Седмокласникът се стяга финални метри да пробяга- тема №44

• 33 326
  • 729
  •   1
Отговори
# 540
svet65, сериозно ли се случва това във варненската МГ? Аз съм останала с други впечатления (разбира се само задочно). Моя братовчедка със седмокласник още миналата година ми сподели, че били минали вече материала за седми клас. Аз съдя по наборите на сина ми, състезаващи се по информатика в пети клас. Докато моят син седи вкъщи и се чуди кой учебник да разгърне, за да понаучи нещо и да не се излага много по състезания, защото явно в София няма голям избор на читави учители, във Варна яко ги помпят със знания и нямат изместване от първите места.

Пак повтарям, че огромната част са доволни. Явно ние търсим друго и сме  "консерви" от миналия век. Simple Smile Аз не търся да ги "помпят със знания", а предимно добра атмосфера. Но от това идват нашите "проблеми" може би. Напомпените деца имат огромно самочувствие, раздуто и от родителите и оттам  отношенията са...  ooooh!

Освен това синът ми от 5 клас не се интересува чак толкова от състезания, не знам и 1/4 от влезлите в 5 клас в МГ продължават ли искрено да се интересуват от математика/информатика или само родителите продължават да искат резултати на състезания. Не знам дали съм права, но МГ не значи 100% "състезания", аз очаквах по-скоро интелигентна среда. Ама че съм ку-ку.  Laughing

Да се върна на знанията - бяхме чували за домашни по 20 задачи, по 40 задачи на ден - нямаше такова нещо. Не че съм искала. Щеше да е прекалено много. По информатика се работи само с шепа деца, които са много добри на състезания. Да, в 5 и 6 клас имахме идеална математичка, но замина и в 7 клас ръководството не успя да се справи със ситуацията, в която на децата им изглеждаше, че знаят повече от назначената учителка, но пък не могат да усвоят добре материала за 7 клас... Подробности не ми се разказват, минало...
По другите предмети е вярно, че имат доста свободни часове. Може само при моето дете да е така, но често чувах - за утре нямаме по нищо да учим, за утре нямаме домашно...
И както отново ще кажа - аз не говоря основно за аспекта "учене", а за "среда" (с нашите критерии за "нормална" среда, която може да е различна от тези на другите...)
Съжалявам, по-добре не ме слушайте. Едва ли има много недоволни.

Дидева, късмет занапред!  Simple Smile

Мимс-Тети,  ако имаш предвид за сегашните седмокласници - да, взеха миналата година материал за 7 клас, защото явно  учителката е знаела, че ще заминава...
А за състезанията - ние изобщо вече по друг начин гледаме на нещата. Направо ми опротивя тази надпревара - тя се предава и в отношенията и става една скрита борба за надмощие. И за какво?!
Доскоро синът ми беше математик, сега стана "литературист", занапред се надявам да е щастлив човек. Не знам само състезания и оценки дали ще са определящи. Не че и аз не държа на доброто образование... Ще видим следващото елитно училище.
Дрънкам едно и също май в три поста...  Laughing

P.S. Днес в библиотеката видях още повече сборници за 7 клас - огромни рафтове, отрупани с тестове, различни издания - то индустрия било направо...

# 541
  • София
Врътки в АК не е имало. Там е просто - ако до края на срока не се запишеш ти, записват друг. И толкоз.
Нищо че им били малко кандидатите, достатъчно са, за местата им - над 400 за 150 места.

Имаше миналата или по миналата година едно търчане в последния момент, не помня коой го беше разказвал. Кандидатите са достатъчно, но повечето кандидати са за големите отстъпки, а не че им е жизненоважно да учат там. Имаше хора, които научиха много късно каква отстъпка ще получат и започнаха да смятат баловете в държавните и да се чудят и маят дали да платят или да си пробват късмета само в държавниите..

# 542
Пак повтарям, че огромната част са доволни. Явно ние търсим друго и сме  "консерви" от миналия век. Simple Smile Аз не търся да ги "помпят със знания", а предимно добра атмосфера. Но от това идват нашите "проблеми" може би. Напомпените деца имат огромно самочувствие, раздуто и от родителите и оттам  отношенията са...  ooooh!

Освен това синът ми от 5 клас не се интересува чак толкова от състезания, не знам и 1/4 от влезлите в 5 клас в МГ продължават ли искрено да се интересуват от математика/информатика или само родителите продължават да искат резултати на състезания. Не знам дали съм права, но МГ не значи 100% "състезания", аз очаквах по-скоро интелигентна среда. Ама че съм ку-ку.  Laughing

P.S. Днес в библиотеката видях още повече сборници за 7 клас - огромни рафтове, отрупани с тестове, различни издания - то индустрия било направо...

svet65, не го приемайте като заяждане  ( не ви чета редовно, и случайно нахлувам в темата ви Wink - но, когато кандидатстваш в МГ  се очаква, че обичаш математиката и явяването на състезанието не е някакъв особен проблем за теб, а просто временно измерване на твоите знания...
Затова ми се струва странно очакванията ви за "интелигентна среда" -  то не че математиците са прости, ама не е интелигентно училище, а математическа гимназия  Simple Smile
Явно нещо ви измъчва с вписването в средата или очакванията, защото 2/3 от постта ви е неоснователен и леко противоречив ( хем не сте доволни, хем казвате,че било добре). Единствено бих се съгласила с вас, че е недопустимо точно в 7ми клас да има пропуски и загубени свободни часове и бих се явила като защитник на гимназията, защото други мои познати не са ми се оплакали от подобно нещо....

Както и да е - желая ви успех в новия ви избор, а съм сигурна, че тези няколко години в МГ няма да са загубени за вас !

# 543
  • София

svet65, не го приемайте като заяждане  ( не ви чета редовно, и случайно нахлувам в темата ви Wink - но, когато кандидатстваш в МГ  се очаква, че обичаш математиката и явяването на състезанието не е някакъв особен проблем за теб, а просто временно измерване на твоите знания...
Затова ми се струва странно очакванията ви за "интелигентна среда" -  то не че математиците са прости, ама не е интелигентно училище, а математическа гимназия  Simple Smile
Явно нещо ви измъчва с вписването в средата или очакванията, защото 2/3 от постта ви е неоснователен и леко противоречив ( хем не сте доволни, хем казвате,че било добре). Единствено бих се съгласила с вас, че е недопустимо точно в 7ми клас да има пропуски и загубени свободни часове и бих се явила като защитник на гимназията, защото други мои познати не са ми се оплакали от подобно нещо....

Както и да е - желая ви успех в новия ви избор, а съм сигурна, че тези няколко години в МГ няма да са загубени за вас !

Не мисля, че е точно така. Peace Да, предполага се, че  щом кандидатстваш в МГ,  харесваш поне малко математиката.  Въпреки, че  е много относителна преценката на едно дете в края на 4 -ти клас какво точно  харесва и какво не. Огромна е ролята на родителя в насочването му. Не е поне донякъде  осъзнат избор  на детето като след 7-ми  или  още по-конкретизиран  като след 12 клас. Приемът при едни е въпрос наистина на дадености и афинитет към математиката , а при други ерезултат  от солидна работа в 3 и 4 клас, без наличие на кой знае  какъв талант.И въобще не е задължително всички да са състезатели и явяването на сътезания да не е проблем за тях. Защото под проблем не се разбира само евентуално несправяне със задачите на  по-сериозните състезания , ами и липса на състезателна нагласа по начало.  Поне според мен  в СМГ например, редом с истинските математици, кандидатстват и немалко деца,  родителите на които са търсели именно описаното от Свет 65 - по-добра, "по-здравословна", по-конкурентна  среда в периода 5-7 клас + в добавка по-солидна общообразователна подготовка на фона на останалите училища. И я намират , предполагам, че и в други МГ е така. Имам дъщеря,  в класа на която в ЕГ има доста деца от СМГ, на които балът  след 7 клас е стигал да си останат в СМГ, при това в немската паралелка. Самите те са казвали, че за тях СМГ е била трамплин  (гарантирано добра подготовка за изпитите след 7 клас). Общо взето, дори и учили в МГ, те не са били състезатели. Баш състезателите, тези, които  наистина  имат афинитет към математиката, харесват я , удава им се, си остават и след това в СМГ. Но дори и в гимназиален курс пак има много деца, които съвсем не са състезатели. Ученик в МГ според мен не е еквивалентно понятие на състезател.Лично мнение Peace

Последна редакция: вт, 13 май 2014, 08:03 от пенсионирана русалка

# 544
Цитат
И аз съм взела от там цяла камара сборници, едва ми ги дадоха последния път, че ги и презаписах. Сега като минат матрурите по БЕЛ и Мат, ще заредя със сборници по "другите" предмети.  
Благодаря за информацията Svet,  струва ми се реалистична. Ние сме оставили МГ на едно от послед ните желания, дано не паднем до там Wink

# 545
  • София
Кога ги решават вашите деца тези камари от сборници? ShockedАз сигурно имам по-голям набор от помагала по мат, отколкото има библиотеката, която описвате Mr. Green, но огромна част от тях са непипвани от девойките. Не може да се мине през всичко... А и не съм убедена, че трябва.

# 546
Разбира се, че не успяваме да ги минем всички сборници, за разнообразие от различен сборник всеки ден . Горе-долу добихме представа кои сборници имат по-трудни задачи и даже установихме от кой сборник са се падали най-много задачи през изминалите години на матурата. Аз като един отговорен родител съм набавила всички препоръчани от форума сборници, времето не стигна за всички тестове, но поне удостоихме с внимание всеки един от тях.

# 547
  • дядовата ръкавичка
Ние имаме точно 3 сборника - един, по който работят в школата и два, поръчани от учителката им в училище. Далеч съм от мисълта, че всички задачи в тези сборници са решени, а и аз като Русалката, не намирам смисъл. Виж, по БЕЛ отчитам донякъде като грешка, че нямаме много помагала. Всъщност, разчита само на едно на ПОНС и на материалите от школата .... е и от форума, де  Wink

# 548
Кога ги решават вашите деца тези камари от сборници? ShockedАз сигурно имам по-голям набор от помагала по мат, отколкото има библиотеката, която описвате Mr. Green, но огромна част от тях са непипвани от девойките. Не може да се мине през всичко... А и не съм убедена, че трябва.
Не, те само съществуват сборниците.  Laughing За много решаване абсурд...

Sea77, аз подчертах, че става въпрос за наш „проблем“ със средата в МГ, а за противоречивостта – няма нищо само черно или само бяло – да оплюя изцяло ли? Споделих някои от нещата, от които сме недоволни (ние и част от родителите, които не пишат тук) и посочих и положителните неща по-рано.
А какво точно  значи  „неоснователен“. Това, че някой не знае или не ви е казал за свободните часове, не значи, че не е  истина. На една част от децата/родителите не им правят впечатление свободните часове; на друга – родителите изобщо не знаят, че децата са имали такива. И аз говорех за това не като за основен аспект. Просто допълване на картината. Не беше един път, когато през май се вземат по 3-5 урока на час, за да се наваксат свободните часове...

Иначе в 5 клас съм писала, че сме доволни. Първо, в течение на годините изплуваха някои не толкова положителни неща, капак беше това в 7 клас. Второ, самите деца се променят, детето си беше истински запален математик (сега продължава да бъде състезател в хобито си – но там като свърши играта, приятелските отношения остават).

Позволих си да говоря за нещо различно  от оценки и знания и май не се получи много приятно. Не казвам, че моето дете е възпитано. Не, точно там се научи да псува (дребна работа, нали), да „чука“ (т.е. купчина момчета да се струпат върху друго момче и...; да се подиграва на някого, защото има еди-какво си лице, говор или интереси (зная, че е от възрастта, както каза ganis; историчката след нашия клас отивала в 10 клас да си почине…). Да, казах, че сме „консерви“ от миналия век като искаме приятна атмосфера и че не знам дали не е ли още по-зле на други места… Съжалявам за засегнатите. Не съжаляваме за нито ден от миналото. Сегашният натрупан "багаж" е и от тези 3 години в МГ. Много ни допадаше през всичките години учителката по БЕЛ. Дали и затова интересите се наклониха в тази насока... За учителката по английски нямам думи - историческа!!!  Heart Eyes

Успех и удовлетворение на всички другата седмица. Дойде!!! Simple Smile

# 549
  • София
Да попитам тези с опит в пробните изпити в Междучасие по МАТ, как преобразуват точките в оценки, защото вчера се обадих в Междучасие и по телефона ми казаха, че детето има 93 т., днес обаче получих по мейла оценка 5,92, което според мен не се връзва с 93т.!?! Да не би да не съм разбрала вчера нещо!

# 550
  • София
tufche, за същия "проблем" с Междучасие писах и аз преди време. Питах ги и
ми казаха, че оценявали по своя таблица. В крайна сметка игнорирах тяхната оценка и
приех само точките, разгледахме грешките.

# 551
  • София
tufche, за същия "проблем" с Междучасие писах и аз преди време. Питах ги и
ми казаха, че оценявали по своя таблица. В крайна сметка игнорирах тяхната оценка и
приех само точките, разгледахме грешките.

Благодаря, Кармела, днес ще отида да взема работата да разгледаме и ние грешките, макар че тя си ги знае - омръзнало й накрая да описва 24 задача и я оставила..... (без коментар!)

# 552
  • дядовата ръкавичка
Браво  на детето, tufche! Прекрасен резултат!
Моето е с далеч по-скромните 72 т. А откъде могат да се вземат работите на децата?

# 553
  • Вече на светло в София
Имам един въпрос, предварително се извинявам ако напред в темата има отговора.
Има ли определено гнездо за подаване на документите на дете от Ботевград, което иска да участва в класиране за училище в София град? Имам някакъв смътен спомен от миналата година, че имаше определено гнездо за деца от провинцията, ама не помня. Дали същото е и за София област?

# 554
  • Варна
svet65 , с интерес те прочетох за Варненската МГ. Simple Smile Дано 1ва ЕГ удовлетвори по-добре очакванията ви, на детето най-вече! Но имай едно наум и за там!  Wink А дано ние пък имаме късмета да опитаме МГ. Hug
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт