"Песен за огън и лед" - 8

• 31 761
  • 745
  •   1
Отговори
# 300
Съгласна съм за библиотеката. Все пак сега почвам последната глава на Сам, за да обърна внимание на подробностите.
Някъде обаче от КЧ към Вала се губи една нишка. Задачата в КЧ имала ли е връзка с тази на Вала?

# 301
  • Варна
Съгласна съм за библиотеката. Все пак сега почвам последната глава на Сам, за да обърна внимание на подробностите.
Някъде обаче от КЧ към Вала се губи една нишка. Задачата в КЧ имала ли е връзка с тази на Вала?

! Излюпват се драконите. Peace

# 302
Тези ваши теории са хубави но, как Джакен си получава задачите в реално време.
По-скоро си  има списък от задачи и да си ги следва и всичко да е случайност.

# 303
  • Варна
Тези ваши теории са хубави но, как Джакен си получава задачите в реално време.
По-скоро си  има списък от задачи и да си ги следва и всичко да е случайност.

Гарвани?
Вероятно има начин, щом Аря с една желязна монета стигна до Браавос с кораб на който първоначално не искаха да я качат.

# 304
Балерион - списък със задачи ми звучи .... Laughing прекалено прагматично.
Хексе - добро попадение. Препрочитайки последната глава на Сам няколко неща ми направиха силно впечатление. Давам ги като цитати:
Алерас Сфинкса отива да намери Сам по поръка на архимайстер Марвин и Сам си спомня следното:
" Сфинскът е гатанката, не задавашият гатанката. Възможно ли беше майстер Емон да е имал предвид този Сфинкс? Едва ли."
Сам тръгва с Алерас и  по пътя вижда древно язово дърво, отрупано с гарвани. Тук няма да давам цитати.
Сам се среща с Марвин, като вижда и запаленият обседиан в стаята и още един новак. Марвин споделя на Сам, че не вярва на пророчества, а някой си Джорган от Стари Гхис написал, че пророчеството е като измамна жена. И..
Скрит текст:
— Тъй ли? — Архимайстер Марвин сви рамене. — Може би е добре, че е умрял, преди да стигне до Староград. Иначе на сивите овци щеше да им се наложи да го убият, а това щеше да накара скъпите ни старчоци да кършат отчаяно сбръчканите си ръце.
— Да го убият ли? — промълви Сам стъписано. — Защо?
— Ако ти кажа, ще трябва и тебе да убият. — Марвин се усмихна грозно, сокът на горчивеца бе като кръв по зъбите му. — Защо според тебе са избили всичките дракони? Храбрите драконоубийци, въоръжени с мечове! — Изплю се отново. — В света, който строи Цитаделата, няма място за магия, нито за пророчества или стъклени свещи, още по-малко за дракони. Запитай се защо на Емон Таргариен е било позволено да похаби живота си на Вала, след като по право е трябвало да го издигнат в архимайстер. Заради кръвта му, затова. Не е можело да му се вярва. Също като на мен.

Това "също като мен" ме озадачи много. Кой може да е архимайстер Марвин?
И накрая младокът, който е бил в стаята с Марвин дава завивки на Сам и се представя:
Скрит текст:
— Аз съм Пейт — отвърна младежът. — Като прасчото от приказките.
И аз съвсем не разбрах как в Уики твърдят, че този Пейт е Джакен. Така и не направих свръзката.
http://awoiaf.westeros.org/index.php/Jaqen_H'ghar

П.С. Възможно ли е този Марвин да е някой Таргериан и сам да е наел Джакен, за да му събере книгите от библиотеките?

# 305
  • Варна

Това "също като мен" ме озадачи много. Кой може да е архимайстер Марвин?
И накрая младокът, който е бил в стаята с Марвин дава завивки на Сам и се представя:
Скрит текст:
— Аз съм Пейт — отвърна младежът. — Като прасчото от приказките.
И аз съвсем не разбрах как в Уики твърдят, че този Пейт е Джакен. Така и не направих свръзката.
http://awoiaf.westeros.org/index.php/Jaqen_H'ghar

Прочети пролога на Пир-а и ще видиш как Пейт умира убит от Алхимика, който е човек със същото описание на човекът в който се превърна Джакен.
В края на книгата се появява пак този Пейт, който трябва да е мъртъв. Джакен/Алхимика е взел неговата външност.

П.С. Възможно ли е този Марвин да е някой Таргериан и сам да е наел Джакен, за да му събере книгите от библиотеките?
Едва ли има толкова пари и възможности да наеме Джакен. Веднъж го дъвкахме кой може да е Марвин, но така и не стигнахме до някакъв извод.
Може да е Таргариен, може да е Блекфир.. а може да е просто човек на когото не може да се вярва..
Той май беше човекът обучил Кибърн и Мирри. Майстер, който владее и обича магията.

# 306
Ааааа Пролог значииии. Аз си мисля, че всичко е обяснено в последната глава на Сами. Ще прочета.
Четох за Марвин и е точно както казваш. Той е обучил Мирри и Кибърн. Но също така прекарва много дълго време в търсене на изгубени книги, учейки нещо за онези от Къщата на неумиращите и тези, владеещи сенките като Мелисандра и Куайте (не знам как е оригиналния превод). Той е и автора на книгата "Книгата за изгубените книги". Наричан е и Марвин Магът. Изключвам възможността да е Тарг. , но явно иска нещо от драконите, владее и магията. Джакен е при него в стаята, но остава със Сам, въпреки че Марвин тръгва към пристанищата. А Сам е дал всичките си книги на капитана на кораба. Може Джакен да е изпратен за някакви книги, но определено иска нещо от Сам. Да се обучи и да го предаде в служба на някой, на който ще трябва човек, владеещ магията? Много задълбах  Crazy

# 307
Хм, аз мислех че услугите на безликите са скъпи, защото са "скъпи", демек това, което искат от теб може и да не са точно (много) пари, ами нещо, което за теб е особено скъпо, от сорта на собственото ти дете и тем подобни  newsm78 Crazy В този смисъл е интересно кой ги наема и защо и какво жертва точно

# 308
  • Варна
Хм, аз мислех че услугите на безликите са скъпи, защото са "скъпи", демек това, което искат от теб може и да не са точно (много) пари, ами нещо, което за теб е особено скъпо, от сорта на собственото ти дете и тем подобни  newsm78 Crazy В този смисъл е интересно кой ги наема и защо и какво жертва точно

Мислиш си го, защото"бездомничето" го каза на Аря, а после и каза, че половината история е лъжа.
За пари работят, може и за други ценности, не за нечии деца.
Иначе Робърт сигурно би се разделил с някое.. Mr. Green

# 309
хехе, сега , това с дете ми хрумна първо, но по принцип това че половината история е вярна отваря порта в полето за всякакви шантави теории, които са ми по-интересни от това че някой богаташ си ги е поръчал  Laughing

# 310
  • Варна
Историята с Желязната банка ми напомня за историята на венецианските банки и тяхното влияние в миналото. Не знам дали са използвали услугите на нещо подобно на безликите. Някой знае ли повече за тях?

Всъщност вижте на какво попаднах:
Скрит текст:
Цитат
Венецианските управници изиграват важна роля в кръстоносните походи, които организират заедно с Ордена на бенедиктинците и Ватикана
...
Цитат
Още в първата третина на XIII век венецианците, както генуезците и ломбардците , заплитат в кредитна мрежа голяма част от Европа. За политически съюзник те използват папата, като подкрепят финансово Рим срещу императора на Свещената римска империя.
Цитат
Италианските банки смазват цяла Западна Европа (а днес - целия свят), използвайки финансови механизми.  
В същата насока действа и орденът на рицарите-тамплиери.

http://grigorsimov.blog.bg/politika/2013/12/18/kak-quot-venecian … pa-glava-.1220587

# 311
Прочетох пролога и навързах нещата донякъде, разбира се. Джакен всъщност взима ключ от Пейт. Такъв ключ имат много малко архимайстери и той отваря всички тайни врати в Цитаделата. Врати, зад които се крият стари свитъци и единични книги.
Когато всички новобранци обаче си говориха в кръчмата споменаха за обсидиана. И Пейт беше чувал за него, знаеше, че простолюдието го нарича Драконово стъкло, но не го беше виждал. Т.е. не е бил в стаята на Марвин.
Но в последната глава за Сам, когато Пейт е вече Джакен, той е именно при Марвин и след това остава със Сфинкса и Сам.
Джакен може да е пътувал до Вала и заради майстер Емон.  
Историята около Джакен не опира до пари. Много заплетена работа, чувствам се като преди изпит по висша математика. Блъскаш си главата и решение няма.

Хексе - много интересна информация.

# 312
  • Русе
Може Джакен да е блудният син на баба Над и дъртия архимайстер Уолгрейв и да е пътувал първо към Зимен хребет, та да види майка си, и след веста за кончината й да се е върнал при татко Rolling Eyes

Не е задължително всеки персонаж да е свръх мистериозен и нещо различно от онова, за което се представя. То тази тенденция в теориите почна да се налага в последните 1-2 книги, в първите 3 всички персонажи си бяха ясни и интригата се пораждаше от игрите между тях, а не от това откъде ще изникне поредният принц и кой ще възкръсне или ще бъде човекът, който ще промени целия Вестерос.

Честно казано с нетърпение очаквам предстоящото гига клане (в т.ч. на POV персонажи, Мартин съобщи, че ще ги ореже драстично). Прекалено много станаха и в този дух ще имаме 20 книги. В първата героите бавно и славно прекосяваха половината континент за 2 глави, оттогава досега стигнахме до момент, в който почти всеки пътува нанякъде от последните 2000 страници и все не стига. Или обратното - 3 книги си стои на едно и също място и брои гаргите по дърветата Simple Smile

# 313
  • Варна
К'во значи съобщил , че ще ги ореже драстично? Shocked Кога го е съобщавал?
Аз знаех, че само няма да добавя нови POV персонажи. Tired

Накрая да не ги сведе до Джон, Дани и Бран? Cry

П.П. "Ветровете на зимата" и като заглавие предполага "гига-клане".  Peace

# 314
Ти па се и надяваш за Джон  Laughing Аз вече свикнах с мисълта че е мъртъв  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт