намалее отокът и да се овладее възпалението. Това не става толкова бързо, колкото ни се иска, за съжаление. Някъде бях чела, че възстановяването на нерва върви със скорост от 1 см на месец... И аз имах период, в който броях месеците. Минава, отпуска, вярвай ми. После, при херниите има и етапът на срастванията... Когато възпалението е отминало и отокът е спаднал, образувалите се сраствания предизвикват болка при движения и упражнения. И това също отминава. Трябва да се заредим с търпение и да следваме много строго един полезен режим на живот - пози, работа, хранене, упражнения, движение... Много е добре, ако успеем да си намерим добър лекар, на който имаме доверие и който разговаря с нас, обяснява ни какво става в нашето тяло. (За съжаление, поне за мен това не е напълно осъществено.)

Пак станах твърде пространна Simple Smile. Искам да кажа, че:
1) болките не винаги са с ясен произход, но реално ги има;
2) с времето се овладяват и намаляват, и дори минават
3) трябва ни търпение и самодисциплина, ама наистина и винаги.

Прави упражненията на Макензи всеки ден и виж след една седмица как ще се чувстваш.  Hug
Има ги на първа страница на темата. Там има и препоръки за хигиена на ежедневния живот. Много полезни неща са събрани там.

А, и забравих да кажа, че пак на първа страница има извлечения от много интересен материал (май аз го бях превеждала преди време?) за етапите в развитието на хернията, с и без лечение  Simple Smile. Няма излекуване от херния  Simple Smile, но има подобрение. Нали за това се борим всички.

# 104
  • На планетата земя
Благодаря ,pump 17 Hug.Включвай се по-често с позитивизъм в помощ на нас ,които се борим упорито с досадните болки.То от това чудо ДХ е ясно ,че оправяне няма ,поне малко по-добро качество на живот да има.
kalina-sofiq,така както си описала нещата на ДХ прилича,но само ЯМР може да каже какво е.

Последна редакция: ср, 25 юни 2014, 09:04 от buba_koko

Общи условия

Активация на акаунт