Леворъко дете

• 7 190
  • 75
  •   1
Отговори
Здравейте! Моя син не ходи още на забавачка дори, но пише много бързо, равно и четливо - с лявата ръка, "печатен" шрифт и обратен наклон. Също така и рисува много добре, но днес му купих от тия тетрадки с упражнения за ченгелчета и УЖАС! Върти я на обратно, не вижда какво пише  като му е наобратно наклона...Бихте ли ми казали в 1ви клас задължително ли е да се спазват тия наклони, като му е противоестествено на детето? Как се справят вашите леворъки деца с тия ченгели?..аз лично много харесвам колко бързо, правилно и четливо изписва буквите - да го карам ли да се упражява или вече не е задължително в 1ви клас да се пише "по калъп" както беше по тоталитарно време?..

# 1
Моята госпожица също пише с лявата ръка . Никой не й е правил забележки за това, единствено имаше проблеми с ченгелчето на цифрата две и известно време вместо него пишеше чертичка , но сега си я пише нормално .
Аз също пиша с лявата ръка и не са ми правили проблеми в училище , единствено госпожата се съобразяваше да стоя винаги от ляво, за да не се бутаме с другарчето по чин . Но не навсякъде е пригодено за левичари . Например в университета много рядко имаше от тия единичните чинове за лява ръка , там си е чисто мъчение да ти диктуват бързо и да пишеш, при положение ,че ти е неудобно и като стойка и като захват .

# 2
Детето ми е левичар, пише вярно, но грозничко честно казано  Confused Не се притеснявай, дететнцето ти самО ще се нагоди и ще се научи  Hug Относно наклона на шрифта - не мисля, че е проблем  Peace

# 3
Никой няма да му направи проблем за наклона. Нека си пише както му е удобно, с почерка, който успява да изкара. Като пише четливо и красиво, няма проблем. Колко възрастни пишат грозно и неразбираемо, и не с наклон, ми не знам с какво, все едно с левия крак са го писали. Още е малък, почеркът му има да се развива, а с него и наколна и всичко.

# 4
Здравейте! Моя син не ходи още на забавачка дори, но пише много бързо, равно и четливо - с лявата ръка, "печатен" шрифт и обратен наклон. Също така и рисува много добре, но днес му купих от тия тетрадки с упражнения за ченгелчета и УЖАС! Върти я на обратно, не вижда какво пише  като му е наобратно наклона...Бихте ли ми казали в 1ви клас задължително ли е да се спазват тия наклони, като му е противоестествено на детето? Как се справят вашите леворъки деца с тия ченгели?..аз лично много харесвам колко бързо, правилно и четливо изписва буквите - да го карам ли да се упражява или вече не е задължително в 1ви клас да се пише "по калъп" както беше по тоталитарно време?..

Радвайте се, че вече знае и буквите, и пише, а и рисуването..... Аз съм левичар, синът ми също. Е, мен, навремето ме приучиха насила да пиша с дясната ръка, защото такива са били разбиранията, без да се знае, или да се е обръщало внимание, че това понякога може да доведе и до някои говорни дефекти. И не говоря за родителите ми, а за в училище - слагаха ме на първия чин, за да не прехвърлям молива или писалката в лявата ръка Mr. Green Но, със сина ми нямаше проблеми, т.е. подобни забрани. Вярно е, че и той върти тетрадката, вярно е, че не пише много красиво, но той е момче, а и аз за съжаление не му отделях много време, за да го карам да се упражнява малко повече, може би това щеше малко да пооправи почерка му. Детето ви само ще си намери начин, удобен за него. А и да не забравяме, че живеем в технологичен век - писането на ръка ще става все по-малко и малко Laughing

# 5
Нормално е, сега се учи.
Много деца пишат с обратен наклон, не само левичарите.
Не е проблем след време да пише така, но упражненията целят да се тренира ръката, за да може да оформи повтаряйки дадена форма.
Правилното изписване на буквите е важно, защото иначе не се получава добре общата картинка и елементите, с които свързват думите в началото.

Много е важно да проверите дали детето правилно държи химикалката, от това зависи много.

Преди 1 клас идете и на профилактичен очен, ако не сте ходили. Аз много се карах, че не нацелва редовете, а се оказа, че детето въобще не ги вижда  Tired

За красотата на почерка - това не е до лява или дясна ръка, а въпрос на желание и старание. Познавам левичари с красив почерк, както и други с грозен.
Дъщеря ми също е левичар - пише грозно, защото гледа да претупа нещата, такъв й е характерът, когато се старае, може да пише хубаво. Та всичко е до мързел и упражнения. Не очаквай обаче бързи резултати и не стресирай детето  Simple Smile

# 6
Ами на мен мисълта ми беше, че 1ви клас нали им ги дават тези упражнения и като не се справя очевидно, да се поупражняваме по отрано..ама въпроса е нужно ли е, ако няма да го карат обезателно да пише по онзи ръкописния начин, дето нито един възрастен не пише по него..

# 7
Ще го карат. Това е едно от основните неща в 1 клас.
Но не се притеснявай, ще се научи. Не знам какво да ти кажа за домашните упражнения. Има определени правила, които родителите не успяваме много добре да спазваме и после е по-трудно, защото първо трябва да ги накарат да спрат да пишат по грешния начин, и след това вече да започнат по правилния.

Аз не съм я карала да се упражнява преди училище. Ако много държиш, намери някоя учителка и сподели притесненията си, тя да ти даде насоки и да ги следвате вкъщи. Има си някои неща при изписването, които е важно да се следват.

# 8
И аз споделям горното мнение, че с предваритени упражнения вкъщи само ще се научи на грешно изписване (напр. стандартът за малко "б" е по-различен от преди години). Специално в нашия клас много се държи на наклон и правилно изписване, по възможност още на третия знак ooooh! - едва ли не всички трябва да са калиграфи.
Моята щерка пише доста грозно - хем я подканям да се старае, хем пък й казвам - Така и така догодина вече всички ще сте със собствен почерк.
Нейният отговор: Че ние и сега си имаме собствен почерк - всеки пише различно грозно  Joy

Ако държиш все пак да подготвиш детето, по книжарниците продават книжки с модели на буквите  (http://biblio.bg/files/pic_prod_1/thumbs/300x457/1/IMP_Tetradkaz … 1klas_34133_1.jpg)  - да се упражнява по тях, но наистина да спазва модела.

# 9
Ами аз именно такава тетрадка му купих и то точно щото си спомням, че аз като бях в 1ви клас беше голяма драма с тия ченгелчета. И понеже досега не съм го учила аз да пише (той сам си гледаше от книжките и се научи), реших, че е време да се намеся, ама не предполагах, че ще е толкова трудно за леворъко дете..т.е той се справя, но...като обърне тетрадката наобратно и пише отдясно наляво - само така вижда какво изписва, а това едва ли ще е приемливо по време на час..

# 10
На нас тетрадките ни винаги са обърнати не хоризонтално, ами вертикално , нито аз, нито тя можем да пишем удобно по друг начин . Според мен учителката ще се съобрази все пак и няма да му прави забележка, ако върти тетрадката .

# 11
  • София
Щом пише с лявата - не го тормозете да започва с дясната. Не се поддавайте на атаки от страна на учителка, която е върл привърженик на десноръкото писане - това си е неин проблем, а не ваш!
Не е важен наклонът. Почеркът е индивидуален и много бързо ще се прояви. Все пак, е добре да се стараят да докарат някакъв краснопис.
Начинът на изписването на елементите е много важен и е силно препоръчително да се усвоява както е посочено. "Обратното въртене" после ще затруднява свързването на буквите в думи. Нещата с ръкописа са така измислено, че да следват определено изписване. Важното е да държи химикала правилно и да не си криви ръката и стойката на писане.

# 12
  • София
Ами на мен мисълта ми беше, че 1ви клас нали им ги дават тези упражнения и като не се справя очевидно, да се поупражняваме по отрано..ама въпроса е нужно ли е, ако няма да го карат обезателно да пише по онзи ръкописния начин, дето нито един възрастен не пише по него..

Не е нужно да се упражнява предварително, но е нужно да се пише по "онзи, ръкописния" начин. Недей да лежиш на ухото, че никой възрастен не пише така. Липсата на ръкописно учене при доста западни системи е сериозен проблем и много си личи по грозното писане с полупечатни или изцяло печатни букви. Българският език има норма, и освен ако детето не е с някакво специфично нарушение в ученето, е добре да пише ръкописно.

# 13
И моя син е левичар. В първи клас е и се справя добре. Не си върти тетрадката - в хоризонтално положение я държи, а и няма различен наклон при писане. Явно е различно при всяко дете. Госпожата ни е чудесен човек и не ги напъва много за краснопис, самата тя каза, че толкова много се променя почерка им през тези 4 години които ще изкарат с нея, че е излишно да ги травмира допълнително. На детето левичар му е толкова трудно в първи клас, колкото и на десничарите. За тях си е нормално да пишат с лявата ръка и не им прави впечатление. За изписването на цифрата 2 госпожата на всички деца е позволила да я изписват с права чертичка или камшиче, както на тях им е удобно.

# 14
Според мен не травмирайте детето. Когато тръгне на училище, поговорете с госпожата. Тя е педагог, би следвало да е обучавана за такива ситуации. Аз съм левичар по рождение, но от тези, които са приучвани да пишат с дясната ръка. Така и не се научих да пиша бързо и красиво. За "бързото" имах огромни проблеми с диктовките по английски (но пък си оттренирах паметта), за грозното - нека кажа, че когато очаквам някой друг да ми чете писаниците или използвам технически шрифт, или пиша полу-печатно.

Общи условия

Активация на акаунт