"Песен за огън и лед" - 8

• 31 699
  • 745
  •   1
Отговори
# 435

Относно лорд Тивин, теория с единствен аргумент, че много миришел докато гние е доста слаба.

Надявам се да ни го изяснят в сериала...

# 436
според мен пак отнасяте голяма част от нещата /възпитанието на децата/ към съвременните нрави и гледна точка, а не към нормалното за тогавашните; + куп лични пристрастия - добри Старки и лоши Ланистъри - клише, от което Мартин се опитва да страни, но повечето четящи фентъзи очакват /вече доста по-несъзнателно/ обичайния сценарий и разделение на черно и бяло като го наслагват  върху "Песента" и вписват героите в него
Джофри е боклук и при баща като Нед и майка като Кат /ако ги приемем за добри родители, както някъде напред беше споменато/, пак щеше да си бъде боклук
пък Аря е перфектно дете, понеже е тяхна рожба, нали? тя е малко по-друг тип боклук, но понеже масово кефи народа, това се пропуска
двоен аршин

# 437
  • Варна
Аз пък разбрах двойния аршин различно че не става въпрос за поредицата, а изобщо (или поне в Бг, не знам как е по другите държави).
Ако детето е изтървано - виновна е майка му. Ако е за чудо и приказ, то е защото има добрИ родителИ.

Имаше момент във филма, който не помня от книгата - над тялото на Джофри, когато лорд Тивин започна да налива акъл на Томен за това, какъв трябва да бъде добрия владетел. Нещо, което никой не е правил със самия Джофри.

# 438
Имали са план, Оберин и Доран. Планът е включвал битка с Планината.  
Доран това го казва в отговор на Обара, която го пита кой ще им поднесе главата на Тайуин Ланистър.
Оберин откровено каза на Тирион, че е очаквал той самият да е в окови и обвинен в отравяне. Толкова.
Остава поле за интересни спекулации. В сериала Оберин говори за отмъщение при всяка възможност. И в разговора със Серсей от миналия епизод също. Дали планът е успял, не знаем. Доран затова не предприема нищо. Чака резултати. И се чуди какво се случва. Изведнъж ми станаха много по-интересни.

Още повече ме интересува кой в Чертога е вътрешния човек на Доран. Не е Варис. В главата Опетненият рицар, Ариан спомена чичо си принц Луин, който бил от кралската стража и навремето е имал изключително красива любовница. Дали не е била Лейди Олена? И вътрешните хора да са Тирелите? Ариан не ги казва тези неща за да се намира на приказка, а за да осведоми читателя. (е, и да изманипулира Арис, който освен че се терзае от съвестта си, го е и срам за всички пъти когато е биел Санса. Запалил свещ от облекчение, когато получил назначението в Дорн).
Много бой изяде това момиче, от големи мъже, рицари, не като Емон Фрей, който тежи 50 кила с мокри дрехи и доспехи.  Удари в главата, в корема, пребиха я с плоското на меча, Джофри я заплашваше с арбалет в лицето, с изнасилване, без малко да я отвлекат/изнасилят/убият тълпите, сър Илин чакаше да ги съсече, ако Станис превземе града, после се чудим какво става с паметта и.
А дори не споменавам баща и.  

Бубанка, що да е перфектно дете Ария? Shocked Няма нужда да е перфектен някой, за да е любим герой. Намираме нещо в тях, което ни е близко. Ако можех като дете да избия тези, които ме тормозеха, бога ми, щях да го направя. И аз заспивах нощем със списък, но те се натръшкаха сами един след друг.  И сигурно щеше да ми се разхлопа дъската и на мен. Знам ли.

# 439
понеже не е  Wink

# 440
  • Русе
Аз лично съм твърдо против теорията, че Оберин е отровил Тивин. Всъщност има сума ти доказателства против нея и почти нищо в нейна полза. Но все пак е възможно и да е правилна, поради което с интерес очаквам да видя дали ще включат нещо в сериала по този въпрос.

Пак ли за родителството на Джофри? Simple Smile Доколкото възпитанието е замесено (отвъд генетичните предопределености), естествено, че за малоумщините му е виновна Церсей. Двамата велики рицари няма как да ги обвиня за възпитаването му към жестокост, просто понеже изобщо не участват (което е отделно обвинение). Апропо, Джайм беше отрязан от Церсей още малко след раждането, когато тя твърдо му заявява, че няма да го допусне да играе някаква родителска роля. Не че съм го видял да напира много после.

При Робърт от друга страна има един фактор, който изпускате. Той е крал в средновековна обстановка. Нищо общо със съвремието. Това само по себе си обуславя изключително лимитираната роля, която може да окаже във възпитанието на децата си по начина, по който го разбира модерния човек. Мнозина средновековни владетели са имали до голяма степен отчуждени отношения с наследниците си - държавни дела, които не им оставят много време да са заедно. Пътувания, войни, походи, траещи с години. Някои дори с десетилетия. Всъщност типичен такъв представител е Тъли - вечно зает и пътуващ, поради което брат му Бриндън придобива почти бащинска роля за собствените му деца. Възпитанието на престолонаследника винаги е било повече дело на кралицата и конгломерация от учители и стюарди.

И безхаберната страхливост на Робърт се добавя към тази обусловеност просто идеално. Бияч, женкар и пияница, това е той. В съвремието по цял ден щеше да кисне по баровете и да сваля застаряващи мадами, докато жена му седи вкъщи с тон сополиви дечица Laughing . Единствената отговорност, за която може да се търси, е за бой. Идеален пълководец на армията и общо-взето дотам. Все пак обича децата си и първоначално се грижи за тях, а като му омръзнат оставя другите да се грижат за тях (Laughing). Но никога не е бил студен, жесток или несправедлив, само пъзлив.

# 441
Мартин сам представи едно "семейство", което в съвремието се приема за провалено и едно сплотено и любящо такова, което се приема за добър пример. Колкото и да се опитва сега да извърти нещата, че нямало добри и лоши, не се получава с пълна категоричност. А колкото и да се опитваме да не прехвърляме историята и разбиранията ни в съвремието, няма как да го избегнем на 100%, защото не сме живели в Средновековието. Пречупваме фактите през нашите разбирания- съвсем нормално.
А Аря може да е зверче, но има ценности. Какви са тези на Джофри? Няма такива. И това пак идва от родителската грешка.

И на мен ми стана интересно около Доран и Оберин, ще се поинтересувам повече. Дезидерата, ако попаднеш на компрометиращи цитати, давай да ги нищим.

# 442
и Джофри си има ценности, ама неговите си и са му ценни  Laughing

вярно, че пишем в бг-мамма, но това с възпитанието на Джофри се нищи за пореден път и е леко досадно  Peace

# 443
Айде сега, Аря ако беше седнала случайно на трона, нямаше ли да хвърчат глави и да потропва с краченце....ама само щото ни е симпатична, и баща й и той, и и знаем мотивацията ( в общи линии) и я оправдаваме...

# 444
  • Варна
Много интересни неща пишете, не мога в момента да взема отношение по всичко, което искам. Laughing Embarassed

Но държа да кажа, че изобщо не смятам Старк за идеалното семейство. И то по вина на Нед.
Според мен с години там цари недоверие между Кат и Нед, по повод на воденето на Джон Сняг в ЗХ. И то не самото водене, а факта, че Нед никога не е казал на Кат коя е майка му (можеше и някаква измислена история да е) .
В семейство в което се знае, че има тайни, не е възможно да има щастие и доверие. С годините в които живеят заедно, двамата сигурно са се научили да се уважават и донякъде да се обичат, но скелетът си е седял в гардероба.

# 445
След това което прочетох вчера, си мисля, че е имало план за отравяне, който е възможно да не се е осъществил. Затова Доран не ми е скучен вече, защото си седеше и нищо не предприемаше, приказваше как той е тревата, а Оберин змията, което е странно при липсата на доказателства. Доран е чакал смъртта на Тайуин, а Тирион се погрижи за резултата.

Възможни са три неща: 1. Оберин се проваля в първоначалния план. 2. Оберин е успял 3. друго лице е свършило работата, но преди да си проличи Тирион се намесва.

G-style, ще се поровя. Искам да препрочета появата на Оберин и всичко което казва. Този засега най-ми вади очите.

Защо си мислим, че има Фрей Пай?

# 446
и Джофри си има ценности, ама неговите си и са му ценни  Laughing

вярно, че пишем в бг-мамма, но това с възпитанието на Джофри се нищи за пореден път и е леко досадно  Peace

И аз съм съгласна, че темата стана досадна. И за пропуските на Нед спрямо Кат по отношение на Джон сме ги обсъждали. Да не би да няма вече какво да обсъдим?  Shocked

# 447
Защо си мислим, че има Фрей Пай?

Заради подозренията на Руус, че лорд Виман е убил Фрейчетата,
защото пайовете са 3, колкото и изчезналите,
и според мен най-силното защото Мандърли лично кара всеки Фрей и Болтън да ядат от пая.

пп За възпитанието не мога да разбера защо все Джофрьо е изтъкван като пример при положение, че е психопат, а на това и най-златния родител не може да повлияе много... но пък никога не се споменават другите деца, които не пасват на теорията за злите и коварни Ланистъри

Последна редакция: пн, 12 май 2014, 16:26 от Бумър

# 448
  • Варна
Оберин искаше кожите на Тивин и Грегър, обаче искаше и да им каже лично в лицата защо.
Иначе Тивин да е умрял от странна болест преди години и никой да не разбере, че това е отмъщение за Елия.

Затова са чакали толкова години.

П.П. извинете забравила съм, че сме обсъждали семейство Старк.  Embarassed

# 449
и сам се тъпче с огромен кеф с тях - по 2 или 3 парчета от всеки пай изяжда сам
дори дебелата Валда изяжда по-малко
имаше и нещо, в репликите, които казва - безкрайно двусмислено
и освен това са огромни пайове - като колело на фургон всеки

Общи условия

Активация на акаунт