Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 128
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 75
...

Явно мъжа ти не е запалянко и не знаеш че мачове могат да се гледат денонощно по доста канали  Laughing

Супер, аз съм така с книгите. Той ще си гледа мачове, а аз ще си чета. Идилия. И после или и двамата ще затънем в пълна кочина, или ще се наложи и двамата да чистим. Предлагам последното.

И аз така. Ако ще и пластмасови чинии да трябва да купувам, нищо няма да бутна. Пък неканени гости - аз съм отпращала канени, които идват по-рано - да се разходят и да дойдат навреме, баш неканени ще посрещам. Че то да не е музей у дома, че да минават разни хора на хрумка и аз като уредник с усмивка да упътвам, че и сервирам.

# 76
Никога не ни е хрумвало, че има венска и мъжка работе. Така беше и в семейството на родителите ни. Който е по-свободен в момента се справя с битовизмите. Акоси седя в къщи, не бих имала против да поема по-голямата част от домакинството, и го правех, докато бях в майчинство. По никакъв повод не съм се чувствала зле. Сега обаче, и двамата работим на пълна работна седмица и би било трудно само един да поема ежедневната работа.
Трябва да призная, че той е доста по-педантичен, съответно е оставен да се вихри Simple Smile. Аз съм по- лежерна и някак една мръсна чиния не може да ме изкара от равновесие.

# 77
  • Blondeville
Ето навремето как са се промивали мозъци Laughing Laughing LaughingМисля, че и в друга тема съм го срещала, но и за тук е доста актуално.

Скрит текст:
Това е откъс от книгата на Хелън Б. Анделин - „Очарователно женствена”, в който се описва как жената трябва да посрещне мъжа си, връщащ се от работа. Целта на книгата е жените да бъдат научени как да са щастливи в брака.

СВЪРШИ СИ РАБОТАТА

Планирай задачите си според времето, с което разполагаш. Завърши ги, или ги прекъсни един час преди той да се прибере. Да наддаваш измъчен зов от типа - „Хайде, прибра ли се вече?” - не може да се нарече топло посрещане.

БЪДИ ГОТОВА С ВЕЧЕРЯТА

Планирай отрано, даже още от предната вечер, да имаш готово блюдо, приготвено навреме. По този начин ти му показваш, че мислиш за него и си загрижена за нуждите му. Повечето мъже са гладни коато се приберат и очакваното вкусно ядене е част от необходимото топло посрещане.

ПРИГОТВИ СЕ

Почини си за 15 минути, за да бъдеш освежена когато той се върне. Това ще направи и самата теб щастлива от появата му, вместо да бъдеш уморена и вяла. Спри да се тревожиш и бъди доволна от това, че си жива и признателна към мъжа, който ще прекрачи прага. Докато си почиваш, можеш да мислиш за задачата от книгата, която изпълняваш в момента и всичко, което би свършила, за да направиш мъжа си щастлив и да повдигнеш настроението му. Когато станеш, се погрижи за външния си вид. Оправи си грима, сложи си панделка в косата и изглеждай свежарско. Той е бил сред доста изморени от работа хора. Бъди жизнерадостна и интересна -  скучният му ден може да има нужда от оживление.

ОПРАВИ БЪРКОТИЯТА

Направи още една последна обиколка през основната част от къщата си (точно преди съпругът ти да се прибере), и събери учебниците, играчките, хартиите и т.н. в кошница и ги сложи в спалнята за да ги сортираш по-късно. После обери праха от масите. Мъжът ти ще се чувства като в убежище на спокойствието и реда, което ще направи и теб доволна. Да подредиш къщата е още един начин да му покажеш, че те е грижа за него и си се подготвила за прибирането му.

ПРИГОТВИ ДЕЦАТА

Отдели няколко минути да измиеш ръцете и лицата на децата (ако са малки), среши косата им и ако е необходимо – смени дрехите им. Те са малки съкровища и баща им би  искал да ги види да изглеждат подобаващо.

НАМАЛИ ШУМА

Обърни особено внимание на това, ако мъжът ти се прибира в пиковите часове. Преди той да е пристигнал премахни шума от пералнята, сушилнята, съдомиялната и прахусмокачката. Насърчавай децата да са тихи когато баща им се прибере. Позволи им да вдигнат малко врява предварително, за да си изразходят енергията.

БЪДИ ЩАСТЛИВА, ЧЕ ГО ВИЖДАШ

Посрещни го с топла усмивка и покажи задоволство, че го виждаш. Кажи му, че се радваш, че се е прибрал. Това може да осмисли деня му. Ако има поне малко романтика останала в теб, той има нужда от нея сега.

НЕЩА, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИШ

Не го посрещай с проблеми и оплаквания. Реши проблемите, които можеш, предварително и запази тези, които искаш да обсъдиш с него за по-късно през нощта.
    Също така, не се оплаквай, ако той закъснее за вечеря. Това е малък проблем на фона на нещата, през които мъжът ти може да е минал през деня.
    Не позволявай на децата си да го обсипят с проблеми или искания. Позволи им да посрещнат за кратко баща си, но да запазят нуждите си за по-късно.

НАКАРАЙ ГО ДА СЕ ЧУВСТВА УДОБНО

Настани го в удобно кресло или му предложи да си легне в спалнята. Приготви му хладна или гореща напитка. Оправи му възглавницата и му предложи масаж на врата и раменете, и му махни обувките. Въпреки това не е нужно да настояваш за тези неща. Пусни му музика, ако това му доставя удоволствие. Говори с мек, успокояващ, приятен глас. Позволи му да се отпусне и да отпочине.

СЛУШАЙ ГО

Ти може да имаш много работи за казване, но моментът на пристигането му не е най-подходящия. Остави го той да говори първи, след което вече ще е по-контактен.

НАПРАВИ ВЕЧЕРТА НЕГОВА

Никога не се оплаквай, ако той не те заведе на вечеря или на някакво друго забавление. Вместо това се опитай да разбереш неговият свят на напрежението и стресът, неговата нужда да се прибере вкъщи и да се отпусне. Ако той е ядосан или раздразнителен, никога не спори. Отново – опитай се да разбереш неговият свят, пълен с напрежение.

ЦЕЛТА

Опитай се да направиш дома си място на спокойствие и ред, където мъжът ти да може да възобнови тялото и духът си. Към това добави и прилагането на всички принципи на „Очарователно женствена” и мъжът ти ще иска да се прибере вкъщи. Той по-скоро би предпочел да е с теб, отколкото с който и да било друг на света и ще прекарва колкото е възможно повече време с теб. Опитай се да приложиш колкото се може повече от тези правила при посрещането и виж какво става. Това е начина да доведеш мъжа при себе си, а не чрез натиск, убеждаване или задължение.

# 78
  • София
Ето навремето как са се промивали мозъци Laughing Laughing LaughingМисля, че и в друга тема съм го срещала, но и за тук е доста актуално.

Скрит текст:
Това е откъс от книгата на Хелън Б. Анделин - „Очарователно женствена”, в който се описва как жената трябва да посрещне мъжа си, връщащ се от работа. Целта на книгата е жените да бъдат научени как да са щастливи в брака.

СВЪРШИ СИ РАБОТАТА

Планирай задачите си според времето, с което разполагаш. Завърши ги, или ги прекъсни един час преди той да се прибере. Да наддаваш измъчен зов от типа - „Хайде, прибра ли се вече?” - не може да се нарече топло посрещане.

БЪДИ ГОТОВА С ВЕЧЕРЯТА

Планирай отрано, даже още от предната вечер, да имаш готово блюдо, приготвено навреме. По този начин ти му показваш, че мислиш за него и си загрижена за нуждите му. Повечето мъже са гладни коато се приберат и очакваното вкусно ядене е част от необходимото топло посрещане.

ПРИГОТВИ СЕ

Почини си за 15 минути, за да бъдеш освежена когато той се върне. Това ще направи и самата теб щастлива от появата му, вместо да бъдеш уморена и вяла. Спри да се тревожиш и бъди доволна от това, че си жива и признателна към мъжа, който ще прекрачи прага. Докато си почиваш, можеш да мислиш за задачата от книгата, която изпълняваш в момента и всичко, което би свършила, за да направиш мъжа си щастлив и да повдигнеш настроението му. Когато станеш, се погрижи за външния си вид. Оправи си грима, сложи си панделка в косата и изглеждай свежарско. Той е бил сред доста изморени от работа хора. Бъди жизнерадостна и интересна -  скучният му ден може да има нужда от оживление.

ОПРАВИ БЪРКОТИЯТА

Направи още една последна обиколка през основната част от къщата си (точно преди съпругът ти да се прибере), и събери учебниците, играчките, хартиите и т.н. в кошница и ги сложи в спалнята за да ги сортираш по-късно. После обери праха от масите. Мъжът ти ще се чувства като в убежище на спокойствието и реда, което ще направи и теб доволна. Да подредиш къщата е още един начин да му покажеш, че те е грижа за него и си се подготвила за прибирането му.

ПРИГОТВИ ДЕЦАТА

Отдели няколко минути да измиеш ръцете и лицата на децата (ако са малки), среши косата им и ако е необходимо – смени дрехите им. Те са малки съкровища и баща им би  искал да ги види да изглеждат подобаващо.

НАМАЛИ ШУМА

Обърни особено внимание на това, ако мъжът ти се прибира в пиковите часове. Преди той да е пристигнал премахни шума от пералнята, сушилнята, съдомиялната и прахусмокачката. Насърчавай децата да са тихи когато баща им се прибере. Позволи им да вдигнат малко врява предварително, за да си изразходят енергията.

БЪДИ ЩАСТЛИВА, ЧЕ ГО ВИЖДАШ

Посрещни го с топла усмивка и покажи задоволство, че го виждаш. Кажи му, че се радваш, че се е прибрал. Това може да осмисли деня му. Ако има поне малко романтика останала в теб, той има нужда от нея сега.

НЕЩА, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИШ

Не го посрещай с проблеми и оплаквания. Реши проблемите, които можеш, предварително и запази тези, които искаш да обсъдиш с него за по-късно през нощта.
    Също така, не се оплаквай, ако той закъснее за вечеря. Това е малък проблем на фона на нещата, през които мъжът ти може да е минал през деня.
    Не позволявай на децата си да го обсипят с проблеми или искания. Позволи им да посрещнат за кратко баща си, но да запазят нуждите си за по-късно.

НАКАРАЙ ГО ДА СЕ ЧУВСТВА УДОБНО

Настани го в удобно кресло или му предложи да си легне в спалнята. Приготви му хладна или гореща напитка. Оправи му възглавницата и му предложи масаж на врата и раменете, и му махни обувките. Въпреки това не е нужно да настояваш за тези неща. Пусни му музика, ако това му доставя удоволствие. Говори с мек, успокояващ, приятен глас. Позволи му да се отпусне и да отпочине.

СЛУШАЙ ГО

Ти може да имаш много работи за казване, но моментът на пристигането му не е най-подходящия. Остави го той да говори първи, след което вече ще е по-контактен.

НАПРАВИ ВЕЧЕРТА НЕГОВА

Никога не се оплаквай, ако той не те заведе на вечеря или на някакво друго забавление. Вместо това се опитай да разбереш неговият свят на напрежението и стресът, неговата нужда да се прибере вкъщи и да се отпусне. Ако той е ядосан или раздразнителен, никога не спори. Отново – опитай се да разбереш неговият свят, пълен с напрежение.

ЦЕЛТА

Опитай се да направиш дома си място на спокойствие и ред, където мъжът ти да може да възобнови тялото и духът си. Към това добави и прилагането на всички принципи на „Очарователно женствена” и мъжът ти ще иска да се прибере вкъщи. Той по-скоро би предпочел да е с теб, отколкото с който и да било друг на света и ще прекарва колкото е възможно повече време с теб. Опитай се да приложиш колкото се може повече от тези правила при посрещането и виж какво става. Това е начина да доведеш мъжа при себе си, а не чрез натиск, убеждаване или задължение.

Едната ми баба е правила почти същото. Аз я слушах как разказваше и оставах без думи.

# 79

Едната ми баба е правила почти същото. Аз я слушах как разказваше и оставах без думи.

Да, но в миналото повечето жени са били само домакини и майки. В днешно време е друго, при еднаква, или почти еднаква заетост. Иначе, и сега навярно на мъжете биха им се харесали тия `правила`. Wink Кой бяга от хубавото.

Скрит текст:
[/quote]

# 80
  • София

Да, но в миналото повечето жени са били само домакини и майки. В днешно време е друго, при еднаква, или почти еднаква заетост. Иначе, и сега навярно на мъжете биха им се харесали тия `правила`. Wink Кой бяга от хубавото.
...

О, това да, патриархатът е бил много по-разпространен, отколкото сега. Психиката на хората е била съвсем друга. Аз ще се чувствам зле в такава роля. Финансовият фактор също е от значение, защото малко двойки могат да си позволят мъжът да е главата на сем.

# 81
  • където ми харесва
Защото едно време е било така-жената гледа децата и дома, мъжа носи храната. Образно казано.
Не смятам, че дома трябва да е грижа САМО на жената, но и не смятам, че мъжа трябва да е водещия в тази работа Wink
Не се чувствам като слугиня, определено, но предпочитам аз да си се грижа за дома и децата.

# 82
  • Blondeville
Всеки двойка сама намира своята златна среда. Ако жената не работи може да поема основно домакинството. Ако работи, но предпочитата тя пак сама да си върти къщата, пак е ОК. Важното е в двойката да има хармония и разбирателство в това отношение. Ако на жената й тежи и й идва твърде в повече, а мъжът си затваря очите и си опъва краката на масата пред телевизора, докато тя чисти, тогава вече за мен не е нормално.

Насажданите дълги години в обществото стереотипи е крайно време да бъдат постепенно изкоренени. В семейството двамата са равни. Когато и на двамата им пука достатъчно един за друг,  би трябвало да се стараят да си помагат взаимно във всичко.

# 83
Уф, все едно, че чета за баба му на мъжа ми. Тя много загрижено ме заразпитва как успявам да му правя първо, второ и трето всеки ден по време на сесия. Когато й казах, че не го правя, беше безкрайно възмутена, защото ТОЙ не получава храна за мозъка - мен кучета ме яли  Laughing Също така по Коледа обясни подробно, че моето щастие било следствие на неговия комфорт, един вид освен ако не го обгрижвам като бебе, не мога да бъда щастлива - това, защото той стана да си вземе чаша вода, вместо да помоли мен.

Иначе бабата е много готина, прекрасна домакиня, инженер е и е имала прекрасна кариера като директор на завод. Въобще, работната заетост на бабата и дядото са били еднакви, но тя вкъщи е действала изцяло сама. И сега дядото на мъжа ми не знае къде стои кърпата за маса примерно, а тя хвърчи около него да му облича елече. А, от нея също разбрах, че мъжките боксерки и чорапи се гладят задължително!

# 84
  • където ми харесва
До една известна степен съм съгласна с бабата на приятеля ти и ще се обоснова.
До една голяма степен, моето щастие зависи от комфорта на семейството ми. В частност от комфорта на мъжа ми. За който пък съм отговорна аз, когато се касае до семейния уют.
Защото, за мен ние сме едно цяло и трябва да се грижим един за друг. Ако аз постигам неговия комфорт, готвейки му любимата му манджа, посрещайки го с целувка на вратата и прочее малки неща, то той се грижи за моя комфорт извеждайки децата навън, или водейки мен на кино/вечеря и т.н. Извинявам се, предварително ако засегна някоя дама, предупреждавам, че извода, който ще направя касае само мен. Та, смятам че ако една жена не може да бъде добра домакиня за дома си, то не е пълноценна жена.

# 85
Всеки си има гледна точка Adellle

Мнението на баба му, илюстрирано от модела поведение в тяхното семейство, по-скоро предполагаше еднопосочна грижа от страна на жената към мъжа за всякакви битови нужди.

Моето щастие е, разбира се, обвързано с това на мъжа ми, но две неизмити чинии в мивката не са способни да ни направят нещастни, нито пък мен да редуцират до непълноценна жена и личност. И да, моят извод също касае мен самата.

# 86
  • Насред хаоса
Уф, все едно, че чета за баба му на мъжа ми. Тя много загрижено ме заразпитва как успявам да му правя първо, второ и трето всеки ден по време на сесия. Когато й казах, че не го правя, беше безкрайно възмутена, защото ТОЙ не получава храна за мозъка - мен кучета ме яли  Laughing Също така по Коледа обясни подробно, че моето щастие било следствие на неговия комфорт, един вид освен ако не го обгрижвам като бебе, не мога да бъда щастлива - това, защото той стана да си вземе чаша вода, вместо да помоли мен.

Само дето някак е пропуснала, че и неговото щастие е следствие от твоя комфорт, който той трябва да ти осигури. Добре, че не съм се родила в ония времена, че е трябвало или да ме утрепят, или да се самоубия.
Все пак има и такива мъже:
http://dobanev.blogspot.com/2013/03/blog-post_3523.html
И слава Богу!

# 87
Ако се разстройваш от 2 неизмити чинии, образно казано, вероятно имаш по-сериозни проблеми от това кой ще ги измие  Laughing

Има и домакини, които са щастливи да ходят след мъжете си и да разтребват. Лошо няма. Лошото е, ако хем го правиш, хем ти е неприятно, хем не правиш нищо по въпроса.

Аз непрекъснато слушам колежки как се оплакват "Ооооох, сега трябва да прибера детето от градината, пък после да чистя, да готвя, пък той само си гледа мачовете".

# 88
  • Blondeville
Adellle, така написано хем казваш, че касае само теб, хем някак оставяш усещането за укор към всяка жена, която като се прибере след работа не завърта минимум филе миньон на благоверния  Laughing Laughing Laughing

Извинявам се, предварително ако засегна някоя дама, предупреждавам, че извода, който ще направя касае само мен. Та, смятам че ако една жена не може да бъде добра домакиня за дома си, то не е пълноценна жена.

Разбира се, както писах по-нагоре, важно е как се чувства самата жена спрямо домакинството. Щом теб това те прави щастлива, това е чудесно. Важното е да има хармония. Ако обаче жената се е бъхтала като куче на работа цял ден и със свито сърце се прибира, бързайки за печката и да изпере на милото чорапите, докато той си цока биричка, не мисля, че е ок.

Аз съм човек също толкова, колкото мъжа ми. Имам същите нужди, като мъжа ми - да хапна, да релаксирам, да си поговоря с него. Какво прави неговата нужда от комфорт по-висша от моята? Писах по-назад в темата - работим заедно и се прибираме към 19:00 заедно. Ако той се пльосне на дивана и си пусне любимия сериал, а аз почна тепърва да шетам кога ще имам моето време за релакс и нашето си време с него? Затова си спретваме хапване заедно и си гледаме филмчето заедно, говорим си и разпускаме. Имам страшно напрегнат ден, позицията във фирмата ми е такава, че трябва не само да се уверявам през 30 мин. дали хората си вършат дадените задачи и да ги побутвам, ами трябва и да говоря с клиенти непрекъснато, обяснявайки им примерно защо проектът им се бави и т.н, защо това, което искат струва еди си колко а не е за без пари и така. След такъв напрегнат ден, ако и аз не се чувствах 100% жена като не прекарам вечерта в шетане, сигурно щеше да ми идва да си тегля ножа  Laughing Важното е, че мъжът ми и не очаква това от мен. Така сме постигнали желаната хармония.

Като цяло наистина ме дразнят стереотипите. Не смятам, че мъжът по дифолт трябва сам да издържа семейството. Не смятам, че жената по дифолт трябва да е степфордска съпруга. Ако дори за миг в някой от мъжете до мен някога бях видяла и намек, че очаква нещо подобно, надали бих останала дълго с него. Защото ние се събираме като 2 равностойни човешки същества, които се обичат и уважават, ценят щастието и комфорта на другия и затова си помагат взаимно.

# 89
До една известна степен съм съгласна с бабата на приятеля ти и ще се обоснова.
До една голяма степен, моето щастие зависи от комфорта на семейството ми. В частност от комфорта на мъжа ми. За който пък съм отговорна аз, когато се касае до семейния уют.
Защото, за мен ние сме едно цяло и трябва да се грижим един за друг. Ако аз постигам неговия комфорт, готвейки му любимата му манджа, посрещайки го с целувка на вратата и прочее малки неща, то той се грижи за моя комфорт извеждайки децата навън, или водейки мен на кино/вечеря и т.н. Извинявам се, предварително ако засегна някоя дама, предупреждавам, че извода, който ще направя касае само мен. Та, смятам че ако една жена не може да бъде добра домакиня за дома си, то не е пълноценна жена.

"Води на ресторант" не е ли всъщност "излизаме на ресторант"?  По същия начин и жената може да изведе мъжа на ресторант - тоест  това е взаимно обгрижване или съвместно преживяване на приятни емоции. Нещо не мога да го причисля към вършене на работа, каквото е това да се обгрижат нуждите на един човек, като готвенето - там посоката е едностранна. Няма лошо човек да достави радост на друг, но тук говорим за ежедневно поемане на задължения и инфантилизиране на партнъора, който пък няма против да прехвърли въпросните задължения.

Необходимостта да се обгрижва зрял човек, който е напълно способен да покрива нуждите си, е странна, предвид че е необходимост човек да си достави удоволствие през друг човек. Адекватно е човек да може и да се грижи за своите емоционални и физически нужди - и единият и другият партньор, а не двамата партньори да имат зависимости, дали да имат необходимост да обгрижват, дали да бъдат обгрижвани.

Друг е въпросът, че изземването на функции на зрял човек го прави по-малко адаптивен. За всеки един човек е полезно да се занимава с по-разнообразни неща - и умственa и физическа работа в най-разнообразните и аспекти (от готвене до забиване на пирони), защото иначе рамката се стеснява. Човек се завърта в един коловоз, от работа на телевизора да гледа мачове и пак така до безкрай. Това е една много тясна рамка, много тясно ежедневие.

Впрочем така направен изводът горе е за всяка жена, иначе би трябвало да е - "смятам, че ако аз не мога да бъда добра домакиня за дома си, то съм непълноценна жена".  А не "всяка жена"... За мен човек е пълноценен по принцип (ако е такова себеусещането му), независимо от действията си, насочени към външната среда. Дали човек се чувства пълноценен не зависи от обстоятелства, партньора си или определени действия, каквото е обгрижването. Това е вътрешно усещане, свързано със здравослновната самооценка.

Последна редакция: нд, 04 май 2014, 22:03 от Devorah

Общи условия

Активация на акаунт