Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 100
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 60
Това, че мъжът е длъжен да изкарва прехраната на семейството, е също толкова абсурдно, колкото и това, че жената е отговорна за домакинството. Много отдавна работят и мъже, и жени. По стечение на обстоятелствата аз изкарвам повече пари от него. Това не е нито странно, нито срамно. И няма нищо общо с домакинството.

Ще прозвучи гадно, обаче... ами, мрънкайте. И няма смисъл веднъж в месеца да се води разговоря "ти миеш чиниите, аз простирам". Има смисъл всеки път, когато това не се случи, да се напомня. Иначе разговора си остава в историята като дежурната дискусия за това от какво не е доволна жената.

# 61
  • София
...

Явно мъжа ти не е запалянко и не знаеш че мачове могат да се гледат денонощно по доста канали  Laughing

Супер, аз съм така с книгите. Той ще си гледа мачове, а аз ще си чета. Идилия. И после или и двамата ще затънем в пълна кочина, или ще се наложи и двамата да чистим. Предлагам последното.

# 62
...
Като домакиня не мога да си го позволя/май за този проблем точно решението е миялна ? / Joy

След като предполагаш, че само ти си в ролята на домакиня... Аз бих пропуснала, защото предполагам, че в нашия дом има двама домакини.

Ако ти дойде някой на гости неочаквано,какво ще си помислят хората според теб:Гледай ,мъжа й не е измил чиниите,или каква домакиня е тя,че е оставила толкова чинии.

Виж, сега, не бих тръгнала да плащам данък обществено мнение за казусите вкъщи. И неочаквани гости не приемам  Wink

Аз също смятам като milenaka и няма да измия чиниите.

Честно да си призная не бих му спряла мач, защото аз бих се фрустрирала, ако някой ми прекъсне любимото занимание и ще се скараме. Нека си гледа футбола, но там има и полувреме, а и играта е сумарно 90 минути, а не цяла вечер.

Явно мъжа ти не е запалянко и не знаеш че мачове могат да се гледат денонощно по доста канали  Laughing

О да!Български,английски,всякакви първенства!Просто това йм е оправдание ,а и начин да си почивт,но като че ли само те имат нужда от почивка!Ако аз стоя на компютъра и не е сготвено,ще съм виновна пред него,но ако той гледа мач цял ден-той работа няма за вършене,за него може!Аз почти съм се отчаяла защото не успях да се преборя за 8 години...

# 63
...

Явно мъжа ти не е запалянко и не знаеш че мачове могат да се гледат денонощно по доста канали  Laughing

Супер, аз съм така с книгите.

Хахаха, направо си я представих ситуацията, той си гледа мачовете до побъркване а аз чета до припадък, а децата едва едва щъкат около нас видимо гладни и доста мръсни вече Laughing

# 64
  • Kопенхаген
geri, относно простирането на гащите, няма начин да го накарам да го направи с моите.

Играта и гледането на деца не мисля, че са домакински задължения, говорим за други неща.

Сервирането и отсервирането на масата също не смятам, че са домакински задължения.
Нормално е да се прави и от двамата, нормално е и партньорът да помогне в домакинските задължение, но да му бъдат вменявани като доживотни такива не съм съгласна.

lulu, въобще не се чувствам безкрайно щастлива от подобни задължения, правя го ей така за спорта  Grinning

# 65
Бе то, ако не е футбол, ще се компютърни игри, коли, мотори, техника...Всеки си има някаква краста.
Няма лошо - да си свърши неговата част от задълженията и тогава да прави, каквото иска. Бих напомнила няколко пъти, но след това просто ще си замълча и няма да го свърша.
Постоянното каканижене също не е вариант, защото човек развива резистентност.

# 66
  • София
...

Супер, аз съм така с книгите.

Хахаха, направо си я представих ситуацията, той си гледа мачовете до побъркване а аз чета до припадък, а децата едва едва щъкат около нас видимо гладни и доста мръсни вече Laughing

Е, дете не бих оставила на самотек, разбира се. Но останалото съм го правила без проблем. Вкл. и с прословутите чинии.

# 67
Аз днес съм предприела следната тактика, не съм пипнала нищо вкъщи, все едно бомба е паднала. Като се върне щему се наложи да го свърши за да прецени колко време отнема. А с две деца има доста за вършене....  Grinning

# 68
  • Blondeville
Както съм написала, ако го няма вътрешното усещане, просто като се нанасяте в общия дом още в началото се изясняват тези неща. На по-късен етап е по-трудно, защото ако години наред само ти въртиш парцала, той няма да е много склонен да промени това статукво. Но не мисля, че е невъзможно. Просто сядате и говорите, той би трябвало да е най-близкият ти човек. Вярно, може би в началото ще е трудно, ще започва да помага и после пак ще кара по старому, но ако ти съвсем нормално и човешки му напомняш какво сте говорили мисля, че ще се получи.

Аз не мисля, че е утопия двамата да вършат домакинскате работа по равно.  Обикновено заедно си приготвяме вечеря, защото както казах работим заедно и се прибираме заедно. Във вечерите, когато съм на втората работа в школата се прибирам в 21:30, и той ми прави вечеря обикновено.  Blush
Една вечер аз мия чиниите, една той. Аз минавам с прахусмокачката, той след мене с парцала забърсва паркета. И т.н. Не е трудно, както казах въпрос е на вътрешно усещане и/или на предварителни разговори, че дома е общ и поддръжката му е обща.

Как да се провокира това усещане, то за това е усещане идващо от вътре, а не все път някой да те тика да го направиш

# 69
Познавате ли мъже които изцяло да вършат домакинската работа, или по-голямата част от нея? Това струва ли ви се нормално? Просто питам не се заяждам  Thinking

Мъже, които вършат изцяло домакинската работа не познавам, но познавам такива, които без мрънкане и подканяне помагат на жената до себе си/ сами се сещат /, което ми прави много добро впечатление и лично за мен е достатъчно.
Говори много за тях като хора, за разбиранията им, най-малкото е уважение към жената.

# 70
Па не знам защо се предполага. Ти кажи защо предполагаш?  Щото аз не предполагам такава глупост.

# 71
Изключително много се дразня, че мъжете следва да "помагат" на жената за домакинската работа - ама точно някаква презумпция става, че къщната работа е за жената, а мъжът от благородство и оказва подкрепа. Как ли пък не!

Цялата работа се върши от двама ни наравно и сме взаимно заменими, въобще не подлежи на коментар даже. Често аз съм по-заета и той поема повече домакински задължения, но при еднакви странични занимания гледаме да свършим работата бързо и после да имаме време за нас си. Единствено имаме конкретни задачи покрай опаковане на багаж - аз събирам и опаковам нещата, той ги мъкне до таксито/влака/самолета.

За протокола - мъжът ми е активно възпитаван да НЕ помага и родителският му модел е обратен на нашия.  Laughing

# 72
Профилът на перфектната съпругаGrinning

http://ezine.bg/n13-38718-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D … D1%83%D0%B3%D0%B0

/виж т. 6 и 7  Mr. Green/

А кой ли е профилът на перфектния съпруг? Laughing

# 73
Профилът на перфектната съпругаGrinning

http://ezine.bg/n13-38718-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D … D1%83%D0%B3%D0%B0

/виж т. 6 и 7  Mr. Green/

А кой ли е профилът на перфектния съпруг? Laughing

Ама разбира се, даже повече от перфектна ще да е жената отговаряща на всичките точки. Laughing

# 74
Ето и какъв трябва да е порфектният съпруг Grinning

http://kak-da.combg.eu/%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%B5-%D0%B8-%D0%B6%D0 … 1%80%D1%83%D0%B3/

Общи условия

Активация на акаунт