БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 35 901
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 7 849
Може ли изпитана рецепта за сладко от череши  Peace

mystic woman, попитай момичетата от тази тема:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=741975.0

# 706
  • София
  • Мнения: 12 215
Може ли изпитана рецепта за сладко от череши  Peace
Аз я правя така: 1 кг череши, около 800 г захар. Вода не добавям, те си пускат от сока им. Изчистени ги посипвам със захарта от предната вечер и на други ден го вари около 25 до 30 мин на умерен огън.  Отпенвам го.   Горещо го насипвам с топли бурканчета и веднага обръщам. Не ги стерелизирам не е необходимо, от горещото сладко капачката хлътва сама. Снощи направих от вишнап но увеличих захарта на 1 кг на плод.

# 707
  • Мнения: 22 867
Може ли изпитана рецепта за сладко от череши  Peace

И аз го правя почти като marchеva14, с тая разлика, че варя 5-7 мин и изключвам огъня. Ако съм вкъщи, след 5-6-7 часа пак завирам за най-много 10-ина мин и такао няколко пъти. Ако не съм вкъщи, може и два дена "да го варя" , когато се прибера, не му пречи, тенджерата си стои на печката. От руските форуми ми е тоя начин, харесва ми, защото не се разваряват плодовете, а докато стоят в сиропа се напояват и, когато вече са готови, леко стават като прозрачни. Накрая слагам малко лимонтозу, насипвам в сухи бурканчета, затварям, обръщам ги и след охлаждане, прибирам.
Друга рецепта, която харесвам и използвам е за СИЛТ-ШВЕДСКО СЛАДКО, става бързо и резултатът е чудесен.  Peace

От вчерашното бурканче, варено е поетапно миналото лято: Laughing

Скрит текст:

# 708
  • Мнения: 58
Въпрос: много обичам запеканки от зеленчуци в сметанов сос. Проблемът е, че често сметаната ми се пресича при печенето и не мога да разбера защо не мога да докарам соса както трябва.

Най-често ползвам смес от заквасена сметана 10% и 30% - разбърквам хубаво, подправям, заливам зеленчуците и пека. Резултатът е вкусен, но сметаната винаги се пресича. Пробвах да използвам готварска сметана - същото.  Sad

Къде греша? Благодаря предварително за съветите!

Последна редакция: пт, 06 юни 2014, 14:19 от Arielle

# 709
  • Мнения: 363
може би , ако слагаш домати... това може да е проблема, заради киселото :/ не знам де, но предполагам, че от това би могло да се пресече

# 710
  • Мнения: 58
може би , ако слагаш домати... това може да е проблема, заради киселото :/ не знам де, но предполагам, че от това би могло да се пресече

Не, домати не слагам. Най-често правя комбинации от картофи и броколи/карфиол или картофи и тиквички или моркови, гъби и батати. Чушки съм добавяла, но домати - не.

Ясно ми е, че тиквичките и гъбите пускат вода, затова винаги ги препържвам малко и тогава ги пека. Сметаната се пресича въпреки това.

# 711
  • София
  • Мнения: 10 825
Заквасената сметана ми се пресича понякога. Когато ползвам течна сметана, обаче, не съм имала подобен проблем.

# 712
  • Мнения: 9 446
 Peace същото и при мен, затова ползвам само готварска и слагам в края на готвенето/печенето. След което фурната/котлона е намален да къкри едва-едва

# 713
  • Мнения: 1 792
Здравейте, дами!

Спешно се нуждая от съвет за тесто. Замесих преди 3 часа тесто за тутманик, което ще ми трябва за утре сутрин. Оставих в хладилника, за да втасва през нощта и да ми е готово за работа. Обаче, гадината, не само че втаса, ами се и опитва да излезе от купите. Помощ! Да го премеся ли отново и да го сложа в по-големи съдове? Така ли да го оставя?

# 714
  • Пловдив
  • Мнения: 1 022
Момичета и момчета   bouquet Мисля за утре да направя клафути с череши. Имам пресни череши,обаче имам и замразени,изчистени  Rolling Eyes Та, ще се получили със замразени?И трябва ли предварително да ги размразя  newsm78
Решението ми не окончателно,та ако имате други изпитани рецепти за сладкиши с черещи,приемам предложения  Hug  bouquet

# 715
  • Sofia
  • Мнения: 22 547
Jillian, трябвало е да сложиш по-малко мая, според мен.
И да го премесиш, то пак ще втасва и то по-бързо. Ако му осигуруш и повече място и е без надзор и ще превтаса. Та май ти остава да го печеш днес това тесто.

Seengirl, освен клафути почти нищо друго не ми хрумва като сладкиш с череши... може би и тарта или пай.  Thinking И по-добре да ползваш пресните мисля. Замразениете нямат много добър вид, ако ще са видни.

# 716
  • София
  • Мнения: 12 215
Момичета и момчета   bouquet Мисля за утре да направя клафути с череши. Имам пресни череши,обаче имам и замразени,изчистени  Rolling Eyes Та, ще се получили със замразени?И трябва ли предварително да ги размразя  newsm78
Решението ми не окончателно,та ако имате други изпитани рецепти за сладкиши с черещи,приемам предложения  Hug  bouquet
http://yoli-www.blogspot.com/2012/07/blog-post_23.html
Препоръчвам го този пай.!! Правих го с пресни вишни, пресни череши и с последните замразени череши от фризера.  Резултата е повече от  прекрасен.

Имам питане: ако си направя тази вечер масленото тесто за горния пай и го оставя за през нощта в хладилник, а утре да го изпичам, дали ще имам проблем с тестото.....мисля,  че не, но моля ви дайте ми и вашия съвет. Много благодаря!  Hug

# 717
  • Sofia
  • Мнения: 22 547
Марче, по примера с Кроасаните, няма проблем. Simple Smile

# 718
  • Мнения: 1 792
Jillian, трябвало е да сложиш по-малко мая, според мен.
И да го премесиш, то пак ще втасва и то по-бързо. Ако му осигуруш и повече място и е без надзор и ще превтаса. Та май ти остава да го печеш днес това тесто.

Много благодаря!
Вече приготвих първата тава и я чакам да втаса, за да я пека. Второто тесто ще премеся и отива в камерата за час, за се забави малко втасването и ще го пека утре. Нямам сили и за двете сега. Ще кажа после какво се е получило. Още веднъж - благодаря!

# 719
  • София
  • Мнения: 12 215
Марче, по примера с Кроасаните, няма проблем. Simple Smile
Точно това исках да прочета.  Simple Smile Моренчеееее... Hug Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт