Леворъко дете

• 7 200
  • 75
  •   1
Отговори
# 15
  • у дома
Ето как пише моят първокласник-левичар http://svetlaem.snimka.bg/education/chitatelski-dnevnik-na-svetl … 0473.32861984.big -в смисъл,че ако не красиво, но поне на мен ми харесва,то поне се чете и то без да е с наклон надясно...баткото също е левичар и беше голяма драма с този наклон-и до ден днешен мрази да пише,за това реших малкия да не го тормозя точно с наклона...
Иначе при малкия от голяма помощ ни беше това http://abv.lamez.org/bukvi.pdf

Последна редакция: сб, 03 май 2014, 15:53 от svetlaem

# 16
  • София
Много красиво пише детето! Браво!

# 17
Детенцето пише много хубаво и равно! Ако така изправени(а не наклонени на дясно) буквите не са проблем за учителките, то тогава няма драма - ше успеем да ги докараме правички, а не полегнали на ляво...само да вмъкна, че изобщо и през ум не ми е минало да го карам да пише с дясната и ако някаква учителка се опита дори да ми намекне нещо подобно, ще ми види рогата в цял ръст.

# 18
  • София
Обичайно буквите са полегнали надясно, защото ги пишат десноръки. Естествено, че е по-вероятно на леворъките буквите да са им с наклон наляво. Това изобщо не трябва да те притеснява. Важното е детето да изписва правилно елементите от буквата. СветлаЕм е дала много хубав пример в линка. Ако трябва да бъда честна, дори печатните букви имат правила за изписване, но едва ли дори в ДГ някой си прави труда да следи.

# 19
  • у дома
Детенцето пише много хубаво и равно! Ако така изправени(а не наклонени на дясно) буквите не са проблем за учителките, то тогава няма драма - ше успеем да ги докараме правички, а не полегнали на ляво...
Благодаря! За нашата госпожа не беше проблем,никога не се е карала,даже моето спечели грамота за краснопис-на 1 място е от класа,значи изобщо не е проблем...
Като проблем-и преди съм го споделяла в темите-търсете химикалки,които пишат светло,а не тъмно,за да не пускат мастило,иначе става мазало като ръчичката е отгоре върху написаното...

Допълвам с писано от голямото ми момченце,което също е левичар в периода 1-2 клас http://svetlaem.snimka.bg/education/uchenicheski-raboti.516433.20344888.big - голяма драма беше наклона да се постигне,от какъв зор сега се чудя,ама те,толкова ми е бил акъла -детето намрази писането и сега,няколко години по-късно пише като с левия си крак-няма и следа от красивото писане  Twisted Evil А  по английски пишеха много странно-печатно и без наклон-ето така http://svetlaem.snimka.bg/education/uchenicheski-raboti.516433.23255881.big и по АЕ и досега пише много по четливо...

Последна редакция: сб, 03 май 2014, 19:59 от svetlaem

# 20
 В класа на дъщеря ми има 2 деца, които пишат с лявата ръка и то много четливо.

# 21
Малкият ми син работи с лява ръка. Метнал се е на баща си, който обаче е от тези, които училището е "превъзпитало" да пише с дясната.
Ръкописното писане в първи клас е задължително. Дори първо започват с елементите на буквите, като наклона и посоката на изписване са задължителни /едни мънички стрелкички указват посоката и последователността на изписване/.
Синът ми пише отчайващо грозно, замазва с ръката, ръкавите на ризите му са като попивателна. Тетрадката е в хоризонтално положение, главата му е наклонена на 45 градуса и вече се опасявам от изкривяване. Химикалът, който ползва е специален за леворъки, уж го държи правилно. Чертожните му материали също са за леворъки.
Предполагам, че ще се нагоди по някое време, но не знам кога ще се случи това, а аз започвам да се притеснявам все повече.
С г-жата нямаме проблеми, дъщеря и също е леворъка. Обаче като за всички десничари, очевидно не може да му покаже как се пише, че да има видимост към написаното и да не размазва.
Единствената ми утеха е, че пише страшно бързо. На родителската среща всички родители коментираха, че диктовките на децата им са непълни, защото не успяват да запишат. На моя никога нищо не му липсва.
Четох скоро някъде, че 9% от световното население е леворъко. За мен обаче е проблем, защото не го разбирам и не мога да му помогна по никакъв начин.
На колежка госпожицата също работи с лява ръка, ама пише направо калиграфски. Зависи си от детето явно.

# 22
 svetlaem тия буквички с пунктир изглеждат много полезни и обезателно ще ги разпечатам, благодаря! Докато се докопам до принтер ме наведоха на идеята да сложа опорни точици по редовете, където трябва да опират ченгелите - така по-лесно следва наклона и имаме напредък Simple Smile

# 23
  • у дома
svetlaem тия буквички с пунктир изглеждат много полезни и обезателно ще ги разпечатам, благодаря!

Сега се сетих,че от голяма полза ни беше и един сайт,в който имаше правилното изписване на буквите -ето
Главните ръкописни букви   http://www.logoped-bg.info/abv/gbAnStart.html
Малките ръкописни букви http://www.logoped-bg.info/abv/mbAnStart.html
На сайта има и други полезни и интересни неща  Peace

# 24
  • Варна
Присъединявам се към вас, момичета! Дъщеря ми е леворъка и наесен ще е 1ви клас. Ще е драма (поне за мен). Не знам с ченгелите как ще се оправяме, но и редовете не може да спазва, нито пък големината на буквите - малки, големи, реди ги както й скимне. За първи път научавам за химикали и пособия за леворъки. Откъде да си купим такива?

# 25
Присъединявам се към вас, момичета! Дъщеря ми е леворъка и наесен ще е 1ви клас. Ще е драма (поне за мен). Не знам с ченгелите как ще се оправяме, но и редовете не може да спазва, нито пък големината на буквите - малки, големи, реди ги както й скимне. За първи път научавам за химикали и пособия за леворъки. Откъде да си купим такива?

От Кауфланд.
И да не забравя - непременно ножица за лява ръка. Пада страшно "дъвкане" с обикновените.

# 26
Занимавам се с деца и ако видиш някои с дясната как пишат  Simple Smile Изобщо не се притеснявай,само недейте в никакъв случай да го приучавате към дясна ръка. Така се нарушава хемисферната латерализация, може да доведе до психически и говорни проблеми,заекване..просто не е правилно.

# 27
И нашия син е левичар.В първи клас пишеше буквата Е и З винаги обратно.Цифрата 2 и 3 също.Постепенно нещата се оправят.Иска се време.Винаги му купувах тетрадки с по груби листи,че гладките ги размазваше направо.Не е скучно с такива деца.Има емоции определено.

# 28
Така се нарушава хемисферната латерализация, може да доведе до психически и говорни проблеми,заекване..просто не е правилно.
Абсолютно вярно! Аз само един познат имам така "преработен" за удобство на тоталитарната образователна номенклатура, но ефекта е много осезаем - говори трудно, по-бавно и с по-малко изразни средства, което го прави да изглежда направо тъп понякога, въпреки, че съвсем не е, доста е съобразителен даже, както брат му и цялото му семейство си говорят съвсем нормално, но неговата реч е основно съставена от дълги "Ъ" и "Ам", които да запълват времето, докато обърканите хемисфери си подават правилната дума, която иска да каже...

# 29
  • София
И моят син пише с лявата ръка и често наклонът му е наляво. На есен ще е първи клас и ще видим как ще тръгне.

Общи условия

Активация на акаунт