Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 3

• 360 137
  • 1 494
  •   1
Отговори
# 1 185
Здравейте, как процедирате при използването на стоманени и чугунени съдове?
Първо загрявате и след това слагате малко мазнина или загрявате съдовете със сложена в тях мазнина newsm78

# 1 186
И по двата начина, но на мен яйца на очи ми залепват в чугунения тиган.

# 1 187
celika, Благодаря! bouquet

# 1 188
Четох, че на Купроемайл Шумен емайлът не е траен много и неръждаемата стомана май ще победи. Притеснява ме съхранението в тези съдове, лесно да сготвиш супа и като изстине да я прибереш заедно с тенджерата. Днес получих една от Икеа с трислойно дъно, взех голям размер за варене на царевица и като се прибера ще видя какви документи има, какво пише за състава и е възможно да си взема такива и за готвене, от същата серия.
Като цяло изводът ми е, че по-малкото зло е неръждаема стомана, в сравнение с евтините тънкоемайлирани и грознички съдове.

# 1 189
Бях чела преди тук в темата, ако не се бъркам, че в неръждаема стомана (18/10 е добра), ако се сготви после е по-добре да се съхранява в емайлирана тенджера примерно храната?

# 1 190
  • Sofia
Аз загрявам тигана докато започне да пуши ( чугунен е) и после намалявам котлона и слагам мазнината.

# 1 191
Надявам се някоя от по-знещите съфорумки, които преди пишеха в темата, да се включи, за да ми отговори на въпроса, който бях задала в по-предната страница  Praynig

Ползвам едни стоманени тенджери на Икеа повече от 2 години. Едва миналата седмица, докато пазарувах, прочетох, че дъното им е от алуминии между два слоя стомана. Едната от тях преди време я бях забравила на котлона с вода, която беше извряла и дъното стана на черни точки. В последствие след няколко измивания се махнаха, но се чудя дали това е нарушило стоманеното покритие и как да разбера дали е така? Въобще, стоманено покритие може ли да се наруши с времето и в резултат да се отделя алуминии в храната? И друго се чудя: има ли стоманени съдове, чието дъно да е само от стомана, т.к. за повечето съдове, за които съм чела информация пише, че имат и слой алуминии? 

kremm, да не е добре храна да се съхранява в стомание съдове. Аз лично съм се запасила с няколко големи стъклени кутии с капак, които става и за фурна и прехвърлям хранат в тях. После я претоплям във фурната директно в кутията.

# 1 192
Много добра идея, благодаря! А супата? С нея как процедираш?

# 1 193
Edora и аз така правя със по-гъстите неща като мусака, ориз и др. - в стъклен съд, но за супи и манджи си е по-добре в тенджера на котлона да се стопли и седи съответно.

# 1 194
  • Пловдив

И аз съм на тази вълна. Точно за индукцион. Ще следя с интерес. Искам по-дълбоко оребряване, че да си личи, че е грил.

На Силит тиганите залепват. Не зная къде сте чели, че не залепват. Имам и Дурадо и Вижън(така ли беше модела с най-голям диаметър, че ме мързи да погледна  Thinking?) Да, лесно се почистват, но това е друг въпрос. В тях НЕ стават перфектни палачинки, кой каквито ще суперлативи да ви говори. За целта имам друг тиган. И яйцата на очи също не се получават добре.

# 1 195
  • София
От 3 - 4 години ползвам моя Durado Silit. "С незалепващо вътрешно покритие CeraProtect®" - цитат от характеристиките, дадени от производителя. Купих го след дълго проучване и колебание между него и този Fissler. За него производителят също казва, че е "с незалепващо керамично покритие Ceratal".

Мога да кажа, че Дурадото още в началото залепна и то не от месо или бъркани яйца, а от патладжани. А толкова много му се радвах, но беше много за кратко. И стриктно го ползвах по всички правила... Все още го ползвам, но не го обичам. Всичко лепне в него.

Сега ще го сменям и се чудя дали да си купя този, с който съм го сравнявала тогава:
http://shop.gamaelit.bg/product/tigan-ceramic-comfort-s-keramich … xa6k3w#ad-image-0
или този, за който четох добри отзиви тук, в темата:
https://www.pazaruvai-lesno.bg/tigan-za-parzhene-wmf-profi-24-28 … m.html?item=10519
Моля, ако някой има впечатления да пише. Интересува ме основно НЕЗАЛЕПВАНЕТО. Естествено и здравословното готвене, но мисля, че и двата отговарят на това условие.

Последна редакция: сб, 23 юли 2016, 13:54 от Sash

# 1 196
В дълбок чугун правя месо, яйца, зеленчуци. Загрявам и слагам малко мазнина - масло или олио.
В плитък чугун правя палачинки - загрявам и тогава намазвам с малко масло. Може и да не слагам за всяка палачинка мазнина и пак не залепва, но стават по-сухи. Моят тиган вече е хванал патина, предполагам, затова не залепва.
Вкусът е страхотен!
Моите са на Lodge чугуни. Тежки са, но си заслужава.

# 1 197
  • Пловдив
А, те щото на Силит са леки. Сигурно и фитнес маниаците ми завиждат на перфектните бицепси  hahaha, които поддържам. Със сигурност, този който е 28 см. е 3.8 кг., до скоро ми се подмяташе кутията някъде из шкафовете. Единственото преимущество, което не мога да не отбележа е, че са като чисто нови, при почти ежедневна употреба и миене в миялна (на ръка нищо не мия). Все едно току що си ги разопаковал- вътрешно и външно покритие, без нито една драскотина.

Следващата ми смяна ще е само и единствено с Le Creuset, те поне са на цената на Силит, че и по-евтини някои цветове и размери.

# 1 198
Здравейте, някой ползвал ли е това? Здраво ли е и може ли да се пържи в него?
http://shop.gamaelit.bg/product/tigan-visions-ot-staklokeramika- … zklg9o#ad-image-0

# 1 199
Честно да си кажа, за първи път виждам такива съдове. Преди малко исках да напиша, че хубавите съдове -тенджери, тигани, за мен трябва да са тежки. Тук обаче говорим за друго. Хубаво според мен е да се видят на място, ако може.

Общи условия

Активация на акаунт